Home Europa Een hondensledetocht in Zweden met kinderen

Een hondensledetocht in Zweden met kinderen

by Annemarie
winters Zweden

Tijdens onze wintervakantie in Zweden afgelopen december deden we allemaal verschillende winterse activiteiten. Daarvan was de sledetocht met husky’s voor mij toch wel het hoogtepunt. In de zomer had ik in Zweeds Lapland al met husky’s gewandeld door het bos. Maar een hondensledetocht in Zweden, in de sneeuw dus, leek me helemaal bijzonder. Super dat we nu de kans kregen om dat te gaan doen, met onze kinderen!

Hondensledetocht in Zweden met kinderen

We werden opgewacht

Kennismaken met de husky’s

Vanaf ons huisje in Tyngsjö was het een kwartiertje rijden naar Qeenook Sleddogs in Äppelbo. Daar werden we welkom geheten door eigenaar Lars. Hij nam ons mee de kennel in, zodat we kennis konden maken met zijn honden. Ik noem het een kennel, maar het was eigenlijk een groot omheind stuk grond waar de honden vrij rond kunnen rennen. We werden enthousiast begroet en besnuffeld. Onze zoon van 8 had zich van tevoren erg verheugd op de sledetocht, maar nadat er een husky tegen hem op was gesprongen vond hij het een beetje spannend allemaal. Want zo’n husky is eigenlijk best groot als je 8 bent… De honden bleven om ons heen cirkelen en toen Thijs van schrik moest huilen, deden de honden gezellig met hem mee. Of zo leek het.

Hondensledetocht in Zweden

Lars was ondertussen druk bezig met het aanspannen van de 13 honden die onze slee zouden gaan trekken. Alle honden lieten zich braaf aanlijnen, op eentje na. Die had blijkbaar niet veel zin en rende steeds weg. Misschien vraag je je af waarom er een oneven aantal honden voor de slee liep. Nou dat zat zo: een van de honden loopt altijd alleen, want die duldt geen andere honden naast haar. Een hondje met een attitude. 😉

Hondensledetocht in Zweden

Rennen maar!

Nadat alle honden waren aangespannen, konden wij plaatsnemen op de slee, in volgorde van grootte met de kleinste voorop. (Voor de mensen die mij kennen: nee, dat was ik niet). En met Lars achterop de slee om te sturen, remmen en aanwijzingen te roepen naar de honden. Zodra het hek van de kennel open was, zetten de honden het op een lopen. Wat een enthousiasme!

hondensledetocht in Zweden

Het eerste stuk zagen we nog een paar Zweedse houten huisjes staan, daarna ging de tocht door de prachtig besneeuwde natuur. De tocht ging door een moerasgebied, maar daar was door de sneeuw nu weinig van te zien. Volgens Lars lag er eigenlijk te weinig sneeuw, maar gelukkig was het genoeg voor de sledetocht. Tijdens de tocht vertelde hij veel over de honden en hun verschillende karakters. Leuk om te horen. Zo is er dus de hond die zo verwend is dat hij (eigenlijk zij) geen andere honden naast zich duldt, er is een hond die zelf heeft besloten dat hij ’s nachts liever in huis woont en niet in de kennel, er is een hond met een raar loopje, en er is een hond die Lars een keer uit een benarde situatie heeft gered. Niet gek dus dat dit een van zijn favoriete honden is.

Om je een indruk te geven deel ik een (heel kort) filmpje van onze tocht:

Halverwege de tocht vroegen we of Lars een foto van ons op de slee kon maken (een familie-selfie op de bewegende slee lukte niet zo goed…). Na enige aarzeling stemde hij toe en stopte hij een stukje verderop bij een boom, zodat hij de slee kon vastmaken. Want als er één hond besluit om toch door te lopen (of rennen… waarschijnlijk), gaan ze allemaal.

wintervakantie in Zweden met kinderen

Daar zitten we dan!

Na een uur kwamen we weer terug bij de kennel. Veel te snel natuurlijk, helaas! De honden werden weer losgemaakt en wij kletsten na afloop nog wat na in de tipitent naast de kennel, waar een heerlijk vuurtje brandde. We kregen warme chocolademelk om weer een beetje op te warmen, met een lekkere kanelbullar (een Zweeds kaneelbroodje) erbij. Een leuke afsluiting van een bijzondere tocht!

Hondensledetocht in Zweden

Vuurtje in de tipitent

Hier lees je meer over over een wintervakantie in Zweden

Een hondensledetocht in Zweden praktisch

– Wij deden deze tocht via Qeenook Sleddogs in Äppelbo, in Midden-Zweden in de buurt van Malung.
– Trek warme kleren aan voor de sledetocht, zelfs als het niet heel koud is. Tijdens onze sledetocht was het rond het vriespunt, en viel het dus best mee. Maar als je stilzit krijg je het na een tijdje toch koud.
– De husky’s zijn heel sociaal en overenthousiast, en willen je graag begroeten en springen soms tegen je op. Houd daar rekening mee en als je met kinderen bent, bereid ze er dan op voor.

Lijkt het jou wat, zo’n hondensledetocht in Zweden, al dan niet met kinderen?

Lees ook mijn andere blogs over Zweden!

Ook leuk om te lezen

5 reacties

Marcella Molenaar 1 maart 2018 - 10:05 am

Wat een onwijs gave ervaring lijkt me dit! Het lijkt me erg koud, maar vooral ook zo tof! Ik wil zeker ooit een hondensledetocht maken! #wishlist

Antwoord
Annemarie 1 maart 2018 - 5:43 pm

Het was heel gaaf! Als je de kans krijgt moet je dit zeker een keer gaan doen. 🙂 Toen wij de sledetocht deden was het niet zo heel erg koud, dat was wel fijn.

Antwoord
Sandra 7 februari 2018 - 8:17 pm

Leuk leuk leuk! Nog heel even geduld en wij gaan ook. En ja, ik denk dat onze kinderen de eerste ontmoeting ook erg spannend zullen vinden…

Antwoord
Annemarie 10 februari 2018 - 9:23 am

Ik ben zo benieuwd hoe jullie het gaan vinden! En ook naar wat jullie verder allemaal gaan doen. 🙂

Antwoord
Sandra 10 februari 2018 - 11:11 am

Verder hebben we helemaal niks gepland staan. Vooral relaxen!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.