In de herfstvakantie ging ik met mijn dochter op stedentrip naar Lissabon. Een jaar eerder waren we voor het eerst op ‘moeder-dochtertrip’ geweest, naar Barcelona, en dat was zo leuk dat we er een terugkerende happening van willen maken. Een van de dingen die mijn dochter in Barcelona het leukst vond om te doen, was een fietstocht door de stad. Het is een hele leuke manier om een eerste indruk te krijgen van een stad, en daarom gingen we ook fietsen door Lissabon.
In Barcelona hadden we een fietstocht gedaan met Baja Bikes. Dat was erg goed bevallen, dus dat deden we nu weer. We kozen voor een fietstocht van ca. 3 uur langs de hoogtepunten van Lissabon, op de dag van aankomst. De fietstocht was onder begeleiding van een Nederlandstalige gids.
OV-stress in Lissabon
We waren die ochtend vlak na half elf geland, en de fietstocht startte om 15:00 uur in de wijk Belém. Tijd zat zou je denken, maar toen wij begin van de middag van ons hotel naar Belém wilden gaan met de tram vanaf Praça do Comércio, was het hele plein afgezet voor de opnamen van een Bollywood-film. Al het openbaar vervoer dat normaal gesproken langs dit plein rijdt, werd omgeleid. We werden verwezen naar Praça da Figueira, waar we snel naar toe wandelden. Daar hebben we een tijd staan wachten op tram 15, maar er kwam niets. Uiteindelijk hebben we een taxi naar Belém gedeeld met twee andere dames die ook tevergeefs op de tram hadden staan wachten. We waren precies op tijd voor de fietstour, maar hadden door al het gedoe geen tijd meer om de enige echte pastéis de Belém te proeven.
Op de fiets door Belém
We meldden ons op de afgesproken plek en kregen een fiets. Omdat we er in de herfstvakantie waren, fietsten er nog meer ouders met kinderen mee. Na een korte uitleg over de tour en de fietspaden van Lissabon vertrokken we. Het eerste stuk van de route reden we veel langs de Taag. We begonnen bij de Torre de Belém, gebouwd in de 16e eeuw als verdedigingstoren. Vanaf de toren fietsten we over het fietspad langs de rivier naar Padrão dos Descobrimentos, een monument er ere van de Portugese ontdekkingsreizigers uit de 15de en 16de eeuw. Het monument heeft de vorm van een schip met gebolde zeilen. Op het schip staan 33 bekende personen uit de Portugese geschiedenis.
Lees meer over de bezienswaardigheden in Belém.
Ponte 25 de Abril
We fietsten onder de Ponte 25 de Abril door, de rode, stalen brug die Lissabon verbindt met de plaats Almada. Deze hangbrug uit 1966 doet sterk denken aan de beroemde Golden Gate-brug in San Francisco. De brug is 70 meter hoog, zodat vracht- en cruiseschepen er gemakkelijk onderdoor kunnen varen. Aan de andere kant van de brug, aan de overkant van de Taag, staat het imposante Monumento Cristo Rei. Dit gigantische Christusbeeld is een kopie van het beeld in Rio de Janeiro.
Pastel de nata
We verlieten de rivier en reden het drukke Praça do Comércio op. De filmopnamen van eerder die dag zaten er blijkbaar op, want het plein was weer toegankelijk voor publiek. De gids vertelde over de geschiedenis van het plein, dat voor een grote aardbeving in 1755 Terreiro do Paço heette. Bij café Martinho da Arcada op een van de hoeken van het plein parkeerden we de fietsen en aten we een pastel de nata. Dit café uit 1782 is een van de oudste cafés van Lissabon.
Fietsen door het centrum van Lissabon
We fietsten verder door de wijk Baixa, wat soms wel een uitdaging was door de drukte en het gebrek aan fietspaden op sommige plekken. We stopten bij het pleintje voor de oude kerk Igreja de São Domingos, ook wel Santa Justa genoemd. Deze kerk werd in 1241 gebouwd en doorstond een aardbeving (in 1755) en een brand (in 1959). De sporen hiervan zijn binnen in de kerk nog goed te zien. Terwijl de gids ons vertelde over de geschiedenis van de kerk, liet hij ons proeven van de lokale kersenlikeur ginja. Shotjes van deze likeur kun je vlakbij de kerk kopen, in het kleine barretje A Ginjinha.
De volgende stop was het grote plein Praça Dom Pedro IV, dat ook wel Rossio wordt genoemd. Het is een van de grootste pleinen van Lissabon, met het theater en in het midden het beeld van Pedro IV. Vanaf het plein zie je de oude gotische kerk zonder dak, die in de wijk Chiado staat. Deze kerk werd ook verwoest bij de aardbeving van 1755 en het dak werd nooit hersteld. Via winkelstraat Rua Augusta en nog wat andere straatjes reden we naar het eindpunt van onze route. Dankzij de fietstocht hadden we in drie uur tijd op onze eerste middag al aardig wat gezien van Lissabon.
Er is natuurlijk nog veel meer leuks te doen in Lissabon. Ik verzamelde al mijn tips in mijn blog ‘Doen in Lissabon met kinderen‘. En in de blog van Gezinopreis vind je nog meer tips voor Lissabon.
Fietsen door Lissabon praktisch
– De fietstour is ca. 10 kilometer en duurt ongeveer 3,5 uur.
– De prijs van de fietstour die wij deden is € 39,50- p.p. Kinderen tot 16 jaar betalen € 27,50*.
– De zadels van de fietsen zijn gemakkelijk in hoogte verstelbaar.
– Er zijn speciale kinderfietsen, kinderzitjes, helmen en fietsmandjes beschikbaar.
– Hoewel Lissabon nogal heuvelachtig is, is de hele fietsroute vlak en dus voor iedereen goed te doen.
– De fietstour die wij deden heeft een ander begin- en eindpunt; we startten in de wijk Belém en eindigden in het centrum. Je rijdt dus geen rondje.
* Prijzen gecheckt in januari 2023. Prijzen kunnen wijzigen!
Dit artikel over fietsen door Lissabon bevat affiliate links en is tot stand gekomen in samenwerking met Baja Bikes. Alles wat ik schrijf is zoals altijd gebaseerd op mijn eigen ervaringen.
Meer weten over Lissabon? Lees dan de uitgebreide blog van Wapiti Travel over de bezienswaardigheden in Lissabon.
Lees ook mijn blog over fietsen door Barcelona, waarbij we stuitten op demonstranten voor en tegen de Catalaanse onafhankelijkheid.