Home EuropaEngeland & Wales Op zoek naar Harry Potter in Londen

Op zoek naar Harry Potter in Londen

by Annemarie
Harry Potter in Londen

Toen ik het eerste boek van Harry Potter had gelezen, was ik verslaafd aan de serie. Ik kocht elk nieuw boek meteen na verschijnen (hoewel ik daar wel na het 5e boek mee ben gestopt), in het Engels*. Ook mijn dochter werd fan van de boeken, maar zij heeft ze in het Nederlands. Dus toen wij in de herfstvakantie in Londen waren, gingen we op zoek naar plekken die met Harry Potter te maken hebben. Waar je die kan vinden, lees je in deze blog!

Warner Brothers Studio Tour in Leavesden

Warner Bros Studios

Filmset in de Warner Brothers Studio – Foto: Pixabay

Voor echte fans van Harry Potter is de Warner Bros. Studio Tour een must, voor een kijkje achter de schermen. In deze studio’s in Leavesden, Watford, op ca. een uurtje reizen vanaf Londen, kun je kostuums, schaalmodellen en bekende filmsets uit de Harry Potter-films zien. Je kan een Warner Bros. Studio Tour compleet met vervoer vanuit Londen boeken, maar doe dit wel lang van tevoren! Wij waren te laat met boeken en hebben de studio’s helaas niet kunnen bezoeken.
Toegangsprijzen: volwassene £51.50 / kind £40.00. (Dit is excl. vervoer vanuit Londen)**

Perron 9¾ bij King’s Cross Station

Gelukkig is er voor Harry Potter-fans nog genoeg te zien in Londen. Het bekendst is Perron 9¾, vanaf waar de Hogwarts Express naar Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry vertrekt. Dit perron kun je bezoeken bij King’s Cross Station. Nou ja, sort of. Het beroemde bagagekarretje in de muur van Perron 9¾ kun je zien en fotograferen in de stationshal, en niet op een perron. Om op de foto te mogen met het karretje moet je in een (meestal lange) rij staan. Je wordt op de foto gezet door fotografen van de ernaast gelegen Harry Potter Shop. Voor de foto krijg je een toverstaf in je handen gedrukt en je mag een sjaal uitkiezen van een van de vier huizen van Hogwarts: Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw of Slytherin. Na het fotomomentje krijg je een bonnetje en kun je de gemaakte foto’s bekijken en kopen in de Harry Potter-winkel. Daar vind je uiteraard nog heel veel andere Harry Potter-hebbedingetjes. Je bent overigens niet verplicht om de foto’s te kopen, je kan ook gewoon zelf foto’s nemen. Helaas moet je daarvoor in dezelfde rij staan.
Prijs voor een foto: £9.50 of 2 voor £15**.

St Pancras International Station

St Pancras International Station

In ‘Harry Potter and the Chamber of Secrets’ reist Harry met de family Weasley in hun vliegende Ford naar het station. Dit moment werd echter niet bij King’s Cross Station gefilmd, maar bij het veel mooiere gebouw van St. Pancras International Station ernaast.

Harry Potter and the Cursed Child

Harry Potter in Londen
In het Palace Theatre in London’s West End kun je naar de theatervoorstelling ‘Harry Potter and the Cursed Child’, het achtste verhaal uit de Harry Potter-serie. De voorstelling bestaat uit twee delen, beide van ruim 2½ uur. Het advies is om beide delen op dezelfde dag te kijken, deel 1 in de middag en deel 2 in de avond. De voorstelling is geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder. Kaartjes voor de show moet je uiteraard lang van tevoren al boeken. De voorstelling is in elk geval nog te boeken tot eind februari 2024 (en wordt daarna misschien weer verlengd).

Filmlocaties van Harry Potter in Londen

Harry Potter in Londen

Leadenhall Market

Er komen heel veel plekken in Londen voor in de Harry Potter-films. Bekende bezienswaardigheden zoals Piccadilly Circus en de Millennium Bridge, maar ook wat minder bekende plekken. Ik noem er hier een paar. Leadenhall Market in de City werd gebruikt als filmlocatie voor Diagon Alley (de ‘Wegisweg’) in ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’. De ingang naar tovenaarspub The Leaky Cauldron is te vinden in Bull’s Head Passage in Leadenhall Market. Ook Borough Market – Stoney Street 7 om precies te zijn – werd gebruikt als filmlocatie voor The Leaky Cauldron. Het smalle straatje Goodwin’s Court in Covent Garden werd gebruikt voor beelden van het duistere Knockturn Alley (de ‘Verdonkeremaansteeg’). En het reptielenhuis van de Londen Zoo is te zien in de eerste film van Harry Potter, wanneer Harry de dierentuin bezoekt ter ere van de verjaardag van zijn vervelende neefje Dudley. Harry blijkt daar met een slang te kunnen praten… In het reptielenhuis hangt een bordje als aandenken, op de plek van de filmset.

>> Kijk hier voor leuke & betaalbare hotels in Londen. <<

Harry Potter-winkels

Harry Potter bij Harrods

Naast de eerder genoemde shop op King’s Cross Station is er ook in het bekende warenhuis Harrods een speciale afdeling gewijd aan Harry Potter. In de Wizarding World kun je allerlei gadgets, spelletjes, knuffels en schoolspullen kopen van Harry Potter. Niet goedkoop, maar het is ook leuk om er alleen even een kijkje te nemen. En dat is gratis.

Harry Potter in Londen

In Soho (Greek Street) zit het grappige winkeltje House of Minalima. Hier zie je de magische ontwerpen van Miraphora Mina and Eduardo Lima, twee ontwerpers voor onder meer Harry Potter en Fantastic Beasts. Zij maakten bijvoorbeeld de Daily Prophet, de krant uit de serie. Het is overigens niet alleen maar Harry Potter wat je er ziet, maar ook andere ontwerpen, posters, tekeningen en hebbedingetjes.

House of Minalima

Harry Potter walking tours

Je kan zelf op zoek gaan naar locaties uit de films, maar je kan ook meegaan met een walking tour met een gids die je langs bekende filmlocaties leidt. Er zijn ook gratis Harry Potter-wandeltours, bijvoorbeeld met Strawberry Tours of de free tour van Wonders of London. Hoewel deze tours gratis zijn, is het wel gebruikelijk dat je de gids aan het eind iets geeft. Je mag zelf bepalen hoeveel.

Harry Potter-standbeeld

In maart 2020 (dus nadat wij Londen bezochten) werd op Leicester Square een serie standbeelden onthuld als onderdeel van ‘Scenes in the Square’. Dit zijn beelden van beroemde personages uit de Britse filmwereld, waaronder Laurel & Hardy, Mr. Bean, Mary Poppins en Paddington. In september 2020 werd daar een standbeeld van Harry Potter aan toegevoegd. Je ziet Harry vliegend op zijn Nimbus 2000-bezemsteel. Dus als je toch in Covent Garden bent, neem dan ook even een kijkje bij dit beeld!
Adres: Leicester Square, Covent Garden

Lacock Abbey

Lacock Abbey

Jaren geleden bezochten we tijdens een vakantie in Zuid-Engeland het plaatsje Lacock, dat vaak wordt gebruikt als filmlocatie voor kostuumfilms. Lacock Abbey werd ook gebruikt als filmlocatie voor Harry Potter. Misschien herken je Hogwarts op de foto hierboven? En wist je dat je ook in Schotland op zoek kunt gaan naar Harry Potter? Zo schreef J.K. Rowling een deel van het eerste Harry Potter-boek in Edinburgh.

Lees ook mijn blogs over:
Tips voor een stedentrip Londen met een tiener
Fietsen in Londen

* Ik las de boeken in het Engels, omdat ik het zonde vond om de vertaling te lezen. Neem nou de eerste zin van ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’: “Mr. and Mrs. Dursley, of number four, Privet Drive, were proud to say that they were perfectly normal, thank you very much”. Vergelijk dat maar eens met de eerste zin van het boek in het Nederlands: “In de Ligusterlaan, op nummer 4, woonden mijnheer en mevrouw Duffeling.” I rest my case…

** Prijzen kunnen veranderen. Voor het laatst gecheckt in mei 2023.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.