Home Europa Mooie straatjes, kunst en muziek in Grožnjan

Mooie straatjes, kunst en muziek in Grožnjan

by Annemarie
Grožnjan in Istrië

Istrië in Kroatië staat bekend om de gezellige badplaatsen aan de Adriatische Zee. Maar het is echt de moeite waard om ook het groene binnenland te verkennen. Wij bezochten afgelopen zomer de twee dorpjes Motovun en Grožnjan. Grožnjan is een sfeervol kunstenaarsdorp op een heuveltop, met nog geen 800 inwoners. Het dorpje dreigde in de vergetelheid te raken, totdat het in de jaren zestig werd ontdekt door kunstenaars en musici die het nieuw leven inbliezen.

’s Ochtends waren we naar het 15 kilometer verderop gelegen dorp Motovun geweest en rond lunchtijd waren we in Grožnjan. De weg er naar toe was trouwens nog wel even een dingetje: het laatste stuk was een grindweg en dat vond mijn man niet zo fijn voor de auto. Maar we zijn toch doorgereden. Als je van de andere kant richting Grožnjan rijdt hoef je overigens niet over een grindweg, bleek later…

Er zijn in dit dorpje veel kunstgalerieën en ateliers, en in de zomer zijn er vaak openluchtconcerten en muziekfestivals. Grožnjan staat van half mei tot half september in het teken van de ‘Musical Cultural Summer’, met veel kunst- en muziekworkshops. Overdag zijn er geregeld muzikanten buiten aan het repeteren. Dat was ook zo toen wij er waren.

Muziek in Groznjan

Repetitie in de open lucht

Het was die dag nogal warm – een graadje of 35 – en wij zaten te lunchen op een terras in de schaduw, met op de achtergrond de klassieke klanken van een muzikale repetitie. Leuk!

Terras in Groznjan, Istrië

Het middeleeuwse dorp stond ooit onder Venetiaans bewind en de meerderheid van de bevolking van Grožnjan is nog steeds Italiaans. Delen van de middeleeuwse stadsmuur zijn behouden gebleven, en op de mooie pleintjes en in de smalle straatjes zijn de Venetiaanse invloeden nog duidelijk zichtbaar.

Straatje in Groznjan in Istrië
Straatje in Groznjan, Istrië

Het plan was om na de lunch het dorp te verkennen, maar het was zo warm dat we besloten om maar een kort rondje door het dorp te lopen. Het is niet zo groot, dus het is sowieso geen plaats waar je een hele dag voor nodig hebt. Maar als je wat meer tijd kunt vrijmaken dan wij, dan is het leuk om binnen te kijken in de ateliers of in een van de winkeltjes waar je kunstwerken kunt kopen. Of om nog een drankje te doen op een van de gezellige terrassen en te genieten van de relaxte sfeer.

Pleintje in Groznjan, Istrië

Onze kinderen vonden het ook best een leuk plaatsje, maar ze vonden het vooral erg warm. Of eigenlijk zelfs ‘bloedheet’. Kortom: ze waren er wel een beetje klaar mee en wilden naar het zwembad. Wij hadden het ook best warm, dus dat hebben we maar gedaan. 🙂

Stadsmuur en uitzicht in Groznjan

Tip: als je van truffel houdt, dan is het binnenland van Istrië the place to be, vooral in het najaar. In de meeste restaurants staan gerechten met truffel op de kaart. Verder staat het binnenland ook bekend om de olijfolie en de wijngebieden.

Hotels en appartementen in en om Grožnjan vind je hier.

Ook leuk om te lezen

6 reacties

Christ van den Bergh 20 november 2018 - 3:43 pm

Wij hebben met een bus gezelschap in oktober een bezoek aan Groznjan gebracht. Het was prachtig weer en heel rustig, ideaal om door het dorp te flaneren en en om het filmisch vast te leggen. Als je in Istrië komt is dit een aanrader!

Antwoord
Annemarie 23 november 2018 - 3:38 pm

Ja vind ik ook. Het is zo’n mooi dorpje!

Antwoord
Inge 19 januari 2018 - 3:37 pm

Kan jij mij vertellen hoe ik wel moet rijden naar Groznjan ZONDER de grindweg? Vanaf welk dorpje of welk aanknopingspunt is al oke…
Dank je wel alvast.

Antwoord
Annemarie 22 januari 2018 - 9:37 am

Wij kwamen vanuit Motovun. Maar als je vanuit de richting Buje/Krasica komt (van de andere kant dus), kom je wel op de (smalle) verharde weg uit. Dat is de weg waarover wij Grožnjan weer uit reden. Veel beter! 🙂

Antwoord
Jenny - ikreis.net 13 september 2015 - 11:46 pm

Ik ben vroeger met mijn vader en broertje naar Istrië geweest. Er zijn daar zoveel leuke plekjes! Met name Pula heeft indruk gemaakt.

Antwoord
Annemarie 14 september 2015 - 7:38 pm

Ik ben vroeger ook een keer in Istrië geweest, ook in Pula. Maar van die stad herkende ik niets toen ik er deze zomer weer was. Terwijl je toch zou denken dat je zo’n gigantisch amfitheater niet zo snel vergeet. 😉

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.