Home EuropaEngeland & WalesDevon & Exmoor NP Lynmouth en Lynton in Exmoor National Park

Lynmouth en Lynton in Exmoor National Park

by Annemarie
Lynton in Exmoor National Park

In de zomer van 2010 – ik heb er al vaker over geschreven – reisden we drie weken door Zuid-Engeland. We begonnen aan de zuidkust, in een plaatsje net voorbij de bekende badplaats Brighton. Daarna waren we een kleine week in Cornwall, vanuit waar we doorreden naar Exmoor National Park. Exmoor NP ligt boven Cornwall, in het noorden van de counties Devon en Somerset. Dit nationale park staat bekend om de uitgestrekte heidevelden, een kust met steile kliffen en de Exmoor ponies. We overnachtten in een charming B&B in het leuke plaatsje Lynton. In en om Lynton is van alles te doen en ik ga je vertellen wat.

Lynton heeft geen typisch Engelse uitstraling en dat klopt ook wel, want Lynton en omgeving worden ook wel ‘klein Zwitserland’ genoemd.

Lynton in Exmoor National Park

Onze charming B&B in Lynton

Lynmouth

Lynmouth is het zusterstadje van Lynton. Het lager gelegen Lynmouth grenst aan de kust en wordt door hoge kliffen gescheiden van Lynton. Goederen en voedsel kwamen vroeger over zee aan in het haventje van Lynmouth, maar het was nogal een gedoe om alles vervolgens naar het hoger gelegen Lynton te krijgen. Tot er iemand met een briljant idee kwam: een kabelbaan op waterkracht. Deze kabelbaan werd in drie jaar tijd aangelegd en in 1890 was het zover, de Lynton & Lynmouth Cliff Railway werd geopend.

Lynton in Exmoor National Park

De Cliff Railway (Foto: Velvet, Creative Commons)

Je kunt nog steeds met het kabelbaantje naar boven. Je hebt mooi uitzicht onderweg en als je boven bent kun je bijvoorbeeld naar The Valley of the Rocks wandelen (aanrader!).

Watersmeet

Een paar kilometer buiten Lynton ligt het mooie Watersmeet. Voor wie de naam niet meteen begrijpt, bij Watersmeet komen twee rivieren samen. Een plek dus ‘where two waters meet‘: de East Lyn River en Hoar Oak Water. Vanaf de parkeerplaats langs de doorgaande weg is het een steile wandeling naar beneden (en later dus ook omhoog hè) en dan word je beloond met mooie watervallen in een groene omgeving.

Lynton, Watersmeet

Watersmeet, met rechts op de foto een stukje van het terras van de tea garden…

Vanaf hier kun je verschillende wandelingen maken, variërend in lengte. Bij tea garden Watersmeet House (eigendom van de National Trust) kun je wat drinken, bij lekker weer op een fijn terras met uitzicht op het water. Idyllisch, zou ik deze plek willen noemen. Check wel van tevoren even of de tea garden open is.

Lynton in Exmoor National Park

In het leuke centrum van Lynton zitten een aantal goede restaurants, cafés, tearooms en winkeltjes. Ga terug in de tijd in het Lyn & Exmoor Museum. In dit kleine museum in het oudste huis van Lynton kun je onder meer oude landbouwwerktuigen uit de streek bekijken, een traditionele boerenkeuken, een Victoriaans poppenhuis en foto’s van de watersnood in Lynmouth in 1952. Er schijnt zelfs een geest in het museum te wonen, huuuu!

Hier vind je guesthouses en hotels in Lynton en het naburige plaatsje Lynmouth.

Laatste update: januari 2020.

Wanneer ga jij naar Exmoor?

Ook leuk om te lezen

12 reacties

Saskia 2 juli 2022 - 8:46 pm

Wij gaan deze zomer naar deze omgeving 🙂 We zitten in een Engelse cottage in Malmsmead.

Antwoord
Annemarie 3 juli 2022 - 1:48 pm

Wat een leuk vooruitzicht! Het is zo’n mooie omgeving. Veel plezier alvast! (Ik ben eigenlijk wel een beetje jaloers…)

Antwoord
Carolien 28 januari 2017 - 10:30 am

Ik hoop er deze zomer te zijn! Een rondje Zuid Engeland staat op de planning en dochterlief wil hier heel graag paardrijden. Ik heb erg veel zin om Engeland te gaan ontdekken 😊

Antwoord
Annemarie 28 januari 2017 - 8:03 pm

Ik weet zeker dat jullie het super gaan vinden!

Antwoord
Marcella 26 mei 2016 - 1:34 pm

Prachtig joh! Ik heb alleen Londen en Newcastle gezien, dus ik graag terug naar Engeland om de mooie natuur te ontdekken!

Antwoord
Annemarie 27 mei 2016 - 9:21 am

Ja, zeker doen! 🙂

Antwoord
Marina 2 mei 2016 - 10:49 pm

Wat heerlijk om Lynton via je foto’s terug te zien. Was inderdaad een pittoresk plaatsje en goede uitvalsbasis voor wandelingen in Exmoor National Park. Krijg er bijna heimwee van maar ja, er zin. zoveel mooie plekken te ontdekken.

Antwoord
Annemarie 27 mei 2016 - 9:23 am

Ja, leuk plaatsje hè? Ik zou er zo weer teruggaan, maar zoals jij ook al zegt: er is nog zoveel moois te ontdekken in Engeland.

Antwoord
ivonne 1 mei 2016 - 11:29 pm

O Annemarie, wat ziet dit er geweldig uit. Zo groen en ruig en dan die schattige huizen. Lijkt me heerlijk om een keer naartoe te gaan en te wandelen. Wanneer we gaan? Nu nog even niet, maar het gaat zeker een keer gebeuren!

Antwoord
Annemarie 2 mei 2016 - 10:15 am

Ja je moet echt een keer naar Engeland, het is zeker ook een aanrader als je van wandelen houdt. Ben benieuwd wanneer je gaat. 😉

Antwoord
Stéphanie 1 mei 2016 - 11:11 am

Ik zou ook graag eens naar Engeland willen om van de natuur te genieten. Ik had Schotland in gedachten maar dit gebied ziet er ook heel mooi uit! De groene ruige kust spreekt mij sowieso aan maar ook de riviertjes, watervallen etc. daar kan ik echt van genieten. Mijn wensenlijstje wordt alleen maar langer 🙂

Antwoord
Annemarie 2 mei 2016 - 10:14 am

Engeland is zo mooi, terecht dat het op je wensenlijstje staat. 😉 Schotland, Wales, Cornwall, Devon… maar er zijn nog veel meer mooie plekken in Engeland,waar ik ook nog naar toe wil.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.