Home Europa De mooiste kerken in Genua

De mooiste kerken in Genua

by Annemarie
kerken in Genua

Zoals in veel Italiaanse steden en dorpen, struikel je ook in de stad Genua over de kerken. Als je ze allemaal wilt bezoeken ben je wel even bezig. In deze blog zet ik de mooiste kerken die wij hebben gezien in Genua op een rij. We hebben er heel wat bekeken, en dat terwijl ik niet eens gelovig ben. Maar kerken zijn nu eenmaal vaak mooi. Een ‘kerkentocht’ in Genua, het is weer eens wat anders dan een kroegentocht.

Kathedraal San Lorenzo

kathedraal van Genua
Een van de belangrijkste gebouwen van Genua is natuurlijk de Duomo di Genova, de kathedraal San Lorenzo. Deze kathedraal op Piazza San Lorenzo werd gebouwd tussen de 12e en 14e eeuw en de gotische gevel met de zwart-witte strepen stamt uit de 13e eeuw. Aan weerszijden van de trappen aan de voorkant staat een beeld van een leeuw. Rechts in de gevel schijnt een klein beeldje van een hondje verstopt te zitten. Dit beeldje zou gemaakt zijn door een beeldhouwer die zijn geliefde viervoeter verloor toen hij aan de kathedraal werkte. Volgens de overlevering zul je de ware liefde vinden als je het hondje kan ontdekken. Vind je ‘m niet, dan blijf je single. Tip: het hondje zit ergens rechts op de gevel naast de ingang, op ooghoogte. Ik heb ‘m niet gezien, maar er stonden dan ook steigers aan de rechterkant van de kathedraal.

San Lorenzo

Een sip kijkende leeuw bij de kathedraal.

San Lorenzo kathedraal

En nog een leuke (?) wetenswaardigheid: in 1941 vuurde een Brits oorlogsschip per ongeluk een bom af op de Duomo. De bom doorboorde een muur van de kathedraal, maar kwam niet tot ontploffing. De huls van de bom is bewaard gebleven, je kunt ‘m zien rechts voorin in de kathedraal.
Adres: Piazza San Lorenzo

Chiesa del Gesù

kerken in Genua
Aan Piazza Matteotti, achter het bekende Piazza de Ferrari, staat de Chiesa del Gesù, een barokke kerk uit 1597 met mooie fresco’s en een prachtig beschilderd plafond. Mensen bezoeken deze kerk vooral omdat je er twee schilderijen van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens kan zien: ‘De besnijdenis’ en ‘De wonderen van de H. Ignatius’. De kerk heet officieel Chiesa dei Santi Ambrogio e Andrea en is sinds de 16e eeuw in handen van de jezuïeten.
Adres: Piazza Matteotti, direct achter Piazza de Ferrari en het Palazzo Ducale.

Chiesa di San Matteo

kerken in Genua
De San Matteo-kerk werd al in 1125 gesticht door Martino Doria. Vroeger waren alle gebouwen rondom dit pleintje eigendom van de rijke familie Doria. In 1278 kreeg de middeleeuwse kerk een make-over in gotische stijl (vandaar de witte en zwarte strepen in de gevel van de kerk) en in de 16e eeuw werd de kerk weer gedeeltelijk gerenoveerd. Onder het rechterraam zie je een marmeren plaat van het graf van de beroemde admiraal Lamba Doria.

Chiesa di San Matteo

Links naast de kerk ligt een klooster met een vierkante kloostergang met pilaren rondom een patio.
Adres: Via dei Perroni, 29

Chiesa di San Pietro in Banchi

Chiesa di San Pietro in Banchi
Midden in het oude centrum van Genua, in de wijk Molo, ligt de kerk San Pietro in Banchi. Deze kerk werd aan het eind van de 16e eeuw gebouwd op de oude graanmarkt, vlakbij de haven. De kerk staat bovenop winkels en pakhuizen. Nogal ongebruikelijk, maar dit was een compromis tussen wat de adellijke familie Lomellini wilde op dit plein (handel) en waar het volk om vroeg (een kerk). De kerk is van binnen niet zo kleurrijk als het plein waar hij op staat: wit marmer voert de boventoon in het interieur.
Adres: Piazza Banchi

Chiesa di Santa Maria di Castello

kerken in Genua
De kerk Santa Maria di Castello ligt in het oudste deel van Genua, op de Castello-heuvel. Bij de kerk horen ook een klooster en een museum. De kerk is gebouwd in romaanse stijl en ziet er van buiten zo op het eerste gezicht niet heel bijzonder uit. Maar van binnen is het erg mooi met een zwart/wit geruite tegelvloer, en kapellen links en rechts met fresco’s en schilderijen van Italiaanse schilders. Toen wij er binnen stapten werden we meteen aangesproken door een oudere dame, die ons van alles wilde vertellen over de kerk. Wij wilden liever zelf rondkijken, maar dat viel verkeerd. Ze zei dat ze niet begreep waarom we dat niet wilden en bleef ons achtervolgen en tegen ons praten. Ze was nogal vasthoudend en haar toon werd steeds onprettiger, dus we zijn maar weer naar buiten gegaan. Of gevlucht eigenlijk. Ik heb daardoor niet eens foto’s genomen van het interieur…

Torre Embriaci

Torre degli Embriaci

De kerk staat vlak naast de Torre degli Embriaci, een middeleeuwse stadstoren van 165 handpalmen hoog. In 1196 moesten alle torens hoger dan 80 handpalmen (ca. 20 meter) verdwijnen; dit is de enige toren die gespaard is gebleven.
Adres: Salita Santa Maria di Castello, 15

Chiesa di San Giorgio en chiesa di San Torpete

kerken in Genua
Op het kleine Piazza San Giorgio, in de 11e eeuw het eerste marktplein van Genua, staan maar liefst twee kerken. De kerk links op de foto, in pastelgroen en wit, is de Chiesa di San Giorgio. Deze kerk dateert oorspronkelijk al van ergens voor het jaar 1000, maar is in de eeuwen daarna verschillende keren opnieuw opgebouwd of gerestaureerd. Zo werd de koepel pas aan het begin van de 17e eeuw gebouwd. Aan hetzelfde pleintje staat ook de San Torpete-kerk, met een gele gevel. Deze kerk werd in de 11e eeuw gesticht door lokale kooplieden en in 1730 opnieuw opgebouwd. Ik moet bekennen dat ik deze kerken alleen van de buitenkant heb gezien, omdat we zo ondertussen een beetje ‘kerkmoe’ waren geworden…
Adres: Piazza San Giorgio

Basilica di San Siro

kerken in Genua
De San Siro-basiliek is een van de oudste kerken van Genua, in de wijk Maddalena. Vroeger was deze basiliek de kathedraal van Genua, maar omdat de kerk buiten de stadsmuren stond – toch een tikje riskant – werd San Lorenzo aangewezen als kathedraal. Als je van pracht en praal houdt, moet je zeker het barokke interieur van deze kerk even bekijken voor ideetjes voor je eigen huis. Hoezo ‘less is more’? Nee, bling bling en overdaad! Schilderijen, beeldhouwwerken en fresco’s… je weet niet waar je kijken moet.

Basilica di San Siro

Pracht. En praal.

Basilica di San Siro

De zij-ingang van de San Siro-basiliek, met links naast de deur geen grijs steigerdoek, maar een doek van marmer.

De buitenkant van deze kerk is overigens een stuk minder opvallend, een beetje ingebouwd tussen de huizen.
Adres: Via San Siro, 4

Chiesa di San Luca

Chiesa di San Luca
Ook de San Luca-kerk ligt in de wijk Maddalena. De kerk, met een barok interieur, werd gesticht door de belangrijke familie Spinola. In de Tweede Wereldoorlog raakte het dak en de koepel van de kerk zwaar beschadigd tijdens bombardementen, maar alles werd tussen 1947 en 1950 gerestaureerd.
Adres: Piazza San Luca

heiligenbeeld in Genua

Naast kerken zie je overal in de stad heiligenbeeldjes aan gevels, de een nog mooier dan de ander. Dus vergeet vooral niet omhoog te kijken als je door de smalle straatjes van Genua loopt!

Alle kerken die ik hierboven heb beschreven heb ik verzameld op dit kaartje van Genua:

Lees ook mijn blog over alle bezienswaardigheden in Genua!

Meer informatie over kerken en andere monumenten in Genua vind je op de website van Visit Genoa.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.