Home EuropaItalië Bezoek aan Pompeï tijdens een stedentrip Napels

Bezoek aan Pompeï tijdens een stedentrip Napels

by Annemarie
bezoek aan Pompeï

In juni vorig jaar was ik met mijn dochter vijf dagen in Napels. We hadden genoeg tijd om niet alleen de stad te verkennen, maar ook de omgeving. En rondom Napels is zoveel te zien, dat het nog lastig kiezen is! De mooie eilanden Procida (waar we ook twee dagen waren), Ischia en Capri, de beroemde Amalfikust, de stad Sorrento… Maar we wilden vanuit Napels in elk geval de oude Romeinse stad Pompeï bezoeken en de vulkaan Vesuvius beklimmen. In deze blog vertel ik je alles over een bezoek aan Pompeï.

Ons plan was om de Vesuvius en Pompeï op eigen houtje te bezoeken, met de trein vanuit Napels. Maar kaartjes voor de Vesuvius moet je ruim van tevoren reserveren, en… ik was te laat. Ik kon echter nog wel een georganiseerde dagexcursie boeken naar de Vesuvius en Pompeï. Nadelen: het is met een groep onbekende mensen waarvan er altijd wel een paar irritant zijn, en je moet de gids volgen. Voordelen: het is lekker efficiënt en alles wordt voor je geregeld.

Dagexcursie naar de Vesuvius en Pompeï

We meldden ons ’s ochtends keurig op tijd op de afgesproken plek bij treinstation Garibaldi in Napels, waar een gids en een klein busje met chauffeur klaar stonden. Toen de groep compleet was, vertrokken we naar de Vesuvius, die eerst op het programma stond. Na de beklimming van de Vesuvius, een verplicht bezoekje aan een winkel voor een limoncello-proeverij en een lunch reden we naar Pompeï.

bezoek aan Pompeï

Een stukje geschiedenis

In het jaar 79 raakten de Romeinse steden Pompeï en Herculaneum bedolven onder een laag as na een uitbarsting van de nabijgelegen Vesuvius. Door de dikke laag as zijn de steden goed bewaard gebleven, zo bleek toen in de 18e eeuw archeologische opgravingen plaatsvonden. Inmiddels is een groot deel van de stad uitgegraven. Doordat alles zo goed bewaard is gebleven, krijg je een goed beeld van het dagelijks leven in deze stad. Pompeï staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is met miljoenen bezoekers per jaar een belangrijke toeristische trekpleister in de regio Campanië.

Pompeï bezoeken met een gids

In Pompeï werden we begeleid door een andere gids, een oudere dame die op een leuke manier veel over de oude stad wist te vertellen. Maar ze was soms ook redelijk dwingend: “Everyone get in here now!”. Ik denk dat ze in een vorig leven juf was. 😉 Ze legde ons onder meer uit hoe je het verschil kunt zien tussen een woonhuis en een winkel. Winkels zijn te herkennen aan een geul bij de ingang. Na deze uitleg vroeg ze ons tijdens de wandeling door Pompeï regelmatig of we bij een huis of een winkel waren. Even checken of we hadden opgelet.

bezoek aan Pompeï

De oven van een bakkerij

Rondwandelen door de Romeinse stad

We begonnen de rondleiding met een straat waar vroeger een rivier liep. Het grote amfitheater konden we helaas niet bekijken, omdat er in die periode concerten werden gegeven. Er stonden steigers met apparatuur. Maar het kleinere theater konden we wel zien.

bezoek aan Pompei

Het kleinere theater

We wandelden door straten compleet met stoepen, langs huizen en winkels, en vervolgens door een van de bredere hoofdstraten van Pompeï. De huizen hadden hier oorspronkelijk vaak een bovenverdieping, maar deze zijn bijna niet bewaard gebleven.

bezoek aan Pompeï

Een mozaïek op de vloer van een huis

Ook zagen we het Lupanare, het bekendste bordeel van de stad. We konden binnen kijken, naar de stenen bedden (lekker comfortabel) en de overblijfselen van erotische fresco’s. Deze muurschilderingen lieten het ‘menu’ van het bordeel zien. In de omliggende straten en op sommige huizen werd de weg naar het bordeel aangegeven met een fallussymbool. Heel subtiel wel.

Lupanare

Lupanare

Lupanare

Vlnr: een stenen bed in het bordeel, fresco’s en een wegwijzer.

Niet veel later kwamen we uit bij het forum, een groot plein dat het hart van de stad was. Vanaf het forum zie je de Vesuvius een stukje verderop liggen. Het plein is omgeven met allerlei belangrijke gebouwen, zoals de tempel van Apollo, de tempel van Vespasianus en de Basilica, de hal voor handel en rechtspraak.

bezoek aan Pompeï

Het Forum met op de achtergrond de Vesuvius

bezoek aan Pompeï

Tempel van Vespasianus

De tempel van Vespasianus

En andere blikvanger op het plein is het bronzen standbeeld van een centaur (half man, half paard).

centaur in Pompeii

De centaur op het Forum

Het lijkt misschien rustig op sommige foto’s, maar bij het forum was het best druk.

bezoek aan Pompeï

Deze mensen stonden allemaal in de weg

Het Antiquarium

Tot slot namen we een kijkje in het Antiquarium, het museum van Pompeï, waar je gebruiksvoorwerpen en gipsen gereconstrueerde lichamen van enkele slachtoffers van de vulkaanuitbarsting kunt zien. Delen van deze beelden zijn nog authentiek, zoals sommige botten en tanden. Hierna liepen we naar de uitgang, de rondleiding zat erop. Natuurlijk hadden we in die paar uur lang niet alles gezien. Je kan er nog veel langer ronddwalen, maar na de beklimming van de Vesuvius in de ochtend vonden wij het wel goed zo. Je kan Pompeï ook zelf verkennen, maar dan moet je je wel goed inlezen. Dankzij de gids hoorden we veel leuke wetenswaardigheden.

bezoek aan Pompeï

Een bezoek aan Pompeï vanuit Napels praktisch

– Je kan een gecombineerde dagexcursie boeken naar Pompeï en de Vesuvius, zoals wij deden. Alles is dan voor je geregeld, zoals vervoer en een gids. Je kan ook een excursie boeken naar Pompeï alleen, van een halve dag.
– Vanuit Napels kun je heel gemakkelijk zelf vanaf treinstation Garibaldi met de Circumvesuviana-trein richting Sorrento naar Pompeï reizen. De rit duurt ongeveer een halfuur en je moet uitstappen bij station Pompei Scavi/Villa dei Misteri. Het station is vlakbij de ingang van Pompeï.
– Houd er rekening mee dat de trein in de zomermaanden druk kan zijn.
– Ga je met de auto? Vanuit Napels rijd je over snelweg A3 in een klein halfuurtje naar Pompeï toe.
– Parkeren kan bij Pompei Scavi Parcheggio voor € 3,- per uur.
– Pompei is dagelijks geopend vanaf 9:00 uur, tot 17:00 uur in de wintermaanden en tot 19:00 uur in de zomermaanden.
– De opgravingen zijn drie dagen per jaar gesloten, op 25 december, 1 januari en op 1 mei.
– Trek minimaal 3 uur uit voor een bezoek aan Pompeï (als je op eigen gelegenheid gaat).
– Via de officiële website kun je een kaart van de opgravingen downloaden.

Misschien ook leuk om te lezen:
– Sfeervolle straatjes en street art in Napels
– Prachtig Procida voor de kust van Napels

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.