Home EuropaEngeland & WalesDevon & Exmoor NP Exmoor National Park: wilde pony’s en cream tea

Exmoor National Park: wilde pony’s en cream tea

by Annemarie
Exmoor National Park

In de zomer van 2010 reisden we met onze twee kinderen drie weken door Zuid-Engeland. Van de Engelse zuidkust reden we naar Cornwall en daarna gingen we naar Exmoor National Park. Exmoor NP ligt boven Cornwall, in het noorden van de counties Devon en Somerset. Dit nationale park staat bekend om een mooie kust met steile kliffen, uitgestrekte heidevelden, schapen en… de wilde Exmoor pony’s.

We sliepen twee nachten in een guesthouse in het leuke plaatsje Lynton, aan de kust van Devon. Na de eerste overnachting gingen we ’s ochtend Exmoor verkennen met de auto. Vanuit Lynton zijn we gewoon maar een rondje gaan rijden door het park, op zoek naar de beroemde pony’s. Deze bruine pony’s zijn half-wild: ze zijn uitgezet in het park voor de begrazing van het gebied en worden regelmatig gecheckt, maar zwerven er verder vrij rond.

Schapen in Exmoor

Meh

Pony’s spotten

Zoals bijna alle meisjes vindt mijn dochter paarden leuk. Ook toen al, ook al was ze pas vier. En mijn slaapkamer hing vroeger ook vol met paardenposters. Dus ja, we wilden graag de wilde pony’s tegenkomen. 😉 Maar in het begin kwamen we alleen schapen tegen. Meh. Nou ja, ook heus wel leuk natuurlijk, maar we hoopten op pony’s.

Net toen we ongeduldig begonnen te worden zagen we er een paar lopen in de verte, een stuk van de weg af. Dus we zetten de auto langs de kant en liepen een stukje dichter naar de pony’s. Ze zijn niet heel schuw, dus je kunt er redelijk dicht bij komen.

Exmoor ponies

Exmoor pony

En zoals dat vaak gaat, toen we weer verder reden zagen we de pony’s overal lopen, ook een paar veulentjes. Leuk!
Exmoor pony met veulen

Porlock

We hadden ondertussen trek gekregen en reden naar het mooie dorpje Porlock om iets te eten. Porlock heeft een typisch Engelse uitstraling, met overal tearooms.

High Street in Porlock

De High Street in Porlock

Wij kozen voor The Whortleberry Tea Rooms, waar we buiten konden zitten op een klein binnenplaatsje. Ik ging voor ‘cream tea’, een lokale specialiteit ook wel bekend als Devon cream tea. Je krijgt dan thee met scones, jam en clotted cream (een soort slagroom, maar minder zoet). Heerlijk!

Cream tea in Exmoor

Tip (voor wie dat leuk vindt): Bij Mrs Jackson’s Victorian Tea Rooms in de High Street kun je in Victoriaanse stijl wat eten. Het interieur is Victoriaans en de eigenaars schijnen zelfs Victoriaanse kleding te dragen. Helemaal in stijl dus.

Aan de kust, twee kilometer buiten Porlock, ligt het gehucht Porlock Weir met wat eeuwenoude cottages, een paar pubs, winkeltjes en een hotel rondom een klein haventje dat droogvalt als het eb is. Het haventje schijnt al meer dan duizend jaar oud te zijn. Als je toch in Porlock bent zou ik daar ook zeker even een kijkje gaan nemen.

Porlock Weir in Exmoor National Park

Het haventje van Porlock Weir

Ben jij wel eens in deze streek van Engeland geweest?

Ook leuk om te lezen