Home Europa Doen in Zakopane en het Poolse Tatragebergte

Doen in Zakopane en het Poolse Tatragebergte

by Annemarie
doen in Zakopane

Aan de voet van de berg Giewont in het Tatragebergte, in het zuiden van Polen, ligt het stadje Zakopane. Vanwege de ligging vlakbij de bergen wordt de stad in de winter massaal bezocht door wintersporters, en in de zomer door wandelaars. Het is er dus behoorlijk toeristisch. Daarnaast staat Zakopane bekend om de mooie houten huizen, volgens een eigen, herkenbare bouwstijl. Zakopane ligt slechts 100 kilometer ten zuiden van Krakau, dus je kan een stedentrip prima combineren met een paar dagen bij het Tatragebergte. In dit blog vertel ik je wat er allemaal te doen is in Zakopane en het Tatragebergte.

We begonnen onze vakantie in Polen met twee dagen Krakau. Vanuit daar reden we in een paar uurtjes naar Zakopane in het zuiden, voor een verblijf van een week. De eerste dagen hadden we prima zomerweer, maar de tweede helft van de week was het heel regenachtig. We ontvingen zelfs een paar keer een weeralarm via een sms-bericht, waarin we werden gewaarschuwd voor onweer en hevige regenval met kans op overstromingen! Gelukkig viel het mee met de wateroverlast, maar we hebben door het slechte weer helaas niet alles kunnen doen wat ik van tevoren bedacht had. Maar wel genoeg voor een goede indruk van het stadje.

Het centrum van Zakopane

doen in Zakopane
Zakopane heeft een klein, druk en toeristisch centrum, met de straat Krupówki als het bruisende middelpunt. Langs deze straat van ongeveer een kilometer lang is het een en al winkels, kraampjes, cafés en restaurants. Wie op zoek is naar souvenirs zal hier zeker wat vinden. Aan het begin van deze straat, op nr. 1, staat de Sanktuarium Najświętszej Rodziny, een kerk uit 1896. Een stukje verderop (op nr. 10) staat het Tatra Museum, gewijd aan de natuur, cultuur en geschiedenis van het Poolse Tatragebergte. Het gebouw waarin het museum is gevestigd werd speciaal ontworpen door Stanisław Witkiewicz en Franciszek Mączyński in de herkenbare Zakopane-bouwstijl. In een zijstraat van Krupówki staat het Illusion House, waar je je kan vermaken met optische illusies en 3D-schilderijen. Leuk voor een regenachtige dag!

Architectuur in Zakopane-stijl

doen in Zakopane

De Jaszczurówka-kapel

Schilder en amateur-architect Stanislaw Witkiewicz was de grondlegger van de ‘Zakopane-stijl’-architectuur. Deze bouwstijl was gebaseerd op lokale architectuur en tradities in de Karpaten, in de regio Podhale. De bekendste huizen in Zakopane in deze stijl zijn Villa Koliba (1894), Villa Oksza en het Tatra Museum. In Villa Koliba is nu het Zakopane-stijl Museum gevestigd. Net buiten Zakopane staat de houten Jaszczurówka-kapel. Deze mooie kapel werd ontworpen door Stanislaw Witkiewicz en gebouwd tussen 1905 en 1907 in de herkenbare Zakopane-stijl. In de kelder onder de kapel zit een galerietje met schilderijen op glas.
Adres Villa Koliba: ul. Koscieliska 18
Adres Jaszczurówka-kapel: Jaszczurówka 38

De oudste kerk van Zakopane en de Pęksowy Brzyzek-begraafplaats

doen in Zakopane
Vlakbij het eind (of het begin) van de drukke straat Krupówki staat het oudste kerkje van Zakopane, de Onze Lieve Vrouw van Częstochowa-kerk, gebouwd in 1847. Daarnaast staat een oud stenen kapelletje, en op de kleine begraafplaats ernaast liggen veel beroemde Polen begraven, waaronder de architect Stanislaw Witkiewicz en bergbeklimmer Maciej Berbek.

Pęksowy Brzyzek

Het is de moeite waard om een rondje te lopen over deze begraafplaats. De graven hebben bijzondere grafzerken, soms ook van hout met houtsnijwerk. Je moet wel een paar zloty entree betalen.
Adres: ul. Koscieliska 4

Wandelingen vanuit Zakopane

Rondom Zakopane kun je prachtig wandelen, zowel in de bergen als in de valleien (dolina’s). In het begin van onze week in Zakopane, toen het weer nog goed was, maakten we een paar mooie wandelingen.

De Strążyska-vallei

Strazyska-vallei
Op de dag na aankomst regende het ’s ochtends, maar in de middag klaarde het op en ging de zon schijnen. We besloten te gaan wandelen in de Strążyska-vallei. Dit is een vrij korte wandeling van ca. 2,5 kilometer. Het startpunt en een parkeerplaats vind je aan de rand van Zakopane. Bij het begin van de wandeling moet je toegangskaartjes kopen voor Tatra National Park. Wij betaalden 21 zloty voor twee volwassenen en twee kinderen*. (Prijzen in 2023: volwassenen 9 zloty p.p., kinderen 4,5 zloty). Het wandelpad is licht stijgend en loopt langs een riviertje met stroomversnellingen. Bij het eindpunt van de route staat een kiosk met picknicktafels, maar wij liepen nog een stukje verder omhoog, naar de Siklawica-waterval (Siklawica wodospad) aan de voet van de berg Giewont.

Siklawica-waterval

Best een beetje druk…

Deze waterval is in totaal 23 meter hoog, maar het water valt in twee delen naar beneden. Vlak voor de waterval was het erg druk met selfie-makende mensen… We maakten wat foto’s en liepen dezelfde route van 2,5 kilometer weer terug.

De Kościeliska-vallei

doen in Zakopane
De Kościeliska-vallei (Dolina Kościeliska) is een van de mooiste valleien in het Poolse Tatragebergte. Het startpunt van de wandelroute ligt in Kiry, een dorpje ca. 7 km buiten Zakopane. Langs de doorgaande weg zijn een paar betaalde parkeerplaatsen waar je je auto kwijt kunt. De wandeling is zo’n 5 kilometer lang (ca. 90 minuten heen en 90 minuten terug) en is licht stijgend, vooral aan het eind. Het brede wandelpad loopt naast de Kościeliska-rivier, met stroomversnellinkjes en bruggetjes, en omgeven door naaldbomen en bergen. Onderweg kun je op een paar punten een zijpad nemen, bijvoorbeeld om een grot te bekijken of een meertje. Daar moet je dan wel een halfuur of een uur extra voor uittrekken. Aan het eind van de route kun je wat eten en drinken bij de berghut (& hotel) Schronisko Górskie PTTK in Hala Ornak.

Kościeliska-vallei

Uitzicht bij de berghut

Op de terugweg namen we een zijpad naar de Kraków-kloof en de Smocza-grot. Dit was een smal pad over keien in een soms smalle kloof. Om bij de grot te komen, moesten we via een steile ladder omhoog. Dit vonden onze kinderen natuurlijk het coolste deel van de wandeling. 😊 In de zomer kan het erg warm zijn tijdens de wandeling in de Kościeliska-vallei, want er is weinig schaduw onderweg. Dus neem voldoende water mee! De totale wandeling inclusief zijpad was voor ons 13 kilometer. Wie de wandeling te lang vindt, kan overigens ook met een koets met paarden naar de berghut.

Kraków-kloof

In de Kraków-kloof

Kabeltreintje naar Gubałówka

Vanuit het centrum van Zakopane kun je met een kabelbaantje naar de top van de berg Gubałówka, vanaf waar je een mooi uitzicht over het Tatragebergte en de stad hebt. Dit stond op mijn lijstje om te doen in Zakopane, maar vanwege het slechte weer is het er niet van gekomen. Als het regent en er veel laaghangende bewolking is, is het uitzicht nou eenmaal niet fantastisch. Ik heb gelezen dat het boven heel toeristisch is, met restaurantjes en veel souvenir- en eetkraampjes. Er is ook een rodelbaan; leuk om te doen met kinderen. Veel mensen gaan omhoog met het treintje en wandelen daarna terug naar beneden. Om drukte te vermijden kun je het beste vroeg in de ochtend gaan. Kaartjes kun je kopen bij de kassa of bij automaten (dat laatste gaat meestal sneller). In de omgeving van de kabelbaan zijn verschillende parkeerplaatsen waar je tegen betaling kunt parkeren.
Adres kabeltrein: Na Gubałówkę 4

Kabelbaan naar Kasprowy Wierch

Kasprowy Wierch

Foto via Pixabay

Net buiten Zakopane, in Kużnice, ligt de kabelbaan naar de bergtop Kasprowy Wierch. In een kwartiertje ben je boven op de berg, en kun je gaan wandelen en genieten van een schitterend uitzicht. Dit had ik ook op mijn to do-lijstje staan, maar helaas was het weer te slecht. Wel even goed om te weten: je kunt niet met de auto in Kużnice komen. Aan de rand van Zakopane kun je je auto parkeren en met een bus naar de kabelbaan gaan, of ca. 40 minuten wandelen. Kaartjes voor de kabelbaan kun je kopen bij automaten in Zakopane, bij de kassa van de kabelbaan zelf (waar je waarschijnlijk even in de rij moet staan) of van tevoren online. In het hoogseizoen (zomer, winter en vakantieperiodes) betaal je ongeveer 109 tot 139 zloty* voor een retourticket voor een volwassene, afhankelijk van het tijdstip waarop je wilt gaan. Op populaire tijden zijn de kaartjes duurder.

Wandelen naar Morskie Oko

wandelen naar Morskie Oko
Een absolute must-do in het Poolse Tatragebergte: wandelen naar bergmeer Morskie Oko. Het is een wandeling van zo’n 16 kilometer: 8 kilometer heen en weer terug over een geleidelijk stijgende, geasfalteerde weg. De weg is een beetje saai, en je loopt waarschijnlijk in een soort optocht omdat het er altijd druk is, maar het meer is het waard. Op een paar punten kun je een stukje van de route afsnijden via wandelpaadjes met traptreden. Het is alleen wel te hopen dat je wat beter weer hebt dan wij, want wij wandelden kilometers in de regen… Vanuit Zakopane is het ongeveer een halfuurtje rijden naar de parkeerplaats in Palenica Białczańska. Van tevoren een plekje reserveren op deze parkeerplaats is aan te raden, want vol is vol. Bij het meer is een restaurant waar je wat kunt eten en drinken voordat je weer terug wandelt.

Morskie Oko

Leuk om te doen in Zakopane met kinderen

Leuk om te bezoeken als je met kinderen bent: Dom do góry nogami, oftewel het ‘Onderstebovenhuis’. Dit omgekeerde huis staat vlakbij de winkelstraat van Zakopane. Het is niet groot, langer dan een kwartiertje ben je niet binnen. De entree is 15 Poolse zloty.
Adres: Stanisława Staszica 14

De Tatrzańskie ZOO Zakopane is een kleine dierentuin, of eigenlijk meer een kinderboerderij, waar je dieren van dichtbij kunt bekijken, aaien of voeren. Er is ook een kleine speeltuin met een springkussen en een glijbaan. Vooral leuk met kleine kinderen.
Adres: Józefa Piłsudskiego 51

Bij Termy Zakopianskie kun je zwemmen in thermale baden met uitzicht op de bergen. Er zijn twee grote glijbanen, drie kleinere en een wildwaterbaan, en er zijn ook wellnessfaciliteiten zoals een sauna en een zoutgrot. Uitgezwommen? Dan kun je ook nog gaan bowlen op de bowlingbaan. Kidspark Janosika is een grote indoor speeltuin, waar kinderen zich zeker een halve dag (of een hele?) zullen vermaken. Ideaal voor een regenachtige dag.

Zakopane in de winter

Er wordt al geskied in de omgeving van Zakopane sinds 1894. Tegenwoordig is de stad de grootste en drukste wintersportplaats van Polen. Rondom Zakopane liggen verschillende skigebieden, waaronder Kasprowy Wierch, Gubalowka en Nosal. Er zijn 15 skischolen en je kan er ook langlaufen. Leuk met kinderen is Snowlandia, een Winterwonderland-park met een sneeuwdoolhof, ijssculpturen en een rodelbaan.

Tips voor restaurants in Zakopane

eten in Zakopane

Bij restaurant Cristina

Wij verbleven in Zakopane in een appartement en kookten vaak zelf. Maar we zijn natuurlijk ook een paar keer uit eten geweest. Onze absolute favoriet was Italiaans restaurant & pizzeria Cristina. Dit sfeervol ingerichte restaurant zit in de kelder van een aparthotel. Het eten was heerlijk en onze kinderen aten er de lekkerste pizza ooit! Dit restaurant staat dus niet voor niets in Tripadvisor’s top 5 van beste restaurants in Zakopane.
Adres: Plac Niepodległości 7

Restaurant Bakowo Zohylina Wyznio

Restaurant Bakowo Zohylina Wyznio

In restaurant Bakowo Zohylina Wyznio, vlakbij ons appartement, hebben we twee keer geluncht op regenachtige dagen. Het is vrij toeristisch en dat begon al bij de poort aan de straatkant, waar traditionele Poolse volksmuziek te horen was. We waren daardoor bijna omgekeerd, maar vanwege de regen zijn we toch naar binnen gegaan. Het interieur bestaat uit veel hout, de bediening is gekleed in traditionele kleding en ’s avonds is er regelmatig live muziek. Op de kaart staan typisch Poolse streekgerechten; dat is dus met veel vlees. Het is een populair restaurant, want er staan geregeld mensen te wachten tot er een tafel vrij komt.
Adres: Józefa Piłsudskiego 28A

Overnachten in Zakopane

Wij verbleven in Aparthotel Royal Resort Spa, op loopafstand van het centrum. Bij dit nieuwe complex zit ook een sauna en een klein buitenzwembad. Wij hadden ons appartement, van een particuliere eigenaar, via Booking geboekt. Ons appartement lag op de begane grond, met een eigen terras en een stukje afgeschermde tuin. De auto konden we parkeren op een eigen plek in de parkeergarage. Prima geregeld! Hier vind je meer appartementen in Royal Resort Spa.

Aparthotel Royal Resort Spa

Op de dag van aankomst kregen we via Whatsapp de toegangscode van het appartement toegestuurd, maar die werkte niet. Na een moeizame Whatsapp-conversatie (de eigenaar sprak geen Engels en wij geen Pools, lang leve Google Translate) bleek dat we bij het verkeerde appartement stonden. Hij had het verkeerde nummer doorgegeven. Foutje! 😀

>> Kijk hier voor meer hotels en appartementen in Zakopane. <<

* Prijzen kunnen wijzigen; voor het laatst gecheckt in 2023.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

6 reacties

Rian Rombouts 9 oktober 2023 - 7:55 pm

Staat er ook ergens een compleet verslag van jullie rondreis in 2021 door Polen met het gezin?

Antwoord
Annemarie 10 oktober 2023 - 10:18 am

Nee, ik heb geen verslag van onze hele reis geschreven… We zijn (met een tussenstop in Oost-Duitsland) begonnen in Krakau, gevolgd door een week in Zakopane bij het Tatragebergte en een week in Jelenia Gorá bij het Reuzengebergte.We sloten af met een paar dagen in Poznan. We zijn dus alleen in het zuiden en westen van Polen geweest. Mocht je vragen hebben, dan kun je me altijd mailen!

Antwoord
Tahir Nefjodov 8 augustus 2022 - 9:55 pm

Hoi! Waar kan ik jullie wandelroute van “De Kościeliska-vallei” vinden?

Antwoord
Annemarie 9 augustus 2022 - 9:35 am

Als je vanaf het startpunt het brede pad langs het water volgt, kan het bijna niet fout gaan. De bezienswaardigheden langs de zijpaden, zoals de kloof en grot die wij bezochten, staan aangegeven op bordjes. Meer info over de route vind je hier.

Antwoord
Yvonne 17 september 2021 - 10:03 pm

Jammer van het weer. Ik had nog gekeken of we Zakopane kunnen combineren met onze kleine week in Krakau en omgeving, maar lees dat de herfst vaak grauw weer heeft. We zien het wel.. kunnen altijd een dagtocht ondernemen. Hoewel, als ik jou blog lees het me zonde lijkt om er maar een dag te zijn. De architectuur vind ik trouwens heel gaaf, ook in andere natuurgebieden in het zuidwesten van Polen gezien, zo bijzonder!

Antwoord
Annemarie 20 september 2021 - 11:40 am

Wat leuk dat jullie naar Krakau gaan, dat is echt een van mijn favoriete Europese steden! Mocht het mooi weer zijn, dan kun je altijd nog voor een dag naar Zakopane gaan.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.