Home EuropaEngeland & Wales Harwich en omgeving: vijf tips!

Harwich en omgeving: vijf tips!

by Annemarie
B&B bij Harwich

Ga je met de boot naar Harwich in Engeland? Ontdek dan de omgeving van deze havenstad in Essex. Toegegeven: het is niet het meest sfeervolle stadje van Engeland. De meeste toeristen blijven dan ook niet langer dan nodig is. Toch is het best leuk om er iets langer te blijven. In de zomer van 2014 verbleven wij twee nachtjes in een B&B net buiten Harwich. We hadden voor deze B&B gekozen omdat er ook dieren waren: paarden, varkens, kippen, katten en honden (waarvan er een heel oud en blind was, en niet zo fris ruikend). Het jonge speelse katje Walter was favoriet bij onze kinderen. We verkenden de omgeving in anderhalve dag, voordat we op de boot stapten naar Hoek van Holland. Vijf tips voor Harwich en omgeving.

1) Verken Harwich

Zoals al gezegd: Harwich zelf is misschien niet echt een must-see, maar ja, als je er toch bent…. Het strand van Harwich, Dovercourt Beach, is niet zo breed als we in Nederland gewend zijn. Toen wij er gingen kijken stelde het al helemaal niet veel voor, omdat het vloed was. Er was slechts een klein strookje zand, met vlak erachter op een grasstrook een rij gekleurde strandhuisjes. ‘Grashuisjes’ volgens mijn kinderen, aangezien ze op het gras staan en niet op het strand. Goed punt. Bezienswaardigheden in Harwich zijn de Halfpenny Pier, de Low Lighthouse met daarin het Maritime Museum, en het Redoubt Fort. Winkelen kun je in Dovercourt.

Strandhuisjes in Harwich

De strandhuisjes in Harwich zijn eigenlijk ‘grashuisjes’

2) Wrabness Nature Reserve

Als je vanuit Harwich de rivier de Stour een stukje landinwaarts volgt, kom je langs een aantal leuke plaatsjes. Het eerste dorpje dat je tegenkomt is Wrabness. Bij dit gehucht kun je mooie wandelingen maken en vogels spotten in Wrabness Nature Reserve, aan de oever van de Stour. Dit natuurgebied is ook goed toegankelijk met kinderwagens en rolstoelen. Wij zochten bij Wrabness het strand op, omdat het mooi weer was. Het laatste stuk naar het strand was met de auto alleen toegankelijk voor mensen die daar een strandhuisje hebben. Wij kregen een lift van een vriendelijke dame, maar je kunt ook lopen.

De Stour bij Wrabness, nabij Harwich

Pootje baden bij Wrabness, Harwich

Pootje baden in de Stour bij Wrabness: de drooggevallen rivierbedding was nogal modderig

3) De torens van Mistley

Een volgend plaatsje verder landinwaarts is het dorp Mistley. Als je hier doorheen rijdt kun je de Mistley Towers op het kerkhof niet missen. Dit zijn twee opvallende, identieke torens uit de 18e eeuw die ooit onderdeel waren van de kerk St. Mary the Virgin. Wij zijn zelf niet gestopt in dit plaatsje, we reden er alleen langs op weg naar Manningtree. Maar de torens zijn dé bezienswaardigheid van Mistley. Als je de torens van binnen wilt bekijken kun je de sleutel ophalen bij The Mistley Thorn Hotel in de High Street.

Mistley Towers

Mistley towers, photo by Sannse – Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons

4) Ga uit eten in Manningtree

Het plaatsje Manningtree, net voorbij Mistley, wordt ’the smallest town’ van Engeland genoemd, hoewel het twijfelachtig is of dit klopt. Het is met ca. 900 inwoners inderdaad niet groot en er zijn geen bijzondere bezienswaardigheden, maar langs de High Street zitten leuke winkeltjes en een paar goede restaurants. Wij hebben heerlijk Indiaas gegeten bij restaurant The Mogul. De avond erna gingen we eten bij het populairste restaurant van Manningtree – zo leek het in elk geval door de drukte: Italiaans restaurant Lucca. Als je ’s avonds in Manningtree bent, vergeet dan niet een foto te maken bij de rivier van de zonsondergang!

Zonsondergang bij Manningtree, Essex

5) Bezoek Dedham

Nog iets verder dan Manningtree ligt het plaatsje Dedham, waar de Parish Church uit de 15e eeuw de grote blikvanger is. In het dorp staan nog veel oude vakwerkhuizen. Als je van kunst houdt is het Munnings Art Museum in Castle House een aanrader. In dit voormalige woonhuis van Sir Alfred Munnings vind je zijn schilderijen van het Britse plattelandsleven in het begin van de 20ste eeuw en veel schilderijen van paarden. Een andere beroemde kunstschilder uit de omgeving van Dedham was John Constable, die in dit dorp naar school ging. Een van zijn werken, The Ascension, kun je bekijken in de Parish Church. Bij The Boatyard Eatery (Mill Lane) op de oever van rivier de Stour kun je een roeiboot huren, een ijsje eten of gewoon wat eten en drinken.

De Parish Church in Dedham

De Parish Church in Dedham

Hotels in Harwich

Op Booking.com vind je goede hotels in Harwich en omgeving. Een aanrader is The Pier Hotel, niet ver van de haven waar de ferry naar Nederland vertrekt. En ook hotel The Bottle Kiln Wetherspoon krijgt goede reviews. Het ligt ook dichtbij de haven en heeft een prima restaurant.

Wij boekten onze overtocht naar Harwich via Stenaline. Je vertrekt dan vanuit Hoek van Holland.

Ben jij wel eens in Harwich geweest?

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

6 reacties

RIA KUIJPERS 5 mei 2019 - 1:04 pm

ben benieuwd ga over 14 dagen voor het eerst naar ENGELAND

Antwoord
Annemarie 5 mei 2019 - 2:32 pm

Leuk, veel plezier alvast!

Antwoord
Jolanda 19 maart 2019 - 6:07 pm

Welke b&b zat je met al die dieren?

Antwoord
Annemarie 19 maart 2019 - 7:13 pm

De B&B heette Highfields Farm en lag een paar kilometer buiten Harwich. Maar ik vraag me af of het nog open is. Hun website is uit de lucht zo te zien: http://www.highfieldsfarmharwich.co.uk/

Antwoord
Els Hengstmengel-van der Graaf 25 juni 2017 - 7:08 pm

Wij kwamen vorige week terug uit Engeland en dankzij de tips van dit blog was de laatste dag van onze vakantie ook nog vol bezienswaardigheden. Altijd leuk om tips van collega blogsters te lezen en in praktijk te brengen. Misschien zie ik je nog wel eens terug bij mij…..?

Antwoord
Annemarie 28 juni 2017 - 8:54 pm

Leuk om te horen dat jullie wat aan mijn tips hebben gehad! Ik ga een kijkje nemen op jouw blog. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.