Home Europa Wat te doen in en om Jokkmokk in Zweeds Lapland

Wat te doen in en om Jokkmokk in Zweeds Lapland

by Annemarie
Jokkmokk in Zweeds Lapland

Soms schrijf ik over een bestemming omdat ik er gewoon over wil vertellen, terwijl ik weet dat er waarschijnlijk maar weinig mensen echt op een blog over deze bestemming zitten te wachten. Zoals deze blog dus. Want zeg eens: wie heeft er plannen om binnenkort op vakantie te gaan naar… Jokkmokk in Zweeds Lapland? Precies, dat dacht ik al.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf tot een halfjaar geleden nog nooit van Jokkmokk had gehoord. En dat is ook helemaal niet raar, want het is een klein, afgelegen stadje ergens in Zweeds Lapland. Een paar kilometer ten noorden van de poolcirkel om precies te zijn.

Jokkmokk in Zweeds Lapland

Jokkmokk ligt in de middle of nowhere en heeft een klein leuk centrum met houten huizen, wat winkeltjes, cafés en restaurants. Er zijn een paar hotels en een hostel. De naam Jokkmokk komt van de Samische naam Johkamohkki en betekent ‘bocht in de rivier’. Toen ik in juni van 2017 met collega-reisblogger Michal in Zweeds Lapland was, gingen we ook ‘even’ naar Jokkmokk.

Jokkmokk en de Sami

Jokkmokk is al eeuwenlang een ontmoetings- en handelsplaats van de Sami, de oorspronkelijke inwoners van Lapland. Elk jaar vindt op de eerste donderdag, vrijdag en zaterdag van februari Jokkmokks Marknad plaats, een wintermarkt. Een eeuwenoude traditie, want dit gebeurde voor het eerst in 1605.

Jokkmokk in Zweeds Lapland

Foto: Let Ideas Compete via VisualHunt.com / CC BY-NC-ND

Vanuit heel Lapland kwamen vroeger Sami naar Jokkmokk om goederen te ruilen en te socializen met andere Sami. Meteen een uitgelezen gelegenheid voor de staat om belasting te innen, en voor priesters om het woord van God te verspreiden. Tegenwoordig is de wintermarkt uitgegroeid tot een groot winterfestival, dat niet meer alleen in het teken staat van handel, maar ook van kunst en cultuur. Er komen niet meer alleen Sami op af, maar ook toeristen. In februari 2024 wordt de wintermarkt voor de 419e (!) keer gehouden.

Stel dat je nou toch een keer naar Jokkmokk in Zweeds Lapland gaat, dan mag je dit niet missen:

Ájtte Museum

Een bezoek aan museum Ájtte is de nummer één must-do. In dit museum leer je van alles over de geschiedenis en cultuur van de Sami, de natuur van Lapland en krijg je een beeld van hoe het is om te (over)leven in het koude Lapland.

Jokkmokk in Zweeds Lapland

Sami

Er zijn Engelstalige gidsjes verkrijgbaar, zodat je een beetje kunt volgen waar alle tentoonstellingen over gaan. Helaas is de Engelstalige toelichting niet zo uitgebreid als de Zweedse. Het museum is erg kindvriendelijk, met veel interactieve spelletjes. Het restaurant bij het museum schijnt heel goed te zijn, maar wij zijn er zelf niet geweest. Wie op zoek is naar leuke souvenirs kan terecht in de museumshop.

De poolcirkel

Jokkmokk ligt 5 kilometer ten noorden van de Poolcirkel. En hoe vaak ben je daar nou in de buurt? Waarschijnlijk niet vaak, dus ga daarom gewoon maar even kijken bij de poolcirkel en maak een foto bij de borden. Bij het Arctic Circle Café vlak aan de E45 kun je een stempeltje halen voor in je paspoort. Leuk voor de heb toch, zo’n stempel? (Ik heb er eentje!)

Jokkmokk in Zweeds Lapland

Wandelen in Jokkmokk

Bij het Tourist Information Centre kun je informatie krijgen over wandelingen in en om Jokkmokk. Wij liepen een stuk van 2 kilometer van de wandeling Kvarnbäcksleden, langs de Kvarnbäcken-beek.

Jokkmokk in Zweeds Lapland

De totale wandelroute is 7,7 kilometer lang. Een groot deel van deze wandeling liepen we over verhoogde smalle houten wandelpaden boven drassige stukken grond. Onderweg stonden wat borden met informatie over de natuur (in het Zweeds & Engels). Sommige planken van de boardwalks waren aan vervanging toe, en het weer had ook beter gekund (regen!), maar verder zeker een aanrader. (Echt!)

Jokkmokk in Zweeds Lapland

Natuurgebieden in de omgeving van Jokkmokk

Wij brachten slechts een bliksembezoekje aan Jokkmokk, maar het stadje wordt vaak als uitvalsbasis, of in elk geval als tussenstop, gebruikt voor een bezoek aan een van de prachtige natuurgebieden in Zweeds Lapland. Op ca. 30 km ten noorden van Jokkmokk ligt nationaal park Muddus, een moerasgebied met ravijnen en oerbos. In dit natuurgebied wonen allerlei vogelsoorten, maar ook boommarters, elanden, lynxen en beren. Wat je ook altijd veel tegenkomt bij moerassen zijn muggen. Zo ook in Muddus, dus wees gewaarschuwd!

Nationaal Park Sarek, Zweden

Nationaal Park Sarek – Foto: distantranges via VisualHunt / CC BY-NC

Echte ongerepte Zweedse wildernis vind je ten noordwesten van Jokkmokk, in de nationale parken Sarek en het nog iets noordelijker gelegen Stora Sjöfallet. Ruige landschappen met bergen, gletsjers, gletsjermeren en wilde rivieren. Grote kans dat je hier een eland tegen het lijf loopt (auw!).

Ca. 100 km ten zuiden van Jokkmokk ligt het Storforsen Naturreservat met de woeste stroomversnelling Storforsen. De moeite waard! Wij bezochten dit natuurgebied op de terugweg vanuit Jokkmokk naar Skellefteå, de plaats waar wij verbleven. Ik schreef al eerder een blog over Storforsen.

Storforsen in Zweden

Actief in Jokkmokk

Verschillende aanbieders organiseren excursies die je vanuit Jokkmokk kunt doen. Denk aan een sneeuwsafari, een sledetocht met husky’s of het spotten van het noorderlicht in de winter, en kanotochten, paardrijden en wandelen met husky’s in de zomer. Ook voor hikes in een van de nationale parken kun je excursies met een gids boeken.

Ga als je in het centrum van Jokkmokk bent zeker even langs bij het Tourist Information Centre, voor informatie over wat er allemaal te zien & doen is.
Adres: Stortorget 4

Overnachten in Jokkmokk

Je kan overnachten in een van deze hotels in Jokkmokk. Als je in het centrum van Jokkmokk wilt zitten, kies dan voor Hotel Akerlund. Het ontbijt schijnt er erg goed te zijn. Net iets buiten Jokkmokk ligt Hotel Jokkmokk, aan het meer van Talvatis. Je kan ook kiezen voor een vakantiehuisje in de bossen en bij een meer net buiten Jokkmokk, bij Skabram Camping & Stugby.

Nu je dit gelezen hebt… wanneer ga jij naar Jokkmokk in Zweeds Lapland?

PS: Het rendier op de eerste foto kwamen we tegen tijdens onze wandeling in Jokkmokk. Helaas achter een hek, maar kijk dat lieve koppie nou toch! Ik moest er een foto van maken…

Zweden met Voigt Travel

Ook leuk om te lezen

26 reacties

Marleen 7 februari 2024 - 11:33 am

Wat een leuk artikel, wij vertrekken 1 mei naar Zweden. Met als einddoel Jokkmokk te bezoeken en wie weet nog hoger te gaan.

Antwoord
Annemarie 10 februari 2024 - 11:34 am

Leuke plannen! Er liggen mooie natuurgebieden in de buurt van Jokkmokk die ook de moeite waard zijn. (Wij hadden er helaas geen tijd voor…) Vergeet niet een poolcirkelstempel te halen voor in je paspoort! 😉

Antwoord
Jan en Ilse Schouten 5 juni 2023 - 8:08 pm

Héhé, ik ben nu in Jokkmokk samen met mijn lief! Beide op onze motoren onderweg van huis door Zweden naar Nordkapp in Noorwegen en dan via Noorwegen naar huis. Nu 2 overnachtingen hier en dan weer door. Vandaag is het Ájtte museum gesloten, morgen nog eens proberen! Het Artic circle café is helaas gesloten tot 15/6. Niet getreurd we hebben altijd de foto’s nog. Wat een geweldig land, we blijven genieten!

Antwoord
Annemarie 11 juni 2023 - 5:29 pm

Dat klinkt als een hele gave reis, op de motor! Hopelijk was het museum een dag later wel open? Geniet van jullie reis!

Antwoord
Ilse Schouten 5 juni 2023 - 8:02 pm

Hé, wij zijn de Poolcirkel net gepasseerd met onze motor en overnachten twee nachten in Jokkmokk. Morgen naar het museum en inderdaad nog langs het informatie centrum, voor leuke toeristen informatie. Je schreef een leuk verhaal.

Antwoord
Annemarie 11 juni 2023 - 5:28 pm

Bedankt, leuk om te horen! 🙂

Antwoord
Femmy 27 januari 2023 - 8:05 pm

Wie heeft er plannen om binnenkort op vakantie te gaan naar… Jokkmokk in Zweeds Lapland?
Nou ..wij dus! Op 31 januari gaan we richting Luleå en donderdag 2 februari staat de Jokkmokk marked op de agenda ..☺️ We hebben er heel veel zin aan. Bedankt voor de informatie Annemarie..👍

Antwoord
Annemarie 27 januari 2023 - 9:49 pm

Haha, wat leuk! Wat gaaf dat jullie naar de jaarlijkse markt in Jokkmokk gaan. Luleå is ook een leuke plaats. Veel plezier alvast! 🙂

Antwoord
Ine 19 september 2023 - 9:05 pm

Hoi morgen komen we aan in Jokkmokk….ga beleven wat je schrijft in de blog. Hoop op een bezoek aan het museum en een bezoekje aan het restaurant.
Als het goed is gaan we ook naar de camping…we reizen met camper…en hebben alleen maar fijne ervaringen in Zweden…wat een mooi land.
Hopen de noordkaap te bereiken.
Groet ine

Antwoord
Annemarie 24 september 2023 - 12:46 pm

Ik ben benieuwd hoe het was in Jokkmokk! En wat gaaf dat jullie naar de Noordkaap gaan.

Antwoord
Lidia Schoonderbeek 4 april 2022 - 3:07 pm

Ik lees: ‘Slechts een diefstal’ van Ann-Helen Laestadius. Dat speelt zich in die streek af, mooi boek!

Antwoord
Annemarie 4 april 2022 - 4:51 pm

Leuk! Ik heb het boek even gegoogeld en het klinkt als een mooi verhaal. 🙂

Antwoord
Jp 2 januari 2021 - 6:21 pm

Ben in Jokk mokk geweest, leuk om te zien , klein stadje even boodschappen gedaan toen richting Noorwegen.
Volgend jaar Jokk mokk richting Finland , en dan op huiz an, 4 weekjes heerlijk

Antwoord
Annemarie 4 januari 2021 - 4:08 pm

Mooie plannen! Ik zou ook wel weer eens die kant op willen… 🙂

Antwoord
Jack van Houwelingen 11 augustus 2021 - 11:31 pm

Wat houd je tegen, geld? Ja reizen kost maar het is mogelijk om de kosten te drukken in Zweden door gebruik te maken van ”Allemansrätten” een wet die iedereen het recht geeft om oa gratis in de natuur te kamperen , ja er zijn regels je mag niets vernielen, troep opruimen, geen gewassen van boeren beschadigen als je op hun land staat, de meeste regels zijn de gewone voor de hand liggende regels.

Antwoord
Jack van Houwelingen 11 augustus 2021 - 11:19 pm

Ik ben twee keer eerder in Jokkmokk geweest, ff rond gekeken en verder . Deze keer blijf ik iets langer. Ik woon alweer zo’n dikke 30 jaar in het zuiden van Zweden dus ik weet een beetje de weg daar en hoe het is om er te wonen. Dus nu ben ik verhuisd (tijdelijk) en blijf 1 heel jaar in Jokkmokk wonen.

Antwoord
Annemarie 12 augustus 2021 - 4:56 pm

Wat gaaf dat je een heel jaar in Jokkmokk gaat wonen! Ik ben benieuwd hoe het daar in de winter is. (Koud waarschijnlijk, haha).

Antwoord
Charlotte 6 september 2021 - 3:25 pm

Wat leuk Jack! Ik ga voor onderzoek waarschijnlijk (als ik alles geregeld krijg qua huisvesting etc.) vanaf oktober twee maanden in Jokkmokk wonen. Wie weet kunnen we met elkaar in contact komen.

Antwoord
Frank van Wiefferen 16 juni 2019 - 1:40 pm

Ga die stempel als het goed is rond 9 juli halen, mooi geschreven en dank voor alle info!

Antwoord
Annemarie 16 juni 2019 - 1:49 pm

Leuk om te horen. Veel plezier in Jokkmokk (en omgeving), en inderdaad zeker even die stempel halen! 🙂

Antwoord
Karla 30 mei 2019 - 7:19 pm

We zijn op weg naar Jokkmokk!! Komen van de Lofoten en gaan nu richting zweeds Lapland.
Bedankt voor de goede info!

Antwoord
Annemarie 30 mei 2019 - 8:53 pm

Ooooh, de Lofoten, daar wil ik ook zo graag heen. Veel plezier in Jokkmokk! 🙂

Antwoord
Sandra 18 november 2017 - 11:20 am

Ik wil al jarenlang heel graag naar Jokkmokk! Gaat zeker ooit gebeuren 🙂 Tof dat je er bent geweest (ondanks de regen)!

Antwoord
Annemarie 18 november 2017 - 4:52 pm

Ik denk ook dat jij echt wel een keer naar Jokkmokk zult gaan! 🙂 Ik was eigenlijk verbaasd dat je er nog nooit bent geweest, omdat je al zoveel van Scandinavië hebt gezien. En als je dan toch gaat, ga dan wat langer dan een halve dag (zoals wij…).

Antwoord
Stéphanie 16 november 2017 - 8:49 pm

Nou, ik wil er best heen hoor! 😉 Ik hou van noordelijk gelegen landen en plekjes in the middel of nowhere, zoals deze. Rendieren zijn zo leuk om te zien en de natuur ziet er prachtig uit, zelfs met regen. Oh ja, en natuurlijk zou ik een extra stempel willen halen na op de poolcirkel te hebben gestaan 🙂

Antwoord
Annemarie 17 november 2017 - 9:12 am

De natuur is er echt schitterend! En die stempel in je paspoort wil je gewoon, als je er toch bent, haha.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.