Als je door zuiden van IJsland reist, kun je bijna niet om het dorp Vík í Mýrdal – kortweg Vik – heen. Vik ligt aan de voet van de Mýrdalsjökull-gletsjer en is de meest zuidelijk gelegen plaats van IJsland. Wanneer je over de ringweg (route 1) in het zuiden rijdt, kom je vanzelf langs het dorp. Vik staat vooral bekend om de zwarte stranden, waarvan het Reynisfjara-strand de populairste is. Maar er is nog meer te zien en doen in Vik en omgeving!
Vík í Mýrdal ligt aan de zuidkust van IJsland, zo’n 180 kilometer van hoofdstad Reykjavik. De ringweg van IJsland gaat dwars door Vik, en het dorp is daardoor een populaire plaats voor een tussenstop. Voor een overnachting, of alleen om wat te eten of te tanken. En natuurlijk om de bekende vulkanische zwarte stranden aan de Atlantische Oceaan te bezoeken.
Reynisfjara
Het mooiste en meest bezochte zwarte strand van Vik is Reynisfjara. Dat is niet alleen vanwege het lange strand, maar ook vanwege de grot en de indrukwekkende wand met basaltzuilen. Het strand is bekend uit Game of Thrones en komt ook vaak voor op lijstjes met de mooiste stranden ter wereld. De moeite van het bezoeken waard dus!
Wij bezochten Reynisfjara op een zonnige ochtend in december. In de winter heb je bij zonnig weer mooi ‘golden hour’-licht, zodat je prachtige foto’s kunt maken. We hadden dus geluk! We wandelden eerst naar de bijzondere basaltzuilen, om wat foto’s te maken.

Poseren op de basaltzuilen hoort erbij
Vlak ernaast ligt de grot Halsanefshellir, waarin nu grote ijspegels aan het plafond hingen. Als het vloed is, kun je de grot niet bezoeken, omdat de zee dan tot aan de ingang van de grot komt.

De grot bij Reynisfjara
Je moet sowieso opletten bij dit strand, want je ziet het niet direct, maar de zee bij Reynisfjara is onvoorspelbaar, met verraderlijke stromingen en gevaarlijk hoge ‘sneaker waves’. Hier wil je niet in het water terechtkomen! Dus houd voldoende afstand van de zee, zeker als je het strand met kinderen bezoekt. Vlak voor het strand staan informatieborden met lichten erop. Als het rode licht brandt is het te gevaarlijk om het strand te betreden. Je kan gratis parkeren bij het strand en er is een restaurant met toiletten.

Uitzicht vanaf Reynisfjara op Dyrhólaey
Reynisdrangar
Vanaf het strand van Reynisfjara heb je een prachtig uitzicht op een paar geërodeerde puntige basaltrotsen in zee: Reynisdrangar.
Deze 66 meter hoge pilaren zijn volgens de overlevering trollen die werden verrast door de eerste zonnestralen toen ze een schip aan wal probeerden te trekken. Ze veranderden in steen. Maar het kan ook zijn dat de rotsen ooit onderdeel waren van de kliffen, en door de eeuwen heen zijn geërodeerd door de golven. Hoe dan ook, de rotsen zijn het fotograferen waard, zeker als je er zulk mooi licht bij hebt als wij!
Langs de weg van Vik naar de parkeerplaats van Reynisfjara kom je trouwens ook nog langs een fotogeniek kerkje, Reyniskirkja.
Dyrhólaey
Als je op het strand van Reynisfjara naar rechts kijkt, zie je het schiereiland Dyrhólaey liggen.

In de verte zie je de rotsboog van Dyrhólaey liggen
Je kan er het beste met de auto naartoe rijden (ca. 20 minuten vanuit Vik). Vlakbij de parkeerplaats is een uitkijkpunt met een mooi uitzicht op Reynisfjara. Na een korte wandeling kom je bij de vuurtoren, met een viewpoint vlakbij vanaf waar je de rotsboog goed ziet. Dyrhólaey is het zuidelijkste punt van IJsland, en een plek waar in het voorjaar veel vogels broeden, waaronder papegaaiduikers. Om de vogels te beschermen, zijn in die periode delen van het gebied niet toegankelijk voor publiek.
Víkurfjara Black Sand Beach
Aan de andere kant van de rotspilaren in zee, recht voor het dorp Vik, ligt Víkurfjara Black Sand Beach. Als je ‘Black Sand Beach Vik’ opzoekt in Google Maps kom je hier uit. Dit langgerekte strand is misschien wat minder spectaculair dan Reynisfjara, maar ook zeker de moeite waard en een stuk rustiger. Toen wij het zwarte strand bezochten was het… wit, door de sneeuw.

Ehm… White Snow Beach?
Ook vanaf dit strand zie je de rotsen van Reynisdrangar liggen. Het geluid van de bulderende golven was hier trouwens echt indrukwekkend.
Vikurkirkja
In Vik staat een mooi wit kerkje met een rood dak, Vikurkirkja. Het ligt vlak langs de ringweg, dus je kan ‘m niet missen. Doordat de kerk op een heuvel staat, heb je vanaf hier een prachtig uitzicht over het dorp en Black Sand Beach.
De Lutherse kerk werd gebouwd in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Als de nabijgelegen Katla-vulkaan ooit uitbarst, dan is dit waarschijnlijk het enige gebouw in Vik dat blijft bestaan. Toen wij er waren was de kerk gesloten, dus we hebben het niet van binnen gezien. Maar de buitenkant en het uitzicht zijn al genoeg voor een mooie foto!
Lava show
Wij kwamen er zelf helaas niet aan toe, maar de Lava Show in Vik schijnt een echte aanrader te zijn. Tijdens de show wordt een vulkaanuitbarsting nagebootst, waarbij echte lava wordt verhit totdat deze smelt. Als bezoeker zie, ruik en voel je de hitte van deze lava. Bovendien leer je tijdens je bezoek van alles over vulkanen en lava. De show duurt ongeveer 45-55 minuten. Als je zeker wilt zijn van een plekje, kun je van tevoren kaartjes boeken via Get Your Guide.
Het DC-3 vliegtuigwrak bij Sólheimasandur
In 1973 stortte een Amerikaanse DC-3 neer op het zwarte zandstrand van Sólheimasandur, op zo’n 25 kilometer van Vik. Alle inzittenden overleefden de crash, maar de wrakstukken liggen er nog steeds. Nu is deze plek een populaire toeristische attractie, want je kan er bijzondere foto’s maken. Je moet alleen wel een stukje lopen; vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer een uur naar het wrak… en dat moet je dan ook weer terug wandelen. Een alternatief is de Plane Wreck-shuttlebus die je voor ca. €22 p.p.*,- binnen 10-15 minuten naar het wrak brengt.

Foto via Pixabay
Kleed je goed aan als je naar het vliegtuig gaat wandelen, want je loopt over een kale vlakte waar het vaak waait. Wij besloten het vliegtuigwrak overigens te laten voor wat het was. Buiten het wrak is er namelijk niet veel te zien en het was nogal koud. Je kan het vliegtuig niet van de weg zien liggen.
Katla Ice Cave
Wat ook heel gaaf moet zijn, is een bezoek aan de Katla Ice Cave in de Mýrdalsjökull-gletsjer. De gletsjer ligt op de nog actieve Katla-vulkaan. Deze vulkaan barst meestal zo om de 50 jaar uit. De laatste keer was in 1918, dus de vulkaan wordt goed in de gaten gehouden. Omdat een bezoek aan de gletsjer en de grot niet helemaal zonder risico’s is, kun je het beste een georganiseerde tour met een gids boeken. Er zijn bijvoorbeeld tours waarbij je in een grote truck naar de gletsjer rijdt (deels off-road), een wandeling over de gletsjer maakt en de Katla-ijsgrot bezoekt. De ijsgrot ligt op een halfuurtje rijden van Vik.
Waterval Skógafoss
Op zo’n halfuur rijden van Vik ligt de bekende waterval Skógafoss, bij het dorpje Skogar. Hier stroomt de Skógá-rivier over de rand van een klif 60 meter naar beneden. Je kan de 25 meter brede waterval beneden bekijken, en je kan via trappen rechts van de waterval omhoog lopen naar de top van de klif. Zo zie je de waterval van bovenaf en heb je een mooi uitzicht over de omgeving (bij mooi weer). Toen wij bij Skógafoss waren, begon het te sneeuwen. Het uitzicht was daardoor niet geweldig, want bijna alles was wit, ook de lucht.

De rand van de waterval van bovenaf
Boven liepen we een klein stukje langs de rivier, tot we bij een volgende waterval kwamen, de Hestavadsfoss. Maar omdat het bleef sneeuwen zijn we omgekeerd. Om weer op te warmen dronken we wat bij de Skogafoss Bistro Bar, bij de parkeerplaats.

De Hestavadsfoss in de sneeuw

Met de trap naast de waterval weer naar beneden…
Waterval Seljalandsfoss
Nog iets verder van Vik, op ca. 50 minuten rijden, ligt een van de bekendste watervallen van IJsland: de Seljalandsfoss. Deze 65 meter hoge waterval ligt niet ver van de ringweg en is dus makkelijk te bezoeken. In andere jaargetijden kun je achter de waterval langs lopen, maar het pad was nu afgesloten. Het zal te glad en gevaarlijk zijn in de winter.
Na wat foto’s liepen we door naar de Gljúfurárfoss (of Gljufrabui), een paar honderd meter verder. Deze waterval is half verborgen in een kloof, maar we konden er niet dichtbij komen. In andere omstandigheden kun je een stukje de kloof in lopen om de waterval te fotograferen. Je schijnt daarbij niet droog te blijven…
Je ziet, er is van alles te zien en doen rondom Vik! We hebben zelf niet alles gedaan van wat hierboven staat, dus we moeten nog een keer naar IJsland. Heel vervelend. 😉
Misschien ook leuk om te lezen:
– De Golden Circle in IJsland in de winter
* Prijzen kunnen wijzigen
Dit artikel bevat affiliate links.