Home EuropaBelgië 11x doen tijdens een weekend in Leuven

11x doen tijdens een weekend in Leuven

by Annemarie
doen in Leuven

Begin januari waren we met onze kinderen een weekend in de Belgische stad Leuven. Leuven is een echte studentenstad, met veel leuke (bier)cafés en restaurants. In het centrum staan mooie historische gebouwen en er zijn interessante musea en leuke winkels. Ook fijn: de stad is lekker compact, met bijna alles op loopafstand. In deze blog mijn 11 tips voor wat je allemaal kan doen in Leuven.

Als je Leuven voor het eerst bezoekt, mag je de bekende bezienswaardigheden natuurlijk niet missen, dus daar begin ik mee. Wij waren er met onze kinderen, dus ik geef ook wat tips voor wat er leuk is om te doen in Leuven met (oudere) kinderen.

1. De Grote Markt met het stadhuis

doen in Leuven
De niet te missen bezienswaardigheid van Leuven is ongetwijfeld het prachtige stadhuis op de Grote Markt. Toen wij er waren, in de winter, was het stadhuis ’s avonds mooi verlicht met duizenden lampjes. De eerste steen van het gotische gebouw werd in 1439 gelegd en dertig jaar later was het af. Sinds 2008 wordt het stadhuis alleen nog voor bruiloften en andere plechtigheden gebruikt. We hadden een rondleiding met een gids geboekt door het stadhuis. Dan hoor je net even meer over de geschiedenis en de architectuur. Over de gevel van het stadhuis alleen al valt ontzettend veel te vertellen. Zo zijn er op de gevel 235 beelden te zien. Op de onderste etage beelden van kunstenaars en wetenschappers, op de etage erboven beelden van onder meer patroonheiligen en op de bovenste verdieping beelden van graven en hertogen. Op de torens zie je Bijbelse figuren. Let ook op de gedetailleerde voetstukken van de beelden!

stadhuis van Leuven

Nadat we de gevel uitgebreid hadden bekeken met toelichting van de gids, bekeken we binnen een paar zalen, waaronder het trouwzaaltje. De rondleiding is er dagelijks om 15:00 uur. Het duurde een klein uurtje, waardoor ook onze kinderen het te doen vonden. Kaartjes kun je van tevoren kopen bij het toeristisch infocentrum aan de zijkant van het stadhuis, of via de website van Visit Leuven.

2. Sint-Pieterskerk

Sint-Pieterskerk Leuven
Tegenover het stadhuis op de Grote Markt staat de laatgotische Sint-Pieterskerk, die werd gebouwd in de 15e eeuw. Vanwege de instabiele bodem onder de kerk zijn de torens van de kerk nooit helemaal voltooid en zijn ze dus niet zo hoog. De kerk heeft ook het nodige te verduren gehad in de Eerste Wereldoorlog (een brand) en de Tweede Wereldoorlog (een bombardement). Maar hij staat er nog, en je kunt ‘m – uiteraard gratis – bezoeken. In de kerk kun je enkele werken van Dieric Bouts zien (stadsschilder van Leuven), waarvan ‘Het Laatste Avondmaal’ de bekendste is.

3. Uitzicht vanaf de toren van de Universiteitsbibliotheek

doen inLeuven
Ook een must-do is een bezoek aan de Universiteitsbibliotheek en de bijbehorende toren. Met een audiotour wandelden we door wat zalen, waaronder de leeszaal. Een verdieping hoger was er een tijdelijke tentoonstelling ‘Kennis aan de ketting’ over media, fake news en censuur. We hadden in de leeszaal en op een paar plekken in de stad al wat standbeelden en kopstukken van wetenschappers gezien met een rode sjaal met een zwart kruis erop rondom hun hoofd. Dit bleek bij deze tentoonstelling te horen; met de sjaal werd de wetenschappers symbolisch het zwijgen opgelegd.

doen in Leuven

Daarna was het even trappen lopen, omhoog naar de toren. Onderweg kom je langs een tentoonstelling over de geschiedenis van de Universiteitsbibliotheek en de klokkentoren. Vanaf de toren heb je normaal gesproken een prachtig uitzicht over de stad, maar het was miezerig weer toen wij op de toren stonden.

Totem van Jan Fabre

Het plein met de Totem van Jan Fabre

Als je weer beneden staat op het plein voor de bibliotheek, kijk dan even naar de 23 meter hoge paal met de gespietste scarabeekever erop: de Totem van Jan Fabre.
Adres: Monseigneur Ladeuzeplein 21

4. Het Groot Begijnhof

doen in Leuven
Het 13e-eeuwse Groot Begijnhof staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de bekendste bezienswaardigheden van Leuven. Het ligt buiten het centrum, maar wel op loopafstand. In de 17e eeuw woonden er zo’n 360 begijnen. Nu wonen er studenten, buitenlandse gastprofessoren en medewerkers van de KU Leuven. Het is leuk om hier door de smalle straatjes met de oude zandstenen huisjes te wandelen. Neem ook even een kijkje in de Sint-Jan-de-Doperkerk, gebouwd in 1232.

Groot Begijnhof in Leuven

5. Kunst kijken in M Leuven

In het Museum Leuven – M Leuven – kun je een uitgebreide collectie van oude en hedendaagse kunst bekijken. De focus ligt op kunst uit Leuven en Brabant, en Belgische kunst na 1945. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Het gebouw zelf, ontworpen door architect Stéphane Beel, en de binnentuin zijn ook de moeite waard!
Adres: Leopold Vanderkelenstraat

6. Street art-wandeling

street art in Leuven
In Leuven is heel veel street art te vinden. Er is zelfs een speciale street art-wandelroute door de stad, waarvoor Visit Leuven een handige routekaart heeft gemaakt. Wij wandelden een groot deel van deze route en zagen daarnaast ook nog andere mooie murals. Lees ook mijn uitgebreide blog over wandelen langs street art in Leuven!

7. Bezoek aan brouwerij Stella Artois

doen in Leuven

Foto’s: Karl Bruninx – Visit Leuven


Leuven is de thuisstad van brouwerij Stella Artois. Tijdens een tour door de brouwerij leer je alles over de ingrediënten en het brouwproces. De tour duurt twee uur en wordt natuurlijk afgesloten met het proeven van het bier. Je moet wel van tevoren reserveren, en dat kan via de website van Stella Artois. In de omgeving van Leuven zijn nog meer bierbrouwerijen te vinden, zoals Brouwerij de Coureur in Leuven – Kessel-Lo en Brouwerij Adept in Herent.
Adres brouwerij Stella Artois: Aarschotsesteenweg 20

8. Interactieve speurtocht door Leuven

Heerlijk weertje…


Op onze laatste dag deden we een speurtocht door Leuven: ‘De zaak Walter’ van Coddy Games. We hebben al eerder een speurtocht van hen gedaan in Amsterdam en dat was heel leuk. Helaas zat het weer nu niet echt mee, want het ging sneeuwen en het was koud. De speurtocht leidde ons, via allerlei vragen in de app, van de Vismarkt naar onder meer het Gerechtsgebouw en het Groot Begijnhof.

Op zoek naar de volgende aanwijzing via de app

We hadden af en toe een aanwijzing nodig en het lukte ons niet om de ‘bom’ onschadelijk te maken. Op het laatst hadden we het zo koud dat we geen zin meer hadden… Maar toch: ik vind zo’n speurtocht of escape game wel echt een aanrader om op een interactieve manier een stad te verkennen. Zeker als je er met oudere kinderen bent.

9. Oude Markt

doen in Leuven
Vlakbij de Grote Markt ligt de Oude Markt, een gezellig plein dat vanwege de vele restaurants en cafés ook wel de ‘langste toog van Europa’ wordt genoemd. Toen wij er waren stonden er wat skichalets, bij wijze van overdekt terras. Maar in de zomermaanden is het plein vast één groot terras.

De Kotmadam in Leuven

De Kotmadam

Op de Oude Markt staat een opvallend standbeeld van een vrouw op een bankje: De Kotmadam. Misschien leuk om even mee op de foto te gaan?

10. Winkelen in Leuven

Zin om te shoppen? Ook dat kan uitstekend in Leuven, bijvoorbeeld in de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan. In deze straten zitten winkels als Casa, warenhuis Inno en de bekende modeketens zoals H&M en Zara, maar ook vintage modezaken. Ook in de Brusselsestraat en andere straten rondom de Grote Markt vind je veel winkels. Op zaterdag is er markt in onder meer de Brusselsestraat en de Parijsstraat.

11. Abdij van Park

Abdij van Park

Foto © Karl Bruninx -Visit Leuven


In Heverlee, aan de rand van Leuven, ligt Abdij van Park, een groot park waar je het onlangs gerestaureerde norbertijnenklooster en museum Parcum (gevestigd in het klooster) kunt bezoeken. De Parkabdij werd gesticht in 1129. Ook de Sint-Jan-Evangelistkerk is een bezoek waard. Je kan mooi wandelen in het park, langs vijvers, molens, weilanden en street art. In de oude watermolen is nu brasserie de Abdijmolen gevestigd. Omdat het op onze laatste dag slecht weer was, zijn wij niet naar Abdij van Park gegaan. Maar bij mooi weer lijkt het me een mooie plek!

Restauranttips

En dan nog wat tips voor leuke cafés en restaurants in Leuven! Op de Grote Markt zit het gezellige brasserie-restaurant Notre-Dame, met prima, betaalbaar eten en vriendelijke bediening. We deden een drankje bij de populaire brasserie Gambrinus, vlak naast restaurant Notre-Dame, maar daar was de bediening niet zo aardig… Voor wie van Indiaas eten houdt, is restaurant Taj Mahal in de Muntstraat een aanrader. De Blauwe Schuit aan het Mathieu de Layensplein is leuk ingericht en een goede plek voor een borrel. En Madmum in de Brusselsestraat is een leuk tentje voor een goede koffie of ontbijt. Verder werd Brasserie Domus getipt, maar daar zijn we zelf niet geweest.

Overnachten in Leuven

Wij overnachtten in het betaalbare Hotel Ibis Leuven Centrum, in de Brusselsestraat op een minuutje lopen van de Grote Markt. De kamers waren aan de kleine kant, maar wel netjes. Prima voor een paar nachtjes! Hier vind je meer hotels in Leuven.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Chayenne 22 juni 2024 - 5:46 pm

Ik ben vorige week toevallig in Brugge en Gent geweest. Ben helemaal verzot op die Belgische steden en zo te zien moet Leuven ook op mijn bucketlist erbij. Zo mooi al die oude gebouwen en de markt ziet er ook gezellig uit. Ik vind het ook altijd mooi om streetart te fotograferen. Zo te zien is daar ook genoeg van in Leuven.

Antwoord
Annemarie 24 juni 2024 - 9:41 am

Ik hou ook van de steden in België! Leuven is wat compacter dan Brugge en Gent, en ook heel leuk voor een weekendje weg.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.