Home Europa De mooiste bezienswaardigheden in Genua

De mooiste bezienswaardigheden in Genua

by Annemarie
bezienswaardigheden in Genua

In januari 2020 bezochten we met vrienden de Noord-Italiaanse havenstad Genua, geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus en de stad waar pesto (pesto alla genovese) vandaan komt. Nadeel van een stedentrip Genua in de winter is dat het weer kan tegenvallen, en dat deed het helaas ook een beetje toen wij er waren. Het was meestal fris en grijs, met af en toe wat regen. Maar een groot voordeel is dat het lekker rustig is, met weinig andere toeristen. We konden alle bezienswaardigheden in Genua dus in alle rust bekijken, en dat is ook wel eens fijn. In de zomer van 2022 bezochten we Genua weer, deze keer tijdens een vakantie met onze kinderen. En nu was het er juist heel warm en een stuk drukker. Mijn 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Genua!

Genua is een stad met mooie pleinen, stadspaleizen, prachtige kerken op elke straathoek (of zo lijkt het) en eeuwenoude stadsmuren en -poorten. Je kan er eindeloos ronddwalen door smalle straatjes en steegjes, de caruggi. Sommige van deze steegjes zijn zo smal, met hoge appartementengebouwen aan weerszijden, dat het er ook overdag een beetje donker is.

caruggi

In de haven – de een-na-grootste van Italië – liggen vrachtschepen en grote cruiseschepen aangemeerd. Elk jaar bezoeken ca. een miljoen cruiseschippassagiers Genua, voor een (half) dagje. Wij hadden gelukkig wat langer de tijd, en nog hebben we lang niet alles gezien.

1. Piazza de Ferrari

Palazzo Ducale

Palazzo Ducale

Piazza de Ferrari is een van de belangrijkste en mooiste pleinen van Genua, in het hart van de stad. Blikvanger is de grote fontein uit 1936 in het midden van het plein. Rondom het plein staan enkele historische gebouwen, zoals het Teatro Carlo Felice met het standbeeld van generaal Giuseppe Garibaldi ervoor.

bezienswaardigheden in Genua

In het museum van de Ligurische Academie voor de Schone Kunsten, naast het theater, kun je schilderijen uit de 14e-19e eeuw bekijken. Ook Palazzo Ducale uit de 13e en 14e eeuw grenst aan Piazza de Ferrari. Dit voormalige hertogelijk paleis doet nu dienst als museum en cultureel centrum. Je kunt vanaf Piazza de Ferrari door het palazzo naar Piazza Matteotti lopen, waar de hoofdingang van het paleis is.

Chiesa del Gesù

Chiesa del Gesù

Aan Piazza Matteotti, direct achter Piazza de Ferrari, staat de Chiesa del Gesù, een barokke kerk uit 1597 met mooie fresco’s, een prachtig beschilderd plafond en twee schilderijen van Rubens.

2. Via Garibaldi en de Palazzi dei Rolli

Palazzo Doria Tursi

Palazzo Doria Tursi

Sinds 2006 staan er 42 paleizen en een paar straten, Le Strade Nuove, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Via Garibaldi is een van deze straten, aangelegd in de Renaissance. Aan deze bekende straat in het historische centrum staan verschillende stadspaleizen, in de 16e en 17e eeuw gebouwd door de rijke aristocraten van Genua. Je wandelt van het ene paleis naar het andere er pal naast. Deze verzameling van paleizen uit die tijd wordt de Palazzi dei Rolli genoemd. Loop in de Via Garibaldi bijvoorbeeld even naar binnen bij het paleis waarin nu de Deutsche Bank is gevestigd, om het prachtig beschilderde plafond van de entree te bekijken.

Via Garibaldi

De betere plafonnetjes

Het Palazzo Nicolosio Lomellino (ook wel Palazzo Podesta genoemd) op nr. 7 heeft een nymphaeum op de binnenplaats; een fontein met een kunstmatig aangelegde grot. Een deur verder, op nr. 9, staat Palazzo Doria Tursi, waarin het gemeentehuis van Genua is gevestigd. De binnenplaats kun je gratis bezoeken, en als je meer wilt zien van het paleis kun je een kaartje kopen. Andere mooie paleizen aan de Via Garibaldi zijn Palazzo Bianco en Palazzo Rosso. Ook aan de Via Balbi staan mooie stadspaleizen en villa’s.

3. Kathedraal San Lorenzo

bezienswaardigheden in Genua
Een van de bekendste bezienswaardigheden van Genua is kathedraal San Lorenzo, ook wel de Duomo di Genova genoemd. Deze kathedraal werd gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw. De gotische gevel met de zwart-witte strepen stamt uit de 13e eeuw. De trappen naar de ingang worden geflankeerd door beelden van (droevig kijkende) leeuwen. De zwart-wit gestreepte pilaren binnenin de kathedraal deden me een beetje denken aan de rood-witte pilaren van de Mezquita in de Spaanse stad Córdoba.

San Lorenzo kathedraal

In 1941 ontsnapte de kathedraal aan een ramp: een Brits oorlogsschip vuurde per ongeluk een bom af op de Duomo. De bom doorboorde een muur van de kathedraal, maar… ontplofte niet. De huls van de bom is nog te zien, rechts in de kathedraal. Toen we de Duomo in de zomer van 2022 bezochten, stond de gevel in de steigers. Gelukkig had ik in 2020 goede foto’s kunnen maken.
Adres: Piazza San Lorenzo

Lees ook mijn blog over de mooiste kerken van Genua!

4. L’ascensore di Castelletto Levante

bezienswaardigheden in Genua

Castelleto Levante, met links een stukje van het art nouveau liftgebouw

In 1909 werd de ascensore di Castelletto Levante geopend, een openbare lift die je vanaf Piazza del Portello naar het 57 meter hoger gelegen Spianata Castelletto brengt. Dit is een van de bekendste uitzichtpunten van Genua, met een klein parkje met bankjes en een schitterend uitzicht over de oude stad en de haven. Vanaf de ingang aan Piazza del Portello loop je door een voetgangerstunnel naar de liften. Je moet wel een kaartje kopen (€ 0,90,- p.p.), bij de kaartautomaat in de hal bij de liften. Toen wij er waren was een van de twee liften buiten gebruik wegens werkzaamheden, maar normaal gesproken zijn er dus twee. Bij ons tweede bezoek aan Genua gingen we ook met deze lift naar boven, en toen was het gratis. Het was me alleen niet duidelijk of dat tijdelijk was, want het werd aangegeven met briefjes op de automaten.

Dit is overigens niet de enige lift in Genua die het lager gelegen deel van de stad met de hoger gelegen stadsdelen verbindt, er zijn er nog een stuk of tien.
Adres: Piazza del Portello

5. De haven van Genua: Porto Antico

bezienswaardigheden in Genua
Porto Antico, de haven van Genua is – na de haven van Triëst – de grootste haven van Italië en een van de grootste havens aan de Middellandse Zee. In 1992 kreeg de haven een make-over voor de Expo ’92, met nieuwe attracties, winkels en restaurants. Helaas is het bijna onmogelijk om een mooie foto te maken van de haven met de gekleurde gevels van de stad erachter, omdat er tussen de haven en de stad een lelijk viaduct met de doorgaande weg loopt. Tip: veel pilaren van het viaduct zijn versierd met street art, dus het is leuk om daar even rond te kijken.

bezienswaardigheden in Genua

Palazzo San Giorgio

Bekijk ook vooral even de gevel van Palazzo San Giorgio aan de Piazza Caricamento, een paleis uit de 13e eeuw tegenover de haven. En er zijn nog meer bezienswaardigheden in het havengebied van Genua!

6. Het Aquarium van Genua

aquarium van Genua
Een van de bekendste attracties in de haven is het Aquarium van Genua, het grootste aquarium van Italië en de één-na-grootste van Europa. Toen we de eerste keer in Genua waren, kwamen we er niet aan toe om het te bezoeken, maar in de zomer van 2022 deden we dat wel, met onze kinderen. En ik moet het toegeven, het is echt een mooi aquarium! Je ziet er van alles, van tropische vissen, kwallen, haaien en dolfijnen tot pinguïns, schildpadden en reptielen.

Aquarium in Genua

Bij de touch pool mocht je nu, vanwege coronabeperkingen, geen roggen aanraken. Vlak voordat we het aquarium verlieten, pakten we nog net de voedertijd van de dolfijnen mee. Je kunt ze onderwater bekijken, maar ook boven, met uitzicht op de haven van Genua. Je moet voor het aquarium van tevoren online kaartjes reserveren voor een bepaald tijdslot.

Boek van tevoren online een kaartje voor het Aquarium, zodat je niet in de rij hoeft te staan!

7. De Biosphere en de Bigo Elevator

Biosphere in Genua

Rechts op de foto de Biosphere

Vlakbij het Aquarium staat de Biosphere, een glazen koepel met daarin een mini tropisch regenwoud met schildpadden, vissen en vogels. Een andere populaire attractie in de haven is de Bigo Elevator, een lift die eruitziet als een paar havenkranen met een cabine. De cabine gaat 40 meter omhoog, voor een mooi uitzicht over de haven en de stad. Voor nog meer mooi uitzicht kun je ook in het reuzenrad, verderop in de haven.

8. Piratenschip Neptune

Porto Antico
Aan een van de kades ligt het schip Galeone Neptune, een replica van een 17e-eeuws Spaans galjoen. Het schip werd in 1985 gebouwd voor de film Pirates van Roman Polanski. Leuk weetje: van boven is het schip een replica van hout, maar onder water is het schip gewoon van staal met een motor. Je kan het schip tegen betaling ook van binnen bekijken.

9. Musea in het havengebied van Genua

Vlakbij het Aquarium ligt het Galata Maritiem Museum, gewijd aan de geschiedenis van de scheepvaart en de haven van Genua. En in La Città dei Bambini e dei Ragazzi maken kinderen spelenderwijs kennis met wetenschap en techniek. Sinds 2022 is er een nieuwe tentoonstelling gericht op de vijf zintuigen. Het museum is gericht op kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Toegangsprijzen 2023*: volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar € 12,-/kind 2-3 jaar € 7,-.

bezienswaardigheden in Genua

10. De kleurrijke visserswijk Boccadasse

Wat verder van het centrum ligt Boccadasse, de oude visserswijk van Genua. Je kan er in ca. een uur naartoe wandelen over kustpad Corso Italia, maar wij pakten bus 31 vanuit het centrum. De gekleurde huizen van Boccadasse liggen aan een kleine baai, met een kiezelstrandje en vissersboten op de kant. Heel fotogeniek, je blijft foto’s maken. Vanaf de hoger gelegen kerk Chiesa di Sant’Antonio heb je het mooiste uitzicht op de baai en de huizen. Wandel ook zeker even door de smalle straatjes en steegjes achter het strandje. In de zomer kan het er wat drukker zijn, maar het is er (nog) lang niet zo druk als in Cinque Terre en zeker zo charmant! Meer weten? Lees dan mijn blog over Boccadasse in Genua.

Boccadasse in Genua

Boccadasse

Nog meer bezienswaardigheden in Genua

En er is nog meer te zien en doen in Genua! Vuurtoren La Lanterna uit 1543 hebben we bijvoorbeeld niet gezien. De overdekte food market Mercato Orientale wil ik ook nog bezoeken. En er zijn veel parken in de stad die we nog niet bezocht hebben, zoals het park Villetta Di Negro met een botanische tuin, grotten en een waterval. Dit park passeerden we toen we naar station Genova Brignole liepen, voor de trein naar Portofino. Dat is trouwens ook een aanrader: een dagje naar Portofino!

Overnachten in Genua

Wij sliepen drie nachten in Best Western Hotel Metropoli, een hotel in het oude centrum niet ver van Piazza de Ferrari en naast Via Garibaldi. We hadden een nette kamer met uitzicht op een karakteristiek steegje, een ruime badkamer en echt een fantastisch ontbijt. Hotel Genova Marina van NH Collection, in de haven van Genua en met uitzicht op de jachthaven en galjoen Neptune, zag er ook super uit (zie foto bij Portico Antico, het lichtroze gebouw). Wel ietsje duurder dan ons hotel.

In 2022 hadden we een knus appartement geboekt voor ons viertjes: Casa del Cioccolatte, in de middeleeuwse wijk Carmine. Ons appartement was op de 3e etage van een gebouw in een steegje vlakbij Piazza del Carmine.

Boven: de wijk Carmine, onder: ons appartement.

Het was even sjouwen met onze bagage toen we aankwamen, maar verder waren die trappen best te doen. We hadden een slaapkamer en een slaapbank in de woonkamer, een prima badkamer en keukentje en – thank God, want het was bloedjeheet toen wij er waren – een airco en een ventilator. Ook fijn: de eigenaresse van het appartement had een parkeerplek in een bewaakte garage voor ons geregeld. Alle belangrijke bezienswaardigheden in het centrum van Genua waren op loopafstand. Hier vind je meer hotels in Genua.

La Superba

Vanwege alle paleizen in de stad heeft Genua als bijnaam ‘La Superba’ (de hoogmoedige). Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer schreef er het gelijknamige boek ‘La Superba’ over. Vriend K. vertelde tijdens een van onze wandelingen door de stad dat Ilja Pfeijffer in Genua woont (al sinds 2008). En wie kwamen we later die dag twee keer tegen? Juist. Kleine wereld, haha!

Lees ook mijn andere blogs over Italië!

Dit artikel over bezienswaardigheden in Genua werd voor het eerst gepubliceerd in februari 2020, en na een tweede bezoek aan de stad geactualiseerd en aangevuld in september 2022. Het artikel bevat affiliate links.

* Prijzen kunnen wijzigen.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Denise 2 februari 2020 - 8:58 am

Ahhh, leuk! Helemaal mijn soort stad! Ik ben er ooit geweest toen we de boot naar Sardinië namen (2x zelfs) en herinner me vooral een heel gezellig pleintje met terrassen, maar ik ben ook dol op die steegjes en wil er zeker een keer terug!

Antwoord
Annemarie 3 februari 2020 - 2:18 pm

Ja, gezellige pleintjes met terrasjes zijn er genoeg, in de zomer nog meer waarschijnlijk. Die steegjes en smalle straatjes geven Genua een heel eigen karakter vind ik. En overal fijne restaurantjes…

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.