Home EuropaItaliëDolomieten De Falzaregopas en de berg Lagazuoi in de Dolomieten

De Falzaregopas en de berg Lagazuoi in de Dolomieten

by Annemarie
Lagazuoi in de Dolomieten

Deze zomer reisden we met de auto drie weken door Duitsland, Zwitserland, Italië en Oostenrijk. We hebben ontzettend veel moois gezien, maar het meest onder de indruk was ik van de Dolomieten in Noord-Italië. Wat een prachtige landschappen en uitzichten! Ik was er nog lang niet uitgekeken toen we na een kleine week doorreisden naar Oostenrijk. Een van de mooiste plekken die we bezocht hebben, vond ik de Falzaregopas en de Lagazuoi in de Dolomieten.

De Passo Falzarego maakt deel uit van de 110 kilometer lange Dolomietenweg. Een prachtige bergroute in de Dolomieten die begint in het dorp Kardaun en via de Costalungapas, de Pordoipas en het dorp Arabba naar de Falzaregopas en de plaats Cortina d’Ampezzo voert. Vanuit ons appartement in Arabba bezochten we zowel de Pordoipas als de Falzaregopas, en bij beide passen gingen we met de berglift naar de top.

Het uitzicht bij het bergstation

De Lagazuoi-kabelbaan

Vanuit Arabba reden we in iets meer dan een halfuur naar de Falzaregopas, via de dorpen Pieve en Cernadoi. Vanaf dit tweede dorp rijd je via heel veel haarspeldbochten omhoog naar de pas, die op een hoogte van 2105 meter ligt. We parkeerden onze auto en kochten kaartjes voor de kabellift naar boven. Deze kabelbaan in de Dolomieten brengt je naar een hoogte van 2732 meter, net onder de top van de berg Lagazuoi.

Lagazuoi kabelbaan

De berglift heeft maar twee grote gondels die alleen aan kabels hangen. In beide gondels passen zo’n 50 personen, en wanneer de ene naar boven gaat, komt de andere naar beneden. Het laatste stuk gaat de kabelbaan vrij steil omhoog naar het bergstation, langs kale rotsen die loodrecht omhoog lijken te gaan. Ik heb meestal geen last van hoogtevrees, maar ik was wel een soort van opgelucht toen de gondel veilig bij het bergstation was aangekomen.

Rechts het bergstation op de berg Lagazuoi

Monte Lagazuoi in de Dolomieten

Eenmaal boven moesten we eerst het schitterende uitzicht even op ons laten inwerken. En ik moest natuurlijk foto’s maken, veel foto’s. Er is boven bijna geen begroeiing, alleen imposante, steile en kale bergkammen, waaronder die van de Lagazuoi Grande. Het doet een beetje aan een maanlandschap denken.

Lagazuoi Grande

Het uitzicht op het dal en de omliggende bergen van de Dolomieten is ook geweldig. En dat we hoog zaten, merkten we onder meer doordat we soms met ons hoofd in de wolken liepen. Letterlijk.

Lagazuoi in de Italiaanse Dolomieten

In de wolken

Wandelen in de Dolomieten

Wegwijzer voor een van de wandelroutes

Wandelen naar het kruis op de Piccolo Lagazuoi

Je kan een wandeling van 2,5-3 uur doen rond de Lagazuoi Grande, en er zijn nog meer mooie bergroutes in dit deel van de Dolomieten. Maar wij hielden het bij een korte, simpelere wandeling naar de top van de Piccolo Lagazuoi. Op de top van deze berg staat een kruis; een mooi doel om naartoe te wandelen en heel moeilijk is dat niet vanaf het bergstation.

Kruis Lagazuoi Piccolo

Het kruis op de top van de Lagazuoi Piccolo

Vanaf de berghut Rifugio Lagazuoi op 2752 meter hoogte, loop je via een makkelijk, smal wandelpad naar het kruis op 2778 meter hoogte. Dit is zelfs te doen met een kinderwagen.

Lagazuoi in de Dolomieten

Onderweg heb je prachtige weidse uitzichten over de bergtoppen en het dal. Wij liepen nog een stukje verder over een smal paadje over een bergkam.

Daar op die richel staan mijn man en dochter…

Lagazuoi in de Dolomieten

Weer terug over het pad

Daarna wandelden we dezelfde route weer terug. Deze keer pakten we de ijzeren loopbrug die om een van de toppen heen gaat (ook te doen met kinderwagens) en aan de bergwand lijkt te hangen. Op de heenweg naar het kruis waren we via een onverhard paadje over deze bergtop gegaan.

Dolomieten

We liepen langs de berghut naar een uitzichtpunt aan de andere kant van het bergstation. Een jongen die er met z’n vrienden foto’s aan het maken was, bood aan een foto van ons vieren te maken. 🙂

Uitzicht Dolomieten

Familieportret

We volgden een wandelpad een klein stukje naar beneden, waar we de ingangen zagen van een paar tunnels. Deze stammen uit de Eerste Wereldoorlog. Van 1915 tot het najaar van 1917 waren de Dolomieten namelijk het strijdtoneel van gevechten tussen Oostenrijkse en Italiaanse troepen. Ook op de Lagazuoi werd gevochten en de Italianen hadden tunnels gegraven in de rotsen om zo ongezien materieel en mijnen naar boven te kunnen brengen om de vijand te kunnen aanvallen. Op de berg kun je nog steeds delen van deze (gerestaureerde) tunnels en loopgraven zien.

tunnel Lagazuoi

De ingang van een tunnel

De Lagazuoi-tunnel is gerestaureerd en voorzien van kabels, zodat je nu door deze tunnel naar beneden kan afdalen. Een soort Via Ferrata, maar dan anders. Het afdalen door de tunnel schijnt niet heel moeilijk te zijn, maar je hebt wel een zak-/hoofdlamp, handschoenen en schoenen met een goed profiel nodig. Een helm wordt ook aangeraden. Het is meestal vochtig in de tunnel en daardoor glad. De tunnel is één kilometer lang en je kan ‘m ook van beneden naar boven doen. Volg hiervoor de wandelpaden 402 en 401. De tunnel is erg steil, dus houd daar rekening mee – van boven naar beneden wordt daarom aangeraden. Het lijkt ons erg leuk om het afdalen door de tunnel een keer uit te proberen, maar deze keer gingen we – heel saai – gewoon naar beneden met de kabelbaan.

Cablecar Lagazuoi

De kabels van de berglift naar het dal

Berghut Rifugio Lagazuoi

Bij berghut en restaurant Rifugio Lagazuoi vlak naast het bergstation kun je genieten van een hapje en een drankje én een fantastisch uitzicht over de bergtoppen. De berghut wordt sinds de opening in 1965 gerund door dezelfde familie. Wij hebben er uitstekend geluncht. In de zomermaanden is het restaurant geopend van begin juni tot begin oktober. En ook in het wintersportseizoen kun je er terecht, van eind december tot het einde van het wintersportseizoen. Je kan er ook overnachten, in een kamer of een slaapzaal.

Meer ontdekken in de Dolomieten? Lees dan ook deze blog over de mooiste plekken in de Dolomieten!

Dolomieten: overnachten in de omgeving van de Lagazuoi

Wij bezochten de Falzaregopas en de Lagazuoi vanuit een fijn appartement in het wintersportdorp Arabba. Aan de andere kant van de Passo Falzarego vind je veel hotels en appartementen in de plaats Cortina d’Ampezzo. Vanuit beide dorpen is het ongeveer een halfuur rijden naar de Lagazuoi-kabelbaan.

Mijn andere blogs over de Dolomieten:
Lago di Braies – of de Pragser Wildsee – in de zomer.
– De Dolomieten: doen in Arabba in de zomer

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.