Home Europa 5x de mooiste watervallen in Zuid-Polen

5x de mooiste watervallen in Zuid-Polen

by Annemarie
watervallen in Zuid-Polen

Toen wij in de zomer van 2021 op vakantie gingen naar Zuid-Polen, gingen we er redelijk blanco naartoe. Door de pandemie was tot het laatst onduidelijk of het allemaal door kon gaan, en daarom was ik wat minder goed voorbereid dan anders. De steden Wroclaw en Krakau hadden we al een keer bezocht, maar nu gingen we ook de natuur in. We waren een week bij het Poolse Tatragebergte en ook een week bij het Reuzengebergte. Wat we daar precies konden verwachten, wisten we niet exact. Ja bergen, duh. Maar wist jij bijvoorbeeld dat er in Zuid-Polen ook hele mooie watervallen zijn? Wij niet!

Polen is net als Nederland vrij vlak, behalve in het zuiden. Daar liggen verschillende bergketens, zoals het Reuzengebergte, het Tatragebergte en het Bieszczady-gebergte. En waar bergen zijn… zijn meestal ook watervallen! Dit zijn de vijf mooiste watervallen van Zuid-Polen.

De Szklarki-waterval

watervallen in Zuid-Polen
De Szklarki-waterval is een van de bekendste watervallen van het Poolse Reuzengebergte (Nationaal Park Karkonosze) in Neder-Silezië. De waterval in de Szklarka-rivier is 13 meter hoog en ligt vlak langs de doorgaande weg, tussen de plaatsen Szklarska Poręba en Jelenia Góra. Het begin van het wandelpad naar de waterval is een beetje verborgen tussen de souvenirkraampjes bij de parkeerplaats. Een korte wandeling langs hoge rotsen en de Szklarka-rivier leidt je naar de waterval. Vanaf een paar uitkijkpunten kun je mooie foto’s maken en vlakbij de waterval kun je wat drinken bij Kochanówka café en hostel. Het wandelpad loopt voorbij de waterval verder omhoog langs de rivier, en dat is ook de moeite waard vanwege de bijzondere rotspartijen.

Op weg naar de waterval

De Szklarki-waterval is een populaire bezienswaardigheid in deze streek, dus het kan er druk zijn. Een plekje vinden voor je auto is soms een dingetje, want de parkeerplaats bij de ingang is nogal klein. Om die reden bezochten wij de waterval ’s ochtends vroeg, voordat we gingen fietsen in Szklarska Poręba, en toen was er plek genoeg. Dus ga op tijd, of juist aan het eind van de dag.

Szklarki waterval

Boven bij de waterval

Als je – net als wij – gaat voor de korte route moet je 8 zloty p.p.* entree betalen, omdat de Szklarki-waterval in Nationaal Park Karkonosze ligt. Je kan de waterval ook van de andere kant bereiken, via een langere wandelroute die niet geschikt is voor kinderwagens of rolstoelen.
Adres: langs de weg DK 3/ 58-573 Piechowice

De Kamieńczyk-waterval

kamienczyk-waterval

Foto via Pixabay


Een andere druk bezochte waterval in Nationaal Park Karkonosze is de Kamieńczyk-waterval in de Kamieńczyk-kloof. Deze waterval ligt aan de andere kant van het stadje Szklarska Poręba. Vanaf de parkeerplaats wandel je er in ca. 25 minuten naartoe, over een rotsachtig wandelpad dat geleidelijk stijgt. De Kamieńczyk-waterval is met een hoogte van 27 meter, verdeeld over drie niveaus, de hoogste waterval van het Poolse Reuzengebergte. Ook voor deze waterval geldt dat je in de zomermaanden het beste vroeg of juist aan het eind van de dag kan gaan, om drukte te vermijden. Als je de waterval van beneden wilt zien, moet je vlak voor de waterval entree betalen (6 zloty p.p.*). Je krijgt dan ook een veiligheidshelm mee, want er vallen blijkbaar wel eens wat stenen naar beneden. Maarrrr…. je kan de waterval ook van bovenaf bekijken, en dat is gratis. Voor het parkeren moet je ook een paar zloty betalen.
Adres: langs de weg DK 3/58-580 Szklarska Poręba

De Siklawica-waterval

watervallen in Zuid-Polen
In Tatra National Park bij Zakopane vind je aan de voet van de berg Giewont de Siklawica-waterval. Het water van deze 23 meter hoge, smalle waterval valt in twee delen van 10 en 13 meter bijna recht naar beneden. Je bereikt de waterval na een wandeling van 2,5 kilometer door de mooie Strążyska-vallei. Het wandelpad loopt langs een riviertje en stijgt geleidelijk; vooral het einde van de wandeling is wat steiler en rotsachtiger. Vlak voordat je bij de waterval bent, kom je langs een kiosk waar je wat te eten en drinken kunt halen.

Siklawica-waterval bij Zakopane

Met een beetje geduld kun je tussen de poserende mensen door een foto zonder mensen erop maken…

In de zomer is het druk in het populaire stadje Zakopane, en ook in de Strążyska-vallei en bij de waterval kan het druk zijn. Aan de rand van Zakopane, vlakbij het startpunt van de wandeling, liggen meerdere betaalde parkeerterreintjes. Aan het begin van de wandeling moet je 7 zloty p.p.* entree betalen voor het Tatra National Park. Voor kinderen is de entree 3,5 zloty*.
Adres startpunt wandeling: Strążyska, aan de zuidkant van Zakopane

De Wild-waterval

watervallen in Zuid-Polen

Foto via Pixabay


Vlakbij het stadje Karpacz bij het Reuzengebergte ligt Wodospad Dziki, ook wel de Wild-waterval genoemd. Dit is een brede, kunstmatig aangelegde waterval in de Łomnica-rivier. Maar de waterval mag dan aangelegd zijn, het is toch een van de mooiste watervallen van Zuid-Polen. In de 19e eeuw overstroomde de rivier een paar keer, met veel schade en andere ellende tot gevolg. Daarom werd er tussen 1910 en 1915 een dam aangelegd in de rivier. Hoewel de waterval ‘wild’ wordt genoemd, valt dat eigenlijk reuze mee. De waterval ligt vlak langs de weg Olimpijska, waar ook een (betaalde) parkeerplaats is. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar de waterval. En ook hier kan het druk zijn in de zomer!
Adres: Olimpijska, 58-550 Karpacz

De Podgórna-waterval

watervallen in Zuid-Polen
Zo’n 15 kilometer ten zuiden van de stad Jelenia Góra, bij het dorp Przesieka, ligt Wodospad Podgórnej of de Podgórna-waterval. Dit is met een hoogte van 10 meter de op twee na hoogste waterval in het Poolse Reuzengebergte. Het was even zoeken naar de waterval, de navigatie van onze auto stuurde ons de verkeerde kant op. Maar met behulp van Google Maps vonden we ‘m toch. Het laatste stuk ging over smalle weggetjes, totdat we bij een kleine parkeerplaats kwamen. Vanaf daar was het een paar minuten lopen naar de waterval, over een mooi bospad langs een riviertje.

watervallen in Zuid-Polen

De brug recht tegenover de waterval

De waterval ligt prachtig tussen met mos begroeide rotsen en bomen; bijna sprookjesachtig! (Als je de mensen en de picknicktafels er vlakbij even weg denkt…). Je kan de waterval het beste bekijken vanaf de smalle houten brug er recht voor. In het water voor de waterval zwommen een paar mensen toen wij er waren (in de zomer), maar niemand bleef er lang in. Ik denk dat het water aan de frisse kant is. 😊 Dat kwam mij wel goed uit, want ik wilde ook graag een paar foto’s van de waterval zonder mensen erop.

Wodospad Podgornej

Veel te veel mensen…

De parkeerplaats is klein en in de zomer vaak vol. Wij stonden vlak voor de parkeerplaats langs de weg geparkeerd. Als ik het me goed herinner was het parkeren hier gratis. In de buurt van de waterval zijn ook een paar mooie wandelroutes.
Adres: 58-563 Przesieka

Misschien ook leuk om te lezen:
Doen in Zakopane en het Poolse Tatragebergte
9x zien & doen in Krakau en omgeving
Wandelen naar Morskie Oko in het Poolse Tatragebergte

* Prijzen kunnen wijzigen, voor het laatst gecheckt in december 2021.

Ook leuk om te lezen

6 reacties

Yvonne 21 januari 2022 - 10:00 pm

Herkenbaar, wat je in je eerste zin schrijft. Ik geloof dat al onze reizen afgelopen jaar ook minder goed voorbereid waren dan anders. Daardoor moest ik ter plekke nog vaak dingen opzoeken. Zo te zien is het jou, ondanks een korte voorbereiding, toch gelukt weer de mooiste plekken te vinden. Ik had geen idee dat er in het zuiden van Polen zulke mooie watervallen zijn!

Antwoord
Annemarie 22 januari 2022 - 12:24 pm

Jammer is dat hè, die onzekerheid en daardoor de kortere voorbereiding én minder voorpret. Maar met de Lonely Planet en Google Maps kwam ik een eind toen we al in Polen waren. 😉

Antwoord
Aniek 21 januari 2022 - 8:20 pm

De Kamieńczyk-waterval lijkt me gaaf! Jammer dat het op sommige plekken zo druk is, maar mooie plekjes heb je vaak niet voor jezelf alleen 🙂

Antwoord
Annemarie 22 januari 2022 - 12:22 pm

Nee inderdaad, op mooie plekken komen meestal meer mensen af. En toch vind ik het irritant, haha.

Antwoord
Marcella 18 januari 2022 - 1:51 pm

Ik wist niet dat er watervallen in Polen zijn, al is dat ergens ook wel logisch vanwege de bergen. Wat een pareltjes. vooral van Kamieńczyk ben ik direct fan!

Antwoord
Annemarie 19 januari 2022 - 4:46 pm

Ja mooi hè? Wij wisten van tevoren ook niet dat er zoveel watervallen zijn. En dit zijn ze nog niet eens allemaal!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.