Home Europa Fietsen in Szklarska Poręba bij het Poolse Reuzengebergte

Fietsen in Szklarska Poręba bij het Poolse Reuzengebergte

by Annemarie
fietsen in Szklarska Poręba

Szklarska Poręba is een stadje in Neder-Silezië, aan de Poolse kant van het Reuzengebergte en het IJzergebergte. Vroeger stond Szklarska Poręba bekend om het glasblazen, maar nu komen er vooral actievelingen. In de winter kun je er uitstekend wintersporten, bijvoorbeeld bij Ski Arena Szrenica, en in de zomer wandelen en fietsen. Er ligt ruim 400 kilometer aan fietsroutes en om die reden wordt Szklarska Poręba de ‘Fietshoofdstad van Polen’ genoemd. Bovendien wordt er elk jaar het bekendste fietsevenement van Polen gehouden: het Bike Action Festival. Je snapt wel dat wij ook wilden fietsen in Szklarska Poręba!

Van ons appartement in Jelenia Góra reden we naar Szklarska Poręba, aan de rand van het Reuzengebergte. Het was even zoeken naar het fietsverhuurbedrijf Akademia Bike Maraton, waar we van tevoren onze fietsen hadden geregeld. Fietsen in de bergen is natuurlijk best pittig, zeker als je dat nooit doet. Gelukkig kregen we niet zomaar fietsen mee, maar elektrische mountainbikes. Mountainbikes met wat bredere banden heb je sowieso nodig, omdat veel fietsroutes in de omgeving over onverharde paden gaan. En dat elektrische… dat hadden wij ook echt nodig. 🙂

Fietsen in Polen

Aan de telefoon hadden ze gezegd dat ze misschien geen elektrische fiets in een kindermaat hadden voor onze zoon, maar toen we er waren hadden ze er toch eentje. Een coole oranje, ook nog. We kregen een helmpje op, en de verschillende standen van de e-mountainbikes werden toegelicht. We kregen een kaart mee en ze gaven ons een paar suggesties voor niet al te zware, kindvriendelijke routes. En toen waren we klaar voor vertrek!

fietsen in Szklarska Poręba

Op weg!

Urbex onderweg

Het eerste stuk van onze route was relaxt, over verharde fietspaden. Zo konden we even wennen aan onze fietsen en de verschillende instellingen uitproberen. We fietsten langs een spoorlijn en kwamen langs de ruïnes van een verlaten fabriek. Hier stopten we, want ik wilde foto’s maken van deze bijzondere plek. (Hoewel de rest van mijn gezin niet zo goed begreep wat ik er zo bijzonder aan vond, geloof ik…). Het zijn de overblijfselen van een voormalige granietmijn en de Czerwony Potok-steenverwerkingsfabriek.

fietsen in Szklarska Poręba

Urbex in Polen

urbex in Polen

Per ongeluk bijna de grens over gefietst…

We fietsten verder, en de verharde wegen maakten plaats voor onverharde paden door het bos. Totdat we bij een doorgaande weg uitkwamen. Volgens het routekaartje moesten we een klein stukje langs deze weg fietsen. Er was geen fietspad, dus we fietsten achter elkaar zover mogelijk naar rechts, terwijl de auto’s en vrachtwagens voorbij denderden. Ik vond dit echt verre van relaxt, met twee kinderen erbij. We waren vooral op het verkeer aan het letten en op onze kinderen, en daardoor hadden we nogal laat door dat we richting de grensovergang met Tsjechië fietsten. Oeps, we hadden ergens een afslag gemist! We stopten net op tijd, staken de weg over en reden een stukje terug. Normaal gesproken kun je zonder problemen de grens over, maar vanwege corona waren er nu misschien wel controles…

Whoops, snel weer terug!

Ruig fietstochtje

Gelukkig gingen we weer het bos in, weg van de drukke weg. De onverharde paden werden echter steeds ruiger, met veel grote losse stenen en kuilen. De banden van onze mountainbikes konden wel wat hebben, maar echt lekker doorfietsen lukte niet overal. Het was best hard werken, zelfs met een elektrische fiets. Op sommige stukken moesten we zelfs afstappen en lopen, met een stuiterende fiets aan de hand.

fietsen in Szklarska Poręba

Ruig paadje wel…

Dat het niet aan ons lag, zagen we toen we een paar doorgewinterde mountainbikers (nou ja, zo zagen ze eruit…) hun fietsen zagen tillen op hun schouders. Die konden dus ook niet fietsen op deze paden.

Uitzichtje onderweg

fietsen in Szklarska Poręba

De Jizera-rivier

We pauzeerden even langs de oever van de mooie Jizera-rivier in de Jizera-vallei. Een deel van deze rivier vormt de grens tussen Polen en Tsjechië. Terwijl wij in het zonnetje in het gras zaten, vermaakten onze kinderen zich door van steen tot steen te springen, naar de overkant van de rivier.

Dolina Izera

fietsen in Szklarska Poręba

De Jizera-rivier

We begonnen aan het laatste deel van onze route, en daar waren we alle vier wel blij om. Want die lastige ondergronden en soms ook steile hellingen waren best vermoeiend. En dan heb ik het nog niet eens over zadelpijn gehad. 😜 Net als op de heenweg reden we weer langs de spoorlijn over een geasfalteerd fietspad. We passeerden de vervallen fabriek weer, en een stukje verderop kon ik nog net een overstekende slang (ja, dat lees je goed) ontwijken. Ik zag ‘m pas op het laatste moment en reed er net niet overheen. Dat liep dus met een sisser af voor de slang! (Sorry voor deze slechte grap). Na ruim vier uur fietsen in Szklarska Poręba en omgeving leverden we onze e-mountainbikes en helmen weer in bij het verhuurbedrijf. Blij dat het erop zat, maar het was ook ontzettend gaaf om te doen!

Voor wie ook wil fietsen in Szklarska Poręba, is dit het adres van Akademia Bike Maraton: Mickiewicza 21, 58-580 Szklarska Poręba (naast de ingang van het Sport Hotel)

>> Hotels in Szklarska Poręba vind je hier! <<

De Szklarki-waterval bij Szklarska Poręba

Een paar kilometer buiten Szklarska Poręba ligt de Szklarki-waterval, vlak langs de weg richting Jelenia Góra. Deze 13 meter hoge waterval is al eeuwenlang een belangrijke bezienswaardigheid. Al in de 19e eeuw werd er vlakbij de waterval een herberg gebouwd. Tegenwoordig is dit het Kochanówka café en hostel. Wij bezochten de waterval ’s ochtends vroeg, voordat we gingen fietsen. De parkeerplaats langs de doorgaande weg is namelijk niet zo groot en vaak vol, want een bezoekje aan de waterval is populair. We waren er een dag eerder ook al langs gereden, op weg naar de Sky Walk in Swieradów-Zdrój, maar toen konden we onze auto niet kwijt. Dus als je gaat (in de zomer): ga vroeg, of juist aan het eind van de middag.

Op weg naar de waterval

Szklarki waterval

Vanaf de parkeerplaats wandel je in ca. 10 minuten naar de waterval over een pad langs een rivier en hoge rotspartijen. We zijn nog een klein stukje verder gelopen, omhoog langs de waterval. Maar omdat we nog gingen fietsen, zijn we niet al te ver doorgelopen.

Bij de Szklarki waterval

Je moet aan het begin van het wandelpad wel even entree betalen (8 zloty p.p.*) omdat je Nationaal Park Karkonosze betreedt.

* Prijzen kunnen wijzigen.

Lees ook mijn blog over de Sky Walk in Świeradów-Zdrój, niet ver van Szklarska Poręba, en mijn andere blogs over Polen.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.