Home Europa De Vintgar kloof bij Bled is een must-see

De Vintgar kloof bij Bled is een must-see

by Annemarie
Vintgar kloof in Slovenie

Tijdens ons bliksembezoek aan Slovenië in 2015 van maar liefst één hele dag bezochten we niet alleen Predjama Castle, maar ook de prachtige Vintgar-kloof. We overnachtten op loopafstand van de Vintgar-kloof in Eco Hotel AMS Beagle in het gehucht Podhom, op 4 kilometer afstand van het meer van Bled. Dit kleine, splinternieuwe en kindvriendelijke hotel zou in juni 2015 haar deuren openen en was nog niet geopend toen we het boekten. Wel even spannend dus of het hotel op tijd klaar was om gasten te ontvangen, want je weet: dit soort projectjes lopen nog wel eens uit.

Gelukkig was dat hier niet het geval. Het hotel was open (hoezee!) en wij waren het vierde groepje gasten sinds de opening. We maakten kennis met de zeer gastvrije eigenaars, brachten wat spullen naar onze mooie, modern ingerichte hotelkamer (appartementje eigenlijk) en togen naar de kloof.

Vintgar kloof bij Bled

Eco Boutique Hotel AMS Beagle

Voor het wandelen gingen we eerst nog even lunchen. Vlakbij de ingang van de kloof zit restaurant Vintgar, met een groot terras. Dat de kloof redelijk wat toeristen trekt blijkt wel uit het menu, dat in vijf talen is opgesteld. De serveerster bleek zelfs Nederlands te spreken. Toen mijn man een ‘biertje’ bestelde was haar reactie: ‘Een biertje? In Slovenië drinken we BIER.’ Okeeeee, doe dan maar een BIER. 🙂

De Vintgar kloof

De Vintgar-kloof (entree: volwassene € 10/kind € 3/kind tot 6 jaar € 1*) was in het echt net zo mooi als op de foto’s die ik thuis al had gezien. De kloof werd in 1891 ontdekt door Jakob Žumer, de burgemeester van het dorp Gorje, en cartograaf en fotograaf Benedikt Lergetporer. Ze vonden het er zo mooi dat ze het toegankelijk wilden maken voor iedereen. Twee jaar later werd de kloof opengesteld voor publiek.
Vintgar kloof

Voor kinderen is een wandeling door de kloof prima te doen, aangezien de Vintgar-kloof maar 1,6 kilometer lang is. Je loopt over bruggen en houten wandelpaden langs steile rotswanden en boven het snelstromende, heldergroene water van de Radovna-rivier. Op plaatsen waar het water wat rustiger is, kun je de vissen zien zwemmen. Aan het eind van de route ligt de 16 meter hoge Šum-waterval. Onze kinderen vonden het heel leuk om over de houten planken te lopen en naar de vissen te kijken. Onze dochter heeft het grootste deel van de wandeling zelfs huppelend gedaan. 😉

Vintgar kloof bij Bled

Drukte in de kloof

Het enige minpuntje: het was er vrij druk (want tja, hoogseizoen…). En omdat de paden vrij smal zijn, moet je soms even wachten om tegenliggers te laten passeren. De meeste mensen lopen de kloof namelijk weer terug via dezelfde route. Er is aan het eind wel een alternatieve route terug, buiten de kloof om, maar wij kozen ervoor om dezelfde weg terug te lopen. Onze kinderen vonden het veel te leuk om over de bruggetjes te lopen/rennen/huppelen en wij vonden het helemaal niet erg om nog een keer te genieten van de watervallen en de mooie groene omgeving. Tip: als je de drukte wilt vermijden moet je ’s ochtends zo vroeg mogelijk gaan lopen. Dat kan vanaf 8:00 uur. Wel even een wekkertje zetten dan! Of ga juist aan het eind van de middag. In de wintermaanden is de Vintgar-kloof gesloten voor publiek.

Bezoek aan de Vintgar-kloof praktisch

– Entreeprijzen 2023: volwassene € 10/kind € 3/kind tot 6 jaar € 1.*
– Kaartjes kun je van tevoren online boeken via de officiële Vintgar kloof-website.
– Parkeren: € 10,-
– Openingstijden: in juli en augustus van ca. 7:30-19:00 uur. In juni en september van 8:00-18:00 uur, overige maanden ca. 9:00-17:00 uur. De kloof is te bezoeken van april t/m oktober.

Heb jij nog meer tips voor must-sees in Slovenië? Laat het me weten in een reactie!

Lees ook mijn andere blogs over Slovenië!

* Prijzen kunnen wijzigen, laatste check: juli 2023.

Ook leuk om te lezen

12 reacties

Liesbeth 10 juni 2018 - 8:05 pm

Leuk om te lezen, wij gaan in augustus een kijkje nemen in Bled en zeker ook deze kloof!

Antwoord
Annemarie 11 juni 2018 - 8:02 am

Het duurt nog even, maar veel plezier alvast!

Antwoord
Dennis 6 juni 2018 - 6:15 pm

Hoi Annemarie,
Ik ben samen met mn vrouw op dit moment op vakantie in slovenie en deze kloof stond na genoeg boven aan mijn lijstje maar helaas is het gesloten. Wel vanaf de andere kant een stukje kunnen oplopen, daar was de waterval af mooi om te zien. Misschien in de toekomst maar weer is terug dan maar.

Antwoord
Annemarie 6 juni 2018 - 7:39 pm

Hoi Dennis,
Wat jammer dat de kloof gesloten is! Vanwege reparatiewerkzaamheden aan de weg, zie ik nu op hun website. Bedankt voor het melden! Volgens mij gaat de kloof binnenkort weer open. En inderdaad dan nog maar een keertje terugkomen. 🙂

Antwoord
Ellen 6 mei 2018 - 10:55 pm

Is de kloof te doen met een kinderwagen? Zoontje kan al lopen maar geen kilometers.

Antwoord
Annemarie 8 mei 2018 - 3:55 pm

Ik zou het niet doen. De wandelpaden zijn heel smal, met af en toe wat traptreden en je hebt te maken met tegenliggers. Een kinderwagen of buggy is dus niet handig!

Antwoord
Tom 18 september 2017 - 1:36 pm

Ik en mijn vriendin staan op dit moment in de kloof. Even wat drinken met zicht op de grote waterval. Het is gewoonweg prachtig! 1 kleine verandering, het is 5 euro entree geworden voor volwassenen en kinderen 2.50 euro. Qua drukte valt het heel goed mee. Tip: doe een regenjasje mee!

Antwoord
Annemarie 19 september 2017 - 9:05 am

Mooi hè? 🙂 Bedankt voor het doorgeven van de gewijzigde prijzen, ik heb het meteen aangepast!

Antwoord
Monique 11 april 2017 - 12:24 am

Wij gaan aankomende zomer naar Bled en gaan zeker de kloof bewonderen en ook zeker het kasteel. Bedankt voor je leuke blog!

Antwoord
Annemarie 11 april 2017 - 9:16 am

De kloof en het kasteel zijn echt de moeite waard. Veel plezier alvast in Slovenië (maar dat gaat vast goed komen)!

Antwoord
Stéphanie 18 januari 2016 - 9:40 am

Mooi hoor! Doet me een beetje aan Johnston Canyon denken in Banff, great memories 🙂 Ik zet het op mijn to do lijstje mocht ik er dit jaar heen reizen. Van drukte zal ik waarschijnlijk/hopelijk geen last hebben, aangezien ik eind mei op vakantie ga.

Antwoord
Annemarie 18 januari 2016 - 7:32 pm

Ja, zeker op je to do-lijstje zetten als je naar Slovenië gaat! En mei is inderdaad beter denk ik, qua drukte. En anders gewoon heel vroeg je bed uit. 😉

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.