Home EuropaDuitsland Een duivels mooie wandeling door de Teufelsschlucht in de Eifel

Een duivels mooie wandeling door de Teufelsschlucht in de Eifel

by Annemarie

In de eerste week van de kerstvakantie gingen we een midweek naar de Eifel in Duitsland. We hadden een appartement geboekt in Biersdorf am See en maakten vanuit daar uitstapjes naar onder meer de stad Trier en Luxemburg. Er was in de omgeving zoveel te zien, dat een midweek veel te kort was! Ons eerste uitstapje in de Eifel ging naar de Irreler Wasserfälle en de Teufelsschlucht, oftewel de Duivelskloof, in Naturpark Südeifel vlakbij de grens met Luxemburg.

wandeling door de Teufelsschlucht in de Eifel

We parkeerden onze auto vlakbij de Irreler Wasserfälle, tussen de dorpen Prümzurlay en Irrel in. Deze waterval is overigens helemaal geen waterval, het zijn stroomversnellingen in rivier de Prüm. Waarom dit dan een waterval wordt genoemd is mij een raadsel, maar mooi is het er wel. Vanaf een overdekte houten brug over de rivier hadden we een mooi uitzicht over de met mos begroeide rotsblokken in de rivier.

Irreler Wasserfalle

Irreler Wasserfalle

Aan de andere kant van de brug zagen we wegwijzers staan, waarop onder meer de Teufelsschlucht aangegeven stond. Vanaf de rivier was het 2,1 kilometer lopen naar deze Duivelskloof. We troffen het, want onze kinderen hadden wel zin in een avontuurlijke wandeling! Dat we vanaf de kloof deze afstand dus ook weer terug moesten lopen naar de auto mocht de pret niet drukken.

Let op: bij de overstromingen van 2021 raakte de houten brug zwaar beschadigd en moest worden afgebroken. Ook de stroomversnelling is niet meer zoals deze was, doordat grote rotsblokken in de rivier werden meegesleurd. Sinds september 2023 is er een nieuwe hangbrug over rivier de Prüm. Deze hangbrug is 16 meter hoog en staat zo’n 100 meter van de plek waar de oude brug stond. Maar je kan de wandeling ook starten vanaf het bezoekerscentrum Naturparkzentrum Teufelsschlucht.

wandeling door de Teufelsschlucht

Al aan het begin van de wandeling moesten we een eerste trap beklimmen. Ik zeg niet wie van ons vieren de slechtste conditie heeft, maar al snel liep ik achteraan. Dat was natuurlijk alleen maar omdat ik meer tijd nodig heb voor het maken van foto’s. 😉

wandeling door de Teufelsschlucht

Zo hoog zijn die rotsblokken dus!

Een stukje verderop spotten we opeens een grote, bruine roofvogel op een boomstam. Maar helaas spotte hij ons ook en vloog weg. Jammer dat hij niet even wilde blijven zitten voor een foto. We volgden de aangegeven route naar de kloof over smalle, modderige paadjes en soms gladde traptreden. Onderweg hadden we vanaf verschillende hoger gelegen plekken een mooi uitzicht op de omgeving.

Aan het einde van de laatste IJstijd, zo’n 12.000 jaar geleden, braken er grote rotsblokken af van het Ferschweiler Plateau. Hieruit zijn onder meer de Irreler Wasserfälle en de Teufelsschlucht in de Eifel ontstaan. De steile verweerde zandstenen rotswanden in dit gebied hebben bijzondere vormen en het mos op de rotsblokken is echt groener dan groen.

wandeling door de Teufelsschlucht in de Eifel

Zie jij het gezicht in deze rots?

wandeling door de Teufelsschlucht in de Eifel

Ergens halverwege moesten we al een kleine kloof door, onder een rots door. De Duivelskloof zelf is 28 meter diep en op het smalste punt slechts een meter breed.

De Teufelsschlucht in de Eifel

De wandeling van de Irreler Wasserfälle naar de kloof was maar 2,1 kilometer, maar doordat een groot deel van het pad omhoog ging, deden we hier zeker anderhalf uur over. Weer terug naar de waterval ging het wat sneller, omdat we meer afdaalden. Mocht je naar de Eifel gaan, dan is een wandeling door de Teufelsschlucht echt een aanrader. Want wat een bijzonder landschap! Ik dacht trouwens dat ik na al het geklim en geklauter drie dagen spierpijn zou hebben, maar dat viel gelukkig reuze mee. 🙂

De Irreler Wasserfälle bij de Teufelsschlucht in de zomer

In de zomer van 2020 waren we weer in de buurt en bezochten we nogmaals de Irreler Wasserfälle. Ik wilde namelijk graag wat zonnige foto’s maken, dat geeft toch weer een ander beeld van de omgeving. Het was er nu veel drukker dan toen we er een paar jaar geleden in de winter waren. En omdat het heel warm was die dag, waren er ook veel mensen die langs het water een plekje hadden opgezocht tussen de bomen voor een picknick. Sommigen hadden zelfs een eigen hangmat meegenomen voor een dagje relaxen bij het water.

Brug bij de Irreler Wasserfalle

De brug bij de Irreler Wasserfälle

Kinderen vermaakten zich op de rotsen

Ik had zelf graag de hele wandeling door de Teufelsschlucht nog eens over gedaan, maar mijn kinderen hadden daar ECHT geen zin in. De dag ervoor hadden we namelijk al een stukje van de Mullerthal Trail in Luxemburg gewandeld. Een wandeling in een vergelijkbare en net zo mooie omgeving, zo’n 15 kilometer verderop, maar aan de andere kant van de grens. Ook een aanrader!

Irreler Wasserfalle

Irreler Wasserfälle in de zomer

Irreler Wasserfälle

Wandeling door de Teufelsschlucht in de Eifel praktisch:

– De meeste mensen beginnen hun wandeling bij het bezoekerscentrum Naturparkzentrum Teufelsschlucht, vanaf waar verschillende wandelingen door het gebied zijn aangegeven. Je kunt hier ook een audiotour huren en een tentoonstelling bezoeken over het ontstaan van dit bijzondere landschap.
Adres Naturparkzentrum: Ferschweilerstrasse 50 D, D-54668 Ernzen.
– Bij de overstromingen van 2021 is de houten brug over de Irreler Wasserfälle weggeslagen, maar sinds eind september 2023 kun je de rivier weer oversteken over een nieuwe hangbrug. Die staat niet op dezelfde plek, maar een stukje verderop.
– Vanwege de vele trappen en steile afdalingen is de wandeling niet geschikt voor kinderwagens.
– Trek goede wandelschoenen aan, zeker als het geregend heeft, want dan kan het op sommige plekken glad zijn.
Tip: vlakbij de Teufelsschlucht ligt een Dinosauruspark. Erg leuk voor kinderen, maar let op, van november tot half maart/begin april is het dinopark gesloten!

Hotels en appartementen in de buurt van de Teufelsschlucht

Leuke hotels in de buurt van de Teufelsschlucht en het dinosauruspark vind je hier. Een klein stukje noordelijker in de Eifel, op een uurtje rijden van de kloof, ligt Landalpark Wirfttal.

Tip: Lees ook de blog van Ivonne, met tips voor de mooiste gebieden om te wandelen in Duitsland. Nog meer wandelingen – met routebeschrijvingen – in onder meer de Eifel en Klein Zwitserland vind je in de handige Rother wandelgids Eifel.

Dit artikel over de Teufelsschlucht in de Eifel werd voor het eerst gepubliceerd in januari 2017, en voor het laatst geactualiseerd in december 2023.

Ook leuk om te lezen

18 reacties

Jean-pierre en christine van snick-hauters 20 mei 2024 - 2:30 pm

Als ik het goed begrepen heb is er nu een nieuwe brug of vergis ik mij en hoeveel km is de afstand juist die jullie gedaan hebben.

Antwoord
Annemarie 20 mei 2024 - 6:14 pm

Dat klopt, sinds september 2023 is er een nieuwe hangbrug. Deze staat niet op dezelfde plek als de vorige brug. Helaas heb ik deze nieuwe brug nog niet zelf bezocht. De wandeling die wij deden was iets meer dan 4 km in totaal (2,1 heen en 2,1 km terug), maar de route zal niet meer helemaal hetzelfde zijn denk ik, vanwege de nieuwe brug.

Antwoord
Jan jamin 19 augustus 2022 - 10:19 pm

Ook heb deze duivelskloof al eens bezocht,maar hoop zo spoedig mogelijk weer hiervan te genieten.
Hou je van een leuke uitdaging en natuur dan ben je op het juiste adres.
Geniet van deze over geweldige natuur.

Antwoord
Manon 6 augustus 2021 - 10:16 pm

Wat een leuke blog! Helemaal enthousiast geworden en we gaan dit gebied zeker bezoeken vanuit Luxemburg. Al heb ik door wat googelen begrepen dat dit gebied flink veel schade heeft opgelopen door het noodweer en de overstromingen. Het water in de Prüm heeft een paar meter hoog gestaan en die houten brug is schijnbaar weggeslagen 🙁

Antwoord
Annemarie 7 augustus 2021 - 11:56 am

Oh echt? Dat zou echt heel erg zonde zijn… Hopelijk kun je er inmiddels wel weer wandelen?

Antwoord
Corry 6 juli 2022 - 10:11 am

Nu in juli 2022 is de brug nog helemaal kapot. De schade in dit gebied is groot,de wandelweg zoals beschreven is niet toegankelijk, omdat je het water daar niet over kunt. Beter starten vanaf het bezoekerscentrum, Naturparkzentrum Teufelsschlucht.

Antwoord
Annemarie 6 juli 2022 - 10:26 am

Bedankt Corry, voor deze informatie! Ik zal dit noemen in mijn blog. Hopelijk wordt de brug binnenkort weer hersteld…

Antwoord
Jenny 11 september 2020 - 11:35 pm

Wat een prachtig gebied! Ik twijfel om hier volgende maand in de herfstvakantie naar toe te gaan. Maar eigenlijk staat alles nog open (binnen Duitsland).

Antwoord
Annemarie 12 september 2020 - 10:36 am

Aanrader hoor, het is er echt prachtig! Net als het Mullerthal in Luxemburg trouwens, net over de grens.

Antwoord
Jean-Marie Pirlotte 6 juli 2020 - 11:14 am

kan je a.u.b. het adres geven vanwaar de wandeling vertrekt die jullie liepen

Antwoord
Annemarie 7 juli 2020 - 3:33 pm

Wij deden de wandeling vanaf de Irreler Wasserfälle. De parkeerplaats ligt aan de Prümzurlayer Strasse bij het plaatsje Irrel. (Je kan de wandeling ook doen vanaf Naturparkzentrum Teufelsschlucht, maar ik weet niet of je dan ook bij de Wasserfälle komt).

Antwoord
Stefan CONINX 18 september 2019 - 9:31 pm

Hoi Annemarie,

Is deze beschreven wandeling goed bewegwijzerd ? We zijn er 25 jaar geleden geweest en hebben toen de wandeling aangevat maar hebben ze niet voltooid omdat de bewegwijzering erg onduidelijk was. We hebben destijds voor de zekerheid gekozen en zijn na een tijd te hebben gewandeld op onze stappen teruggekeerd. Nu ik jouw verslag heb gelezen heb ik wel zin om deze wandeling eens te voltooien. Alvast bedankt voor jouw leuk wandelverslag ! Gr. Stefan

Antwoord
Annemarie 20 september 2019 - 9:43 am

Volgens mij was het vrij goed aangegeven, hoewel ik me ook kan herinneren dat we op een bepaald punt twijfelden welke kant we op moesten. Maar dan stond het een stukje verderop aangegeven. Het is zeker de moeite waard om de wandeling een keer helemaal te doen! 🙂

Antwoord
Ardin 11 juni 2018 - 3:23 pm

En u moet zeker ook eens de route in de andere richting ,dus tegen de klok in , nemen dan zie het vanuit een ander perspectief naar ons inzicht mooier.

Antwoord
Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 7 januari 2017 - 3:04 pm

Ziet er heel bijzonder uit die rotsen! En wat grappig dat ze t een waterval noemen terwijl het er niet één is.

Antwoord
Annemarie 7 januari 2017 - 4:06 pm

Ja, ik ben er nog niet achter waarom ze het een waterval hebben genoemd. Maar ach, wat maakt het uit, het is er mooi. 😉

Antwoord
Stéphanie 6 januari 2017 - 7:33 pm

Daar zou ik graag eens wandelen. Super gaaf die grote rotsen en die kloof waar je doorheen moet lopen. En los daarvan is het gewoon een prachtig natuurgebied. Mocht ik weer die kant op gaan, dan zet ik deze korte wandeling zeker op mijn lijstje 🙂

Antwoord
Annemarie 7 januari 2017 - 4:05 pm

Het is echt heel mooi en bijzonder, dus zeker op je lijstje zetten! 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.