Home EuropaItalië Een bezoek aan de Vesuvius vanuit Napels

Een bezoek aan de Vesuvius vanuit Napels

by Annemarie
bezoek aan de Vesuvius

Net buiten Napels ligt de Vesuvius, een nog actieve vulkaan die voor het laatst in 1944 is uitgebarsten. De vulkaan is al een tijdje rustig en is een populaire bezienswaardigheid voor toeristen. Als je in Napels bent, is het absoluut de moeite waard om ook de Vesuvius te bezoeken. Je kan er gemakkelijk op eigen gelegenheid met de trein of bus naartoe reizen. Maar toen ik met mijn dochter in Napels was, boekten we een georganiseerde dagtrip voor een bezoek aan de Vesuvius en Pompeï.

De Vesuvius is een stratovulkaan die in de kom ligt van een oude uitgedoofde vulkaan, de Monte Somma. De bekendste uitbarsting van de Vesuvius was in 79, toen onder meer de Romeinse steden Pompeï en Herculaneum bedolven werden onder een meters dikke laag van as en vulkanisch gesteente. Daarna is de vulkaan nog meerdere keren uitgebarsten, voor het laatst in 1944. De Vesuvius is nog steeds actief en kan dus weer uitbarsten. Daarom wordt de vulkaan continu gemonitord door het observatorium van de Vesuvius. Verstandig, want het gebied rondom de vulkaan is dichtbevolkt en er wonen heel veel mensen in de gevarenzone.

Er was nogal wat bewolking toen wij er waren…

Bezoek aan de Vesuvius met een groep

Het plan was eigenlijk om de Vesuvius op eigen houtje te bezoeken met het openbaar vervoer. Dat kan heel makkelijk namelijk. Je moet alleen wel van tevoren online kaartjes reserveren voor een dag en een tijdslot. Maar toen ik dat ruim een week voor vertrek wilde doen, was de dag waarop wij wilden gaan al volgeboekt. Met een georganiseerde dagtrip kon het nog wel. Wij combineerden het beklimmen van de Vesuvius en een bezoek aan Pompeï daarom tijdens een dagtrip die we via Get Your Guide hadden geboekt. We moesten verzamelen bij een centrale plek in Napels, vlakbij treinstation Garibaldi – dus voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. Daar werden we opgewacht door een gids en een busje met een chauffeur. We begonnen de dagtocht met het beklimmen van de Vesuvius.

Een van de beelden langs de weg

Onderweg vertelde gids Alessia onze (gelukkig niet al te grote) groep van alles over de geschiedenis van de vulkaan. Ook wees ze ons op de tien beelden die langs de weg stonden richting Nationaal Park Vesuvius. Deze kunstwerken zijn onderdeel van de permanente openluchtexpositie Creator Vesevo.

Boek hier een dagtrip met gids vanuit Napels naar de Vesuvius en Pompeii

De vulkaan beklimmen

Eenmaal aangekomen bij de ingang van Nationaal Park Vesuvius kregen we 1 uur en 20 minuten de tijd om de vulkaan te beklimmen, en weer terug te komen bij het busje. Dat leek ons wat krap, maar het bleek prima haalbaar. We moesten alleen wel een beetje doorlopen. De top van de vulkaan ligt op een hoogte van 1281 meter, maar de wandelroute begint op een hoogte van 1.000 meter. Dat scheelt! Maar toch vond ik het nog best pittig om dat hele stuk omhoog te lopen.

bezoek aan de Vesuvius

wandelpad op Mount Vesuvius

Voordat je de top en de rand van de krater bereikt, passeer je een paar plekken waar je wat kan drinken en een paar souvenirwinkeltjes. Hier zijn ook gidsen van het park die je op verzoek begeleiden bij het laatste deel van de wandeling, en je van alles vertellen over de Vesuvius.

De Vesuvius beklimmen

Rondom de krater

Op de top kun je langs ongeveer de helft van de ‘Gran cono’, de grote krater, wandelen. Er loopt een pad langs de krater en de rand van de krater is natuurlijk op veilige afstand afgezet met hekken.

bezoek aan de Vesuvius

In de krater

Je zou misschien meer verwachten, maar als je in de krater kijkt zie je vooral stenen, gruis en zand, en hier en daar wat struikjes. Het schijnt dat je soms ook een klein zwavelwolkje kan zien. Ik dacht op een gegeven moment toch echt dat ik wat hoorde rommelen, maar volgens mij was ik de enige. Het zat waarschijnlijk dus tussen mijn oren…

Een seismograaf (denk ik)

Op het laatste stukje langs de krater kun je met een houten trap een stukje omhoog. Op dat stukje was het nogal mistig door de bewolking.

bezoek aan de Vesuvius

bezoek aan de Vesuvius

Het is (op dit moment) niet mogelijk om helemaal rondom de krater te lopen. Je wandelt daarom over hetzelfde pad weer terug naar beneden. In totaal is de wandeling – heen en terug – bijna 4 kilometer.

bezoek aan de Vesuvius

Weer op weg naar beneden

Prachtig uitzicht… soms

Op heldere dagen heb je tijdens het beklimmen van de Vesuvius en vanaf de top een prachtig uitzicht over Napels en de eilanden die in de Golf van Napels liggen. Maar helaas, no such luck voor ons, want de bewolking hing nogal laag. We hadden wel helder zicht de krater in, maar van de omgeving rondom de vulkaan zagen we bijna niets. Pas aan het eind, toen de bewolking een beetje begon op te trekken, zagen we een stukje van Napels. Een voordeel van het bewolkte weer was wel dat het niet zo warm was toen we de vulkaan beklommen. Elk nadeel…

Uitzicht op Napels

De bewolking begin op te trekken

Bezoek aan de Vesuvius praktisch

Openingstijden Nationaal Park Vesuvius:
Januari, februari, november en december: 9:00 – 15:00 uur
Maart en oktober: 9:00 – 16:00 uur
April, mei, juni en september: 9:00 – 17:00 uur
Juli en augustus: 9:00 – 18:00 uur.

Tickets kopen

Let op: als je op eigen houtje de Vesuvius wilt bezoeken, moet je op tijd online kaartjes boeken voor een dag en een tijdslot. Doe dit echt ruim van tevoren! De tickets kosten € 11,68 p.p.* en € 9,55 voor kinderen.
– Bij de ingang van het park nog even snel online een kaartje kopen gaat je waarschijnlijk niet lukken. De kaartjes zijn meestal uitverkocht en je hebt met je smartphone nauwelijks bereik bij de vulkaan.
– De kaartjes hebben een tijdslot met wat speling: je mag 30 minuten eerder naar binnen, en tot 90 minuten na je geboekte tijdslot.
– Er is een maximum aan het aantal bezoekers dat de vulkaan mag beklimmen. Elke 10 minuten mogen er 50 mensen omhoog wandelen.

Bezoek aan de Vesuvius

Hoe kom je bij de Vesuvius?

– Vanuit Napels kun je heel gemakkelijk met de trein en bus naar Nationaal Park Vesuvius reizen. Vanaf treinstation Garibaldi reis je in ca. 25 minuten naar Ercolano. Daar kun je voor € 10,- p.p.* (retour) verder reizen met de ‘Vesuvio Express’ shuttlebus naar de ingang van het park van de vulkaan. Een kaartje voor de bustransfer vanaf Ercolano incl. een toegangskaartje voor de Vesuvius kun je hier online boeken.
– Als je met de auto komt kun je voor € 6,-* je auto parkeren. Let op: reserveer van tevoren online via deze website een parkeerplek, want ter plaatse gaat dat niet lukken vanwege het slechte bereik bij de Vesuvius.
– Vanaf deze parkeerplaats moet je nog ca. 45 minuten wandelen naar de ingang, of je kan je voor 3 euro* met een busje naar de ingang laten brengen.

En nog wat algemene tips

– Trek goede schoenen aan. Het pad is op sommige plekken steil en er liggen veel losse steentjes waardoor je kunt uitglijden. Bij de start van de wandeling staan wandelstokken die je mag gebruiken, tegen een vrijwillige bijdrage.
– Bovenop de top kan het fris zijn, ook in de zomermaanden als het waait of bewolkt is, dus neem een jas of trui mee.
– Vergeet je zonnebrand niet als je op een zonnige dag de Vesuvius beklimt. Er is weinig beschutting op weg naar de top.

* Prijzen kunnen wijzigen. Voor het laatst gecheckt in juni 2023

Misschien ook leuk om te lezen:
– Sfeervolle straatjes en street art in Napels
– Lekker eten in Napels, de stad van de pizza

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.