Home EuropaItalië Tips voor Napels: bezienswaardigheden en de leukste uitstapjes

Tips voor Napels: bezienswaardigheden en de leukste uitstapjes

by Annemarie
tips voor Napels

Napels in het zuiden van Italië is een hele leuke stad voor een stedentrip, met historische bezienswaardigheden, sfeervolle straten en pleinen, street art en heerlijk eten. (Pizza!) En in de nabije omgeving van Napels zijn veel mogelijkheden voor uitstapjes. Wat dacht je van een dagje naar Pompeï of de Vesuvius, of een boottocht naar een van de mooie eilanden voor de kust van Napels? Dit zijn mijn tips voor Napels en omgeving!

Toen ik met mijn dochter op stedentrip naar Napels ging, zagen we de eerste dag maar weinig van de stad. We gingen na aankomst op de luchthaven namelijk meteen door naar de haven van Napels, voor de overtocht naar Procida. De eerste twee nachten verbleven we op dit prachtige, kleurrijke eiland. Op dag drie namen we de ferry terug naar Napels, waar we incheckten in ons hotel. We hadden nog bijna vier volle dagen om de stad en de omgeving te verkennen.

Bezienswaardigheden in het Centro Storico

Ik begin met tips voor het historische centrum, Centro Storico, van Napels. Dit staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, onder meer omdat het oud-Griekse stratenplan nog vrijwel helemaal in tact is. Dwars door dit deel van de oude stad loopt de Spaccanapoli, een smalle straat die de stad in tweeën lijkt te delen. Langs de Spaccanapoli liggen een aantal bezienswaardigheden, zoals het Santa Chiara-klooster, de Gesù Nuovo-kerk en verschillende palazzo’s.

Via dei Tribunali

tips voor Napels
Een andere belangrijke straat in het oude centrum is de Via dei Tribunali, die evenwijdig aan de Spaccanapoli loopt. In deze altijd drukke, smalle straat vind je veel winkels en restaurants. En er zijn veel bezienswaardigheden, waaronder de Obelisco di San Gennaro, verschillende kerken en de Duomo di Napoli, op de hoek van de Via Duomo. Vlakbij de Dom staat de pas gerestaureerde kerk Chiesa dei Girolamini, op het pleintje Piazza dei Girolamini dat grenst aan de Via dei Tribunali.

Chiesa dei Girolamini

Chiesa dei Girolamini

Verder kom je in de Via dei Tribunali en een paar zijstraatjes street art tegen, waaronder portretten van Diego Maradona en Sophia Loren. Vlak naast de mural van Sophia Loren staat de kerk Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco.

Ondergronds Napels bij Napoli Sotterranea

tips voor Napels
Ook de ingang van Napoli Sotterranea – ondergronds Napels – ligt aan een pleintje grenzend aan de Via dei Tribunali. Hier kun je kennismaken met een deel van het stelsel van tunnels, pleinen, grotten en waterbassins dat onder de stad ligt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de gangenstelsels gebruikt als schuilkelders. Schuin aan de overkant kun je ook ondergronds, bij La Neapolis Sotterrata. Lees voor meer informatie ook mijn uitgebreidere blog over ondergronds Napels.

De Dom van Napels

Duomo di Napoli
De Duomo di Napoli, ook wel de kathedraal van Napels of de kathedraal van San Gennaro genoemd, werd gebouwd in de 13e eeuw. Door een aantal aardbevingen moesten delen van de katholieke kerk een paar keer gerenoveerd worden, waardoor je nu verschillende bouwstijlen terugziet, onder meer in de gevel.

Duomo di Napoli

Binnen kun je de kapel van San Gennaro, de beschermheilige van Napels, zien en daarnaast beelden, fresco’s en andere kunstwerken. Het is dus de moeite waard om even een kijkje te nemen in deze grootste kerk van de stad. De toegang is gratis.

Stadspoorten

De middeleeuwse stadspoort Porta Capuana was ooit een belangrijke toegangspoort tot de stad. De stadspoort heeft een witte boog en twee donkere torens aan weerszijden. ’s Avonds wordt deze poort door zwervers ook wel gebruikt als slaapplaats, dan zou ik er omheen lopen, in plaats van eronder door… Er zijn nog drie andere stadspoorten in Napels, waaronder Port’Alba.

De kloostertuin van Santa Chiara

tips voor Napels
Midden in het oude centrum liggen het klooster, de kerk en kloostertuin van Santa Chiara; een oase van rust midden in de drukke stad. Het Complesso Monumentale di Santa Chiara, dat werd gebouwd in de 14e eeuw, is het bezoeken waard. In het klooster woonden zowel monniken als nonnen, in twee aparte gebouwen. In 1943 raakte het klooster zwaar beschadigd tijdens bombardementen, maar tien jaar later werd het herbouwd in de oude gotische stijl. De kloostertuin bleef wonderwel gespaard bij de bombardementen. Op de muren van de kloostergangen rondom de kloostertuin zie je fresco’s met onder meer scenes uit het Oude Testament.

Santa Chiara in Napels

Maar de blikvanger van het complex is de kleurrijke kloostertuin, dankzij de citroen- en sinaasappelbomen, rozenstruiken en de met majolicategels gedecoreerde pilaren. De tuin werd in de 18e eeuw ontworpen door architect Domenico Antonio Vaccaro. De lichtblauwe tegels op de 72 achthoekige majolica-pilaren langs de paden zijn beschilderd met bloemen en planten. Tussen de zuilen staan stenen bankjes die ook zijn versierd met majolicategels. Op de bankjes zijn dagelijkse en landelijke taferelen te zien uit de 18e eeuw. En dan zijn er ook nog een klein museum en archeologische opgravingen, met restanten van een Romeins badhuis. Entree in 2024: € 7,- p.p. en € 4,- voor kinderen*. Check de website van het klooster voor de actuele prijzen en openingstijden.
Adres: Via Santa Chiara 49C, vlakbij Spaccanapoli

Kastelen in Napels

Vlakbij de haven van Napels, aan de Piazza Municipio, staat het middeleeuwse kasteel Castel Nuovo. Het kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd in opdracht van Karel I van Anjou en heeft vijf ronde torens en een triomfboog van wit marmer aan de buitenkant. Wij zagen dit kasteel, dat ook wel Maschio Angioino wordt genoemd, alleen van de buitenkant toen we in de haven waren.

Castel Nuovo

Foto via Pixabay

Andere kastelen zijn Castel dell’Ovo en het hoger gelegen Castel Sant’Elmo. Castel dell’Ovo staat op een schiereilandje aan de boulevard van Napels (Lungomare). Castel Sant’Elmo ligt op de Vomero-heuvel en is te bereiken met een funicolare (kabelbaan). Bij het kasteel heb je een mooi uitzicht over de stad en de Golf van Napels.

Lungomare

tips voor Napels
De Lungomare Carracciolo is de promenade die langs de kust van Napels loopt, met mooi uitzicht over de baai, het eiland Capri en de Vesuvius. De boulevard loopt van de wijk Chiaia/Mergellina naar (zo ongeveer) Castel dell’Ovo, en komt langs het park Villa Comunale. De Lungomare is ruim 2 kilometer lang. Wij wandelden een stukje over de Lungomare toen we in Mergellina waren voor een pizza-workshop. Langs de boulevard liggen veel restaurants en cafés.

Street art in Napels

In Napels is heel veel street art te vinden. Zoals ik hierboven al even noemde, kom je tijdens een wandeling door de Via dei Tribunali in het Centro Storico street art tegen. Wij zagen murals van voetbalheld Maradona en Sophia Loren, en ook de Madonna met pistool van de bekende kunstenaar Banksy. Ook mooi is de 15 meter hoge muurschildering van San Gennaro – de beschermheilige van Napels – in de Via Vicaria Vecchia, in het oude centrum.

tips voor Napels

San Gennaro van Jorit Agoch

Street art-fans moeten echt even een kijkje nemen in de straatjes van de Spaanse Wijk, Quartieri Spagnoli. De bekendste mural daar is er ook weer eentje van Maradona. Op veel plekken in de wijk staan bordjes die de weg wijzen naar deze schildering. Maar er zijn nog veel meer mooie kunstwerken te zien, van verschillende street artists. Als je meer wilt weten, lees dan mijn uitgebreidere blog over street art in Napels.

Maradona Napoli

Tip: ga naar Quartieri Spagnoli met metrolijn 1 en stap uit bij metrostation Toledo. Daar is de ‘Crater de Luz’ van architect Oscar Tusquets Blanc te zien boven de roltrappen. Een foto waard!

Pizza workshop

De pizza is in Napels uitgevonden. Nou kun je natuurlijk gewoon lekker veel pizza’s eten tijdens je verblijf in Napels, maar het is nog leuker om er zelf eentje te maken. Wij deden een pizza workshop bij pizzeria Toto ‘Sapore in de wijk Chiaia, vlakbij de boulevard.

Onder begeleiding van de pizzabakker en de gastvrouw maakten we met een paar andere toeristen onze eigen pizza’s. Toen ze klaar waren aten we de pizza’s samen met de andere deelnemers op. De pizza’s waren heerlijk en het was ook heel gezellig. Leuk om te doen!

>> Leuke hotels in Napels vind je hier! <<

Tips voor uitstapjes vanuit Napels

In Napels kun je je met gemak een paar dagen vermaken. Maar ook in de omgeving is veel te zien en doen. Dus als je er genoeg tijd voor hebt, zou ik er zeker een dagje op uit trekken, bijvoorbeeld naar Pompeï of de Vesuvius!

Bezoek aan Pompeï of het Herculaneum

Vanuit Napels kun je heel gemakkelijk met de Circumvesuviana-trein naar de oude Romeinse stad Pompeï reizen. Maar wij kozen voor een dagexcursie, waarbij we in de ochtend naar de Vesuvius gingen en ’s middags naar Pompeï. Pompeï werd in 79 na een uitbarsting van de Vesuvius bedolven onder een laag lava en as. Tijdens onze wandeling door de oude Romeinse stad werden we begeleid door een gids, die veel wist te vertellen over de geschiedenis van Pompeï. We zagen het kleine amfitheater en het forum, en wandelden door lange straten met restanten van huizen en winkels. Pompeï is echt ongelofelijk groot, je kan er gemakkelijk een hele dag rondwandelen.

bezoek aan Pompeï

In deze blog lees je meer over ons bezoek aan Pompeï. Als je nog meer van de oudheid wilt zien, kun je naast Pompeï ook naar het Herculaneum. Ook deze stad werd bij de vulkaanuitbarsting bedolven onder een laag lava. Deze stad is beter bewaard gebleven en is wat kleiner dan Pompeï.

De Vesuvius beklimmen

bezoek aan de Vesuvius
Een andere must-do als je in Napels bent, is het beklimmen van de Vesuvius. Deze nog actieve vulkaan is goed te bereiken met de trein en een shuttlebus. Je kan naar de top van de vulkaan lopen, op 1281 meter hoogte. De wandeling start op een hoogte van 1000 meter. Eenmaal boven kun je langs een groot deel van de ‘Gran cono’, de grote krater, wandelen. Op heldere dagen heb je vanaf de Vesuvius een prachtig uitzicht over de Golf van Napels, maar toen wij er waren was het helaas nogal bewolkt. Meer weten? Lees dan ook mijn uitgebreidere blog over het beklimmen van de Vesuvius!

Bezoek aan de Vesuvius

Tip: Wij boekten deze dagtrip naar de Vesuvius en Pompeï via Get Your Guide. Alles was prima geregeld!

De Amalfikust

Ondanks dat we bijna een week de tijd hadden, kwamen we toch niet aan alles toe wat we hadden willen doen. Zo hadden we geen tijd meer voor een tour naar de Amalfikust, een van de mooiste kustlijnen van Europa. Je kan dit op eigen houtje doen, bijvoorbeeld met een huurauto. Maar er worden vanuit Napels ook georganiseerde tours aangeboden, waarbij je met een bus(je) langs de kust en bekende plaatsen als Positano, Sorrento en Amalfi rijdt. Het is ook mogelijk om een boottocht langs de Amalfikust te maken.

De eilanden Procida, Ischia en Capri

Procida bij Napels
Voor de kust van Napels liggen drie prachtige eilanden, die allemaal een bezoek waard zijn. Wij begonnen onze trip met twee nachtjes op het kleine eilandje Procida. Het is een heel mooi eiland met fotogenieke kleurrijke haventjes, smalle straatjes, de oude vesting Terra Murata en het Palazzo D’Avalos. Marina di Corricella is het bekendste haventje en echt een must-see als je op Procida bent. Doordat het eiland maar ca. 4 km² groot is, kun je in korte tijd veel zien. Vanuit Napels vaar je met de ferry in ca. 45 minuten naar Procida. Je kan ook een dagtocht boeken naar Procida.

tips voor Napels

Het wat grotere eiland Ischia ligt vlak achter Procida. Ook hier vind je kleurrijke dorpjes en stadjes en een middeleeuws kasteel. Daarnaast zijn er thermale baden. Vanuit Napels vaar je in ongeveer een uur met de ferry naar Ischia. Het bergachtige eiland Capri was vroeger een populaire bestemming voor de jetset, en nog steeds vind je hier veel luxe winkels en dure restaurants en hotels. Een bekende attractie op Capri is de Blauwe Grot (de Grotta Azzurra), waar het water door reflecterend zonlicht helderblauw kleurt. Naar Capri ben je ongeveer 55 minuten onderweg met de ferry. Ook Ischia en Capri kun je bezoeken met een dagexcursie.

Is Napels veilig?

Zo, dit waren mijn tips voor Napels! En dan nog even iets over de veiligheid in Napels, want de stad heeft een slechte naam. Ik bezocht Napels met mijn 17-jarige dochter en wij hebben niets vervelends meegemaakt. Ons hotel lag niet in de beste wijk (in de omgeving van station Garibaldi) en in sommige straten en steegjes zagen we wel eens ‘groepjes’ rondhangen. Maar zolang je dit soort plekken mijdt en op je spullen let, is er niets aan de hand. Net als in elke andere grote stad dus, waar dan ook ter wereld.

* Prijzen kunnen wijzigen.

Misschien ook leuk om te lezen:
– Prachtig Procida voor de kust van Napels
– Lekker eten in Napels, de stad van de pizza
– De mooiste bezienswaardigheden in Genua

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Aniek 24 juni 2024 - 8:31 am

Ik heb in Napels vooral rondgefietst en heerlijk gegeten. In de omgeving Herculaneum bezocht, dat was prachtig! Volgende keer wil ik zeker Napoli Sotterranea bezoeken. Het is een geweldige stad! Ik vond het zeker niet vies en het chaotische en onveilige viel erg mee: ik heb er in mijn eentje rondgelopen en gefietst

Antwoord
Annemarie 1 juli 2024 - 10:20 am

Wat leuk dat je in Napels hebt gefietst! Het Herculaneum staat op mijn lijstje voor een volgende keer; wij kozen deze keer voor Pompeii.

Antwoord
Linda 23 juni 2024 - 4:32 pm

Ik vond vooral de omgeving van Napels echt fantastisch. Procida, Capri en de Amalfikust vond ik prachtig en Pompeii heel indrukwekkend. Napels zelf vond ik niet zo geweldig. Vooral smerig eigenlijk. die kloostertuin vind ik er wel heel tof uitzien, daar zijn wij niet geweest!

Antwoord
Annemarie 1 juli 2024 - 10:17 am

De omgeving van Napels is inderdaad prachtig! En over de stad zelf zijn de meningen verdeeld… Maar er is meer te doen dan wij in eerste instantie dachten.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.