Home Europa Wandelen en zwemmen bij de Oeschinensee in Kandersteg

Wandelen en zwemmen bij de Oeschinensee in Kandersteg

by Annemarie
Oeschinensee bij Kandersteg

Op doorreis naar Italië waren we een paar dagen in Adelboden in Zwitserland. Vanuit daar maakten we verschillende uitstapjes, zoals naar de Oeschinensee in Kandersteg. Hemelsbreed liggen Adelboden en Kandersteg niet zo heel ver van elkaar, maar omdat je om de bergen heen moet rijden, waren we toch nog zo’n 40 minuten onderweg. Het meer is het omrijden waard! De diepblauwe Oeschinensee is een van de mooiste bergmeren van Zwitserland en is UNESCO-werelderfgoed. Je kan er prachtige wandelingen maken, en in de zomer kun je er ook zwemmen of een bootje huren.

De Oeschinensee ligt op een hoogte van 1578 meter en wordt omringd door de hoge bergtoppen van de Bluemlisalp, Oeschinenhorn, Fründenhorn en de Doldenhorn. Het meer is meestal zo’n 60 meter diep, maar na de dooiperiode in de lente stijgt het water nog wat meters. Echte wandelfanaten wandelen waarschijnlijk vanuit het dal van Kandersteg omhoog naar de Oeschinensee, maar wij pakten de cabinelift naar boven. We parkeerden de auto op de (betaalde) parkeerplaats bij het dalstation en haalden daarna onze kaartjes voor een retourtje met de kabelbaan.

kabelbaan in Kandersteg

Uitzicht op Kandersteg vanuit de lift

Wandelen naar de Oeschinensee in Kandersteg

Als je boven bent aangekomen bij het bergstation ben je er nog niet. Je moet dan nog zo’n 25 minuten wandelen naar het meer (wandelroute 4). Het is een vrij makkelijke wandeling over een breed wandelpad, met af en toe een klein beetje stijgen en dalen. Het meer is mooi, maar tijdens de wandeling ernaartoe is het ook al genieten van de mooie omgeving en het uitzicht op de omliggende bergtoppen.

wandelen in Zwitserland

Mensen die slecht ter been zijn, of mensen die gewoon geen zin hebben om te wandelen (want dat kan natuurlijk ook), kunnen in de zomer ook met de e-shuttle bus naar het meer. De wandeling van het meer terug naar het bergstation duurt trouwens ietsje langer, omdat je dan wat vaker omhoog loopt. En vergeet je zonnebrand niet op een zonnige dag, want er is weinig schaduw onderweg.

Bij het Oeschinenmeer

Als je bij het meer aangekomen bent, zie je niet alleen het meer maar ook het restaurant & berghotel er vlak voor. Dat vond ik eigenlijk wel een beetje jammer, maar oké, mensen moeten ook eten natuurlijk… Een klein stukje verder is nog een restaurant met een leuk terras. Daar hebben wij geluncht. Het eten was er uitstekend, maar zoals overal in Zwitserland was het aan de prijzige kant.

Oeschinensee in Zwitserland

Een eerste blik op het meer

Aan de linkeroever van de Oeschinensee, net voorbij het tweede restaurant, kun je een roeiboot huren. We waren er op een warme dag, dus er waren ook wat mensen aan het zwemmen. We wandelden over het pad langs de linkeroever en passeerden groepjes mensen die bij picknickplaatsen tussen de bomen aan het barbecueën waren. Dat zag er gezellig uit!

Weinig zwemmers, ondanks het warme weer

Oeschinensee bij Kandersteg

Koeien op het strand

Aan de rechteroever van het meer is een soort kiezelstrand. Door de droge zomer en de lage waterstand was het strand vrij breed toen wij er waren. Op het strand liep een kudde koeien, een grappig gezicht. Ze schijnen er vaak te komen, om te drinken of om af te koelen in het water.

Oeschinensee bij Kandersteg

Badgasten

koeien bij een meer

We konden niet heel ver langs dit strand lopen, want het was afgezet met linten, waarschijnlijk vanwege werkzaamheden.

Een frisse duik in de Oeschinensee

Bij warm weer kun je heerlijk afkoelen in de Oeschinensee. En dan bedoel ik ook echt afkoelen, want de temperatuur van het water is aan frisse kant door het koude smeltwater uit de bergen. Onze kinderen lieten zich er niet door tegenhouden en hebben even lekker gezwommen; ik heb het zelf bij pootjebaden gehouden.

Oeschinensee

Een frisse duik!

Dat het water niet heel warm is, was wel te merken. We waren er op een warme dag, maar toch waren er opvallend weinig mensen aan het zwemmen. Daarom vroegen we ons zelfs even af of het wel was toegestaan om te zwemmen in het meer. Het is een mooie plek om te zwemmen, in het heldere water, met uitzicht op de bergen, een gletsjer en een waterval. Echt prachtig!

Uitzicht op de gletsjer aan de overkant

Andere wandelroutes bij de Oeschinensee

Er zijn meerdere wandelroutes bij het meer, zoals de Panoramaroute die bovenlangs gaat, met prachtige uitzichten op het meer. Het is een middelzware rondwandeling van ongeveer 8 kilometer, waarbij je zo’n 400 meter stijgt (en later ook weer afdaalt). Je moet er ca. 3,5 uur voor uittrekken, zonder pauzes, dus waarschijnlijk ga je er langer over doen. Voor deze route wandel je vanaf de linkeroever van het meer omhoog richting Heuberg, daarna verder omhoog naar het uitzichtpunt bij Oberbärgli en dan weer terug richting de Oeschinensee. De route wordt aangegeven met nummer 8. Meer informatie over de verschillende wandelroutes vind je op deze website.

Oeschinensee bij Kandersteg

Plattegrond met de wandelroutes in Kandersteg

Zomerrodelbaan in Kandersteg

Na het zwemmen wandelden we terug naar het bergstation, maar we pakten niet meteen de kabelbaan naar beneden. Er is namelijk een rodelbaan vlak naast het bergstation, en daar wilden onze kinderen toch wel even een ritje op maken. We kochten kaartjes (CHF 6,-* voor 1 rit vanaf 8 jaar) en gingen in de rij staan. Het duurde gelukkig niet heel lang.

rodelen

Het begin van de rodelbaan

rodelbaan Kandersteg

Tijdens het rodelen heb je mooi uitzicht, maar de 750 meter lange baan was niet heel snel. Wat ook niet hielp was dat sommige mensen onderweg afremden om een selfie te maken. Zucht. Maar toch leuk om even te doen, als je er toch bent!

Overnachten vlakbij de Oeschinensee? Bekijk dan de hotels en appartementen in Kandersteg!

Oeschinensee bij Kandersteg

Om in te l ijsten, zo mooi! 😉

Ook een aanrader in deze Zwitserse regio is de trein vanuit het plaatsje Wilderswil naar Schynige Platte. De uitzichten onderweg zijn prachtig!

Bezoek aan de Oeschinensee in Kandersteg, praktisch

– Tickets cabinelift retour: volwassenen CHF 32, kinderen CHF 16. De kabelbaan is open van 8:30 tot 18:00 uur.
– Parkeren bij het dalstation in Kandersteg: ca. CHF 5 voor een hele dag.
– Als je vanuit het dal naar boven wilt wandelen i.p.v. met de kabelbaan, moet je daar ongeveer een uur voor uittrekken.
– Het pad van het bergstation naar het meer is ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.
– In de zomer rijdt vanaf ca. 11:00 uur elk halfuur een e-shuttle bus van het bergstation naar het meer. Er is beperkt plek; mensen die slecht ter been zijn hebben voorrang.
– De rodelbaan is in de zomermaanden (half juni – half september) geopend van 9:30 tot 17:30 uur. Als het regent is de mountain coaster gesloten. Prijs personen vanaf 8 jaar: CHF 6 voor één ritje.

* Prijzen kunnen wijzigen. Voor het laatst gecheckt in mei 2024.

Misschien ook leuk om te lezen:
– Doen in Adelboden in Zwitserland
– De Cholerenschlucht bij Adelboden in Zwitserland

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.