Home Europa Doen in Alghero en omgeving op Sardinië

Doen in Alghero en omgeving op Sardinië

by Annemarie
doen in Alghero

In april was ik met collega-blogger Michal een paar dagen op Sardinië. We overnachtten bij een mooie agriturismo niet ver van de stad Alghero, aan de westkust. We hadden niet veel tijd, maar dankzij onze huurauto hebben we toch ontzettend veel gezien van het eiland, en dan met name van het noorden en het westen. Dit zijn mijn tips voor wat je allemaal kan doen in Alghero en omgeving. Met veel foto’s erbij, omdat het allemaal zo mooi is daar…

Bezienswaardigheden in Alghero

doen in Alghero
We zijn een paar keer in Alghero geweest, om te eten en een keer wat langer om de oude stad te bekijken. We wandelden van de jachthaven, waar vissersbootjes en fijne jachten liggen aangemeerd, naar het middeleeuwse centrum van de stad. Dit deel van de stad is omgeven door een Catalaanse stadsmuur uit de 16e eeuw. We gingen door een van de poorten naar binnen en liepen daarna over de stadsmuren, de bastioni, van de haven naar de andere kant van het oude centrum. Je passeert dan een paar torens, kanonnen en ander wapentuig waarmee de vijand vroeger op afstand werd gehouden. Vanaf de stadswal heb je mooi uitzicht over zee en Capo Caccia.

doen in Alghero

Chiesa di San Michele

Ook mooi: de gotische Campanile (klokkentoren) uit de 16e eeuw en Chiesa di San Michele, een kerk uit de 17e eeuw. Het koepeldak van de kerktoren is gedecoreerd met gekleurde tegeltjes (die overigens een stuk minder oud zijn dan de rest van de kerk). Als je door de smalle straatjes van Alghero loopt, waan je je misschien soms in Barcelona. En dat is niet zo gek, want aan het eind van de middeleeuwen was de stad een Catalaanse kolonie. Alghero wordt daarom wel eens ‘Barceloneta’ genoemd, oftewel ‘klein Barcelona’. Sommige inwoners van de stad spreken nog steeds in een Catalaans dialect, het Algherees.

doen in Alghero

In het oude centrum

Tip: Als je met de auto naar Alghero gaat, kun je die het beste parkeren op Parcheggio Piazzale della Pace, vlak langs de doorgaande weg Via Giuseppe Garibaldi en tegenover de haven. Vanaf daar is het maar een klein stukje lopen naar het oude centrum.

Capo Caccia en de Grotta di Nettuno

Capo Caccia

De vuurtoren op Capo Caccia

Capo Caccia is een kaap van 180 meter hoog aan de westkust van Sardinië, op ca. 25 km van Alghero. Je rijdt er naartoe door het beschermde natuurgebied Porto Conte. Op de top van de kaap staat een vuurtoren uit 1864, maar daar kun je niet naar toe omdat het een afgeschermde militaire zone is. Vanaf verschillende viewpoints heb je een geweldig uitzicht op steile kliffen aan de westkant van de kaap en mooie baaien aan de oostkant.

Capo Caccia

Daar zit ik, te genieten van het uitzicht 🙂

doen in Alghero Capo Caccia

Wij hebben ‘m niet bezocht, maar eigenlijk is het een must-see: de Grotta di Nettuno, oftewel de Grotten van Neptunus. Deze druipsteengrotten liggen vlak boven zeeniveau onder in de rotsen van Capo Caccia. Je kan er naartoe met de boot vanuit Alghero maar je kan er ook komen met de auto en dan afdalen via de Escala del Cabirol, een trap met 655 treden. Via deze trap moet je dan ook weer omhoog lopen. De grotten zijn alleen te bezichtigen als het weer en de zee het toelaten. Er zijn nog meer grotten bij Capo Caccia, de Grotta di Nereo bijvoorbeeld, maar de Grotten van Neptunus zijn het bekendst. In het hoogseizoen kan het er druk zijn!

Kleurrijk Bosa

Bosa
Van Alghero is het ongeveer een uurtje rijden naar het mooie stadje Bosa. Maar niet alleen Bosa is de moeite waard, ook de weg ernaar toe langs de westkust is prachtig. Ga er maar vanuit dat je een paar keer wilt stoppen onderweg om foto’s te maken van het uitzicht.

doen in Alghero

Langs de kust, tussen Alghero en Bosa

Het stadje Bosa ligt aan rivier de Temo en staat bekend om de gekleurde huizen in het oude centrum van de stad. Bosa Marina is het deel van de stad dat aan zee ligt, en waar de meeste hotels staan. Aan de andere kant van de rivier ligt Sa Costa, de oude wijk. De gekleurde huizen in dit deel zijn op de helling van een heuvel gebouwd. Heel fotogeniek! Als je Bosa binnen rijdt zie je het kasteel van Bosa al liggen, bovenop de heuvel. Het leukst is om door de smalle straatjes omhoog te wandelen naar het Castello Serravalle – ook wel het Castello Malaspina genoemd, naar de familie die het kasteel bouwde.

Bosa

Castello Malaspina in Bosa

Uitzicht vanaf het Castello

Van het kasteel uit de 12e eeuw is niet veel meer over, maar vanaf de kasteelmuren heb je een schitterend uitzicht over de stad, de brug Ponte Vecchio en de rivier. Binnen de muren van het kasteel staat een klein kerkje, Nostra Signora de Sos Regnos Altos, met binnen fresco’s op de muren die dateren uit de 14e eeuw.

Murales kijken in Tinnura

murales van Tinnura
Als je dan toch al naar Bosa bent gereden, rijd dan een klein stukje verder, naar het dorp Tinnura. Het dorp stelt niet veel voor, maar zodra je er binnen rijdt zie je de eerste muurschilderingen al. Parkeer je auto en wandel door de straatjes vol met murales, waarop vooral landelijke taferelen te zien zijn. Je ziet de meeste op muren en gevels langs de doorgaande weg, maar ook in enkele zijstraatjes. Heel bijzonder! Meer weten? Lees dan mijn blog over Tinnura, met veel foto’s!

Nuraghe Losa

Nuraghe Losa
Nog iets zuidelijker dan Bosa en Tinnura, en wat meer het binnenland in, ligt nuraghe Losa. Nuraghi zijn torens van gestapelde stenen die in de bronstijd in Sardinië werden gebouwd. In die tijd stond het hele eiland er vol mee. Je kan er verschillende bezoeken, maar nuraghe Losa – uit de 14e eeuw v. Chr. – is nog heel goed intact. Je kan de toren ook van binnen bekijken en met een trap binnenin de toren kun je zelfs naar de verdieping erboven. Hoe maakten ze dat toch allemaal in die tijd?! De ingang naar de grote toren (die hoger is dan het lijkt op de foto) zit verstopt achter de voorste ronde verdedigingstoren. Binnenin de toren zijn meerdere vertrekken gemaakt en rondom de nuraghe liggen de restanten van een dorpje.

Nuraghe Losa

De nuraghe Losa ligt vlak langs de snelweg bij de plaats Abbasanta, ca. 100 kilometer van Alghero. De snelste route is door het binnenland, over snelweg E25. Entree: 6 euro p.p.*

Spiaggia La Pelosa en Stintino

Spiaggia La Pelosa
Op een schiereiland in het noordwesten ligt Spiaggia La Pelosa, het mooiste strand van Sardinië. Het zand is wit, het water is turquoise gekleurd en vanaf het strand zie je een eilandje liggen met een oude verdedigingstoren erop: Torre della Pelosa. Vlak voor La Pelosa ligt Stintino, een vissersdorp met twee haventjes. Rondom de havens liggen leuke restaurantjes. Van Alghero naar Stintino is het ongeveer drie kwartier rijden. Het strand van La Pelosa ligt nog een paar kilometer noordelijker op het schiereiland. Het klinkt heel idyllisch en zo zag het er ook uit toen wij er waren, maar dat was in april. In de zomer schijnt het erg druk te zijn bij Spiaggia La Pelosa.

Overnachten en eten in Alghero en omgeving

Er zijn veel leuke hotels en appartementen in en om Alghero. Wij overnachtten op de mooie en rustige agriturismo Residenze di Campagna San Giuliano, op ca. 10 kilometer van Alghero. Je kan er overnachten in een appartement of villa, en er zijn meerdere zwembaden, een paar speeltuintjes en een goed restaurant met lokale Sardijnse specialiteiten. Maar je kan ook kiezen voor een hotel of appartement in Alghero, of in het nabijgelegen dorp Fertilia vlakbij het strand.

Pizzeria Lu Furat, Alghero

Pizzeria Lu Furat

En dan nog twee restauranttips: in het oude centrum van Alghero kan ik je pizzeria Lu Furat aan de Via Minerva aanbevelen. Op de kaart staan heerlijke pizza’s en de lokale specialiteit ‘fainè’, een soort hartige pannenkoek van kikkererwtenbloem in verschillende varianten. In Fertilia hebben we lekker gegeten bij café-restaurant Officine. Met een speciale vermelding voor de zeer vriendelijke ober. 🙂

Je kunt hier je verblijf op Residenze di Campagna San Giuliano boeken!

* Prijzen kunnen wijzigen. Voor het laatst gecheckt in maart 2024.

Homepage - D-reizen

Lees ook mijn andere blogs over Sardinië!

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.