Home Europa Fietsen door Praag langs highlights en minder bekende plekken

Fietsen door Praag langs highlights en minder bekende plekken

by Annemarie
fietsen door Praag

In juni bezocht ik samen met een vriendin de Tsjechische hoofdstad Praag. We reisden er naartoe met de nachttrein. We troffen het heel erg met het prachtige zomerse weer. Op de middag van aankomst gingen we mee met een fietstour van Mijn Praag Tours. We deden de tour ‘Verborgen Praag’, waarbij je langs een paar highlights van de stad komt, maar ook minder bekende delen van de stad aandoet. Als je met een gids gaat fietsen door Praag krijg je een goede eerste (of tweede) indruk van de stad.

Op de dag van aankomst was het behoorlijk warm: 31 graden. Lekker hoor, maar misschien net iets te warm om een paar uur te gaan fietsen door Praag. Zoals afgesproken meldden we ons iets voor 14:00 uur bij Mijn Praag Tours, vlak achter het oude Stadsplein in het centrum. Daar kregen wij en de andere deelnemers aan de tour een fiets toegewezen. De zadels werden op de juiste hoogte afgesteld, en na een korte inleiding van onze Nederlandstalige gids Roos waren we klaar voor vertrek.

fietsen door Praag

Fietsen over de Mánes-brug

fietsen door Praag

Oorlogsmonument

We fietsten dwars door het oude centrum van Praag en over de Mánes-brug (Manesuv most), met zicht op de Praagse Burcht. Onze eerste stop was bij een het monument van de Tweede Verzetsbeweging. Dit is een beeld van de Tsjechische vlag ter nagedachtenis aan het verzet tijdens de Duitse bezetting van Tsjecho-Slowakije, van 1938 tot 1945. Onze gids vertelde uitgebreid over de achtergronden van het monument. Haar enthousiasme was leuk en ze wist veel te vertellen, maar we stonden daardoor best lang in de brandende zon. Warm!

Wallensteinpaleis en tuinen

We fietsen een klein stukje verder, naar de wijk Malá Strana. We stopten bij het Wallensteinpaleis, waar het Tsjechische parlement is gevestigd. De tuinen bij het paleis zijn gratis te bezoeken, en zijn een oase van rust in het drukke centrum van de stad. In de barokke tuinen vind je vijvers, fonteinen, standbeelden, een druipsteenmuur, een volière en een sala terrena. Dat laatste is een zaal die aan één kant open is en grenst aan de tuin. In deze zaal zijn mooie fresco’s te zien, maar we konden er nu niet in omdat er wat werd opgebouwd voor een concert. Die worden hier in de zomermaanden namelijk regelmatig gegeven.

Wallenstein Gardens

Wallenstein

Een glimp van de fresco’s

Bijzondere beelden in Kampa Park

Van het paleis fietsten we naar Kampa Park, waar we even stopten om de ehm… bijzondere beelden van de drie kruipende baby’s van de Tsjechische kunstenaar David Černý te fotograferen. Deze beelden staan vlak naast Museum Kampa. Op de televisietoren van Praag zijn soortgelijke baby’s zonder gezicht te zien, van dezelfde kunstenaar.

fietsen door Praag

De kruipende baby’s en het Dansende Huis

We fietsten verder, langs de Moldau, en staken het water over via de Jirasek-brug. Bij het kruispunt aan de andere kant van deze brug staat het bekende ‘Dansende Huis’. Dit bijzondere gebouw in de Nieuwe Stad werd in 1996 gebouwd.

Kerk met verzetsmuseum

Een stukje voorbij het Dansende Huis stopten we bij de barokke Sint-Cyrillus-en-Methodiuskerk. In 1942 verschool een groepje Tsjecho-Slowaakse verzetsstrijders zich in de kerk, nadat ze een moordaanslag hadden gepleegd op nazileider Reinhard Heydrich. Helaas werden ze verraden en werd de kerk bestormd door de Duitse SS. De verzetsstrijders pleegden zelfmoord om arrestatie te voorkomen. In de gevel van de kerk kun je nog steeds de kogelgaten van de Duitsers zien, en een gedenkplaat. In de crypte van de kerk is nu een klein museum, gewijd aan de aanslag op Heydrich en de verzetsstrijders.

Sint-Cyrillus-en-Methodiuskerk

Uitzicht vanaf de Nusle-brug

Nu moesten we wat langer fietsen, en ook een stukje omhoog. Ik kwam er weer eens achter hoe slecht mijn conditie is, en de warmte hielp ook niet echt. We bereikten de wijk Nusle en fietsten over de Nusle-brug. Deze brug is ongeveer een halve kilometer lang en heeft een hoogte van ca. 42 meter. De drukke verkeersbrug gaat overigens niet over het water, maar over de lager gelegen wijk Nusle. Het uitzicht over deze wijk en de rest van Praag is prachtig!

fietsen door Praag

Fietsen over de Nusle-brug

Nusle in Praag

Uitzicht over de wijk Nusle

Op de fiets naar Vyšehrad

We kwamen aan in de hoger gelegen wijk Vyšehrad, een oude vestingstad met vestingmuren en stadspoorten. Een bekende bezienswaardigheid hier is de neogotische Sint-Petrus-en-Pauluskerk en het Vyšehradkerkhof ernaast.

Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Praag

De gevel van de Sint-Petrus-en-Pauluskerk

In het hart van Vyšehrad moesten we afstappen en met de fiets aan de hand verder lopen. Je mag hier niet fietsen omdat dit deel een beschermde status heeft als monument. We stopten bij een café in het park van Vyšehrad. We hadden het ondertussen best warm gekregen en waren dus wel toe aan een koel drankje. Daarna wandelden we een stukje over de vestingmuur en genoten we van het mooie uitzicht over rivier de Moldau.

Vysehrad

Uitzicht vanuit Vysehrad

Vysehrad

Van Vyšehrad fietsten we langs de rivier over de Naplavka-kade weer terug naar het beginpunt van de fietstour, in de Oude Stad. We leverden onze fietsen in, bedankten gids Roos en zochten een terrasje op voor een welverdiend koud biertje.

Stilleven van bier en zonnebrillen. Na zdraví! (Proost dus)

Fietstours van Mijn Praag Tours

Als je al eerder in Praag bent geweest, is de fietstour Verborgen Praag die wij deden een aanrader. Je ziet dan namelijk ook delen van de stad die je de eerste keer waarschijnlijk niet hebt bezocht. Tenminste, dat was bij mij het geval. Bezoek je Praag voor het eerst, dan is de fietstour ‘Praag Compleet’ misschien een betere keuze. Tijdens deze tour fiets je langs alle belangrijke bezienswaardigheden in het centrum van Praag. Mijn Praag Tours organiseert ook andere rondleidingen, zoals een biertour, wijnproeven of een kennismaking met het Praagse nachtleven.

Fietsen door Praag praktisch

– Adres Mijn Praag Tours: Michalská 12, Praha 1, Praag.
– De fietstours duren ca. 3-3,5 uur.
– Kinderen onder de 10 jaar mogen met de meeste tours voor de halve prijs mee.
– Alle fietstours van Mijn Praag Tours zijn in het Nederlands. Bij sommige excursies zijn de gidsen op een locatie Engelstalig.
– Je betaalt je tour op de locatie (zie hierboven) in Tsjechische kronen of in euro’s.
– Wil je Praag liever zelf op de fiets verkennen? Je kan ook fietsen huren zonder tour.
– Praag is niet zo ingericht op fietsers als wij in Nederland gewend zijn. Er zijn niet overal fietspaden, maar wel druk verkeer. Daarom rijd je tijdens de fietstour soms een stukje over de stoep.

Misschien ook interessant:
– Met de nachttrein naar Praag vanuit Amsterdam
– De tentoonstelling The World of Banksy in Praag

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.