Home EuropaFrankrijk Fietsen in Marseille, langs de highlights van de stad

Fietsen in Marseille, langs de highlights van de stad

by Annemarie
fietsen in Marseille

Met een fietstour onder begeleiding van een gids krijg je een leuke eerste indruk van een onbekende stad. In een paar uur tijd zie je veel mooie plekken, waar je eventueel later naar terug kunt gaan. Op onze eerste ochtend in Marseille deden mijn zoon en ik een fietstocht langs de highlights van de stad. We vonden het zo leuk, dat we de tocht verlengden om nog meer te zien. Het was dan ook heerlijk weer in Marseille om te fietsen!

We boekten de fietstour via Baja Bikes, maar de uitvoerder was het lokale bedrijf Fada Bike Marseille. Het verzamelpunt was in een hellend straatje vlakbij Vieux-Port. We hadden een Nederlandse gids, Eva. Omdat we de enige Nederlanders waren, werd het grootste deel van de tour in het Engels gedaan. Ook prima. We hadden een klein groepje, er waren maar drie andere deelnemers, uit de Verenigde Staten en Canada. Fijn! En ook fijn: omdat Marseille nogal heuvelachtig is, fietsten we de tour op e-bikes. En we kregen een helmpje op natuurlijk, voor de veiligheid.

Palais du Pharo

Palais du Pharo

Uitzicht bij het Palais du Pharo

We startten de tour vanuit Vieux-Port, de haven van Marseille. Dankzij de vele restaurants rondom de haven is het er altijd druk. Van Vieux-Port fietsten we naar het hoger gelegen Palais du Pharo. Dit paleis werd in 1858 gebouwd in opdracht van Napoleon. Tijdens een cholera-epidemie in 1884 werd het gebouw gebruikt als ziekenhuis. Aan de achterkant van het paleis staat een monument voor de ‘helden en slachtoffers van de zee’. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op Marseille, met onder meer museum Mucem en Fort Saint-Jean. Wat verder weg zagen we Cathédrale de la Major staan.

fietsen in Marseille

Haven Marseille

Point de Vue Corniche

Over de kustweg Corniche Président John Kennedy fietsten we – met uitzicht op zee – naar Point de Vue Corniche. Eén zondag per maand wordt de drie kilometer lange kustweg afgesloten voor auto’s, vanwege ‘la voie est libre’ (‘de weg is vrij’). Dat was toevallig ook zo toen wij er fietsten. Het was heel druk op de weg, maar vooral met voetgangers, fietsers en skaters. Er stonden ook wat kraampjes en er waren een paar kleine podia. Het heeft een beetje de uitstraling van een klein festival.

Chateau d'If

De eilandjes voor de kust van Marseille

We stopten bij Point de Vue Corniche, een uitzichtpunt vanaf waar je uitkijkt op Chateau d’If en de eilandjes voor de kust van Marseille. Blikvanger bij dit uitzichtpunt is de grote boog, die werd gebouwd ter nagedachtenis aan de soldaten die stierven in Noord-Afrika.

Point de Vu Corniche in Marseille

Het fotogenieke haventje van Vallon des Auffes

We reden verder naar Vallon des Auffes, een wijk aan de Middellandse Zee met een fotogeniek vissershaventje, in het 7e arrondissement. Pal naast de haven staat een brug met hoge stenen bogen, waarover de kustweg Corniche Président John Kennedy loopt.

fietsen in Marseille

Vallon des Auffes in Marseille

We liepen het kleine haventje rond, langs de gekleurde huisjes, steegjes en trappen naar hoger gelegen huizen. Als je onder de meest linker boog van de brug doorloopt (gezien vanuit de haven), zie je links een natuurlijk zwembad liggen.

Vallon des Auffes

Het natuurlijke zwembad bij Vallon des Auffes

Bij een van de cafeetjes rondom het haventje dronken we wat. Wie graag vis wil eten: in Vallon des Auffes vind je een paar hele goede visrestaurants. Zo staat restaurant Chez Fonfon bekend om de overheerlijke bouillabaisse.

Naar de Nôtre-Dame de la Garde

‘Zet je fiets op stand 5!’, riep gids Eva, want nu gingen we helemaal omhoog naar de beroemde Nôtre-Dame de la Garde, door de locals ook wel ‘la Bonne Mère’ genoemd. Deze 19e-eeuwse basiliek ligt op het hoogste punt van Marseille: La Garde, een 162 meter hoge kalkstenen rots aan de zuidkant van Vieux-Port. Het was dus erg fijn dat we op e-bikes reden. Naast de basiliek staat een 41 meter hoge klokkentoren met daarop een groot gouden standbeeld van Maria met het kindje Jezus. Dit beeld is ruim 11 meter hoog en is van verre te zien.

fietsen in Marseille

Doordat de basiliek zo hoog ligt, heb je hier een mooi uitzicht over Marseille. We namen ook even snel een kijkje in de kerk en maakten meteen gebruik van de toiletten beneden.

Fietsen door Marseille – part II

Als je alleen de korte highlights-tour doet van ca. anderhalf uur, dan stopt de tour als je weer beneden bij Vieux-Port bent. Ons was aan het begin al verteld dat we de tour konden verlengen als we dat wilden, omdat twee andere deelnemers de langere tour hadden geboekt. Het was een relaxt groepje en mooi fietsweer, dus we besloten om ook nog even mee te gaan.

fietsen in Marseille

Bij het uitkijkpunt over Vieux-Port

Cathédrale de la Major

Voor deel twee van de tour fietsten we naar de andere kant van Vieux-Port, naar de kleurrijke wijk Le Panier. We stopten bij een uitkijkpunt voor uitzicht op Vieux-Port, en daarna bij de Cathédrale de la Major, die we aan het begin van de tour al in de verte hadden zien liggen. We kregen tien minuten de tijd om de kathedraal van binnen te bekijken.

Cathédrale de la Major

Daarna fietsten we door een wirwar van smalle straatjes door Le Panier. Hier vind je heel veel leuke cafeetjes en terrassen, en vooral ook heel veel street art. Een leuke wijk waar we meer van wilden zien. Daarom wandelden we later die dag op eigen gelegenheid weer die kant op.

fietsen in Marseille

Fietsen door de smalle straatjes van Le Panier

fietsen in Marseille

Ik vind een fietstour (of wandeling) met een gids echt een aanrader, voor een eerste indruk van een stad. Je komt op plekken die je zelf misschien niet gevonden zou hebben, en het is natuurlijk ook een leuke activiteit. Ik fietste tijdens eerdere stedentrips ook al in Barcelona, Lissabon, Londen en Praag.

Fietsen in Marseille praktisch

– Adres Fada Bike Marseille: 34 Rue Plan Fourmiguier.
– Duur korte highlightstour: ca.1,5 – 2 uur (ca. 15 kilometer). Prijs €35,- p.p.*
– Duur langere tour: ca. 3,5 uur. Prijs €55,- p.p.*
– Reserveer de fietstocht van tevoren, zodat je zeker weet dat er plek is.
– In het heuvelachtige Marseille rijd je op een e-bike.
– Omdat je op een e-bike fietst, krijgt iedereen een helm. Het dragen daarvan is niet verplicht.
– Er zijn kinderfietsen beschikbaar, maar niet veel. Voor mijn zoon (een niet al te grote tiener) was de kleinste e-bike voor volwassenen net aan goed.
– Voor kleine kinderen zijn er ook kinderzitjes beschikbaar en er zijn kindertrailers.

* Prijzen kunnen wijzigen.

Misschien ook leuk om te lezen:
– Fietsen door Lissabon, een ideale eerste kennismaking
– Fietsen door Praag, langs bekende en minder bekende plekken

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.