Home EuropaBelgië Antwerpen: Museum aan de Stroom met kinderen

Antwerpen: Museum aan de Stroom met kinderen

by Annemarie
Museum aan de Stroom met kinderen

In de hippe Antwerpse wijk Het Eilandje ligt het Museum aan de Stroom, meestal kortweg MAS genoemd. ‘Stroom’ staat voor rivier de Schelde, waar het museum vlak naast staat. Het MAS noemt zichzelf ‘een verzameling van verhalen’, over Antwerpen, de Schelde en de haven, maar ook over de rest van de wereld. En dankzij de bijzondere architectuur is het gebouw op zich al het bekijken waard. Wij bezochten het Museum aan de Stroom met onze kinderen, toen we in de kerstvakantie een paar dagen in Antwerpen waren.

Museum aan de Stroom met kinderen

Het Museum aan de Stroom heeft 10 verdiepingen, en de tentoonstellingen hebben op elke verdieping een ander thema. Je gaat met roltrappen omhoog en omlaag, alleen de laatste verdieping naar het panoramadak op de tiende etage gaat met een gewone trap.

Feest

Omdat we maar een paar uur de tijd hadden, hebben we helaas niet alle tentoonstellingen kunnen bezoeken. We bekeken in de brochure van het MAS, die we bij de ingang kregen, welke etages we wilden bezoeken. We begonnen met het thema ‘Feest’ op de vierde etage. Deze tentoonstelling staat in het teken van rituelen en tradities bij het vieren van feestelijke momenten in het leven, zoals een doop en een huwelijk, maar ook carnaval, de Antwerpse gay pride en het herdenken van de doden tijdens de Mexicaanse Dia de Los Muertos.

Museum aan de Stroom met kinderen

Museum aan de Stroom met kinderen

Luisteren naar verhalen over het vieren van feest

Museum aan de Stroom met kinderen

Feestzaal met draaiorgel

Antwerpen à la carte

De tentoonstelling op de 5e etage gaat over de geschiedenis van de stad Antwerpen en de belangrijke rol van eten in de stad, door de eeuwen heen. Wat aten en eten de mensen in de stad, waar komt het voedsel vandaan en hoe zit het met het afval in de stad? Je leert welke producten uit Antwerpen zelf komen, en wat er wordt geïmporteerd vanuit het buitenland. Je ziet het verschil in eten en servies in eenvoudige en rijke herbergen van vroeger. Wij vonden op deze etage het spel leuk waarbij je moest raden waar ouderwets keukengerei voor bedoeld was. Ook de toiletten uit verschillende perioden van vroeger waren interessant om te zien.

Museum aan de Stroom met kinderen

De schuifpuzzel moet er hetzelfde uit komen te zien als de tegels in de vitrine ernaast.

Handel en scheepvaart

Op de 6e etage gaat het over de belangrijke rol van de Schelde en de scheepvaart voor de stad Antwerpen. Je ziet hier heel veel scheepsmodellen, werktuigen voor aan boord van een schip en in de haven, filmbeelden en oude kaarten. Tegenwoordig stuurt iedereen vooral mails en app’jes, maar hier kun je nog een boodschap voor iemand achterlaten met ouderwetse flessenpost.

Museum aan de Stroom met kinderen

Als laatste gingen we met de roltrappen naar de 10e etage voor het uitzicht over de stad en de haven vanaf het panoramadak. Het dak kun je gratis bezoeken. Voor de andere verdiepingen, met het Kijkdepot (2e etage), over leven en dood (7e etage) en over kunst uit precolumbiaans Amerika (8e etage), hadden wij helaas geen tijd meer. In Café Storm op de begane grond kun je wat eten en drinken. Je kunt je echt met gemak een hele dag vermaken in het Museum aan de Stroom!

Museum aan de Stroom met kinderen

Het uitzicht over de stad en de Schelde

Het Museum aan de Stroom met kinderen

Het MAS is ook heel leuk voor kinderen. Bij de ingang van elke museumzaal liggen doe-kaarten met vragen en opdrachten over die tentoonstelling. Maar onze zoon (9) vond niet alle opdrachten leuk en stopte er na twee verdiepingen mee… Beneden bij de balie kun je de gratis speurtocht van Kapitein MASsimiliaan ophalen, waarmee je kunt testen of je het in je hebt om een piraat te worden. Je moet wel zelf om deze speurtocht vragen, je krijgt ‘m niet automatisch mee als je het Museum aan de Stroom met kinderen bezoekt.

Museum aan de Stroom met kinderen

Tip: als je ook het nabijgelegen Red Star Line Museum wilt bezoeken, kun je een voordeliger combinatieticket aanschaffen voor beide musea.

Museum aan de Stroom met kinderen praktisch

– Adres: Hanzestedenplaats 1, in de wijk het Eilandje
– Het museum is geopend op dinsdag t/m zondag, van 10:00 – 17:00 uur. Op maandag is het MAS gesloten.
– De toegang tot het gebouw en het panoramadak is gratis. Voor de tentoonstellingen op de verdiepingen moet je wel entree betalen.
– Met de gratis Antwerp Museum App kun je de MAS-tour doen.
– Elke laatste woensdag van de maand is het museum gratis te bezoeken.
– Kom je met de auto? Als je in de buurt van het museum geen plek vindt, kun je parkeren bij Q-Park Antwerpen Godefriduskaai in de Zeevaartstraat. Dit is vlakbij het MAS.

Overnachten en hotspots in de wijk Het Eilandje

Wil je overnachten in deze hippe Antwerpse wijk? Kijk dan hier voor de leukste hotels in deze buurt. Een goed aangeschreven hotel op loopafstand van het MAS is bijvoorbeeld het Best Western Hotel Docklands. Overnachten in een appartement kan ook, bijvoorbeeld bij Cityloft Eilandje, met een prachtig uitzicht op de wijk en de rivier. Collega-blogger Eliane schreef een blog met tips voor de leukste adresjes en hotspots op Het Eilandje.

Lees ook mijn blog met tips voor Antwerpen met kinderen in de winter!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.