Home Europa Kasteel Vianden in Luxemburg: harnassen en kamerplanten

Kasteel Vianden in Luxemburg: harnassen en kamerplanten

by Annemarie
Kasteel Vianden in Luxemburg

In de kerstvakantie waren we een midweek in de Duitse Eifel. We hadden een appartement in Biersdorf am See geboekt, en vanuit daar maakten we uitstapjes. Zo gingen we wandelen bij de Teufelsschlucht, waar ik al eerder over schreef. We zaten niet ver van de grens met Luxemburg en daarom besloten we naar het stadje Vianden te gaan om daar Kasteel Vianden te bekijken.

Vanuit Biersdorf was het iets meer dan een halfuur rijden naar Vianden, dat echt bijna op de grens met Duitsland ligt, in het noordoosten van Luxemburg. Vianden ligt in de Luxemburgse Ardennen en is een leuk plaatsje met gezellige restaurantjes en smalle straatjes aan rivier de Our.

Vianden in Luxemburg

De grote blikvanger van Vianden is het kasteel, dat hoog boven het stadje uittorent. Het kasteel werd gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw, op de funderingen van een oude Romeinse vesting. Tot het begin van de 15e eeuw was het kasteel van de graven van Vianden. Sinds 1417 is het eigendom van het Huis van Oranje-Nassau.

Kasteel Vianden in Luxemburg

Bezoek aan het kasteel

We parkeerden onze auto op een kleine parkeerplaats vlakbij het kasteel en liepen het laatste stukje naar boven, door de poort. Na het betalen van de entree liepen we over een binnenplaats – met een hypermodern restaurant aan de zijkant – naar de ingang van het kasteel.

Kasteel Vianden in Luxemburg

Kasteel Vianden

We kwamen binnen in de wapenzaal, waar wapens en verschillende harnassen te zien zijn. Onze zoon vond het erg cool allemaal.

De volgende zaal was de archeologische crypte, waar je op tekeningen de verschillende bouwstadia van het kasteel in de middeleeuwen kunt zien. In vitrines zie je een verzameling opgegraven gebruiksvoorwerpen. De meest bijzondere ruimte in het kasteel is de kapel van twee verdiepingen, met een open middendeel. De benedenverdieping was bestemd voor het gewone volk en de bedienden. De graven en hun familie zaten boven, waar ze niet konden worden lastiggevallen door het plebs.

Kapel

In de kapel

Andere vertrekken die je kunt bekijken zijn onder meer de grote keuken, een slaapkamer, een feestzaal en een banketzaal. En kijk ook even in de 53 meter diepe waterput vlakbij de keuken. We hadden geluk, want toen wij er waren was er boven in het kasteel een tijdelijke tentoonstelling met tekeningen van Rembrandt. Dus die pakten we ook nog even mee.

Kasteel Vianden

De banketzaal

Het is een mooi en interessant kasteel om te bekijken, maar eerlijk gezegd vonden wij de buitenkant en de bijzondere ligging indrukwekkender dan de binnenkant. Misschien kwam het doordat Kasteel Vianden is gerestaureerd met net iets te veel moderne elementen. Of doordat de toelichting bij alles wat je ziet erg summier is. Als je geen audiotour doet, mis je erg veel.

En die kamerplanten overal in het kasteel, die begreep ik gewoon niet zo goed. Ik vond het niet zo authentiek overkomen…

Kasteel Vianden praktisch:

– Openingstijden: het kasteel is dagelijks geopend vanaf 10 uur ’s ochtends.
– Parkeren: vlakbij het kasteel kun je (betaald) parkeren.
– Entree: volwassenen € 10,-/kinderen 6-12 jaar € 2,50. *
– Audiotour: Wil je echt alles weten over de geschiedenis van het kasteel, dan is de audiotour (€ 2,-) een must.
– Honden mogen het kasteel niet in.

Meer blogs over Luxemburg:
– Wandelen over de Mullerthal Trail met kinderen
– De leukste dorpjes en steden in Luxemburg

* Prijzen gecheckt in maart 2023

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Michal | Reiswijzer kids&co 22 mei 2017 - 11:42 pm

Wij waren er vorige zomer tijdens het middeleeuwse festival. Dan is er een heleboel te beleven in en om het kasteel; kraampjes, riddergevechten, muziek, roofvogels, schieten en nog veel meer. Echt een aanrader! En bijkomend voordeel, ik heb geen kamerplant gezien…

Antwoord
Annemarie 24 mei 2017 - 11:47 am

Dat festival klinkt heel leuk! En ook fijn dat er geen kamerplanten aan te pas komen. 😉

Antwoord
Wanda 8 februari 2017 - 9:30 pm

Haha, die kamerplanten.. ik heb me daar drie jaar geleden ook erg over verbaasd. Ik vond het leuk om te zien maar heb weleens mooiere en indrukwekkender kastelen gezien dan deze.

Antwoord
Annemarie 9 februari 2017 - 5:36 pm

Zie je wel, het lag niet aan mij hè, die kamerplanten! En eens, ik heb ook veel mooiere kastelen gezien dan deze. Maar de buitenkant en de ligging zijn wel erg mooi.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.