Home EuropaBelgië 10x doen tijdens een stedentrip Gent

10x doen tijdens een stedentrip Gent

by Annemarie
stedentrip Gent

Heb je Antwerpen en Brugge al bezocht? De Belgische studentenstad Gent is een echte aanrader voor een stedentrip. Historische bezienswaardigheden, musea, leuke winkelstraten, street art… er is zoveel te zien en doen dat een weekend eigenlijk te kort is. En dan heb ik de gezellige cafés en bourgondische restaurants nog niet eens genoemd! Dit zijn mijn tips voor een stedentrip Gent.

Gent staat – samen met Antwerpen – op een gedeelde eerste plaats van mijn favoriete Belgische steden. Het is een hele mooie stad met een gezellige sfeer. Ik weet niet meer hoe vaak ik in Gent ben geweest (4 of 5 keer, gok ik), maar de laatste keer was in november vorig jaar toen we er een weekendje waren met vrienden. Veel van de bekende bezienswaardigheden in Gent hadden we al eens bezocht, nu hebben we andere dingen gedaan. Maar voor wie nog niet eerder in Gent is geweest, is de onderstaande top 10 een goed begin.

1. Beklim het Belfort en geniet van het uitzicht

Stedentrip Gent
Als je Gent voor het eerst bezoekt, moet het Belfort op je lijstje staan. Deze 95 meter hoge toren staat in het centrum, naast de Lakenhal. De bouw van de toren startte in 1313. Het Belfort stond symbool voor de autonomie en onafhankelijkheid van de stad Gent. Van 1442 tot 1869 werd de toren bemand door torenwachters en klokkenluiders. De torenwachters hielden de stad van bovenaf in de gaten en signaleerden bijvoorbeeld wanneer er ergens brand was. Samen met de torens van de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk aan de Korenmarkt maakt het Belfort deel uit van de Gentse torenrij. Het Belfort is dagelijks te bezoeken tussen 10:00 en 18:00 uur. Entree voor een volwassene is € 10,-, kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen*. De ingang van het Belfort is aan het Sint Baafsplein.

2. Bekijk de Sint-Baafskathedraal en het Lam Gods

In het centrum van de stad op het Sint-Baafsplein staat de Sint-Baafskathedraal. De gotische kathedraal is gebouwd op de plek waar ooit een romaanse kerk uit de 12e eeuw stond. Alleen de crypte is daarvan nog over. In de eeuwen erna werd de huidige kathedraal gebouwd. In de kathedraal zijn veel kunstschatten te zien, met als hoogtepunt ‘De Aanbidding van het Lam Gods’, van de gebroeders Van Eyck. Dit religieuze kunstwerk bestaat uit 12 beschilderde, eikenhouten panelen. In 1934 werden twee panelen van het kunstwerk gestolen. Een van de panelen werd niet veel later teruggevonden, maar het andere paneel – getiteld ‘De rechtvaardige rechters’ – is nog steeds spoorloos. Het ontbrekende paneel werd in 1941 vervangen door een replica.

Sint Baafskathedraal Gent

Foto via Pixabay

Er hangen nog meer waardevolle kunstwerken in de kathedraal, onder meer van Rubens. En ook het barokke hoogaltaar, de rococopreekstoel en het orgel zijn het bekijken waard. Sinds 2021 kun je het Lam Gods (weer) bezoeken in de kathedraal, compleet met een Augmented Reality (AR)-tour. Je kunt kiezen uit verschillende versies van de tour; er is er ook één speciaal voor gezinnen. Tickets: volwassene € 16,-/kind tot 12 jaar € 8,-*.

3. Pak een terrasje op de Graslei of de Korenlei

stedentrip Gent
Langs de Graslei en de Korenlei, aan weerszijden van rivier de Leie, staan veel mooie gerenoveerde historische panden. Vroeger waren dit pakhuizen, nu zitten er vooral restaurants en cafés in. Het is een leuke plek om een terrasje te pakken en mensen te kijken. Wij waren er op een zonnige dag in november, maar als je zag hoe druk het buiten was langs het water zou je denken dat het zomer was.

Sint Michielsbrug

De Sint Michielsbrug

Vanaf de Sint Michielsbrug, een stenen boogbrug, en de Grasbrug aan de andere kant kijk je mooi uit over de beide kades en het water.

4. Bezoek Burcht Het Gravensteen

Gravensteen
Het Gravensteen is een middeleeuwse waterburcht uit 1180 in het centrum van Gent. De burcht is nu een museum, waar je het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen kunt bezoeken. In het ‘kabinet van de beul’ kun je een verzameling folterwerktuigen zien. Gezellig! Vanaf het dak van het Gravensteen heb je een mooi uitzicht over de stad. Wil je een beetje lachen tijdens je bezoek aan het Gravensteen, dan kun je de audioguide luisteren die is ingesproken door de Vlaamse comedian Wouter Deprez. Deze audioguide is al inbegrepen bij je entreeticket. Entree volwassenen: € 12,-/kinderen 13 t/m 18 € 2,-/kinderen t/m 12 jaar gratis-*.
Adres: Sint-Veerleplein 11

5. Bekijk Gent vanaf het water

Vanaf het water zie je een stad net even van een andere kant. Een boottochtje over de Leie is dus zeker een aanrader. Er zijn verschillende rederijen die rondvaarten aanbieden, en ze vertrekken onder meer van de Korenlei en de Graslei. Via GetYourGuide kun je heel gemakkelijk van tevoren tickets voor een rondvaart door het oude centrum boeken. Deze rondvaart duurt ca. 50 minuten.

Gravensteen

Peddelen bij het Gravensteen. Foto via Pixabay.

Liever zelf peddelen? Dat kan ook! Van eind maart tot november kun je kajakken in het centrum van Gent. Bij Hostel Uppelink, op de hoek van de Sint Michielsbrug en de Korenlei, kun je voor € 39,-* voor 3 uur een 2-persoonskajak huren.

6. Wandel langs bijzondere street art

Street art in Gent
Fan van street art? Dan zit je goed in Gent. Zo vind je midden in het centrum de Werregarenstraat, bij de meeste mensen bekend als het ‘Graffittistraatje’. Dit smalle autovrije straatje is sinds 1995 een gedoogzone voor street art en graffiti. De werken op de muur worden regelmatig overgespoten met andere murals, dus het blijft er nooit lang hetzelfde. Verder kun je door de hele stad, niet alleen in het centrum, street art tegenkomen. In de Jan van Stopenberghestraat vlakbij de Graslei kun je bijvoorbeeld een grote mural zien van ‘De aanbidding van het Lam Gods’, gebaseerd op het bekende werk van de gebroeders Van Eyck.

Street art in Gent

‘De aanbidding van het Lam Gods’ volgens street art-kunstenaar Bart Smeets

Meer weten? Lees dan ook mijn blog over street art in Gent!

7. Shop till you drop

Korenmarkt

De Korenmarkt, met links het postgebouw.

In Gent kun je uitstekend winkelen, bijvoorbeeld in de buurt van de Korenmarkt, Veldstraat en Langemunt. Aan de Korenmarkt staat het voormalige, gerenoveerde postgebouw. In dit historische gebouw is nu op de begane grond winkelcentrum ‘De Post’ gevestigd, met onder meer een Sissy Boy, Manfield en een Le Pain Quotidien. Ook in de gezellige wijk Côté Culture, rondom het Gravensteen en het Sint Veerleplein, vind je veel leuke winkels (en restaurants en cafés). Ook Dok Noord is leuk, ten noorden van het historische centrum van Gent. In deze voormalige fabrieksgebouwen is nu onder meer een winkelcentrum en een food hall gevestigd.

8. Bezoek een museum

Kunst- & cultuurliefhebbers kunnen terecht in een van de musea van Gent. In het Museum voor Schone Kunsten (MSK) kun je onder meer de collectie ‘Ontdek 600 jaar kunst’ bekijken, met Europese meesterwerken van de 14de tot de 20ste eeuw. Bij het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) draait het om hedendaagse kunst, met onder meer popart en conceptuele kunst. En in de Kunsthal, gevestigd in een voormalig klooster in de wijk het Patershol, kun je nog meer hedendaagse kunst zien. Niet zo geïnteresseerd in kunst, maar wel in de geschiedenis en het heden van de stad Gent? Dan moet je naar het STAM. En in het Huis van Alijn draait het om het dagelijks leven in de 20ste eeuw, met veel voorwerpen die je je misschien nog wel herinnert van vroeger. Ik ben er zelf niet geweest, maar ik denk dat het een beetje lijkt op het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. In al deze musea wordt ook rekening gehouden met kinderen, bijvoorbeeld met een speurtocht.

9. Doe de avondwandeling van het Gentse Lichtplan

stedentrip Gent

Gent by night/light

’s Avonds gaan in Gent niet alleen de lantaarnpalen aan, maar er is ook lichtkunst waarmee straten, pleinen en gevels worden uitgelicht. Je kan een route van ca. 2 uur wandelen langs de mooiste verlichte plekken van de stad. De route kun je hier downloaden. Begin wel op tijd met de wandeling, want om middernacht gaat de lichtkunst uit en brandt alleen de functionele straatverlichting nog.

10. Drink een Belgisch biertje in een gezellig biercafé

Je stedentrip Gent is niet compleet als je niet in een biercafé bent geweest! Als wij in Gent zijn, drinken we altijd een Belgisch biertje bij het Waterhuis aan de Bierkant (Groentenmarkt 9). Vroeger zat er in dit pand een bordeel, maar nu is het een gezellig en rumoerig café met ca. 165 verschillende bieren op de kaart. Als het beneden vol is, kun je ook boven zitten en er is een terras aan het water.

Stedentrip Gent

Rechts het Waterhuis aan de Bierkant

Ook leuk is ’t Galgenhuisje (Groentenmarkt 5) er schuin tegenover, op een hoek van het Groot Vleeshuis. Dit kleinste café van Gent zit er al sinds 1776, in wat vroeger het penshuis was. Hier konden de armen in die tijd ingewanden kopen, dat was goedkoper dan vlees. En aan de achterkant van het gebouwtje wachtten veroordeelde gevangenen vroeger op de uitvoering van hun straf, vandaar de naam Galgenhuisje. Het café zit snel vol omdat het zo klein is, maar buiten op het verwarmde terras kun je ook zitten.

Het Galgenhuisje

Het Galgenhuisje

Een ander bekend café in Gent met wel 500 verschillende soorten bieren in huis is de Dulle Griet (Vrijdagmarkt 50). Als je hier het huisbier ‘Max’ bestelt, moet je een schoen inleveren bij de bar. Je schoen geldt als onderpand voor het bijzondere glas waarin het huisbier wordt geschonken. Dat willen ze namelijk terug. 😉

Extra tip: 11. Silent disco

Silent Disco in Gent
Ben je met een groep en wil je ’s avonds nog iets gezelligs (& hilarisch) doen ? Dan tip ik Abacho Silent Disco! Deze stille disco zit in de gewelfde kelder van een gebouw vlakbij het Graffitistraatje. Via een koptelefoon met drie verschillende kanalen kun je je eigen muziek kiezen. Aan de kleur van de koptelefoon kun je zien naar welk kanaal iemand luistert. Een mooie manier om te zien of je een beetje op dezelfde golflengte zit met je vrienden, haha. De silent disco is elke vrijdag- en zaterdagavond geopend vanaf 22:00 uur.
Adres: Hoogpoort 12

Eten tijdens je stedentrip Gent

Op de dag van aankomst hadden we een prima lunch bij op de Graslei (nr. 8) op het overdekte terras van Italiaans restaurant & pizzeria Di Massimo. ’s Avonds aten we bij restaurant ’t Paradijs Van Wenemaar op het Sint-Veerleplein tegenover het Gravensteen. Op de kaart staan gerechten uit de Frans-Belgische keuken, waaronder steak, Gentse stoverij met frietjes en mosselen. In de zomer kun je er leuk zitten op het terras. Prima eten en een mooi restaurant, maar de bediening was niet heel vriendelijk. Op de laatste dag sloten we ons weekendje Gent af met een uitstekende lunch bij Restaurant De Graslei (nr. 7, naast restaurant Di Massimo). Tip: kies voor een lunchmenu met een voor- en een hoofdgerecht, dan ben je voordeliger uit.

scampi diabolique

Scampi diabolique

De scampi diabolique die ik had waren superlekker, en ook de stoverij was heerlijk volgens mijn tafelgenoten. Maar er zijn ongetwijfeld nog veel meer goede restaurants in Gent, wij zijn vooral in het (toeristische) centrum gebleven.

Hotels in Gent

Tijdens onze laatste stedentrip naar Gent overnachtten we in B&B Hotel Gent Centrum. Het hotel is redelijk betaalbaar, en de kamers zijn misschien niet heel ruim, maar wel netjes en schoon. De auto konden we (betaald) parkeren in een nabijgelegen openbare parkeergarage. Bij een eerder bezoek aan Gent hebben we overnacht in Hotel Ibis Gent Centrum St. Baafs Kathedraal. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer leuke B&B’s en hotels in Gent.

Tip: naast Antwerpen, Brugge en Gent is de mooie Belgische stad Mechelen ook een aanrader voor een stedentrip!

Misschien ook leuk om te lezen:
– Wandelen langs street art in Gent
– Doen in Antwerpen in de winter

* Prijzen kunnen wijzigen; voor het laatst gecheckt in januari 2023.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.