Home Europa Kasteel Chojnik bij Jelenia Góra in Polen

Kasteel Chojnik bij Jelenia Góra in Polen

by Annemarie
Kasteel Chojnik

In Sobieszów, een stadsdeel van de Poolse stad Jelenia Góra, staat de ruïne van Kasteel Chojnik. Dit kasteel uit de 14e eeuw staat op de top van een 627 meter hoge heuvel, in Nationaal Park Karkonosze. Je moet er een pittig wandelingetje omhoog voor over hebben, maar als je dan eenmaal boven bent heb je een mooi uitzicht over de Jelenia Góra-vallei en het Reuzengebergte. Zowel het kasteel als de wandeling er naartoe zijn de moeite waard!

Wij bezochten Kasteel Chojnik – Zamek Chojnik in het Pools – tijdens onze rondreis door het zuiden van Polen. We verbleven een kleine week in stad Jelenia Góra bij het Reuzengebergte. Het kasteel ligt in Sobieszów, dat nu een stadsdeel is van Jelenia Góra. In 1675 brandde het kasteel na een blikseminslag grotendeels af en het werd niet meer opgebouwd. Maar sommige delen zijn nog goed bewaard gebleven en te bezichtigen.

De omgeving van het kasteel, van boven

Kasteel in Nationaal Park Karkonosze

De rotsachtige, beboste heuvel waarop het kasteel staat hoort bij Nationaal Park Karkonosze. Voordat je aan de wandeling naar het kasteel kan beginnen, moet je daarom eerst 8 zloty (nog geen €2,-) p.p.* entree betalen voor dit nationale park. Daarna kun je beginnen met omhoog lopen… zo’n twee kilometer lang. Aan de voet van de heuvel kun je kiezen uit twee verschillende routes. Volgens de routebordjes doe je over beide routes ongeveer een halfuur. Maar daarbij is geen rekening gehouden met pauzes tussendoor, bijvoorbeeld om even op adem te komen…

Nationaal Park Karkonosze

Via de rode route omhoog

Wij kozen voor de makkelijkere rode route rechtsom, over een pad van kasseien, omdat het daar op dat moment rustiger was. Als je met een kinderwagen bent, moet je ook voor dit pad kiezen. Het pad loopt geleidelijk omhoog, met veel bochten. Het was warm toen wij de heuvel beklommen, maar door de bomen liepen we vrijwel de hele tijd in de schaduw. Dat was wel fijn, maar ik vond het continue omhoog lopen best pittig. (Ik ben dan ook niks gewend).

Uitzicht Nationaal Park Karkonosze

Ergens halverwege pauzeerden we bij een viewpoint. Even wat drinken en een paar foto’s maken voordat we het laatste stuk omhoog liepen.

Kasteel Chojnik

We zijn er bijna!

De ruïnes van Kasteel Chojnik

Op de top aangekomen kun je een rondje lopen rondom de buitenmuren van het kasteel. Als je de kasteelruïne ook van binnen wilt bekijken en de toren wilt beklimmen, moet je 7 zloty entree betalen. Nadat wij onze toegangskaartjes hadden gehaald, betraden we het kasteel door een tweede toegangspoort. We keken rond op de binnenplaats en de ruimtes er omheen, en wandelden via trappen naar boven voor een uitzicht vanaf de kasteelmuren.

Kasteel Chojnik

Binnen de poorten

Kasteel Chojnik

Kasteel Chojnik

Ook de toren kun je via trappen beklimmen en vanaf daar heb je natuurlijk helemaal een mooi uitzicht, over Jelenia Góra en een deel van Nationaal Park Karkonosze.

kasteel in Jelenia Gora

Die mevrouw daar wilde maar niet doorlopen…

Uitzicht over Jelenia Gora

Uitzicht!

De legende van Kunegunda

Bij een beetje kasteel hoort een legende, zo ook bij Kasteel Chojnik. Het is niet zo’n gezellig verhaal. De dochter van een van de kasteelheren, Kunegunda, was gewild bij ridders uit de omgeving. Maar Kunegunda wilde niet trouwen. Daarom beloofde ze te trouwen met de ridder die te paard een heel rondje over de kasteelmuren kon rijden. Best een beetje riskant, aangezien het kasteel op een klif staat. De moedige ridders die het probeerden, stortten met paard en al de afgrond in en overleefden het niet. En toen was daar dan eindelijk een knappe, stoere ridder die er wel in slaagde. Kunegunda zag hem wel zitten en wilde met hem trouwen. Maar helaas voor haar had hij geen interesse in iemand die zo wreed was. Daarop sprong Kunegunda – verdrietig en vernederd – zelf de afgrond in. Tragisch…

Terug over de zwarte route

Voor de terugweg naar beneden kozen we voor de zwarte route. Dit pad gaat ook door het bos, maar dan met veel trappen en rotspartijen.

We nemen de zwarte route

Nationaal Park Karkonosze in Polen

Deze route is veel mooier, en ook leuker voor kinderen, met een beetje klimmen en klauteren erbij. Maar deze route is dan weer niet heel erg geschikt voor kinderwagens.

Geen pad, maar rotsen

Nationaal Park Karkonosze in Polen

Nationaal Park Karkonosze in Polen

Bij het kasteel is ook een restaurant, maar wij hebben na ons bezoek bij een restaurant in Sobieszów geluncht.

Bezoek aan Kasteel Chojnik in Polen praktisch

Adres: 58-570 Jelenia Góra-Sobieszów
Openingstijden: Het kasteel is dagelijks geopend (op enkele feestdagen na) van 10:00 tot 16:00 (winter) of 18:00 uur (zomermaanden). Zie de website van het kasteel voor actuele informatie.
Entree kasteel: 7 zloty p.p./5 zloty voor een kind*
Entree Nationaal Park Karkonosze: 8 zloty p.p./4 zloty voor een kind*

Misschien ook leuk om te lezen:
– Jelenia Góra: fijne uitvalsbasis voor het verkennen van het Reuzengebergte
– 5x de mooiste watervallen in Zuid-Polen
– De Sky Walk in Świeradów-Zdrój in Zuid-Polen

* Prijzen kunnen wijzigen. Voor het laatst gecheckt in maart 2023.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.