Home EuropaDuitsland Bezoek aan de Zugspitze vanuit Ehrwald in Tirol

Bezoek aan de Zugspitze vanuit Ehrwald in Tirol

by Annemarie
ehrwald in de zomer

Op de grens van Tirol in Oostenrijk en Beieren in Duitsland ligt de hoogste berg van Duitsland: de Zugspitze. Deze 2962 meter hoge berg in het Wettersteingebergte is zowel van de Duitse als Oostenrijkse kant te bezoeken. Wij gingen met de Tiroler Zugspitzbahn naar de top van de Zugspitze toen we in de zomer een paar dagen in Lermoos in Tirol waren. De steile kabelbaan naar boven is een hele belevenis en het uitzicht is prachtig, maar het is ook vrij toeristisch op de top van de Zugspitze. Een blog over ons bezoek aan de Zugspitze!

Vanuit ons appartement in het Tiroolse dorp Lermoos zagen we in de verte de Zugspitze. Dus daar wilden we heen! Het was maar tien minuutjes rijden naar het dalstation van de Tiroler Zugspitzbahn in Ehrwald. We parkeerden de auto (€ 5,-) en kochten kaartjes voor de berglift. Voor een familiekaart voor vier personen betaalden we € 130,- dus heel goedkoop is een bezoek aan de Zugspitze niet.

Bezoek aan de Zugspitze

De Zugspitze gezien vanuit Lermoos in Tirol

Over de Tiroler Zugspitzbahn

De eerste Tiroler Zugspitzbahn werd in 1926 geopend, maar deze is inmiddels vervangen door de huidige berglift, die in 1991 geopend werd. De Zugspitzbahn heeft twee grote cabines waarin 100 personen passen, en je gaat in één keer naar de top van de Zugspitze. In nog geen tien minuten overbrug je een hoogte van 1725 meter. Tussen het dalstation en het bergstation ondersteunen drie hoge masten de kabelbaan. In 2003 raakte de Zugspitzbahn zwaar beschadigd tijdens een brand in het dalstation, maar alles werd snel hersteld, zodat de kabelbaan later dat jaar weer open kon.

Tiroler Zugspitzbahn

De cabine was net naar boven vertrokken toen we bij het beginpunt waren, dus we moesten even wachten. In de volgende cabine konden we als een van de eersten instappen, zodat we een plekje bij het raam konden bemachtigen. Dat is een aanrader voor het uitzicht, behalve als je hoogtevrees hebt, want de lift hangt op sommige punten echt heel hoog boven de grond. Bij het passeren van de drie hoge masten onderweg schommelt de cabine een beetje, wat voor angstige kreten zorgde van sommige medepassagiers. En hoewel ik meestal geen last heb van hoogtevrees, was ik toch wel blij toen we bij het bergstation waren.

Tiroler Zugspitzbahn

Daar gaat een cabine van de Tiroler Zugspitzbahn

Het is best steil…

Drukte op de top van de Zugspitze

Eenmaal boven aangekomen was het eerste wat ons opviel niet het mooie uitzicht, maar de drukte. Wat een mensen op de top! In een soort optocht liepen we van het eindpunt van de kabelbaan naar het betegelde uitzichtplatform. Daar werd de drukte gelukkig wat minder, doordat niet iedereen dezelfde kant op ging.

bezoek aan de Zugspitze

Uitzicht op de top van de Zugspitze

We werden langs een strategisch opgesteld souvenirkraampje geloodst en passeerden het Münchner Haus, de hoogst gelegen berghut van Duitsland. Aan lange biertafels kun je daar wat drinken, of iets simpels eten zoals een Duitse bratwurst. Je kan er ook overnachten, wat bergbeklimmers bijvoorbeeld regelmatig doen als ze te voet naar de top van de Zugspitze zijn gekomen. Het terras zat tjokvol toen wij er waren, dus we liepen snel verder. Aan de andere kant van het uitkijkplatform is het bergstation van de Bayerische Zugspitzbahn, een tandradbaan die vanuit Garmisch-Partenkirchen naar de top gaat.

Zugspitze bergstation

Uitzicht over vier landen en een gletsjer

Vanaf het uitzichtplatform op de top heb je bij helder weer uitzicht over de bergtoppen van vier landen: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Vanaf de noordkant van het platform kijk je uit over de mooie Eibsee in Duitsland, aan de voet van de berg.

Eibsee

De Eibsee in Duitsland

En vanaf de andere kant zie je de wat lager gelegen gletsjer liggen, de Schneeferner. Dit is een van de laatste gletsjers in Duitsland, maar voor hoe lang nog? Door de klimaatverandering is de gletsjer enorm geslonken in omvang en in twee delen gespleten, de noordelijke en zuidelijke Schneeferner. Experts verwachten dat de gletsjer over zo’n twintig jaar helemaal verdwenen is…

Schneeferner gletsjer

Uitzicht op de inmiddels kleine Schneeferner-gletsjer

Met de Gletscherbahn kun je vanaf de top van de Zugspitze een stukje naar beneden, om vanaf daar over het Zugspitzeplateau naar de gletsjer te wandelen. Voor kinderen is de Erlebnisweg met vijf informatiepunten leuk. Een paar keer per dag kun je onder begeleiding wandelen op de gletsjer.

Zugspitzplatt

Uitzicht op het plateau; de Zugspitzplatt

Klimmen naar het Gipfelkreuz

Wil je echt op de top gestaan hebben, dan kun je vanaf het platform via een via ferrata naar het Gipfelkreuz klimmen. Dit goudkleurige kruis bereik je via een steile klim over ijzeren traptreden in de rotsen, met staalkabels als houvast. Je hebt er wel goede schoenen en de juiste uitrusting voor nodig, je moet deze korte klim namelijk niet onderschatten.

Klimmen naar het kruis

Gipfelkreuz op de Zugspitze

Het Gipfelkreuz

Wat er verder nog te doen is op de top van de Zugspitze

In het Belevingsmuseum geeft de tentoonstelling ‘Faszination Zugspitze‘ een beeld van de Zugspitze door de jaren heen. Vanaf de eerste beklimming en de bouw van de kabelbanen tot nu. Ook vanuit het museum heb je prachtige uitzichten, en er is een 3D-show over de natuurverschijnselen rondom de bergtop. Een hoogtepuntje (maar een dieptepuntje voor mensen met hoogtevrees…) is een stukje glazen vloer met uitzicht in de diepte onder je voeten. Entree museum: € 4,- volwassenen/€ 2,- kinderen*. Je kan ook het gratis toegankelijke Snow Crystal World bezoeken, een kleine tentoonstelling over sneeuwkristallen. Wij wandelden er in tien minuutjes doorheen. Verder zijn de Duitse weerdienst en het Max-Planck Instituut op de top van Zugspitze gevestigd, en er staan veel antennes en zendmasten van allerlei instellingen.

bezoek aan de Zugspitze

Wil je nog wat langer genieten van het uitzicht tijdens je bezoek aan de Zugspitze, dan kun je wat gaan eten of drinken bij het Panorama-Gipfelrestaurant.

Zoals ik in het begin al schreef: het ritje met de Zugspitzbahn is leuk en het uitzicht is prachtig, maar verder vonden we het op de top een beetje een ‘kermis’. Veel te druk en toeristisch. Misschien waren we verwend door ons bezoek aan de Dolomieten in Italië een paar dagen eerder. Daar waren we enorm onder de indruk van het landschap op de top van de berg Lagazuoi bij de Falzaregopas en de Sass Pordoi.

bezoek aan de Zugspitze

Deze mensen keken ook naar de Eibsee

Bezoek aan de Zugspitze praktisch

– De top van de Zugspitze kun je op meerdere manieren bereiken: met de Tiroler Zugspitzbahn vanuit Oostenrijk, en met de de Bayerische Zugspitzbahn en de de Eibsee Seilbahn vanuit Duitsland.
– Wij gingen met de Tiroler Zugspitzbahn bij Ehrwald omhoog. We betaalden € 130,-* voor een familiekaart (retour). Inmiddels (twee jaar later…) zijn de prijzen flink gestegen. Voor een familiekaart (retour) in de zomer betaal je nu € 149,-, voor een volwassene € 60,50 en voor kinderen t/m 15 jaar € 36,50. Bekijk de actuele prijzen op de website.
– Er kunnen max. 100 personen mee in de cabine van de berglift en de lift gaat ongeveer elke 20 minuten.
– Kosten parkeerdagkaart bij de Zugspitzbahn: € 5,-*.
– Zomer of niet: de top van de Zugspitze ligt op bijna 3000 meter hoogte, dus het is er een stuk frisser dan beneden. Houd daar rekening mee met je kleding!

Misschien ook leuk om te lezen:
– Waterpret bij de Heiterwanger See in Tirol
– De Silvretta-Hochalpenstrasse in de Oostenrijkse Alpen

* Prijzen kunnen wijzigen. Voor het laatst gecheckt in februari 2024.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.