Home Europa De Sky Walk in Świeradów-Zdrój in Zuid-Polen

De Sky Walk in Świeradów-Zdrój in Zuid-Polen

by Annemarie
Sky Walk in Świeradów-Zdrój

Het zuiden van Polen heeft er sinds de zomer van 2021 een nieuwe attractie bij: de Sky Walk in kuuroord Swieradów-Zdrój, in de provincie Neder-Silezië. De Sky Walk is een uitkijktoren van hout en staal, met een hoogte van 65 meter. Het is daarmee de hoogste uitkijktoren van heel Polen. Je wandelt geleidelijk omhoog, met een prachtig uitzicht op het stadje en de omliggende bergen. Naar beneden heb je twee opties: lopen, of met de glijbaan. Wij bezochten de Sky Walk in Świeradów-Zdrój vanuit het stadje Jelenia Góra, bij het Poolse Reuzengebergte.

Vanuit Jelenia Góra reden we in ongeveer drie kwartier naar de Sky Walk. Het was wel even zoeken naar een parkeerplaats, want je kunt niet vlakbij de uitkijktoren parkeren. Er zijn een paar betaalde parkeerplaatsen in de buurt van de toren, maar wij parkeerden een klein stukje verder, gewoon langs de straat – en gratis. En dan is het nog een stukje lopen… omhoog. Het laatste stuk naar de toren gaat over een steile weg, en dit is echt een pittige klim. Ik heb onderweg in elk geval een paar keer gepauzeerd om weer op adem te komen (maar ik heb dan ook geen conditie). En ik denk dat er maar weinig mensen zijn die in één keer fluitend naar boven lopen. Dat lijkt me dus wel een puntje van aandacht voor de mensen van de Sky Walk. Er rijden overigens ook taxi’s naar boven, dus dat is ook nog een optie.

Sky Walk in Świeradów-Zdrój

De Sky Walk van onderen gezien

Uitkijktoren van hout en staal

Maar als je dan eenmaal vlakbij de toren bent, is het wel gaaf om te zien, dat bouwwerk van hout en staal met helemaal bovenin een klein glazen uitkijkplatformpje. Het is net een kunstwerk. We kochten entreekaartjes en begonnen aan onze wandeling naar boven. Omdat je over de houten loopbruggen in zo’n 850 meter geleidelijk naar boven loopt, is dat gelukkig een stuk minder zwaar dan de wandeling naar de toren toe. En ondanks de drukte bij de toren, was het onderweg naar boven nergens ’te’ druk. Behalve helemaal bovenaan dan. Ik nam de tijd om foto’s te maken van de Sky Walk en het uitzicht op Świeradów-Zdrój en het IJzergebergte.

Mooi uitzichtje op het IJzergebergte

Touwtunnels, touwnet en glazen platform

Ongeveer halverwege de toren kun je een stukje afsnijden, via een paar sterke touwtunnels, door de Sky Walk zelf een ‘spinnencocon’ genoemd. Dit is natuurlijk een hit bij kinderen, ook bij die van ons.

Sky Walk in Świeradów-Zdrój

De spinnencocon

Helemaal bovenin, op een hoogte van 62 meter, is een rond observatieplatform met in het midden een touwnet. Leuk om overheen te lopen of op te zitten, als je geen hoogtevrees hebt. 😉

Voor wie het leuk vindt…

En er is een klein, glazen platform dat een paar meter uitsteekt boven de grond. Dat doet het natuurlijk leuk op een foto, maar ik was helaas niet de enige met dat idee. Sterker nog, er stond een hele lange rij van mensen die daar een foto wilden maken. Wat zeg ik, één foto? Ik bedoel eerder een stuk of 10, meestal van het type ‘selfie’, en dan van voren, van achter, van beide zijkanten en van boven. Dus… daar gingen wij niet op wachten. Want ik heb daar 1) geen geduld voor, en 2) die lange wachtrij was verre van coronaproof. Het lukte wel om snel een foto te maken van het glazen platform toen er net twee mensen afliepen.

Sky Walk in Świeradów-Zdrój

Het glazen platform met uitzicht

Het bovenste observatieplatform met een stukje van de rij.

Met de glijbaan naar beneden

Als je boven uitgekeken bent, kun je naar beneden wandelen. Maar je kan ook op een matje van de 105 meter lange glijbaan, dan sta je in een paar seconden beneden! Je moet hiervoor wel een apart kaartje kopen van 10 zloty, bovenin de toren bij de ingang van de glijbaan. Dat is best onhandig, want er stond een lange rij toen wij er waren. Waarom kun je dit kaartje niet tegelijk met de entreekaartjes kopen, vroegen wij ons af. Anyway, onze kinderen wilden natuurlijk heel graag met de glijbaan. En ik heel graag niet. Mijn man bleef bij de kinderen in de rij staan, en ik wandelde alvast naar beneden om ze op te wachten. Dat wachten duurde wel een tijdje vanwege de lange rij, dus ik hield mezelf ondertussen bezig met het updaten van mijn Instagram. Toen ze bijna aan de beurt waren belde mijn man mij, zodat ik klaar stond met mijn camera om ze te fotograferen. Gelukt! Boven bij de glijbaan wordt met een lampje aangegeven wanneer de volgende mag, maar er was ook iemand bij van de Sky Walk die het matje klaarlegde en een seintje gaf wanneer je mocht gaan.

Sky Walk in Świeradów-Zdrój

Daar komt mijn zoon aan!

Als je de toren verlaat word je – uiteraard – door de shop geleid. Verder is er een café aan de voet van de toren, en beneden zijn ook toiletten. Wij zijn naar het centrum van Swieradów-Zdrój gewandeld om daar te lunchen. Dat vonden wij veel gezelliger dan het café bij de Sky Walk.

Sky Walk in Świeradów-Zdrój

Centrale ligging van de Sky Walk

De Sky Walk ligt in Świeradów-Zdrój in het zuidwesten van Polen, niet ver van de grens met Tsjechië en Duitsland. Vanuit het Tsjechische Reuzengebergte of de omgeving van de stad Liberec is het ca. een uur tot anderhalf uur rijden, en vanuit Praag 2,5 uur. Ook vanuit Oost-Duitsland is de toren te bezoeken. Het is iets meer dan twee uur rijden van Dresden naar Świeradów-Zdrój. Vanuit het Poolse Reuzengebergte (waar wij zaten) is het ca. drie kwartier rijden, afhankelijk van waar je zit. Vanuit Wroclaw ben je ongeveer twee uur onderweg.

Sky Walk in Świeradów-Zdrój

Een bezoek aan de Sky Walk in Świeradów-Zdrój praktisch

Adres: Dąbrowskiego 8, 59-850 Świeradów-Zdrój in Polen
Entree: 69 zloty (ca. € 16,-) voor volwassenen, 53 zloty (ca. € 12) voor kinderen tot 12 jaar*.
Kaartje voor de glijbaan: deze kun je boven in de toren kopen, en kost € 10 zloty*.
Parkeren: er zijn een paar betaalde parkeerplaatsen enigszins in de buurt van de Sky Walk, zie de website voor actuele informatie. Bij de dichtstbijzijnde parking betaal je ca. 30 zloty*. Wij stonden ca. 50-100 meter verderop gratis langs de weg geparkeerd.
Lopen naar de Sky Walk: vanaf de parkeerplaatsen staan bordjes die de weg wijzen naar de Sky Walk. Het is een pittige, steile klim omhoog naar de toren, over een geasfalteerde weg.
Taxi’s: wie de steile wandeling naar boven niet ziet zitten, kan een taxi nemen.

* Prijzen kunnen wijzigen; voor het laatst gecheckt in maart 2024.

Misschien ook leuk om te lezen:
Het boomtoppenpad van Bachledka in Slowakije
Fietsen in Szklarska Poreba bij het Poolse Reuzengebergte
Wandelen naar Morskie Oko in het Poolse Tatragebergte

Ook leuk om te lezen

6 reacties

Chayenne 21 augustus 2021 - 12:52 pm

Wat een avontuur om helemaal tot boven te klimmen. Ik heb een beetje hoogtevrees, maar volgens mij kan ik dit wel aan haha. Het uitzicht is zeker de moeite waard, prachtig!

Antwoord
Annemarie 23 augustus 2021 - 7:24 pm

Ik denk dat je dit wel durft hoor! Misschien moet je dan alleen niet op het glazen plateautje gaan staan, helemaal bovenaan. 😀

Antwoord
Aniek 19 augustus 2021 - 5:54 pm

Wat een uitzichten! En ik zou zeker ook met de glijbaan naar beneden gaan! Maar wat een gedoe met de kaartjes.

Antwoord
Annemarie 20 augustus 2021 - 4:16 pm

Die glijbaankaartjes waren niet heel efficiënt geregeld nee. Leuk dat jij wel de glijbaan zou pakken. Ik niet hoor! 🙂

Antwoord
Elisa van Velzen 19 augustus 2021 - 5:52 pm

Hey wat gaaf zeg! Al heel wat keer in Polen geweest maar deze toren nooit beklommen. Super leuk dat je met de glijbaan naar beneden kunt.

Antwoord
Annemarie 20 augustus 2021 - 4:17 pm

De Sky Walk is nog heel nieuw, hij is pas in juni van dit jaar geopend. Die glijbaan is inderdaad erg leuk! (Als je ervan houdt, haha)

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.