Home Europa Waterfietsen op het Meer van Kournas op Kreta

Waterfietsen op het Meer van Kournas op Kreta

by Annemarie
Meer van Kournas op Kreta

In het noordwesten van Kreta, tussen de plaatsen Chania en Rethymnon in, ligt het meer van Kournas. Dit is het enige natuurlijke zoetwatermeer van Kreta, met een geheel eigen flora en fauna. Je kan er bijvoorbeeld waterschildpadden spotten. Het meer is omgeven door bergen. Als je op Kreta bent is een uitstapje naar dit meer echt een aanrader. Het is niet alleen mooi om te zien, je kan er ook zwemmen, snorkelen, kajakken en waterfietsen. Wij bezochten het meer van Kournas toen we in de herfstvakantie een week op Kreta waren.

Meer van Kournas op Kreta

Wildlife bij het meer

Het meer van Kournas ligt in een vallei en is omgeven door de Witte Bergen (Lefka Ori). Het meer is ongeveer een kilometer lang en iets meer dan 800 meter breed. Volgens de overlevering zou het meer bodemloos zijn, vandaar de donkere kleur van het water, maar dit is niet waar: het is zo’n 22 meter diep op het diepste punt. Naast een toeristische trekpleister is het meer ook een beschermd Natura 2000-gebied. In de zomermaanden is de waterstand wat lager, waardoor er strandjes ontstaan langs het meer. In de winter is het meer groter en dan verdwijnen deze strandjes en de begroeiing (deels) onder water. Afhankelijk van het jaargetijde en de waterstand, kun je een rondje om het meer lopen.

Meer van Kournas op Kreta

Omdat dit het enige zoetwatermeer is van Kreta, zie je hier andere flora en fauna dan op de rest van het eiland. Zo kun je bij het meer eenden, ganzen, aalscholvers, waterhoentjes en andere watervogels spotten, maar ook waterschildpadden, krabben, paling en grote goudvissen. Die laatste horen er overigens oorspronkelijk niet thuis, ze zijn ooit uitgezet in het meer. En je weet hoe dat gaat: ze hebben zich vermenigvuldigd.

waterschildpad

Een waterschildpadje

Waterfietsen, zwemmen en snorkelen

Als je aan komt lopen bij het meer zie je meteen een kleine pier met fel gekleurde waterfietsen, waarvan sommige met een glijbaantje. Deze zijn uiteraard te huur, net als de kajaks die er liggen. Supertoeristisch natuurlijk, zo’n waterfiets, maar desondanks toch een aanrader om te doen op het meer van Kournas. Al is het alleen maar omdat je bij de oever aan de overkant van het meer waterschildpadjes kunt spotten. Wij huurden voor € 10* een groene waterfiets en lieten de kinderen trappen naar de overkant. Dat wilden ze overigens zelf! Aan de andere kant van het meer hebben we een stuk langs de oever gevaren (of gefietst eigenlijk) op zoek naar schildpadden. We hebben er een paar gezien, tussen de stenen en takken van de struiken langs de waterkant.

waterfietsen

Verder zagen we wat waterhoentjes, goudvissen en een hele grote krab die mooi voor ons poseerde op een steen. Toen wij er waren, in oktober, was het niet heel druk. Maar ik kan me voorstellen dat het dat in de zomer wel is, wat me voor de schildpadden niet heel ideaal lijkt. Al die speurende toeristen die regelmatig met hun waterfietsen in de struiken vast komen te zitten.

krab

Een poserende krab

Het is ook leuk om vanaf de waterfiets in het water te duiken, in het diepe deel van het meer. Dat vonden onze kinderen in elk geval super, en dat terwijl het die dag niet eens zo warm was. Je kan er ook mooi snorkelen, want het water is echt heel helder. Het terugfietsen naar het startpunt was een stukje zwaarder dan de andere kant op, doordat we tegenwind hadden. Onze kinderen waren opeens een stuk minder enthousiast over het waterfietsen en wij moesten het overnemen. Dus toen hadden we onze work-out ook weer gehad… 😉

Zwemmen in het midden van het meer

Ganzen op het strand

Op het smalle strand aan de ’toeristische kant’ van het meer staan wat bankjes en ligbedjes. Die waren nu gratis te gebruiken, maar ik weet niet of dat in het hoogseizoen ook zo is. Verwacht geen wit bountystrand, want zo mooi is het zand niet. En je moet oppassen voor de ganzen die op het strand rond wandelen. Toen wij even op een bankje zaten, kwamen er opeens twee ganzen druk gakkend op ons afgerend. Ze hoopten waarschijnlijk op eten.

Meer van Kournas op Kreta

Ksssstt!

Taverna’s en souvenirs

Dat het meer van Kournas een toeristische trekpleister op Kreta is, is wel duidelijk. Er is een ruime parkeerplaats waar je tegen betaling je auto kwijt kan. Van de parkeerplaats loop je langs verschillende souvenirwinkels naar het meer. Langs het water is een rij van hoger gelegen taverna’s met overdekte terrassen. Maar dat is alleen aan de kant van het meer waar je met de auto kan komen, niet aan de overkant. Na het waterfietsen hebben we geluncht op het terras van een van deze taverna’s, met leuk uitzicht op het meer. Wil je wat minder toeristisch eten, dan kun je bijvoorbeeld naar het (nog) traditionele dorp Kournas rijden, op zo’n tien minuten rijden van het meer.

meer van Kournas op Kreta

De taverna’s vanaf het meer gezien

Legenden: meisjes in het maanlicht en elektromagnetische velden

Naast de mythe dat het meer bodemloos zou zijn, zijn er nog andere legenden. Zo zou het meer ontstaan zijn doordat een beeldschoon meisje wilde ontsnappen aan de avances van haar bloedeigen vader. Ze smeekte om te kunnen verdwijnen in een meer. De grond zonk onder hun voeten vandaan en er ontstond een meer waarin het meisje vluchtte. Je schijnt haar soms te kunnen zien in het maanlicht op een rots, waar ze haar haren kamt. Een andere legende is dat God boos was over het zondige gedrag van de bewoners van het gebied. Hij zorgde voor zware regenval waardoor het gebied overstroomde en alle inwoners omkwamen… behalve de dochter van de priester. Ook dit meisje is nog af en toe gespot (ook alleen in het maanlicht uiteraard). En dan gaat nog het verhaal dat er in het meer elektromagnetische velden zijn, waar sommige mensen last van hebben. Ik kan geen van deze verhalen bevestigen (noch ontkrachten).

Meer van Kournas op Kreta

Hoe kom je bij het meer van Kournas?

Het meer van Kournas ligt in het noorden van Kreta, zo’n 4 kilometer landinwaarts ter hoogte van de kleine badplaats Georgioupolis. Vanuit de badplaats Rethymnon is het een halfuurtje rijden, en vanuit Chania ca. 45 minuten. Er zijn twee toegangswegen met parkeerplaatsen. Vanuit Georgioupolis gezien pakten wij de tweede ingang (‘Lake Kournas Exit 2′), aan de rand van het dorp Kavallos.

Wij combineerden het meer van Kournas met een bezoek aan de mooie haven van Rethymnon. We wandelden langs het water en door de straatjes van het oude centrum erachter, en sloten af met een drankje op een terras aan de haven, met uitzicht op de vissersbootjes.

* De prijzen voor de waterfietsen variëren, vanaf ca. € 10 per uur, afhankelijk van de grootte. Prijzen kunnen wijzigen.

Misschien ook interessant:
De mooiste bezienswaardigheden in het oosten van Kreta
Doen in Koutouloufari en omgeving op Kreta

Ook leuk om te lezen

5 reacties

Raïssa 22 januari 2022 - 12:36 pm

Wat een mooi meer. Leuk ook dat je er verschillende dieren kunt spotten. Vooral de schildpadden vind ik erg leuk 🙂

Antwoord
Denise 21 januari 2022 - 8:08 pm

Wat leuk al die dieren in en om het meer! Leuk uitje op een eiland dat nog steeds hoog op mijn bucketlist staat!

Antwoord
Annemarie 22 januari 2022 - 12:20 pm

Het spotten van de schildpadjes was erg leuk, ik wist niet dat dat daar kon. En Kreta is echt een aanrader, er is veel te zien!

Antwoord
Janet 21 januari 2022 - 4:10 pm

Kreta is het enige Griekse eiland wat ik ooit heb bezocht, maar dit meer hebben we niet aangedaan. Jammer, want die kleur van het water ziet er indrukwekkend uit! En tof ook om allerlei dieren tegen te komen.

Antwoord
Annemarie 22 januari 2022 - 12:16 pm

Ik was al een paar keer op Kreta geweest, maar ik bezocht het meer ook voor het eerst. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.