Home EuropaEngeland & Wales Lacock in Wiltshire: kostuumdrama’s en Harry Potter

Lacock in Wiltshire: kostuumdrama’s en Harry Potter

by Annemarie
Lacock in Wiltshire

In het Engelse graafschap Wiltshire ligt het wereldberoemde Stonehenge, de stad Salisbury met de beroemde gotische kathedraal, maar ook het schilderachtig (maar echt!) mooie dorpje Lacock. In dit dorp staan veel eeuwenoude huizen en gebouwen; sommige dateren nog uit de 14e en 15e eeuw. En dan is er ook nog de 800 jaar oude Lacock Abbey, aan de rand van het dorp. Vrijwel het hele dorp en de abdij zijn eigendom van de Britse National Trust en dus beschermd erfgoed. Misschien klinkt Lacock niet bekend, maar het kan zijn dat je het dorp of de abdij wel al een keer gezien hebt…

Het dorp wordt zoveel mogelijk in authentieke staat gehouden. Je zult hier geen moderne straatlantaarns of schotelantennes tegenkomen. Om die reden wordt het dorp Lacock vaak gebruikt als decor voor kostuumdrama’s. Over de straten wordt zand gestrooid, alle moderne elementen worden gecamoufleerd (brievenbussen bijvoorbeeld) of verwijderd (auto’s), etalages worden aangepast en hop, de postkoetsen, paarden en acteurs in 19e-eeuwse kleding kunnen worden aangerukt. Bekende series die hier voor een deel zijn opgenomen zijn Cranford, Downton Abbey en de BBC-miniserie Pride & Prejudice. (Die met de enige echte Mr. Darcy: Colin Firth).

Lacock in Wiltshire

Aan pubs geen gebrek in Lacock. Wij lunchten in The Red Lion, waar je niet alleen lekker kunt eten, maar ook achter-de-schermen-foto’s kunt zien van filmopnamen in het dorp. Andere pubs zijn The George Inn en The Bell Inn. Je kunt ook iets lekkers halen bij The Lacock Bakery.

Lacock in Wiltshire

The George Inn

Lacock Abbey

De eerste steen van Lacock Abbey werd al in 1232 gelegd. Oorspronkelijk was het een abdij en klooster, maar rond 1540 werd de abdij omgetoverd tot woonhuis. De familie Talbot ging er wonen, maar in 1944 droegen ze de abdij over aan the National Trust. Net als het dorp, is Lacock Abbey ook vaak gebruikt als decor in films. De abdij is onder meer te zien in Harry Potter: sommige vertrekken werden voor de film getransformeerd tot klaslokalen op Hogwarts. De abdij is ook te zien in scenes in Pride & Prejudice en de film The Other Boleyn Girl.

Lacock Abbey

In dit YouTube-filmpje zie je in welke scenes van Harry Potter de Abbey voorkomt:

In de tuinen rondom Lacock Abbey zijn wandelpaden aangelegd en er zijn ook wat speeltoestellen voor kinderen, zoals een slingertouw en boomstammen om op te springen. Ze mogen zelfs over het gras rennen! (Dat mag namelijk niet overal in Engeland). Zoals op de site van the National Trust staat: ‘Stepping on the grass is strictly allowed’. Meevallertje dus.

Lacock in Wiltshire

In Lacock Abbey is ook het Fox Talbot Museum gevestigd, gewijd aan fotograaf William Henry Fox Talbot (1800-1877) die het negatiefproces in de fotografie heeft uitgevonden. In 1835 maakte hij het eerste fotografische negatief ooit. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de fotografie is dit museum zeker een bezoek waard.

Vlakbij de parkeerplaats aan de rand van het dorp is een speeltuin met houten speeltoestellen en picknicktafels. Ideaal om je kinderen even te laten rondrennen voordat je de auto weer in stapt. 😉

Hoe ver is het?
Bath – Lacock: ca. 23 kilometer
Bristol – Lacock: ca. 50 kilometer

Ook leuk om te lezen

8 reacties

ivonne 9 februari 2016 - 10:23 am

Naast het feit dat ik dit soort plekjes prachtig vind is het ook heel erg leuk dat er zoveel terug te vinden is van al die leuke films en series. Zo kijk ik graag naar series als Inspector Morse, Touch of Frost en wat dacht je van Escape to the Country….Prachtig daar, maar het weer heeft me altijd een beetje tegengehouden (zegt zij terwijl het hier alweer regent 😉 )

Antwoord
Annemarie 9 februari 2016 - 8:09 pm

Ik kijk ook graag naar Britse series. En jaaaa, Escape to the Country met al die mooie huizen… je zou bijna willen emigreren! Het weer hield mij ook altijd tegen, tot 2010 toen we voor het eerst naar Engeland gingen. Nooit spijt van gehad, ondanks de regen. (Zegt zij, terwijl ze nog nooit naar Scandinavië is geweest vanwege het weer… haha).

Antwoord
Arlette 31 januari 2016 - 2:16 pm

Ziet er echt super leuk uit. Best erg dat ik er nog nooit over gehoord heb want ik ben verzot op kostuumdrama’s en Harry Potter. Enfin, deze gaat dus ook op mijn wishlist!

Antwoord
Annemarie 2 februari 2016 - 9:16 am

Ja, zet maar op de lijst! 😉

Antwoord
Karlien 31 januari 2016 - 12:06 am

Het ziet er heel mooi uit! De laatste tijd zie ik steeds meer over Engeland, Wales en Schotland. Zou het allemaal willen zien!

Antwoord
Annemarie 31 januari 2016 - 8:49 am

Ja, aanrader hoor, het is er zo mooi! En al die schattige Engelse dorpjes… Het is een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Alleen het weer, dat valt soms wat tegen. 😉

Antwoord
Yvonne 30 januari 2016 - 2:27 pm

Wat een supermooie plek, ik moet hier echt een keer naartoe. Je hebt er ook prachtige foto’s van gemaakt. Engeland staat al jaren op de planning, maar ik kies dan toch steeds weer voor zonzekerdere bestemmingen. Toch maar eens een keer echt gaan. 🙂

Antwoord
Annemarie 31 januari 2016 - 8:47 am

Wij hadden hetzelfde en kozen meestal ook voor zon. Maar Engeland is zo mooi, dat maakt veel goed hè? 😉 Ik vind het echt een geweldig vakantieland, een aanrader dus. (Hoewel we de eerste vakantie daar ook echt wel vaak slecht weer hadden…).

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.