Home EuropaBelgië De railbikes van de Molignée in de Ardennen

De railbikes van de Molignée in de Ardennen

by Annemarie
railbikes van de Molignée

Als je op vakantie bent in de Belgische Ardennen, dan is fietsen op een railbike over een oude spoorweg een echte aanrader. Het kan in de vallei van de Molignée. Wij deden dit tijdens een korte vakantie in het mooie stadje Dinant, in de provincie Namen. In de vallei van de Molignée kun je een tochtje op railbikes (in het Frans draisines) maken vanuit de plaatsen Warnant of Falaën. Het eindpunt is Maredsous.

We hadden van tevoren een railbike gereserveerd, met als vertrekpunt Warnant. Vanuit Warnant fiets je 4 kilometer naar Falaën, waar je even kunt pauzeren. Daarna kun je of terugfietsen naar Warnant, of verder door naar Maredsous (3 kilometer). Denk eraan: je moet ditzelfde stuk ook weer terugfietsen. Omdat onze kinderen het zo leuk vonden, besloten we all the way naar Maredsous te rijden, zodat we de hele route konden zien. Van Warnant naar Maredsous, en terug, is in totaal 14 kilometer fietsen, maar dat was prima te doen.

railbikes van de Molignee

Hoe werkt het bij de railbikes van de Molignée?

Er zijn vaste vertrektijden, omdat iedereen over hetzelfde spoor rijdt in dezelfde richting. Voor een bepaalde tijd moet je gearriveerd zijn bij het volgende station, zodat de fietsen op tijd omgedraaid kunnen worden voor de terugrit over hetzelfde spoor. Het omdraaien van de railbikes gebeurt op een stukje spoor op een soort draaiplateau. In Falaën lieten we de ene railbike achter, om een stukje verderop verder te gaan op een andere fiets en ander stukje spoorweg richting Maredsous. Inhalen kan niet. Stel dat je echt veel harder fietst dan degenen voor je, dan zou je van fiets kunnen ruilen. Of je pauzeert even om ze een voorsprong te geven.

Mijn dochter hard aan het trappen…

Van Warnant naar Falaën

We vertrokken om half elf ’s ochtends vanuit Warnant. We liepen naar de voorste fiets, zetten de zadels op de juiste hoogte en we konden weg. Onderweg kwamen we langs een paar tunneltjes (gillen verplicht volgens onze kinderen) en een paar steile rotswanden. We fietsten om de beurt en voordat we het wisten waren we al bij het station van Falaën. Daar moet je even wachten voordat je verder kunt naar Maredsous, of terug naar Warnant. Een verplichte pauze dus, waarin je wat kunt drinken op een terrasje of wat kunt eten bij het restaurant in het voormalige stationsgebouw.

railbikes van de Molignée

railbikes van de Molignée

Het stationsgebouw van Falaën

En door naar Maredsous

Wij gingen dus door. Het laatste stuk naar Maredsous fietsten mijn dochter en ik. Of het aan mij lag, aan de fiets, of aan het traject wist ik op dat moment nog niet, maar ik vond het fietsen best een beetje zwaar gaan. Dat werd natuurlijk weg gelachen door mijn man (vanaf het bankje), die over mijn slechte conditie begon. Tssssk. In Maredsous pauzeerden we weer, totdat we terug konden railbiken naar Falaën. Je kunt hier eventueel wat eten in restaurant La Gare de Maredsous, in het oude stationsgebouw naast het spoor van de railbikes. Mijn man en dochter fietsten de etappe terug richting Falaën en wat bleek? Ze hoefden nauwelijks te trappen, want het spoor loopt in die richting dus blijkbaar een beetje af. Vandaar dat het op de heenweg zo zwaar ging. Lag dus niet aan mij!

railbikes van de Molignee

Maredsous in de Ardennen

Het oude stationsgebouw van Maredsous

De Abdij van Maredsous

Vanaf eindpunt Maredsous kun je een bezoek brengen aan de Abdij van Maredsous, om er het huisgebrouwen bier te proeven en/of een hapje te eten. De abdij ligt op loopafstand van het railbike-station. Rondleidingen in de abdij zijn er alleen in de weekenden en schoolvakanties, om 14:00 en 16:00 uur ’s middags. Deze rondleidingen worden zowel in het Frans als in het Nederlands gegeven.

railbikes van de Molignée

De beste plek op de fiets: het bankje. Beetje rondkijken terwijl anderen aan het werk zijn. 😉

Laatste etappe

In Falaën pauzeerden we wat langer, zodat we konden lunchen op een terras. Daarna hoefden we alleen nog maar terug te fietsen naar Warnant. Van tevoren dachten we dat de hele tocht van Warnant naar Maredsous en terug te ver zou zijn voor onze kinderen. Maar nee hoor, als het aan hen had gelegen waren we nog een keer gegaan. Groot succes dus! Onze zoon van 8 (klein voor zijn leeftijd) baalde alleen een beetje van de laatste railbike, die wat ouder was en waarvan het zadel net niet laag genoeg kon voor zijn benen. In deze laatste etappe moest hij dus verplicht op het bankje zitten en dat vond hij niet leuk. Maar dat was dan ook het enige minpuntje aan deze dag.

Draisines

In de blog van Judith van Hip & Hot vind je meer tips voor leuke activiteiten in de Ardennen met kinderen.

De railbikes van de Molignée praktisch

– Reserveer minimaal 24 uur van tevoren een fiets.
– Adressen vertrekpunten: Rue de la Molignée 116 in Warnant, of Rue de la Gare 82 in Falaën.
– Informatie over de vertrektijden per station vind je op de website van de draisines.
– Er is voldoende parkeergelegenheid bij de vertrekpunten, en parkeren is gratis.
– Op een fiets kunnen maximaal 4 personen plaatsnemen: 2 personen die trappen en 2 personen in het midden op het bankje. De zadels van de fietsen zijn in hoogte verstelbaar.
– Kleine kinderen kunnen mee in een Maxi-Cosi of in een autostoeltje. Kinderen tot 6 jaar mogen ook op schoot bij iemand die niet fietst.
– Honden kunnen ook mee (tenminste… als ze blijven zitten op de fiets, dus aangelijnd).
– Bij vertrek wordt een bepaalde afstand tussen de railbikes aangehouden. Mocht je sneller gaan dan je voorligger, dan kun je misschien van railbike wisselen. (Want inhalen is lastig op een spoorlijn…)

Wij fietsten met de railbikes van de Molignée op uitnodiging, maar alles wat ik schrijf is mijn persoonlijke ervaring & mening.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Marcella Molenaar 10 juni 2018 - 8:49 pm

Zo leuk, railbiken! Wij deden het in september in Zweden en ik vond het een erg tof avontuur. Ik wil absoluut vaker op zo’n railbike op pad. Op naar de Ardennen dus! Daar wilde ik sowieso al eens naar terug 😉

Antwoord
Annemarie 11 juni 2018 - 8:03 am

Ja leuk hè, railbiken. Voordeel van de Ardennen is dat het niet zo ver weg is. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.