Home EuropaEngeland & Wales Fietsen in Londen: langs de highlights van de stad

Fietsen in Londen: langs de highlights van de stad

by Annemarie
Fietsen in Londen

Voor de derde keer op rij gingen mijn dochter en ik in de herfstvakantie samen op stedentrip. Na Barcelona en Lissabon gingen we nu naar Londen. Mijn dochter wilde er al heel lang naar toe, om bekende bezienswaardigheden met eigen ogen te zien. Het is ondertussen een traditie geworden om tijdens onze stedentrips een fietstour te doen, en dus gingen we ook fietsen in Londen. Fietsen in zo’n drukke stad, en nog links rijden ook… is dat niet spannend? Nou nee dus, dat viel heel erg mee!

Net als in Barcelona en Lissabon, boekten we ook deze fietstocht door Londen bij Baja Bikes. We deden de tour op zondagochtend, om 10 uur. Een kwartier van tevoren meldden we ons bij het verzamelpunt op Kennington Road. We kregen een gekleurd polsbandje om en luisterden naar het inleidende praatje van onze Nederlandse gids Tanja. Daarna kregen we allemaal een fiets, waarvan het zadel zo ongeveer op de juiste hoogte werd afgesteld. Het dragen van een fietshelm is optioneel, met als gevolg dat onze hele groep (die was best groot, allemaal Nederlanders en twee Vlamingen) zonder helm vertrok.

Westminster en de Big Ben

Houses of Parliament

We fietsten richting Westminster, over de Westminster Bridge met uitzicht op de Houses of Parliament en de Big Ben – die helaas in de steigers stond. Aan de overkant van de brug was onze eerste stop, in Parliament Square Garden, aan de voet van het standbeeld van Sir Winston Churchill. Gids Tanja vertelde over alle bezienswaardigheden in deze buurt, en dat zijn er heel wat.

Westminster Londen

De wisseling van de wacht bij Buckingham Palace

Op maandag, woensdag, vrijdag en zondag kun je om 11:00 uur kijken naar de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace. Daarvoor moet je dan wel zo ongeveer een uur van tevoren bij het paleis zijn. Wij fietsten van Westminster naar de Wellington Baracks aan de Birdcage Walk vlakbij het paleis, waar je door de hekken kan kijken naar de ‘Inspection of the guards’. De band van de guards repeteert hier nog even, en speelt soms populaire liedjes. Toen wij er waren speelden ze bijvoorbeeld ‘Take on me’ van de Noorse band A-ha.

Inspection of the guards

Inspection of the guards

Nadat we een paar nummers van de band hadden gehoord fietsten we een klein stukje verder, naar Buckingham Palace. De weg was daar afgezet, met achter dranghekken rijen met toeschouwers die stonden te wachten op de wisseling van de wacht. We konden er op de fiets gewoon langs, waardoor het bijna leek alsof al die mensen er voor ons stonden. 😊

Fietsen in Londen

Op de fiets langs Buckingham Palace

Buckingham Palace

We stopten vlakbij het paleis en zagen een groepje guards vanaf St. James’s Palace over The Mall naar Buckingham Palace marcheren. De echte wisseling van de wacht hebben we niet afgewacht. Oh ja, een leuk weetje nog: als de ‘Royal Standard’-vlag is gehesen op de top van het paleis, dan is Queen Elizabeth daar. Als ze er niet is, is de Union Jack-vlag te zien. Toen wij er waren was ze niet thuis… Kijk hier voor de actuele tijden van de wisseling van de wacht.

Tussenstop in park Lincoln Field

We fietsten verder en stopten bij Trafalgar Square met Nelson’s Column, de National Gallery en de fonteinen op het plein. De volgende korte stop was bij de Covent Garden Market. We besloten om later zelf nog een keer terug te gaan naar Covent Garden, om wat meer van deze leuke wijk te zien. Bij het parkje Lincoln’s Inn Fields maakten we een langere tussenstop, zodat we wat konden eten en drinken bij Fields Bar & Kitchen. Dit restaurantje zit pal naast een paar tennisbanen, midden in de stad. Ze hadden er heerlijke versgebakken cake, muffins en brownies. Dat kwam goed uit, want we hadden trek gekregen!

Fietsen in Londen

Trafalgar Square

Vleesmarkt, City of London en St. Paul’s

We stapten weer op onze fietsen en reden naar de Smithfield Market, de vleesmarkt van Londen. Als je de markt in bedrijf wilt zien, moet je er op een doordeweekse dag ’s ochtends heel vroeg naartoe gaan. De markt gaat namelijk om 2 uur ’s nachts open en sluit al in de loop van de ochtend. Toen wij er doorheen fietsten was alles dicht omdat het zondag was, maar de architectuur van de markt is ook interessant. De markt (bouwjaar 1866) werd ontworpen door de architect Sir Horace Jones, die later ook de Leadenhall Market en de Tower Bridge zou ontwerpen.

Smithfield Market

We reden verder, door de City of London. Doordeweeks is het daar superdruk, maar omdat wij er op zondag waren reden we door uitgestorven straten tussen de kantoorgebouwen door. Bij de St. Paul’s kathedraal was het weer tijd voor een korte stop, waarin de gids vertelde over de geschiedenis van de kathedraal. Oorspronkelijk stond op deze plek een houten kerk, die een paar keer afbrandde en weer werd opgebouwd. Met de bouw van de huidige kathedraal werd in 1675 gestart.

Fietsen in Londen

St. Paul’s Cathedral

London Eye en de Banksy Tunnel

We maakten een korte fotostop aan de voet van de London Eye op de Southbank en fietsten door naar de Leake Street Arches. In deze 300 meter lange tunnel onder Waterloo Station door is graffiti toegestaan. De tunnel met street art wordt ook wel de Banksy Tunnel genoemd. Maar verwacht geen murals te zien van Banksy, de naam is een beetje misleidend. Wat je wel ziet is veel graffiti en een paar mooie, grote murals. Je ziet er meestal ook wat kunstenaars aan het werk, ook leuk om te zien.

Fietsen in Londen

De Banksy Tunnel

street art in Londen

Vanaf deze tunnel fietsten we terug naar Kennington Road, onze fietstocht door Londen zat erop!

Lees ook mijn blog met tips voor een stedentrip Londen met een tiener!

Lijkt het je wat, fietsen in Londen?

>> Kijk hier voor leuke & betaalbare hotels in Londen. <<

* Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.