Home EuropaBelgië 10x doen in Dinant met kinderen

10x doen in Dinant met kinderen

by Annemarie
Dinant met kinderen

In de meivakantie gingen we met onze kinderen naar Dinant in de Belgische Ardennen. Ik was er nog nooit eerder geweest, maar had wel al vaak foto’s gezien van de citadel op de rots, met de kerk ervoor. Prachtig! Dat wilde ik toch echt een keer met eigen ogen zien. We boekten een appartement in het centrum en verkenden in vier dagen dit mooie stadje aan de Maas, en de omgeving. Dit zijn mijn tips voor Dinant met kinderen (maar ook zonder).

Doen in Dinant met kinderen

1. De Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk

Als je wel eens een foto van de stad Dinant gezien hebt, dan is het waarschijnlijk een foto van de Collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk met daarachter de hoge rotswand met de Citadel erop.

Kerk Dinant

De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd van grijs kalksteen. De peervormige klokkentoren is opvallend, maar ook de glas-in-loodramen zijn het bekijken waard. Op de plek van de kerk stond sinds de 10e eeuw een Romaanse kerk, maar deze werd in 1227 verwoest doordat een stuk overhangende rots naar beneden viel.
Adres: Rue Adolphe Sax 1

Dinant met kinderen

Uitzicht op Dinant vanaf de Citadel

2. De Citadel van Dinant

Op een rots hoog boven de stad werd in 1051 begonnen met de bouw van de citadel. Deze werd meerdere keren verwoest en opnieuw opgebouwd. Als je de citadel wilt bezoeken kun je een trap met 408 treden beklimmen, of je kiest (net als wij) voor de kabelbaan. Het uitzicht van boven over de stad is prachtig. Een rondleiding met een (tweetalige) gids is inbegrepen in de entree, en duurt ongeveer een uur. De gids vertelt interessante verhalen, onder meer over de rol van het fort in de Eerste Wereldoorlog. De nagebouwde loopgraaf – met bijbehorende geluidseffecten – uit WOI maakte indruk. Voordat we weer met de kabelbaan naar beneden gingen, liepen we ook nog even naar de speeltuin bij de citadel. Er zijn een paar leuke speel- en klimtoestellen, een klein kabelbaantje en er is een café met terras.
Adres: Chemin de la Citadelle 1

Dinant met kinderen

3. Rocher Bayard

Als je de stad vanuit zuidelijke richting binnenrijdt, kun je er niet omheen – letterlijk: Rocher Bayard. Een gespleten rots die de toegangspoort vormt naar Dinant. De doorgang is smal; we zagen vlak voor de rots een camper langs de kant van de weg staan, die het blijkbaar niet aandurfde om er doorheen te rijden. Als je de stad aan deze kant ook weer uitrijdt, rij je om de rots heen. Volgens een legende is de gespleten rots ontstaan toen de vier Heemskinderen met hun magische paard Bayard vluchtten voor Karel de Grote. Het paard zou de rots gespleten hebben met een hoef.

Dinant met kinderen

Rocher Bayard

4. Rondvaart of bootje huren in Dinant

Hoe kun je een stad die pal aan een rivier ligt het beste bekijken? Juist, vanaf een boot! Op verschillende plekken aan de Maas worden rondvaarten aangeboden. Wat je ook kan doen als het mooi weer is, is zelf een fluisterbootje huren. Dat deden wij via Dinant Evasion. Je hebt er geen vaarbewijs of speciale kennis voor nodig, ‘een beetje gezond verstand volstaat’ (quote uit de brochure, haha). Een uur varen is genoeg, want je kunt alleen varen tussen de twee sluizen aan beide kanten van de stad: de sluis van Dinant en de sluis van Anseremme. Voor een uur betaal je € 59*, en er passen 7 personen in een bootje (ongeacht grootte/leeftijd). Kinderen moeten verplicht een zwemvest aan. De bootjes zijn te huur vanaf 10:00 uur van april t/m oktober, afhankelijk van het weer.
Adres: in het centrum op de kade vlak voor de kerk, bij de Charles de Gaulle-brug

Dinant met kinderen

5. Maison Sax

Dinant was de geboorteplaats van Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon. Vandaar al die vrolijk gekleurde saxofoons dus op de Charles de Gaulle-brug in het centrum van de stad. In de Rue Adolphe Sax (ook vast geen toeval dat de straat zo heet…) kun je La Maison de Monsieur Sax bezoeken. Hier kom je op een interactieve manier meer te weten over de saxofoon. Meneer Sax zelf zit op een bankje voor het huis. De toegang is gratis, en aan een kwartiertje heb je genoeg.
Adres: Rue Adolphe Sax 37

Maison Sax, Dinant

Dinant met kinderen

6. Grot La Merveilleuse

Op ca. 500 meter lopen van de centraal gelegen Charles de Gaulle-brug, aan de overkant van de Maas, ligt grot La Merveilleuse. De grot werd in 1904 ontdekt en wordt ‘een van de mooiste van België’ (of zelfs Europa) genoemd. Er is een rondleiding zonder gids door de grot van drie verdiepingen, waarbij je je putten, stalagmieten en witte stalactieten ziet. Een bezoek aan de grot duurt ongeveer 50 minuten. Entreeprijzen: volwassene € 10/kind € 6*.
Adres: Rue de Philippeville 142

7. Maison Leffe

Niet heel kindvriendelijk, deze tip, maar in Dinant kun je niet om Leffe heen. De beroemde Abdij van Leffe ligt namelijk in het gelijknamige gehucht aan de rand van Dinant. In de kapel van een voormalig klooster in Dinant zit nu Maison Leffe. En daar leer je alles over het beroemde Leffe-bier en de speciale ingrediënten van de verschillende soorten Leffe. Deze informatie wordt onder meer via interactieve beeldschermen gedeeld. Het is allemaal niet heel spectaculair (‘heel saai’ zelfs, volgens onze kinderen) en langer dan een halfuur heb je er niet nodig. Maar het museum mag dan misschien niet veel om het lijf hebben, bij de entreeprijs is een aandenken inbegrepen (denk: glas), plus een groot glas Leffe van de tap of een proeverijtje van verschillende soorten Leffe. Now we’re talking! Want wees eerlijk, het drinken van een Leffe is toch eigenlijk waarvoor je hier komt. Entreeprijs: € 12* voor een volwassene, kinderen gratis.
Adres: Charreau des Capucines 23, Dinant

Dinant met kinderen

Tip 6 en 7 zijn goed te combineren, omdat ze vlakbij elkaar liggen aan dezelfde kant van de Maas. Waarbij ik zou adviseren om eerst naar de grot te gaan, en daarna naar Maison Leffe. 😉

Doen in de omgeving van Dinant met kinderen

8. Parc de Furfooz

Vlakbij Dinant, in de vallei van rivier de Lesse, ligt Parc de Furfooz. Tijdens een wandeling van ca. 4 kilometer (dus ook goed te doen voor kinderen) zie je niet alleen verschillende landschappen, maar ook middeleeuwse en Romeinse overblijfselen. Zo kwamen we langs een gereconstrueerd Romeins badhuis en oude vestingmuren. Verder zagen we steile rotswanden, kloven, mooie uitzichtpunten en meerdere grotten. De meeste grotten kun je ook van binnen bekijken. De route wordt aangegeven met gele pijlen en bij alle interessante punten staat een bord met toelichting. Halverwege de wandeling kun je wat drinken bij café La Flobette, met een terras aan de oever van de Lesse. Entreeprijs Parc: volwassene € 5/kind € 1*.
Adres: Rue du Camp Romain 79, Furfooz

Parc de Furfooz

Uitzicht vanuit een grot in Parc de Furfooz

9. De railbikes van de Molignée

Vanuit Warnant of Falaën kun je een tochtje op een railbike (of draisine, in het Frans) maken over een oude spoorlijn. De spoorwegfietsen zijn geschikt voor maximaal vier personen, waarbij er twee trappen (en moe worden) en twee in het midden op een bankje zitten. Wij begonnen in Warnant en fietsten 8 kilometer naar Falaën. Onze kinderen vonden het superleuk en daarom kozen we ervoor om vanuit Falaën door te fietsen naar Maredsous (nog eens 6 kilometer). Maar je kunt ook even pauzeren in Falaën en weer terug fietsen naar Warnant. Want denk eraan: je moet dus ook weer terug! Als je wilt gaan railbiken kun je dat het beste van tevoren reserveren. De railbikes zijn het hele jaar geopend.
Vertrekpunten: Rue de la Molignée 116 in Warnant, of Rue de la Gare 82 in Falaën. Beide ca. 15 minuten rijden vanuit Dinant.

Railbikes van de Molignee

10. Kajakken op de Lesse

We hebben het zelf niet gedaan, maar zagen ze geregeld voorbijkomen tijdens onze wandeling in Parc de Furfooz: kajaks. Je kunt kajaks huren bij Dinant Evasion, en vanuit Gendron of Houyet rivier de Lesse afzakken naar de plaats Anseremme. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, begeleid door een volwassene. Vanaf 12 jaar mogen kinderen alleen in een kajak. Zwemvesten zijn gratis, en verplicht voor kinderen jonger dan 10 jaar.

Restaurants in Dinant

We zijn vaak uit eten geweest in Dinant, dit zijn onze aanraders:
In het centrum vlakbij de kerk, en met uitzicht op de Maas, ligt Café Leffe. Een populair café en brasserie waar je heerlijk kunt eten en natuurlijk ook een Leffe-biertje kunt drinken. Het beroemde bier is zelfs in een paar gerechten verwerkt.
Adres: Rue Adolphe Sax 2

Zin in goed Aziatisch eten? Dan is Vietnamees restaurant Hoa Sen wat voor jou. Er staan niet alleen Vietnamese gerechten op de kaart, maar ook Thaise. Als toetje kozen mijn kinderen voor een authentiek Vietnamees toetje (ehm, not…), namelijk een Dame Blanche. Maar die was heerlijk! Het restaurant is populair en niet groot, dus reserveren is aan te raden.
Adres: Rue Grande 49

Echte carnivoren (dat is iedereen in mijn gezin behalve ik…) moeten naar Le Café Ardennais. De specialiteit van het huis is de pavé de boeuf, waarbij je zelf je steak bakt op een steen. De garnituur die je erbij krijgt is prima verzorgd. Vegetariërs kunnen het restaurant beter mijden.
Adres: Avenue Franchet d’Esperey 5 (aan de overkant van de Maas, tegenover de Citadel)

Ik twijfelde of ik tapasrestaurant Le Coin a Tapas zou noemen als aanrader. Het eten was prima en de bediening was vriendelijk, maar slordig. Zo vergaten ze tot twee keer toe een gerechtje dat we hadden besteld. En een tapasrestaurant waar al vroeg op de avond de patatas bravas op zijn? Ik vind het bijzonder! Laten we het erop houden dat ze hun avond niet hadden. Het restaurant heeft een terras aan een leuk pleintje, waar je tot in de avond in de zon kunt zitten.
Adres: Place Saint-Nicolas 6

Hotels en appartementen in Dinant met kinderen

Wij overnachtten in appartement L’Entre Ciel et Meuse, een gezellig en schoon appartement op een zolderetage, geschikt voor twee tot vier personen en op loopafstand van het centrum. En hier vind je meer hotels en appartementen in Dinant.

* Prijzen kunnen wijzigen. Laatste check: april 2024.

Ben jij wel eens in Dinant geweest? Heb jij nog meer tips voor Dinant met kinderen?

Ook leuk om te lezen

4 reacties

E. 25 mei 2018 - 9:36 am

Twee jaar geleden bezochten wij ook Dinant. Ons meisje vond de plaats zelf niet zo leuk, maar de railbike des te meer!

Antwoord
Annemarie 26 mei 2018 - 9:12 am

Het railbiken vonden mijn kinderen ook een van de leukste dingen die we vanuit Dinant gedaan hebben. Dat en het varen in Dinant zelf. 🙂

Antwoord
Michal | Reiswijzer kids&co 18 mei 2018 - 9:24 am

Dat ziet er allemaal leuk uit Annemarie. Jullie hebben je wel vermaakt zo te lezen… Dat railbiken staat ook al een tijdje op mijn lijstje van dingen die ik nog eens wil doen. In Maredsous ook bier gedronken? Of staat daar geen klooster waar ze het gelijknamige bier brouwen?

Antwoord
Annemarie 18 mei 2018 - 9:05 pm

We hebben ons prima vermaakt, veel gedaan! En we hadden mazzel met het weer. Het railbiken is echt heel leuk. We hebben geen bier gedronken in Maredsous, we hebben er maar kort gepauzeerd voordat we weer terug gingen fietsen. Maar er is daar inderdaad wel een abdij waar ze bier brouwen. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.