Home Europa Kasteel Orava: een van de mooiste burchten van Slowakije

Kasteel Orava: een van de mooiste burchten van Slowakije

by Annemarie
Kasteel Orava

Slowakije heeft niet alleen prachtige bergen en natuur, maar ook veel eeuwenoude kastelen. Van sommige kastelen is helaas niet veel meer over dan een ruïne, maar andere zijn nog wel in goede staat. Een bekend en veel bezocht kasteel is Spišský hrad, een van de grootste kasteelruïnes van Midden-Europa. Maar wij bezochten tijdens onze vakantie in de Liptov-regio het mooie kasteel Orava in het noorden van Slowakije. Dit kasteel is niet alleen een populaire toeristische trekpleister, maar ook een gewild decor voor horrorfilms. Gezellig!

Kasteel Orava (Oravsky hrad) werd op een hoge rots gebouwd, met uitzicht op de lager gelegen rivier de Orava en het dorp Oravský Podzámok. Op de plek van het kasteel stond ooit, in de 13 eeuw, een houten vesting. Het kasteel werd hier bovenop gebouwd, oorspronkelijk in romaanse en gotische stijl. Later werd de bouwstijl aangepast naar renaissance en neogotisch. In 1800 woedde er een grote brand in het kasteel, waarbij vrijwel alle houten delen verwoest werden. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd kasteel Orava helemaal gerestaureerd. Het kasteel is in drie lagen op elkaar gebouwd – het lage, centrale en hoge deel – en bestaat uit paleizen, torens en verdedigingsmuren. De drie toegangspoorten naar het kasteel zijn met elkaar verbonden door een tunnel.

kasteel Orava

Seizoensopening met kraampjes en roofvogels

Wij bezochten kasteel Orava op een grijze, regenachtige dag in april. Nadat we aan de voet van het kasteel onze kaartjes hadden gekocht, zagen we opeens allemaal mensen in kostuums lopen. Wat bleek? Dat weekend werd het seizoen geopend met kraampjes en optredens op een binnenplaats van het kasteel. Er was ook een roofvogelshow; de vogels hebben we zien zitten, maar doordat onze rondleiding begon hebben we de show niet gezien. Voor de gelegenheid waren medewerkers verkleed als prinses, edelman of ridder. Dat maakte het net iets sfeervoller. Maar wel jammer van de regen, en de paraplu’s overal.

Rondleiding door kasteel Orava

Onze rondleiding – de ‘Main Tour’ – begon in het lage deel van het kasteel. Helaas waren er geen Engels- of Duitstalige gidsen die dag, dus we moesten het doen met een Slowaakse gids. En aangezien we geen Slowaaks verstaan, begrepen we vrij weinig (tot niets) van alles wat er verteld werd. Gelukkig kun je de app van Orava Castle downloaden, een audioguide in verschillende talen. Geen Nederlands, maar wel Engels en Duits, en dat is een stuk beter te volgen dan Slowaaks. De rondleiding gaat van het lage deel naar de middelste laag en de ‘upper castle’, waar een van de oudste delen van kasteel Orava is: de Citadel uit de 13e eeuw. We bekeken verschillende vertrekken binnen, en wandelden over binnenplaatsen en trappen omhoog.

kasteel Orava

kasteel Orava

Bovenin het kasteel kun je een paar tentoonstellingen bekijken, over de lokale natuur en archeologische vondsten uit de Orava-regio. Er is ook een ruimte gewijd aan het kasteel als filmlocatie. Van bovenaf is er een mooi uitzicht op de omgeving, en waarschijnlijk is het nog mooier als de zon schijnt.

kasteel Orava

Uitzicht vanaf de Upper Castle

Drie verschillende rondleidingen door het kasteel

Je kunt kiezen uit drie verschillende rondleidingen door het kasteel, altijd met een gids. Kaartjes koop je aan de voet van het kasteel, dus voordat je omhoog loopt naar de poort. Wij deden de ‘Main Tour’ door alle drie lagen van het kasteel en de citadel. Deze rondleiding geeft een goed beeld van bijna het hele kasteel en duurt ca. 1,5 uur. Je kan ook kiezen voor de korte tour, maar dan blijf je alleen in het lage deel van het kasteel. Deze tour duurt ca. 3 kwartier. De ‘Big Tour’ is een combinatie van de twee andere rondleidingen en duurt ruim 2 uur. Vanwege de duur wordt deze rondleiding niet aangeraden voor mensen met kleine kinderen. De rondleidingen zijn altijd onder leiding van een gids, maar helaas is er niet altijd een Engels- of Duitstalige gids beschikbaar. Download in dat geval de app van kasteel Orava, zodat je toch nog een beetje kunt volgen waar je bent en wat je ziet. De vertrekken die je bezoekt zijn genummerd en corresponderen met de nummers van de vertrekken in de app.

kasteel Orava

Er stond nog een rekwisiet van de laatste horrorfilm in de open haard. Denk ik…

Kasteel Orava als filmlocatie

Dit Slowaakse kasteel is ook een populaire filmlocatie. En dan niet voor gezellige familiefilms, maar voor (niet gezellige) horrorfilms. De Duitse horrorfilm Nosferatu uit 1922 werd voor een deel opgenomen bij het kasteel, waarbij het model stond voor het kasteel van Graaf Orlok in Transsylvanië. Deze cultfilm was een ongeautoriseerde versie van Bram Stokers’ Dracula. Om copyright-problemen te voorkomen werden wat dingen veranderd in het verhaal. Zo heette de graaf in deze film dus Orlok, en niet Dracula. En in 2019 werd een televisieserie over Dracula voor de BBC en Netflix deels opgenomen bij kasteel Orava. Door het donkere, grijze weer begreep ik helemaal waarom ze dit kasteel zo passend vinden als locatie…

kasteeel Orava

Foto: via Wikimedia Commons, Lynx1211 / CC BY-SA

En dit is hoe het kasteel er op een mooie dag uitziet. Op deze foto (niet van mij) kun je goed de drie verschillende delen van het kasteel zien, en de bijzondere ligging bovenop de rots.

Lees ook mijn andere blogs over Slowakije!

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Kelly 10 september 2020 - 7:15 pm

Wat een mooie burght zeg! Die kostuums maken het wel af hoor. Gaaf dat er ook een roofvogelshow was. Dat vind ik altijd erg tof om te zien en te fotograferen.

Antwoord
Annemarie 13 september 2020 - 3:20 pm

Het kasteel is heel mooi, de ligging ook. De roofvogelshow hebben we helaas gemist omdat de rondleiding begon… 🙂

Antwoord
Yvonne 8 september 2020 - 7:57 pm

Wat een indrukwekkende burcht. En wat een mazzel, dat je er net tijdens de seizoensopening was. Echt prachtig, die kostuums en de roofvogels. Wij vonden de roofvogelshow bij Burcht Hohenwerfen in Oostenrijk ook heel tof. Ik vond dat echt een toevoeging, zeker ook voor de kids.

Antwoord
Annemarie 9 september 2020 - 6:54 pm

De seizoensopening maakte het helemaal af inderdaad, leuk om te zien. En het geeft net even wat meer beleving, zeker voor kinderen.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.