Tips voor Milaan: de mooiste bezienswaardigheden - Is het nog ver?
Home EuropaItalië Tips voor Milaan: de mooiste bezienswaardigheden

Tips voor Milaan: de mooiste bezienswaardigheden

by Annemarie
tips voor Milaan

In de voorjaarsvakantie ging ik met mijn zoon vier dagen naar Milaan. Ik was er lang geleden al eens geweest, maar mijn zoon nog nooit. Hij wilde vooral naar Milaan vanwege het San Siro-stadion en om te winkelen. Ik had hele andere dingen op mijn lijstje staan, en bij elkaar zorgde dit voor een paar afwisselende dagen waarin we veel gezien en gedaan hebben. En lekker gegeten hebben we ook, maar dat kan bijna niet anders in Italië. Dit zijn mijn tips voor een stedentrip Milaan!

De Duomo di Milano

Het is dé bezienswaardigheid van Milaan: de Duomo op het Piazza del Duomo, midden in het oude centrum. Het is een van de grootste rooms-katholieke kathedralen ter wereld. De bouw van de gotische kathedraal startte in de 14e eeuw en duurde tot halverwege de 20ste eeuw. De gevel is van wit marmer, met bronzen deuren. Bekijk binnen de grote glas-in-loodramen, schilderijen, graven en mozaïeken vloer. Tegen betaling kan je ook de schatkamer van de Duomo bezoeken.

tips voor Milaan

Kies als je je kaartje koopt vooral voor de variant waarbij je ook het dak kunt bezoeken, want dat is echt de moeite waard. Je kan naar het dak met de lift of via ca. 250 traptreden. Boven zie je de vele pinakels (smalle torentjes) met beelden op de top. Er zijn in totaal 135 van deze pinakels. Let ook op alle details.

Detail van de gevel van de Dom

Dom van Milaan

Op het dak van de Dom, met op de achtergrond de gouden Madonnina.

Op de hoogste toren staat een 4 meter hoog verguld Madonnabeeld uit 1774, de Madonnina. Met het beeld erbij heeft de toren een hoogte van 108,50 meter. Afgesproken werd dat gebouwen in Milaan niet hoger mochten zijn dan de Madonnina. Maarrrrrr, de Pirelli-wolkenkrabber is 127 meter hoog, en kreeg daarom een kopie van het Mariabeeld op de top. Deze kopie is inmiddels verplaatst naar de top van het 161 meter hoge Palazzo Lombardia.

tips voor Milaan

Uitzicht vanaf het dak

Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over het historische centrum van Milaan. Toen wij er waren stond een deel van het dak in de steigers. Boek hier je entreeticket voor de dom en het dak.

Galleria Vittorio Emanuele II

Een andere niet te missen bezienswaardigheid vlakbij de Dom is de winkelpassage Galleria Vittorio Emanuele II. Deze passage werd in de 19e eeuw gebouwd en is vernoemd naar de Italiaanse koning Victor Emanuel II. De Galleria verbindt Piazza del Duomo met Piazza della Scala, en bestaat uit twee gangen met een grote glazen koepel in het midden van het dak.

bezienswaardigheden Milaan

Let ook op de mooie marmeren vloer, met onder de glazen koepel de mozaïeken emblemen van de Italiaanse steden Rome, Florence, Turijn en Milaan. Het schijnt geluk te brengen als je met je hak drie keer in de rondte draait op de ballen van de stier (pardon?!) in het embleem van Turijn. Als je geld te veel hebt en op stand wilt winkelen, dan moet je in de Galleria zijn. Je vindt er onder meer winkels van Prada, Gucci en Louis Vuitton.

Teatro alla Scala

Het Teatro alla Scala is een van de bekendste operagebouwen ter wereld. In 1778 vond de eerste opera er plaats. De neoclassicistische gevel is vrij sober, maar het interieur – met veel rood fluweel en goud – is dat zeker niet. Als je het theater van binnen wilt bekijken, kun je een rondleiding boeken. Of je gaat naar een voorstelling, dat kan natuurlijk ook.

Castello Sforzesco

Midden in de stad staat het middeleeuwse Castello Sforzesco, het kasteel van Milaan. In de 15e eeuw werd gestart met de bouw, en in de eeuwen erna is het kasteel verschillende keren uitgebreid en gerestaureerd.

tips voor Milaan

Er zijn meerdere musea in het kasteel gehuisvest, waaronder het kunstmuseum Pinacoteca del Castello Sforzesco, het archeologisch museum en het Egyptisch Museum. De toegang tot het kasteel, de binnenplaatsen en de tuinen is gratis, maar als je het van binnen wilt bekijken heb je een combiticket nodig voor alle musea die er zijn. Entree volwassene € 5, kinderen tot 18 jaar gratis*.

Parco Sempione en de Arco della Pace

Direct achter het Castello Sforzesco ligt het grote stadspark Parco Sempione. Een fijne plek als je even de rust op wilt zoeken in de stad. Het park in z’n huidige vorm werd in de 19e eeuw aangelegd, geïnspireerd op Engelse parken, met lanen, vijvers en bruggen. Aan de rand van het park staat de Arco della Pace (‘Boog van de Vrede’), een triomfboog die voor Napoleon werd gebouwd.

Parco Sempione

Parco Sempione op een grijze dag, met in de verte de Arco della Pace.

En vanaf de 108 meter hoge ijzeren Torre Branca heb je een prachtig uitzicht over de stad. Bij helder weer schijn je zelfs de Alpen te kunnen zien. Kaartjes voor deze toren kun je via deze link boeken.

De wijk Navigli

Net buiten het oude centrum ligt een gezellige en populaire wijk die je echt moet bezoeken als je in Milaan bent: Navigli. Het draait in deze oude havenwijk om de twee grachten Naviglio Grande en Naviglio Pavese. Rondom de grachten vind je veel winkeltjes, ateliers en restaurants en barretjes met terrassen. Een goede plek voor een aperitivo!

tips voor Milaan

In de Vicolo dei Lavandai, het ‘Steegje van de Wasvrouwen’, werd in de 15e eeuw de was gedaan. Een andere bezienswaardigheid is de kerk Santa Maria delle Grazie al Naviglio.

Vicolo dei Lavandai

Elke laatste zondag van de maand kun je in Navigli een antiek- en rommelmarkt bezoeken. Wij wandelden er een middag rond en gingen er een dag later eten bij Canaletto Bistrot aan het Naviglio Grande. De wijk is gemakkelijk te bereiken met metrolijn 2, station P.TA Genova FS.

doen in Milaan

Naviglio Grande

San Siro-stadion

Een bezoek aan het San Siro-stadion (officieel ‘Stadio Giuseppe Meazza’) stond bovenaan het lijstje van mijn zoon. Het stadion ligt in de gelijknamige wijk San Siro en biedt plaats aan ruim 80.000 toeschouwers. Het is de thuisbasis van zowel AC Milan als Inter Milan. Het San Siro werd in 1925 gebouwd en er zijn inmiddels plannen om een nieuw stadion te bouwen. Dat betekent dat San Siro daarna (deels) gesloopt gaat worden, dus als je het nog in oorspronkelijke staat wilt zien, moet je niet te lang wachten.

San Siro

Je kan een rondleiding doen door het stadion (dat deden we ook bij het stadion in Marseille), maar een wedstrijd bijwonen is natuurlijk veel leuker! In het weekend dat wij er waren, speelde AC Milan tegen Hellas Verona, en ik had van tevoren kaartjes geregeld. Het was geen hele belangrijke wedstrijd, maar daar ging het ons niet om. We gingen op tijd met de metro (M5) richting San Siro, en liepen daarna met de meute mee richting het stadion. We zaten hoog op de tribune, tussen de AC Milan-fans. De wedstrijd eindigde met een 1-0 overwinning van AC Milan, dus dat was leuk.

tips voor Milaan

Na de wedstrijd weer terug met de metro was wel even een dingetje, want we waren niet de enigen. Het plein voor de ingang van het metrostation stond vol met mensen, dus het duurde even voordat we naar binnen konden. Gelukkig hadden ze extra metro’s ingezet. Goed geregeld! Via de website van het San Siro kun je kaartjes boeken voor een wedstrijd (je moet een account aanmaken). En via GetYourGuide kun je een rondleiding door het stadion boeken.

Fietstour door Milaan

Een fietstour met een gids is een aanrader, zeker als je Milaan met een tiener of puber bezoekt. Je bent lekker bezig en ondertussen zie je veel van de stad. We hadden via Baja Bikes een tour geboekt bij Bike the City, met een Nederlandse gids. Deze gids wist veel te vertellen over de geschiedenis van Milaan; er kwamen veel feiten en jaartallen voorbij. We fietsten in ca. drie uur tijd langs bekende en onbekende plekken, van de Duomo en Castello Sforzesco tot zakenwijk Porta Nuova en de Colonne di San Lorenzo.

doen in Milaan

Halverwege de tour hadden we een pauze bij restaurant Eataly, waar we wat konden eten en drinken voordat we weer verder fietsten. Het oordeel van mijn zoon over deze fietstour: ‘Het fietsen was leuk, maar verder is het net alsof ik een blokuur geschiedenis heb gehad”. 😀

fietsen in Milaan

De Colonne di San Lorenzo

Tijdens de fietstour maakten we een korte stop bij de Basilica di San Lorenzo Maggiore. Het is niet de mooiste kerk van Milaan, maar wel een van de oudste van Italië. De oudste delen van de basiliek stammen uit de 4e eeuw. De kerk stond in de steigers toen wij er waren, vandaar geen foto.

Colonne di Lorenzo

Recht tegenover de kerk staat een opvallendere bezienswaardigheid: de Colonne di San Lorenzo. Dit is een zuilengalerij van zestien marmeren Korinthische pilaren. De zuilen stonden oorspronkelijk op een andere plek, maar zijn later verplaatst naar de rand van het plein voor de kerk. Het plein was er ook niet altijd, want tot ca. 1935 stonden er huisjes op deze plek. Nu staat er op het plein een bronzen standbeeld van keizer Constantijn.

De kunstzinnige wijk Brera

De wijk Brera – het ‘Montmartre van Milaan’- is absoluut een bezoekje waard. Hier wandel je door sfeervolle, autovrije straatjes met kunstgaleries, boetieks en veel restaurants.

doen in Milaan

Kunstliefhebbers moeten naar de Pinacoteca di Brera in het Palazzo Brera, een museum met klassieke en moderne kunst. Mijn zoon is niet zo’n liefhebber van kunst (of musea in het algemeen), dus wij namen alleen kijkje bij de binnenplaats. In en bij het Palazzo zijn daarnaast ook nog het Museum voor Schone Kunsten, een sterrenwacht en de botanische tuinen gevestigd.

Palazzo Brera

Palazzo Brera

Toen wij op zondag door Brera fietsten, was er een antiek- en rommelmarkt in de smalle straatjes. Brera ligt niet ver van Castello Sforzesco en Parco Sempione.

Zakenwijk Porta Nuova

Porta Nuova is de moderne zakenwijk van Milaan, met hoge kantoorgebouwen. Het hoogste gebouw is de Torre UniCredit, met een hoogte van 231 meter. Maar het beroemdste gebouw van deze wijk is de Bosco Verticale, twee woontorens die aan de buitenkant bedekt zijn met planten en bomen. Centraal in de wijk ligt de Piazza Gae Aulenti, een plein met cafés en winkels.

bezienswaardigheden Milaan

Rechts de Bosco Verticale… in de winter. In andere seizoenen is het veel groener.

Sinds 2018 is er ook een park in deze wijk, de Biblioteca degli Alberi (de ‘Bibliotheek van de bomen’). Het park met fiets- en wandelpaden, een speelplaats, picknickplekken en een vijver werd mede ontworpen door de Nederlandse landschapsarchitecte Petra Blaise. Wij bezochten de wijk tijdens de fietstour, maar je kan er ook met de metro komen (station Garibaldi FS).

Uitstapjes vanuit Milaan

Omdat we vier dagen in de stad waren, hadden we tijd genoeg voor een uitstapje. We kozen voor een dagje naar de stad Bergamo, op een uurtje reizen met de trein. In Bergamo pakten we de funicolare (kabelbaan) naar de hoger gelegen oude stad, de Città Alta. We verkenden de straatjes van het historische centrum en bekeken Piazza Vecchia, de kathedraal (Duomo), de Basiliek van Santa Maria Maggiore, de Cappella Colleoni, de toren Campanone (helaas gesloten op maandag) en het fort Rocca di Bergamo.

Bergamo

Uitzicht op Bergamo

Wist je dat stracciatella-ijs werd uitgevonden in Bergamo, bij Ristorante La Marianna? Daar moesten we dus echt even een ijsje proeven! Je kan vanuit Milaan ook heel gemakkelijk met de trein naar het Comomeer reizen. Maar omdat het weer niet geweldig was die dag (het was koud en grijs), kozen wij voor Bergamo.

Goede restaurants in Milaan

Als je ergens simpel maar lekker wilt lunchen, dan tip ik Panino Giusto. Hier eet je rijkelijk belegde panini’s, voor niet al te veel geld. Er zijn meerdere vestigingen in Milaan. In de wijk Navigli hebben we prima geluncht bij Bellariva aan het Naviglio Grande. Een dag later aten we uitstekende pasta bij de drukke, maar knusse Canaletto Bistrot aan dezelfde gracht. Vriendelijke bediening ook!

In de wijk Brera vind je ook veel goede, sfeervolle restaurants. Wij aten hele lekkere pizza bij Trattoria Il Cestino (Via Madonnina, 27/A). In de straat van ons hotel, niet ver van station Milano Centrale, hebben we de eerste avond heerlijk gegeten bij Osteria Papa Nicola (V. Ruggero Boscovich, 23). Goed eten, vriendelijke bediening – een aanrader als je in deze buurt bent!

Hotels in Milaan

Wij overnachtten in Hotel Garda, vlakbij het Centraal Station van Milaan, waardoor we overal zo waren met de metro of de trein. Het is niet het hipste hotel in Milaan, maar wel betaalbaar. En met heel vriendelijk personeel en een uitgebreid ontbijtbuffet (niet duur ook). Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke hotels in Milaan!

zien in Milaan

Piazza del Duomo

Tips voor een stedentrip Milaan, praktisch

– Vanuit Nederland kun je heel betaalbaar met onder meer Easyjet naar Milaan vliegen.
– Milaan is goed bereikbaar vanuit drie vliegvelden: Linate, Malpensa en Bergamo. Linate ligt het dichtst bij de stad, maar er gaan meer vluchten naar Malpensa. Daar vlogen wij naartoe.
– Van het vliegveld kun je gemakkelijk in ca. 50 minuten met de Malpensa Express (trein) naar Milaan reizen. Wij pakten een andere trein naar het station Milano Centrale, omdat ons hotel daar vlakbij was.
– Er rijden ook verschillende shuttlebussen naar het centrum van Milaan. Terug naar Malpensa pakten wij zo’n bus. We betaalden € 10 voor een enkele reis (kinderen € 5*).
– Binnen Milaan kun je je uitstekend verplaatsen met de metro. Er zijn vijf metrolijnen, elk met een eigen kleur.
– Je kan metrokaartjes kopen die 90 minuten geldig zijn (€ 2,20), maar ook een 24-uursticket of een kaartje voor drie dagen. Als deze tickets zijn verlopen kun je er weer geld op zetten (top up) bij een automaat. Zie de website van ATM voor meer informatie over de metro in Milaan.
– Er zijn ook verschillende tram- en buslijnen.

* Prijzen kunnen wijzigen. Voor het laatst gecheckt in maart 2025.

Misschien ook leuk om te lezen:
– De mooiste bezienswaardigheden van Genua
– Tips voor Napels: bezienswaardigheden en de leukste uitstapjes

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.