Home EuropaGriekenland De mooiste bezienswaardigheden in Heraklion op Kreta

De mooiste bezienswaardigheden in Heraklion op Kreta

by Annemarie
bezienswaardigheden in Heraklion

Heraklion, of Iraklion, is de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta. De stad ligt aan de noordkust, met de belangrijkste luchthaven van het eiland er vlakbij. Als je op vakantie gaat naar Kreta is de kans groot dat je hier aankomt. Na aankomst reizen de meeste toeristen meteen door naar een badplaats, om pas weer terug te keren naar Heraklion voor hun retourvlucht. Wel een beetje jammer… Heraklion is misschien niet de mooiste stad van Kreta, maar zeker wel een bezoekje waard. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Heraklion!

Heraklion is zo op het eerste gezicht geen mooie stad. Het is er vooral druk met auto’s en veel rechttoe rechtaan-gebouwen. Maar daar moet je even doorheen kijken, want er zijn echt wel mooie plekjes te vinden in deze stad. Zo heeft Heraklion veel bouwwerken uit de Venetiaanse tijd, zoals de goed bewaard gebleven stadsmuren met bastions. Uit die tijd stammen ook het fort in de haven en andere Venetiaanse gebouwen in de stad.

Fort Koulés

bezienswaardigheden in Heraklion
Het Venetiaanse fort Koulés, oorspronkelijk Rocca al Mare genoemd, is een van de bekendste bezienswaardigheden van Heraklion. Het vierkante fort in de haven werd rond 1540 gebouwd en heeft twee verdiepingen. De buitenmuren zijn bijna 9 meter dik en er zijn binnen 26 kamers. Onder het fort loopt een geheime gang, die vroeger werd gebruikt als vluchtroute. Fort Koulés werd gebouwd om de haven van Heraklion te verdedigen, en werd later door de Turken een periode gebruikt als gevangenis. Nu kun je het mooi gerestaureerde fort bezoeken. Binnen is een expositie en van bovenop het fort heb je een mooi uitzicht over de haven en Heraklion. Entree: € 4,- p.p.*. Het fort is op dinsdag gesloten.

haven Heraklion

De haven van Heraklion

Je kan voorbij het fort nog 2 kilometer verder lopen over de pier, waar op het eind een vuurtoren staat. Deze vuurtoren is niet heel fotogeniek, dus daar hoef je het niet voor te doen. Maar het is wel leuk om langs het water te lopen, bijvoorbeeld bij zonsondergang.

Het Archeologisch Museum

Voor wie geïnteresseerd is in de Griekse geschiedenis is het Archeologisch Museum een aanrader. Dit museum staat in het teken van de geschiedenis van Kreta, en de Minoïsche kunst en cultuur. Het museum heeft een uitgebreide collectie van archeologische vondsten, waaronder Minoïsche fresco’s (zoals de ‘Prins van de Lelies’), beelden en Oudgriekse en Romeinse kunstwerken.
Adres: Xanthoudidou & Hatzidaki Street

De Agios Minas-kathedraal

bezienswaardigheden in Heraklion
Op het Agia Ekaterini-plein in het centrum van de stad staat de Grieks-orthodoxe Agios Minas-kathedraal. Deze kathedraal werd gebouwd tussen 1862 en 1895. Het is een van de grootste kerken van heel Griekenland; er is binnen ruimte voor wel 8.000 mensen. In de kathedraal zijn mooie muur- en plafondschilderingen en kroonluchters te zien. Op hetzelfde plein als de kathedraal staat ook de veel kleinere (en oudere) Agios Minas-kerk.

De Leeuwenfontein

bezienswaardigheden in Heraklion
Na Fort Koulés is de Morosini-fontein op het Eleftheriou Venizelou-plein een van de bekendste bezienswaardigheden in Heraklion. Deze fontein midden in het centrum wordt ook wel de leeuwenfontein genoemd, vanwege de vier leeuwen die de fontein sieren. De fontein werd in 1628 gebouwd in opdracht van Francesco Morosini. Het is een van de weinige oude bouwwerken die ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorkwam. Rondom de fontein vind je veel restaurants, cafés en winkels. Tegenover de fontein staat de Venetiaanse Agios Markos (of San Marco)-basiliek.

De Loggia

Loggia, Heraklion
Het stadhuis van Heraklion is gevestigd in een van de oudste gebouwen van de stad, de Venetiaanse Loggia. De Loggia werd tussen 1626 en 1628 gebouwd door Francesco Morosini, die ook verantwoordelijk was voor de Leeuwenfontein. Oorspronkelijk was het gebouw een ontmoetingsplek voor Venetiaanse edelen. Na een grondige renovatie is de Loggia nu in gebruik als stadhuis. De Loggia, met een atrium en een zuilengalerij, wordt gezien als het mooiste Venetiaanse bouwwerk van Kreta.

Agios Titos-kerk

bezienswaardigheden in Heraklion
In de 25 Augustus-straat staat de Agios Titos-kerk, op een pleintje. Op deze plek stond eerst een andere kerk, maar tijdens de Turkse bezetting werd de kerk veranderd in een moskee. Een aardbeving verwoestte de moskee in 1856. De Turkse bezetters bouwden vervolgens een nieuwe Ottomaanse moskee. Toen de Turken in 1920 Kreta hadden verlaten, werd het gebouw weer in gebruik genomen als orthodoxe kerk. In 1925 werd de kerk gerestaureerd en sinds 1966 wordt de schedel van Sint Titus, de beschermheilige van Heraklion, in deze kerk bewaard.

Winkelen in Heraklion

Wie wil winkelen in Heraklion moet in de autovrije straatjes rondom de Leeuwenfontein zijn. In de straten Dedalou, Dikeosinis, Idis, 1821 en 25 Augustus vind je veel verschillende winkels. Van de Zara en de H&M tot sportzaken, juweliers en souvenirwinkeltjes. De straat 25 Augustus loopt van de haven van Heraklion, langs de Loggia, tot (bijna) aan het Eleftheriou Venizelou-plein. Op zoek naar verse en lokale producten, zoals kaas, fruit en Griekse specerijen? Ga dan naar de centrale markt in 1866 Straat. Aan de rand van het centrum bij het water staat het moderne winkelcentrum Talos Plaza (adres: Leof. Sofikli Venizelou). Dit is een populaire plek bij jongeren vanwege de bioscoop die er ook zit, maar veel winkels schijnen inmiddels gesloten te zijn. Dus of het de moeite waard is?

Street art in Heraklion

bezienswaardigheden in Heraklion

Er is redelijk wat street art te vinden in Heraklion. Wij kwamen tijdens ons rondje door de stad ook wat muurschilderingen en graffiti tegen.

Bezienswaardigheden in de buurt van Heraklion

Knossos

Knossos op Kreta

Foto via Pixabay

Een paar kilometer ten zuiden van Heraklion ligt de bekende archeologische opgraving Knossos. Hier kun je de ruïnes van het Minoïsche Paleis van Knossos bezichtigen. Dit paleis van koning Mino is 4.000 jaar oud en het was een gigantisch complex met zo’n 1.300 vertrekken, waaronder een troonzaal, een crypte en een centraal plein. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Knossos is het aan te raden om een rondleiding met een gids te doen. Praktische tip: bezoek Knossos in de zomer in de ochtend, in verband met drukte en de warmte.

Wil je niet in de rij staan? Boek dan van tevoren alvast je toegangsticket + een smartphone audiotour voor Knossos!

Griekenland - D-reizen

CretAquarium

aquarium op Kreta

Foto: © Cretaquarium

Leuk om te bezoeken met kinderen: het CretAquarium, 15 kilometer ten oosten van Heraklion in de badplaats Gournes. Dit aquarium heeft meer dan 2.000 zeedieren in 60 verschillende leefgebieden. Je ziet hier onder meer schildpadden, haaien, kwallen, kreeften en inktvissen. De nadruk ligt op de inheemse zeedieren. Toelichting bij de verschillende aquaria is er in meerdere talen. Koop hier je tickets alvast van tevoren!
Entree in 2024*: € 12 p.p. voor een volwassene, € 6 voor een kind (5-17 jaar), en kinderen t/m 4 jaar gratis. Je kan ook een audiotour doen, en dat kan ook in het Nederlands.

Lees voor meer tips ook mijn blog over bezienswaardigheden in het oosten van Kreta!

Parkeren in Heraklion

Parkeren is wel een dingetje in Heraklion, vanwege de smalle straatjes met weinig parkeerruimte. Wij parkeerden onze auto bij de kleine parkeergarage Central Parking (adres: Koroneou 26), in het centrum. Het is valet parking: je geeft de sleutels af en de auto wordt voor je geparkeerd in de garage. En bij terugkomst rijden ze ‘m ook weer naar buiten voor je. Voor een halve dag betaalden we zo ongeveer € 12, als ik het me goed herinner. Andere centraal gelegen parkeerplaatsen zijn Parking Iraklio Center (adres: Stilianou ke Nikoalou Giamalaki 50) en City Center Parking (adres: Almirou). Verder van het centrum zijn meer parkeermogelijkheden, soms ook gratis.

terras in Heraklion

Grieks tafereeltje

Tip voor een leuk restaurant: Taverna Alla ki Alla. Probeer hier de Griekse mezzes! Je zit er leuk op het terras in een fotogeniek straatje.
Adres: Kagiampi 16

Hotels en appartementen op Kreta

Wij verbleven in een leuk appartement bij Marni Village in Koutouloufari, een ruim opgezet vakantiedorpje met verschillende zwembaden. Touroperatour TUI heeft ook veel mooie hotels en appartementen op Kreta.

* Prijzen kunnen wijzigen, voor het laatst gecheckt in maart 2024.
Dit artikel bevat affiliate links.

autohuur Griekenland

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.