Home Europa De murales van Tinnura op Sardinië

De murales van Tinnura op Sardinië

by Annemarie
murales van Tinnura

Tinnura is een dorpje in het westen van Sardinië, in de provincie Oristano. In totaal wonen er iets meer dan 250 mensen, die voornamelijk leven van de landbouw. In de omgeving van het dorp liggen fruitboomgaarden, olijfgaarden en wijngaarden, waar de Malvasia di Bosa-wijn wordt geproduceerd. Tot nu toe klinkt dit waarschijnlijk nog niet als een bijzonder dorp dat de moeite van het bezichtigen waard is. Maar toch is dat zo, want op veel huizen in Tinnura zijn fraaie muurschilderingen gemaakt. In deze fotoblog deel ik de mooiste murales van Tinnura.

murales van Tinnura op Sardinie

Toen ik in april met collega-blogger Michal een dagje ging roadtrippen langs de westkust van Sardinië, reden we vanuit Alghero via het stadje Bosa naar Tinnura, ca. tien minuten vanaf Bosa. Tinnura staat bekend om de vele muurschilderingen, of murales, waarmee de gevels en zijmuren van de kleurrijke huizen zijn versierd. Zodra je Tinnura binnen rijdt, zie je de eerste schilderingen al, ze zijn niet te missen.

murales van Tinnura

Schildering op het stadhuis van Tinnura

muurschildering Sardinie

In de hoofdstraat (Via Nazionale) die dwars door het dorp loopt zie je de meeste, maar wandel vooral even een rondje door het dorp en pak ook wat andere straten mee. Wij parkeerden de auto en wandelden over de hoofdstraat tot aan de Fontana dello Zodiaco. Via een straat achter de hoofdstraat en wat zijstraatjes wandelden we daarna weer terug naar de auto. De muurschilderingen geven een beeld van het dagelijks leven op het platteland van Sardinië. Ze zijn nog niet zo oud, de meeste dateren uit deze eeuw.

murales van Tinnura

Sommige murales lijken dankzij trompe-l’oeil-effecten bijna echt, vooral van een afstandje. Een van de bekendste kunstenaars is Pina Monne. Zij woont in Tinnura en veel van de schilderingen zijn van haar hand. De murales van Tinnura zijn nog niet zo bekend en daardoor is het er nog niet heel toeristisch.

Een alledaags straatbeeld

murales van Tinnura

Muurschildering door Pina Monne

Meer murales op Sardinië

Tinnura loopt – via de hoofdweg – over in het volgende dorp Flussio, en ook daar vind je grote muurschilderingen. Meer naar het oosten van Sardinië, in de buurt van Nuoro, ligt het dorp Orgosolo. Ook deze plaats staat bekend om de vele murales, maar deze zijn wat ouder (uit de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw) en hebben vooral een historisch of politiek thema. Met deze muurschilderingen wilde men een boodschap uitdragen. In het zuiden van Sardinië kun je muurschilderingen bekijken in de plaats San Sperate, niet ver van de Sardijnse hoofdstad Cagliari.

Lees ook mijn andere blogs over Sardinië!

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Denise 24 mei 2019 - 7:48 pm

Práchtig! Ik vond ze lang geleden in Orgosolo al zo mooi, maar deze zijn nog mooier!

Antwoord
Annemarie 25 mei 2019 - 10:56 am

Ik ben juist heel benieuwd naar de murales van Orgosolo, vanwege het meer politieke thema. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.