Home Europa Erlebnisberg Golm in Montafon: de leukste activiteiten in de zomer

Erlebnisberg Golm in Montafon: de leukste activiteiten in de zomer

by Annemarie
Erlebnisberg Golm in Montafon

Bij de plaats Vandans in de regio Montafon in Vorarlberg ligt Erlebnisberg Golm. En ‘Erlebnisberg’ zegt het al: er is van alles te beleven op deze berg, zowel in de zomer als in de winter. Golm is absoluut een aanrader voor gezinnen, want je kunt je er een hele dag uitstekend vermaken. Wij hadden er deze zomer een hele afwisselende dag. Er zijn mooie en leuke wandelpaden, maar ook een glijbanenpark, een rodelbaan, een klimpark en een zipline over een stuwmeer. Er is zoveel, je weet niet waar je moet beginnen! In deze blog vertel ik je wat er te doen is op Erlebnisberg Golm, vanaf het bergstation naar beneden, naar het dal.

Panorama-restaurant Gruneck

Panorama-restaurant Grüneck bij het bergstation.

De gondelliften van de Golmer Bergbahn vind je bij de plaatsen Tschagguns en Vandans. Wij gingen vanaf het dalstation bij het stuwmeer van Latschau helemaal naar boven, naar het bergstation. Bij het Mittelstation konden we gewoon blijven zitten in onze gondel. Bij het bergstation ligt panorama-restaurant Grüneck, met een leuke speeltuin inclusief kabelbaan ernaast. Vlak voor het restaurant is ook het startpunt van verschillende wandelroutes.

Golmer Bergbahn

De kabelbaan bij de speeltuin

Bergstation Golmerbahn

Bovenop de berg

Golmi’s Forschungspfad

Een leuke wandeling met kinderen is Golmi’s Forschungspfad, een belevingspad van 2,4 kilometer met leerzame spelletjes onderweg. Het uitzicht aan het begin van de wandeling is prachtig, dus neem zeker even een foto voordat je verder gaat!
Langs het wandelpad staan borden met wetenswaardigheden, quizjes en andere spelletjes zoals memory. Uiteraard heeft dit allemaal te maken met de natuur die je op deze berg tegenkomt.

Erlebnisberg Golm in Montafon

Een van de quizjes onderweg

Er zijn ook wat actievere spelletjes. Halverwege de route kom je langs een waterbaan, een vlot dat je moet laten kantelen om water te laten stromen (zie foto helemaal bovenaan) en een wiebelende evenwichtsbalk. Ook leuk was de verzameling koeienbellen, met elk hun eigen klank. Het was niet de mooiste wandeling van onze vakantie in Oostenrijk, maar hij is wel leuk om te doen met kinderen. Er zijn nog veel meer leuke wandelroutes bij de Golmerbahn, variërend in lengte en zwaarte.

En een extra wandeltip, hoewel op een berg een klein stukje verderop: wandelen bij de Lünersee. Een prachtig helderblauw stuwmeer waar je komt met de Lünerseebahn vanuit het plaatsje Brand, zo’n 25 minuten rijden vanaf Vandans. Helaas was deze berglift gesloten toen wij er waren.

Glijdend naar beneden in het Waldrutschenpark

Vanaf het mittelstation (Matschwitz) op de Erlebnisberg Golm in Montafon kun je 3 kilometer naar beneden wandelen, naar het stuwmeer in het dal. Maar… je kan dit ook glijdend doen. Op de wandelroute zijn zeven glijbanen, variërend in lengte van 30 tot 65 meter. In totaal kun je ca. 380 meter van de wandelroute via deze glijbanen afleggen. Dat gaat een stuk sneller dan lopen! De glijbanen zijn dicht en dus droog bij regen, en zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Met een dagpas die je bij de Golmer Bergbahn kunt kopen kun je zo vaak gebruikmaken van de glijbanen – en de gondellift weer naar boven – als je wilt. Wie niet wil glijden kan ook gewoon het wandelpad blijven volgen. Hoe leuk de glijbanen er ook uitzagen vanuit de gondellift, wij hebben ze niet uitgeprobeerd. Vanwege corona leek het ons geen goed idee om door lange, afgesloten glijbanen te glijden waar die dag al tientallen andere mensen doorheen waren gegaan.

Waldrutschpark Golm

De glijbanen liggen direct onder de gondellift (met excuses voor de wazige vlek op het raam van de liftcabine…)

Erlebnisberg Golm

Het stuwmeer van Latschau van bovenaf.

Rodelen met de Alpine-Coaster

De bekendste en populairste attractie bij de Golmer Bergbahn is de Alpine-Coaster, een rodelbaan van 2600 meter lang. De Alpine-Coaster gaat van het stuwmeer van Latschau naar het plaatsje Vandans en kan snelheden bereiken van 40 kilometer per uur. Vergeet niet te lachen tijdens de rit, want je komt onderweg een camera tegen zodat je na afloop een foto kunt kopen als aandenken. Kinderen vanaf 8 jaar/1,40 meter mogen alleen in een karretje. Jongere kinderen (vanaf minimaal 3 jaar oud) moeten begeleid worden door een volwassene. Na de wandeling, lunch en de Flying Fox (zie verderop in deze blog) hadden we nog tijd voor één activiteit. Onze kinderen wilden liever naar het klimpark dan naar de rodelbaan, dus we hebben de Alpine-Coaster overgeslagen.

Alpine Coaster

Alpine-Coaster

Tip: als je de Alpine-Coaster als laatste activiteit doet, parkeer dan je auto bij de Golmerbahn in Vandans. Vanaf daar kun je met de berglift de berg op. Vanaf het Latschau stuwmeer kun je dan aan het eind van je dagje uit met de Alpine-Coaster terug naar Vandans. Het eindpunt van de rodelbaan is namelijk vlakbij het dalstation van de Golmerbahn en de bijbehorende parkeerplaats. Maar als je de auto bij Latschau hebt geparkeerd, kun je natuurlijk na de Alpine-Coaster vanuit Vandans weer met de Golmerbahn omhoog. De Alpine-Coaster is zowel in de zomer als in de winter geopend!
Toegangsprijzen Alpine-Coaster in juli 2022*: € 13 voor een volwassene / € 9,50 voor een kind.

Ziplinen met de Flying Fox

Toen mijn man en dochter hoorden dat je over het stuwmeer van Latschau kunt ziplinen, hoefden ze geen seconde na te denken: dat wilden ze ook doen! Dus kochten ze een kaartje voor de Flying Fox. Deze zipline heeft een lengte van 565 meter, en het hoogteverschil tussen start- en eindpunt is 47 meter. Het startpunt van de zipline ligt aan de andere kant van het stuwmeer bij het Waldseilpark, waar je een stukje omhoog moet wandelen door het bos. Helaas waren ze niet de enigen die dag, er stond een lange rij. Er is maar één startplatform en één landingsplatform, en de volgende mocht pas vertrekken als degene ervoor het landingsplatform had verlaten. Dat betekende dat mijn zoon en ik best lang hebben zitten wachten bij het eindpunt van de zipline. Gelukkig was het lekker weer en het was best leuk om iedereen aan te zien komen vliegen, al dan niet gillend. 😊

Erlebnisberg Golm

Wiehoooooo!

Het oordeel van man en dochter na afloop: het was erg leuk om te doen, maar niet heel spectaculair. En het wachten duurde veeeeeel te lang. Vonden wij ook.
Toegangsprijzen Flying Fox in juli 2022*: € 16,- voor een volwassene / € 11,20 voor een kind. Minimum gewicht kind: 25 kg.

Klimmen in Waldseilpark-Golm

De ingang van het Waldseilpark (klimpark) ligt aan de overkant van de Latschau Stausee, vlakbij de Flying Fox. Er zijn 11 klimparcoursen, variërend van blauw (makkelijk) en rood (medium) tot zwart (moeilijk). De allerkleinsten kunnen hun klimkunsten uitproberen op het niet al te hoge Zwergle Parcours. Onze kinderen kregen een helm op en een klimharnas aan. Na een korte instructie en even oefenen op het testparcours mocht onze dochter van 14 haar gang gaan op de blauwe of rode parcoursen. Onze zoon van 10 mocht alleen op de blauwe trails, onder toezicht van een van ons.

Erlebnisberg Golm

Zoon in actie in het klimpark

Waldseilpark Latschau

Zoekplaatje…

Je zou denken dat onze dochter misschien rustig wilde beginnen, maar nee, ze klom meteen een rood parcours op. Lekker hoog enzo. Na mijn mislukte klimavontuur van vorig jaar bij Tarzania in Slowakije besloot ik deze keer over te slaan. Ik had geen zin om weer halverwege een parcours naar beneden getakeld te moeten worden, haha.
Prijzen Waldseilpark in juli 2022*: € 33,50 voor een volwassene / € 23,50 voor een kind / € 10,30 voor kinderen onder de 6 jaar.

Toegangskaartjes voor alle activiteiten op en bij de Erlebnisberg Golm in Montafon kun je bij het dalstation van de Golmer Bergbahn kopen. Wandelen is natuurlijk gratis!

Lees ook mijn andere blogs over onze vakantie in Vorarlberg:
De Silvretta-Hochalpenstrasse tussen Vorarlberg en Tirol.
Doen in de Oostenrijkse regio Montafon met kinderen.
Wandelen bij de Hochjoch langs alpenweiden en bergmeren.

*Prijzen kunnen wijzigen. Laatste check: juli 2022.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.