Home Europa De Spaanse Rijschool in Wenen

De Spaanse Rijschool in Wenen

by Annemarie
Spaanse Rijschool in Wenen

In paleis De Hofburg in hartje Wenen is de Spaanse Rijschool, of Spanische Hofreitschule, gevestigd. De rijschool bestaat al 450 jaar en is daarmee de oudste nog bestaande rijschool ter wereld. Oorspronkelijk was de rijschool eigendom van de keizerlijke familie. Zo werd de prachtige barokke rijzaal in paleis de Hofburg in 1735 gebouwd in opdracht van Keizer Karel VI. Waarom de rijschool ‘Spaans’ wordt genoemd terwijl deze in Wenen ligt? Dat heeft te maken met de Spaanse achtergrond van de Lipizzaner-paarden die er getraind worden. Alles over de Spaanse Rijschool in Wenen!

Spaanse Rijschool in Wenen

Voor Paleis De Hofburg

Spaanse rijschool in Wenen

De barokke rijzaal, die de Winterreitschule wordt genoemd

De paarden

In de rijschool worden witte Lipizzaner-paarden getraind in de klassieke dressuur. Alleen Lipizzaners dus, en ook alleen de hengsten. De paarden worden in Piber in de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken gefokt, en worden vanaf hun 4de jaar getraind voor de shows. Het duurt ca. 8 tot 10 jaar voordat ze klaar zijn om mee te doen aan de shows. Meestal gaan ze met pensioen als ze rond de 25 jaar oud zijn. Alleen de beste hengsten mogen daarna terug naar de stoeterij in Piber, als dekhengst. De rijschool beschikt over ongeveer 120 paarden, waarvan er gemiddeld ca. 70 in Wenen zijn. Wist je trouwens dat de Lipizzaner-paarden als zwarte veulens geboren worden? De meeste worden steeds lichter, maar sommige blijven bruin.

Spaanse Rijschool in Wenen

Elk paard heeft twee zadels en hoofdstellen: een voor de trainingen en een voor de shows.

Spaanse Rijschool in Wenen

De paarden stammen allemaal af van zes verschillende bloedlijnen. Omdat het niet zo handig is als veel paarden dezelfde naam hebben, krijgen ze de naam van hun moeder mee als roepnaam. Zo kan het dus gebeuren dat een stoere Lipizzaner-hengst de naam “Blanketta” draagt… (in dit geval voluit “Pluto Blanketta”: de bloedlijn + de naam van de moeder).

Het trainen van de paarden

Alle paarden hebben een vaste berijder. Voordat je een volwaardig berijder bent die mag deelnemen aan shows, moet je een opleiding volgen die wel acht jaar kan duren. Je begint als leerling en als je het goed doet eindig je als ‘Oberbereiter’. De rijschool is een echt mannenbolwerk: pas in 2008 werd de eerste vrouwelijke rijdster aangenomen. 2008!! De jongste hengsten beginnen hun eerste trainingsjaren in Heldenberg, zo’n 5O kilometer buiten Wenen. Dit is ook het zomerverblijf van de paarden die al meedoen aan de shows. Ze zijn er in juli en augustus (dan zijn er namelijk geen shows), en mogen daarnaast nog eens 6 tot 8 weken per jaar genieten van de frisse buitenlucht in Heldenberg. De wat oudere hengsten trainen in de rijschool in Wenen. De paarden worden getraind in verschillende gangen en sprongen, en laten deze tijdens shows op klassieke muziek zien. Een soort ballet met paarden dus.

Spaanse rijschool in Wenen

Ja hoor, parkeer ‘m hier maar…

De Spaanse Rijschool in Wenen bezoeken

Wij bezochten de Spaanse Rijschool in de zomer, een periode waarin er geen shows gegeven worden en de meeste paarden ‘op vakantie’ zijn in het buitenverblijf van de rijschool. (Zou daar de term ‘luxepaardje’ vandaan komen?) Maar ook dan is een bezoek aan de rijschool interessant. Helaas waren wij net te laat voor de ochtendtraining, en we moesten daarom genoegen nemen met een rondleiding door de rijschool en de stallen. Maar ook dat is interessant. We kregen een kijkje achter de schermen en een goed beeld van de rijschool en de tradities. De gids vertelde veel interessante weetjes over de rijschool en de paarden.

Spaanse rijschool in Wenen

Bij de stallen

In de stallen hebben we ook nog wat paarden gezien, die dus niet op vakantie waren. Het fotograferen van de paarden in de stallen is helaas verboden, daar worden ze onrustig van. Buiten mocht ik van een afstandje onderstaande foto nemen, nadat ik het netjes gevraagd had aan de gids. Toch nog een (stukje) paard op de foto. Natuurlijk is het jammer dat we geen show gezien hebben, maar dit was ook echt de moeite waard. Voor de beste prijs/kwaliteits-verhouding ben je met het bekijken van een ochtendtraining waarschijnlijk het beste uit. Of ga voor een combinatieticket voor de ochtendtraining en een rondleiding.

Wenen met kinderen

Stukje paard

De Spaanse Rijschool in Wenen praktisch

Adres: Michaelerplatz 1, in Paleis De Hofburg
– Er zijn alleen shows in het weekend. De prijzen van de toegangskaartjes variëren van € 27,- voor een staanplaats tot € 225,- voor een zitplaats op de eerste rij van de Royal Box. De goedkoopste zitplaatsen beginnen bij € 53,-. *
Reserveer je kaartjes voor een show op tijd!
– In de maanden juli en augustus zijn er geen shows.
– Kleine kinderen tot 3 jaar worden niet toegelaten tot de shows. Kinderen van 3-6 mogen gratis naar binnen, maar moeten op schoot bij een volwassene. Kinderen van 6-12 krijgen korting.
– Bezoek je de rijschool doordeweeks? Dan kun je kijken naar de ochtendtraining, van 10:00-12:00 uur. Kaartjes voor deze training kun je niet van tevoren reserveren, maar alleen kopen bij het Visitors Centre (bij de rijschool zelf). Een kaartje voor het bekijken van een training kost € 16,- voor een volwassene.*
– Je kunt ook een rondleiding doen door de rijschool en de stallen, onder begeleiding van een gids. Prijs voor een volwassene is €19,-.

* Prijzen voor het laatst gecheckt in april 2020.

Lees ook mijn blog met tips voor een bezoek aan Wenen met kinderen!

Heb jij de Spaanse Rijschool in Wenen al eens bezocht?

Ook leuk om te lezen

1 comment

Nanda 13 mei 2018 - 7:42 pm

Jaaaa! Zo geweldig!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.