Home EuropaEngeland & Wales Het mooie Llangollen aan de River Dee

Het mooie Llangollen aan de River Dee

by Annemarie
River Dee in LLangollen, Wales

Tijdens onze vakantie in Engeland en Wales vorige zomer was onze eerste tussenstop het stadje Llangollen in het noordoosten van Wales. Na aankomst met de boot in Harwich was ons plan ‘zo ver mogelijk richting Wales rijden, tot we (= de kinderen) geen zin meer hebben’. Toen Wales in zicht kwam pakte ik de Lonely Planet om te zoeken naar een leuke plaats voor een tussenovernachting. En het werd… het verrassend mooie Llangollen.

B&B in Llangollen

Aangezien je belachelijk vroeg (zo voelt het in elk geval, gaap) moet ontschepen in Harwich, waren we eind van de ochtend al in Llangollen. We gingen eerst op zoek naar een leuke B&B. Lonely Planet’s omschrijving van Hillcrest Guesthouse sprak ons wel aan: ‘[…] a simple but homey place that gets consistently good reports from visitors for its cosy rooms, hearty breakfast and warm welcome‘. We werden inderdaad zeer hartelijk ontvangen door de eigenaar en er waren ook nog twee kamers vrij. Geregeld! (We hadden trouwens mazzel dat er nog kamers waren, want twee dagen later begon het jaarlijkse internationale muziekfestival Eisteddfod. En dan is er echt geen kamer meer te krijgen.)
Hillcrest Guesthouse in Llangollen
Tijd om Llangollen te ontdekken, maar eerst een goede lunch! Die kregen we bij The Corn Mill, met uitzicht op de River Dee en het station van de stoomtrein die vanuit Llangollen vertrekt. We bestelden de Sunday Roast (vlees!) en een curry met zoete aardappel en kikkererwten (vegetarisch!). Er was zelfs een kindermenu; voor ieder wat wils dus.

River Dee

Tochtje met de trekschuit

We hadden ondertussen bedacht dat we na de lunch een tochtje gingen doen met een trekschuit over het kanaal. Deze boottochten (met ‘horsedrawn boats’) vertrekken vanaf de Llangollen Wharf. We kozen voor een tochtje van 45 minuten, waarbij de boot – een narrowboat – op traditionele wijze wordt voortgetrokken door een paard over het jaagpad langs het kanaal. Dat viel in goede aarde bij onze dochter die – zoals bijna alle meisjes van haar leeftijd – gek is op paarden. Onze zoon vond het ook leuk, maar de boot ging natuurlijk wel véééél te langzaam. 🙂
Met de trekschuit over het kanaal van LLangollen
Trekschuit in Llangollen, Wales

Andere boottochten vanuit Llangollen

In sommige weekenden is er ook een langere boottocht mogelijk van 2 uur met een trekschuit, naar de Horseshoe Falls in de River Dee. Of je kan een tocht van 2 uur doen met een gemotoriseerde boot, waarbij je over het 38 meter hoge Pontcysyllte Aqueduct vaart. Dit aquaduct werd ontworpen door Thomas Telford en werd in 1805 in gebruik genomen. Het aquaduct is hoog en smal, met een mooi uitzicht over de omgeving. Maar met onze zoon/stuiterbal van 4 jaar in een smal bootje over zo’n hoog aquaduct… het leek ons geen goed idee. Vandaar het kortere boottochtje, met daarna nog tijd voor thee met scones bij een tea room en een ijsje voor onze kinderen.

Llangollen

Na een goede nachtrust en een very hearty breakfast werden we de volgende ochtend uitgezwaaid door de eigenaar van Hillcrest Guesthouse. Het was maar een half dagje, maar wij vonden het erg leuk in Llangollen!

Hier vind je goede hotels en guesthouses in Llangollen.

Laatste update: mei 2020.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.