Home Europa Wandelen over de Mullerthal Trail met kinderen

Wandelen over de Mullerthal Trail met kinderen

by Annemarie
Mullerthal Trail met kinderen

Een paar jaar geleden wandelden we door de Teufelsschlucht in Naturpark Südeifel in de Duitse Eifel. In juli waren we weer een paar dagen in deze regio, vlakbij de grens met Luxemburg. Deze keer staken we de grens over, om met onze kinderen een stukje te wandelen van de Mullerthal Trail in Luxemburg. We liepen een populaire route vanuit de plaats Berdorf, door het bos en langs kloven, uitzichtpunten en hoge rotspartijen, deels met mos begroeid. Een sprookjesachtig mooi landschap!

Het Mullerthal ligt in het oosten van Luxemburg, niet ver van de toeristische plaats Echternach. Vanwege het heuvelachtige landschap en de indrukwekkende rotsformaties wordt deze streek ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd. Een prachtig wandelgebied, waar je de bekende Mullerthal Trail kunt doen, een wandelroute van maar liefst 112 kilometer die bestaat uit drie grote lussen door het Mullerthal. Maar je kan natuurlijk ook een klein deel van de trail wandelen. Omdat het nogal warm was die dag en wij de Mullerthal Trail met onze kinderen gingen wandelen, wilden we geen al te lange route doen.

Mullerthal Trail Route B2 vanuit Berdorf

Wij kozen voor route B2 vanuit Berdorf, een Luxemburgs dorp dat op een 365 meter hoog plateau ligt. We startten de route vlak voorbij Camping Martbusch. Route B2 van de Mullerthal Trail is maar 4,2 kilometer lang en daardoor ook prima te doen met kinderen. Voor ons had er eigenlijk nog wel een kilometertje (of twee) bij gemogen. Als je stevig doorstapt zou je de wandeling in twee uur kunnen doen, maar wij deden er langer over. We hadden geen haast en ik neem altijd nogal de tijd om foto’s te maken. En echt, je blijft foto’s nemen tijdens deze wandeling!

Mullerthal Trail met kinderen

Sprookjesachtig toch? Alleen de elfjes moet je er even bij denken.

De wandeling voert langs enkele hoogtepunten van de Mullerthal Trail, zoals uitkijkpunten, indrukwekkend hoge zandstenen rotsformaties, trappetjes en smalle kloven. Precies het soort avontuurlijke wandeling waar mijn kinderen van houden. De route wordt onderweg goed aangegeven met bordjes, of pijlen op bomen of rotsen. Het was warm die dag, maar omdat je wandelt door bossen en kloven en langs hoge rotsen is het goed uit te houden.

Mullerthal Trail met kinderen

Mullerthal Trail met kinderen

Kijk hoe klein mijn gezinsleden zijn! (Vergeleken met de rotsen natuurlijk)

Smalle kloven en uitzichtplateaus

Al vrij aan het begin van de wandeling kwamen we bij de rotsen en kloven van de Roitzbachschlüff (ook wel Ruetsbechschlëff genoemd). En om de Räuberhöhle – het ‘rovershol’ – een stukje verderop te bereiken moet je eerst gebukt door een smalle en lage doorgang onder de rotsen. Met de zaklamp van onze telefoons aan kropen we er doorheen, naar een hogere ruimte tussen de rotsen met daarin een steile ladder. Als je deze hebt beklommen – en natuurlijk deden we dat – ben je aangekomen bij de Räuberhöhle. Vlak daarna volgde het uitzichtpunt bij de Adlerhorst (het Arendsnest).

Roitzbachschlüff

uitzichtpunt Mullerthal

Uitzichtje

Andere hoogtepunten: de Heroldt en de Sieweschlüff

We liepen verder en kwamen langs de overhangende rotsen van Heroldt. Als je moe bent kun je hier uitrusten op een bankje onder de rotsen, en even genieten van de mooie plek waar je bent.

Mullerthal Trail met kinderen

Beschut zitten onder de rotsen

De route gaat verder over smalle paden, traptreden omhoog en later weer omlaag, met overal de rotsen naast je. Een ander bekend punt op deze route is de Sieweschlüff, dat ‘zeven kloven’ betekent. Bij de ingang van deze kloven staan een paar bankjes. Als je de kloof ingaat naast een van de bankjes, blijken er vertakkingen te zijn van nog meer kloven, zeven in totaal dus. Het is een klein labyrint van kloven en trappetjes. Een van de kloven was maar 30 centimeter breed op het smalste punt. Net iets te smal voor mij om – zijwaarts – doorheen te passen (maar het scheelde heel weinig!). 😉

Sieweschluff Mullerthal

Ook hier kun je via trappen omhoog klimmen naar een uitzichtpunt.

Trappetjes

Uitzicht Sieweschluff

Mullerthal Trail met kinderen

Terug naar het startpunt

Het laatste deel van de route is wat minder spectaculair. Je gaat zelfs even het bos uit. Na een klein stukje over een geasfalteerde weg langs de bosrand liepen we bij een graanveld het bos weer in. We kwamen nog wel wat kleinere rotspartijen tegen en een uitzichtpunt, maar dit deel van de wandeling is veel vlakker. Op dit stuk kwamen we ook een paar mountainbikers tegen. Bij het eindpunt van de route, vlak voor de camping, zit een cafetaria naast een speeltuin en een minigolfbaan. Een prima plek om even bij te tanken met een hapje en een drankje, zeker als je met kinderen bent (die misschien nog wat energie over hebben).

graanveld in Luxemburg

Mountainbiken, fietsen en klimmen

Bij de Mullerthal Trail denk je in eerste instantie aan wandelen, maar je kan er ook mountainbiken en op die manier het landschap verkennen. Er zijn vijf MTB-trails met verschillende moeilijkheidsgraden uitgezet. ‘Gewoon’ fietsen kan ook, er zijn veel fietsroutes rondom onder meer de dorpen Berdorf en Consdorf. Bij Berdorf kun je ook rotsklimmen op de rotswanden van de Wanterbach. Tijdens onze wandeling kwamen we langs een paar plekken waar fanatiek werd geklommen. Leuk om te zien hoe de klimmers langs een steile rotswand omhoog komen. Maar wat lijkt het me zwaar… Om te mogen klimmen in dit gebied moet je echter wel lid zijn van een klimvereniging die aangesloten is bij de UIAA of IFSC. Meer informatie over de wandelroutes en andere activiteiten vind je op deze website.

Klimmen bij Berdorf

Het is dus echt heel steil!

Tip: Als je in deze regio bent en van dit soort wandelingen houdt, dan is de Teufelsschlucht in de Eifel ook echt een aanrader! Deze wandeling ligt niet ver van de Mullerthal Trail, maar aan de andere kant van de grens, in Duitsland. Het landschap daar is net zo mooi, ook met imposante zandstenen rotsformaties.

Overnachten in de buurt van de Mullerthal Trail

Je kunt de Mullerthal Trail vanuit verschillende plaatsen starten, bijvoorbeeld vanuit Berdorf of het drukkere, toeristische stadje Echternach. Ook de plaats Beaufort is een goede uitvalsbasis voor de wandelroute. Bij Larochette ligt de grote, kindvriendelijke Camping Birkelt Village, met zwembaden, speeltuin en sportfaciliteiten.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Nicolle Smulders 5 september 2022 - 1:35 pm

Zijn honden toegestaan in dit gebied?

Antwoord
Annemarie 5 september 2022 - 1:43 pm

Ja, honden zijn op alle wandelpaden in het Mullerthal toegestaan als ze aangelijnd zijn.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.