Als je van lekker eten houdt, zit je goed in Napels! Zo is de pizza in Napels uitgevonden. Deze pizza met tomatensaus, mozzarella en basilicum kennen we inmiddels allemaal als de Pizza Margherita. Maar dat is niet de enige Napolitaanse specialiteit die je kunt eten tijdens een stedentrip Napels. In deze blog geef ik je tips voor de niet te missen specialiteiten en restaurants in Napels. En ik vertel je ook over de leuke pizza-workshop die wij deden.
Mijn dochter en ik houden allebei van Italiaans eten. Dus toen we voor een week naar Napels en Procida gingen, verheugden we ons er al op. Op het eiland Procida, vlak voor de kust van Napels, aten we heerlijke pizza’s en het lokale gebakje Lingue di Procida. Na twee dagen op Procida gingen we nog vier dagen naar de stad Napels, waar we nog meer pizza’s en pasta’s aten. Heerlijk!
Napolitaanse specialiteiten
Als je in Napels bent, moet je zeker wat van de lokale lekkernijen uitproberen. Te beginnen met de enige echte Napolitaanse pizza natuurlijk! De populaire pizza zoals wij die kennen, werd in de 17e eeuw voor het eerst gemaakt in Napels. De Napolitaanse pizza heeft een krokante, brede opstaande rand en een dunne bodem. De bekendste pizza is de Margherita. De Napolitaanse pizza staat zelfs op de lijst van immaterieel werelderfgoed van Unesco.
Een andere lokale specialiteit is de pizza fritta, een gefrituurde dubbelgevouwen pizza. De pizza fritta werd bedacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, als goedkopere optie voor een gewone pizza omdat je er geen (dure) oven voor nodig hebt. Nu is het nog steeds een populair street food-gerecht in Napels, dat je overal in de stad kan kopen en echt een keertje moet eten. Een pizza fritta kan uiteenlopende vullingen hebben, vaak met tomatensaus, mozzarella of ricotta, en soms ook vlees. Twee populaire adresjes voor authentieke pizza fritta zijn La Masardona (Via Giulio Cesare Capaccio 27) en Zia Esterina Sorbillo (Piazza Trieste e Trento 53).
Twee pastagerechten die je zou moeten eten in Napels zijn pasta e patate en pasta al ragù. Pasta e patate is ontstaan doordat de Napolitanen vroeger veel gebruik maakten van restjes en goedkope ingrediënten, zoals aardappels. Naast pasta en aardappels zit er in het gerecht ook kaas, tomaten, wortel, bleekselderij en soms pancetta. Best een zware pasta dus! Pasta al ragù is pasta met een tomatensaus met suddervlees.
Een zoete specialiteit uit Napels is sfogliatella, een gebakje dat qua vorm aan een schelp doet denken, gemaakt van dunne laagjes bladerdeeg. Het knapperige gebakje is meestal gevuld met zoete ricotta en stukjes gekonfijte sinaasappel. Ik heb er eentje geproefd, maar ik was eerlijk gezegd geen fan van de vulling… Een ander populair gebakje in Napels is de babà, een cakeje overgoten met drank, vaak rum of limoncello.
Mijn tips voor goede restaurants in Napels
De beste pizzeria’s in Napels
Laten we maar met de pizzeria’s beginnen. Een van de pizzeria’s die vaak als beste van Napels wordt genoemd is Pizzeria di Matteo aan de Via dei Tribunali 94, in het oude centrum. Het is er altijd druk en je moet meestal in de rij staan om een plekje binnen te bemachtigen. Bill Clinton heeft er ook ooit een pizza gegeten. Wij helaas niet, want toen wij er wilden lunchen was de pizzeria gesloten.
In dezelfde straat, op nr. 32, zit nog een goede pizzeria, namelijk Gino Sorbillo. Sorbillo is een familie van pizzabakkers en er zijn verspreid in Italië verschillende Sorbillo-pizzeria’s. Ook L’antica Pizzeria Da Michele in de Via Cesare Sersale staat hoog op de lijst. Da Michele zou je kunnen herkennen uit de film ‘Eat Pray Love’ met Julia Roberts. Je kan bij dit eenvoudig ingerichte restaurant kiezen uit maar twee pizza’s: de Margherita en de Marinara. Ook hier is het eigenlijk altijd druk en moet je het er voor over hebben om in de rij voor de deur te wachten op een plek.
Andere restaurants
De eerste avond in Napels aten we bij Trattoria Casa Capasso aan de Via dei Tribunali 292. Het smalle restaurant is rustiek ingericht met simpele tafels en allerlei voorwerpen aan de muur en waslijnen met kleding aan het plafond. De pasta’s worden er geserveerd in een pannetje. De pasta’s die wij hadden, een met vis en een vegetarische, waren heerlijk!
Vlakbij ons hotel ontdekten we restaurant Mimì alla Ferrovia, aan de Via Alfonso D’Aragona 19-21. De eerste keer dat wij er wilden eten, stond er een rij. Het restaurant wordt namelijk genoemd in sommige reisgidsen. Daarom gingen we er een dag later vroeg naartoe, even na 19:00 uur. We kregen vrijwel meteen een tafeltje. De zeebaars en de entrecote die we bestelden waren erg goed, net als de tiramisu. Maar de bediening was nogal gehaast en ze waren niet allemaal even vriendelijk. Als je met vier personen of meer bent, kun je van tevoren een tafeltje reserveren via de website.
Op de avond dat Napoli landskampioen werd, aten we bij pizzeria Gaetano Adamo aan de Corso Giuseppe Garibaldi 353, vlakbij station Garibaldi. De bediening was vriendelijk en het eten prima. Dat de televisie de hele tijd aan stond, zien we maar door de vingers. Voetbal is belangrijk in Italië en dit was natuurlijk een bijzonder moment voor Napels. 😉
Must-do: een pizza-workshop in Napels!
Wat erg leuk is om te doen in de geboortestad van de pizza, is een pizza workshop! Wij deden dat via Le Cugine bij Toto ‘Sapore in de wijk Chiaia, vlakbij zee. We pakten de metro naar Mergellina en wandelden naar het restaurant. Er waren nog vier andere deelnemers: een jong stel uit New York en een stel uit Israël. We werden heel hartelijk welkom geheten door Francesca, de gastvrouw. Zij begeleidde de workshop, want de pizzabakker die alles voordeed sprak nauwelijks Engels. Op een tafel achterin het restaurant stonden de ingrediënten al klaar voor ons.
De pizzabakker liet zien hoe we het deeg van bloem, zout, gist en water moesten kneden en daarna moesten we ons eigen deeg maken. Op het aanrecht in de kleine keuken voor in het restaurant mochten we vervolgens onze eigen pizza fabriceren, door het deeg met de hand uit te rollen en te beleggen met een saus van verse tomaten, mozzarella en basilicum. De pizza werd op de pizzaschep getrokken en ging daarna voor één minuut de hete (ca. 400 graden) houtoven in.
Toen de pizza’s klaar waren, aten we die met ons groepje op aan tafel, met een glaasje wijn of fris erbij. Daarna lieten ze ons ook nog zien hoe je een pizza fritta maakt, gevuld met ricotta, mozzarella en tomatensaus. Hoewel we al vol zaten van onze eigen pizza, moesten we hier ook nog een stukje van proeven. Ook lekker! We sloten af met een glaasje limoncello, en toen we weg gingen kregen we allemaal een big hug van Francesca.
Echt een aanrader zo’n pizza workshop, niet alleen vanwege de pizza, maar ook omdat je andere toeristen ontmoet. Tijdens het eten hadden we leuke gesprekken met onze groepsgenoten. Een paar dagen later ontvingen we per e-mail de recepten van de pizza Margherita en de pizza fritta, zodat we ze thuis ook kunnen maken. Dat is er alleen nog niet van gekomen…
>> Ga je ook naar Napels en zie je zo’n pizza workshop wel zitten? Je kan ‘m boeken via Get Your Guide! <<
Misschien ook leuk om te lezen:
– Tips voor Napels: bezienswaardigheden en de leukste uitstapjes
– Sfeervolle straatjes en street art in Napels
– Bezoek aan de Vesuvius vanuit Napels
4 reacties
Hiervoor moet ik zeker eens naar Napels gaan! Ik ben dol op goede pizza. Een workshop lijkt me ook eens leuk om te volgen, ik zie mezelf al heerlijke pizza’s maken thuis.
De pizza’s in Napels zijn echt geweldig! Ons voornemen was ook om thuis zelf pizza’s te gaan maken, nu we weten hoe het moet, maar het is er nog niet van gekomen.
Ik vond de pizza’s in Napels echt fantastisch. Zo lekker! Wij hebben gegeten bij Michelle en dat was echt top. Maar ook enorm lang wachten haha en dan dachten wij nog slim te zijn en rond 15:00 te gaan. Uiteindelijk aten wij om 17:00 haha.
Poeh, je moet er dus echt wat voor over hebben om bij Da Michele te eten. We zijn er een paar keer langs gelopen, en iedere keer stond er een rij.