Home EuropaGriekenland 9x Bezienswaardigheden in het oosten van Kreta

9x Bezienswaardigheden in het oosten van Kreta

by Annemarie
bezienswaardigheden in het oosten van Kreta

In de herfstvakantie gingen we een weekje naar Kreta. Een eiland waar ik al vaker ben geweest; dit was de zesde keer om precies te zijn. De laatste keer dat we er waren, was alweer zo’n twaalf jaar geleden en het eiland is zo groot dat je er niet snel bent uitgekeken. We hadden een appartement in het dorp Koutouloufari en gingen een paar dagen op pad met een huurauto. In dit artikel geef ik je tips voor de niet te missen bezienswaardigheden in het oosten van Kreta.

Kreta is misschien niet de meest zonzekere bestemming in oktober, maar toen wij er waren was de temperatuur er prima. De eerste dagen was er wel veel bewolking, en er viel zelfs een paar keer een spatje regen. Maar in de tweede helft van de week was het stralend nazomerweer met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. Heerlijk! En die eerste bewolkte dagen? Die waren prima om er op uit te trekken! We boekten voor drie dagen een huurauto en verkenden vooral het oosten van Kreta. En met ‘oosten’ bedoel ik de oostelijke helft van het eiland, zo ongeveer vanaf hoofdstad Heraklion.

1. Agios Nikolaos

Agios Nikolaos op Kreta
Agios Nikolaos is een van de bekendste bezienswaardigheden in het oosten van Kreta. Het is een fotogeniek en toeristisch havenstadje met een ‘bodemloos’ binnenmeer. Het Voulismenimeer is zo’n 64 diep, en dus niet echt bodemloos. Het is met een kanaal verbonden met de haven van Agios Nikolaos en de zee, de Golf van Mirabello. In de haven en op het binnenmeer liggen vissersbootjes in alle kleuren van de regenboog, en rondom het meer vind je veel gezellige cafés en taverna’s. In het centrum kun je ook leuk winkelen. Vanaf Agios Nikolaos varen er boten in een klein uurtje naar het eiland Spinalonga, maar badplaats Elounda ligt dichter bij het eiland.

2. Elounda

Elounda op Kreta
Tien kilometer ten noorden van Agios Nikolaos ligt vissersdorp en badplaats Elounda. Rondom het haventje liggen veel terrassen en restaurants. De badplaats staat bekend om de wat luxere hotels en resorts, en mooie stranden zoals Elounda Beach en Kolokithia Beach. Het zeewater is hier heel helder, doordat de stranden aan een beschutte baai liggen. Elounda is ook een goed vertrekpunt voor excursies naar het populaire eiland Spinalonga. Met de boot vanaf Elounda ben je in ca. 20 minuten bij het eiland.

Tip: je kan van tevoren een excursie vanuit Agios Nikolaos naar Spinalonga boeken. Je maakt de boottocht naar het eiland met een gids, die je onderweg nog meer mooie plekken laat zien. En je krijgt de gelegenheid om te zwemmen in de baai van Kolokitha. Deze excursie duurt een halve dag.

3. Spinalonga

bezienswaardigheden in het oosten van Kreta
Vlak voor de kust van Elounda en Plaka ligt het eiland Spinalonga, een voormalige leprakolonie. Van 1903 tot ca. 1957 werden leprapatiënten verbannen naar dit eiland, waar ze afgezonderd van hun familie moesten leven. Nu kun je door het verlaten dorpje wandelen, tussen de vervallen huizen door, om zo een indruk te krijgen van hoe het eruitzag. Het 16e-eeuwse Venetiaanse fort dat ook op het eiland staat is niet te missen, je ziet het van verre als je aan komt varen. Het fort werd ooit gebouwd om de haven van Elounda te beschermen tegen de Turken. Op het hele eiland zie je nog delen van vestingmuren en restanten van dit fort.

Spinalonga op Kreta

Het verlaten dorpje op het eiland

Vanuit Elounda is het ca. 20 minuten varen naar Spinalonga, en vanuit Plaka slechts 10 minuten. In het hoogseizoen varen de boten zo ongeveer elk halfuur. Wij gingen er vanuit Elounda heen, en kregen na aankomst 70 minuten de tijd om het eilandje te verkennen voordat de boot weer terugging. We betaalden € 12 p.p. en € 6 voor onze zoon (jonger dan 12). Op het eiland moet je ook nog een paar euro entree betalen om de voormalige leprakolonie en het fort te bezichtigen. Je kan vanuit veel toeristische plaatsen op Kreta ook een compleet verzorgde excursie naar Spinalonga boeken, maar als je een huurauto hebt kun je het net zo makkelijk zelf regelen.

4. Kritsa en het kerkje Panagia Kera

bezienswaardigheden in het oosten van Kreta
Op een kwartiertje rijden van Agios Nikolaos, landinwaarts, ligt het bergdorpje Kritsa. Het staat bekend als een van de mooiste dorpen van Kreta. Het is tegen een helling gebouwd en is heel fotogeniek met smalle straatjes, gezellige taverna’s en kleine winkeltjes waar souvenirs, traditioneel handwerk en streekproducten worden verkocht. Het is een klein dorp dat je in een uurtje wel hebt gezien.

Panagia Kera bij Kritsa

Een kilometer van Kritsa ligt de Panagia Kera-kerk, een Byzantijns kerkje met goed bewaard gebleven fresco’s uit de 13e, 14e en 15e eeuw. Wij waren er helaas net te laat. Het kerkje was al gesloten toen we aankwamen, dus we hebben Panagia Kera alleen van de buitenkant gezien.

5. De Lassithihoogvlakte

bezienswaardigheden in het oosten van Kreta

Foto via Pixabay

In het binnenland, ten zuiden van Malia en ten westen van Agios Nikolaos ligt de Lassithihoogvlakte. Dit plateau wordt omringd door het Diktigebergte, is ca. 25 km² groot en ligt op een hoogte van 800 meter. Als je een huurauto tot je beschikking hebt, is het leuk om de hoogvlakte ook ‘even’ mee te nemen. Er loopt een weg helemaal rond het plateau. Onderweg zie je oude windmolentjes, akkers en traditionele dorpjes. Een van de bezienswaardigheden op de Lassithihoogvlakte is de Diktigrot bij het plaatsje Psichro, volgens de Griekse mythologie de geboortegrot van Zeus. Zorg dat je er vroeg bent als je de grot wilt bekijken, in de zomer kan het er erg druk zijn. Maak ook een fotostop bij het kleine Vidiani-klooster.

6. Heraklion

Fort Koulés in Heraklion
De hoofdstad van Kreta, Heraklion, ligt aan de noordkust van het eiland. Het is zeker niet de mooiste stad van Kreta, maar er zijn wel wat interessante bezienswaardigheden in Heraklion. Het Venetiaanse fort Koulés in de haven is de bekendste; het werd gebouwd rond 1540.

bezienswaardigheden in het oosten van Kreta

De Leeuwenfontein in het centrum van Heraklion

Andere bezienswaardigheden zijn de 19e-eeuwse Grieks-orthodoxe Agios Minas-kathedraal en de Morosini (of Leeuwen-)fontein op het centrale Venizelou-plein. Het Archeologisch Museum in Heraklion staat in het teken van de geschiedenis van Kreta, en de Minoïsche kunst en cultuur. Verder zijn er veel restaurants, gezellige terrassen en winkels in Heraklion.

7. Knossos

bezienswaardigheden in het oosten van Kreta

Foto via Pixabay

Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in het oosten van Kreta: de ruïnes van het Minoïsche Paleis van Knossos. Deze archeologische opgraving ligt zo’n zes kilometer ten zuiden van Heraklion. Het paleis van koning Minos is maar liefst 4.000 jaar oud, en Knossos was in die tijd een belangrijke stad in Europa. In de 19e eeuw werd bij opgravingen een vleugel van het paleis ontdekt, en veel aardewerk en muurschilderingen, waaronder een stierenfresco. Het was een gigantisch complex met ca. 1.300 vertrekken, zoals een troonzaal, een crypte, voorraadkamers, een tribune en een centraal plein. Het wordt aangeraden om een rondleiding met een gids te doen, zodat je meer begrijpt van de geschiedenis van Knossos. Houd bij een bezoek in de zomer rekening met drukte en warmte, en ga er bij voorkeur in de ochtend heen. Wil je niet in de rij staan? Boek dan van tevoren alvast je toegangsticket + een smartphone audiotour voor Knossos!

Tip voor wie geïnteresseerd is in archeologie en nog meer opgravingen wil zien: Gournia is een andere Minoïsche stad op Kreta die je kunt bezoeken. Het is er meestal een stuk rustiger dan bij het bekendere Knossos. Gourna ligt 18 kilometer ten zuidoosten van Agios Nikolaos.

8. De mooiste stranden in het oosten van Kreta

bezienswaardigheden in het oosten van Kreta

Foto via Pixabay

Het bekendste strand van Kreta is waarschijnlijk het palmenstrand Vai Beach, aan de oostkust van het eiland, ca. 25 kilometer voorbij Sitia. Het toeristische Vai Beach is een kiezelstrand dat grenst aan een palmenbos en aan een baai met helderblauw water. Je kan er goed snorkelen, en op het strand kun je een ligbedje en parasol huren. Ook de stranden bij Itanos, iets ten noorden van Vai, zijn mooi. Als je van Agios Nikolaos langs de kust naar Sitia rijdt, kom je langs een paar mooie stranden, zoals het Voulisma-strand en het Istro-strand daar vlak naast. En vlakbij de plaats Elounda ligt het al eerder genoemde mooie (maar kleine) Kolokithia Beach.

9. Oud-Chersonissos, Piskopiano en Koutouloufari

Doen in Koutouloufari
Wanneer je in de buurt van Chersonissos verblijft, is het leuk om rond te wandelen en te gaan eten in de kleine dorpjes Oud-Chersonissos, Piskopiano en Koutouloufari. Deze dorpen zijn tegen een berghelling gebouwd, vlak achter de bekende, toeristische badplaats. In de dorpjes vind je veel gezellige taverna’s, pleintjes, leuke winkeltjes en charmante smalle straatjes. Het is er een stuk rustiger en gemoedelijker dan in Chersonissos, maar in de zomermaanden kan het er ’s avonds ook druk zijn. Vooral op het centrale dorpsplein van Oud-Chersonissos, waaraan veel taverna’s en barretjes liggen. Lees ook mijn blog over Koutouloufari, onze verblijfplaats op Kreta.

Kreta

Uitzicht over de Golf van Mirabello, tussen Agios Nikolaos en Elounda

Hotels en appartementen op Oost-Kreta

Wij zaten een week in een fijn appartement bij Marni Village in Koutouloufari, een ruim opgezet vakantiedorpje, met meerdere zwembaden. Er zijn ook appartementen met een privézwembad(je). We hadden dit via Sunweb geboekt, en zij hebben meer leuke accommodaties in Koutouloufari. Ook touroperatour TUI heeft veel hotels en appartementen op Kreta.

Dit artikel bevat affiliate links.

autohuur Griekenland

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.