Home Europa De grotten van Postojna in Slovenië

De grotten van Postojna in Slovenië

by Annemarie
grotten van Postojna

Slovenië heeft prachtige natuurgebieden en mooie steden, maar ook onder de grond valt er veel te zien. De grotten van Postojna bijvoorbeeld, in het zuidwesten van Slovenië. Deze druipsteengrotten werden gevormd door de Pivka-rivier. Met een lengte van ca. 24 kilometer, is dit het grootste grottenstelsel van Slovenië. Ongeveer 5 kilometer van de grotten is toegankelijk voor het publiek.

Toen wij afgelopen zomer in Slovenië waren, was het daar met zo’n 35 graden flink warm. Om een beetje af te koelen leek een bezoek aan de Grotten van Postojna ons een goed idee. Oké, natuurlijk heus niet alleen om af te koelen, deze grotten stonden sowieso op onze planning. Maar door de hitte keken we nu extra uit naar het bezoek. 😉

grotten van Postojna

Treintje

We waren er in het hoogseizoen (augustus) en de grotten zijn een erg populaire attractie, dus het was druk. We moesten in de rij staan voordat we onze kaartjes konden kopen. Daarna moesten we bij de ingang van de grot ook even wachten tot de eerstvolgende rondleiding begon. Ondertussen konden we alvast luisteren naar wat eerste informatie via onze audioguides.

grotten van Postojna

Het treintje (op een ietwat onscherpe foto…)

Niet veel later kregen we een seintje dat we naar binnen konden, waar een open treintje voor ons klaar stond. De grotten zijn al sinds 1819 toegankelijk voor het publiek, en sinds 1872 rijdt er een treintje door de grotten. In het begin was het een met de hand geduwd treintje, maar sinds 1945 is dit een elektrische open trein. Nadat iedereen had plaatsgenomen in de trein reden we een paar kilometer de grotten in. Op sommige plekken zijn de tunnels erg smal en de plafonds heel laag, dus handjes binnenboord houden!

Wandelen door de grotten

We stapten uit en vervolgden ons bezoek te voet over de verlichte wandelpaden, langs stalagmieten en stalactieten, door smalle doorgangen en indrukwekkend grote ruimtes. Via onze audioguides kregen we bij verschillende genummerde punten uitleg.

grotten van Postojna

De grootste ruimte in de grotten is de ‘Concert Hall’, waar ongeveer 10.000 mensen in passen. Hier worden af en toe concerten gegeven. We liepen door de Rode en de Witte hal en over de Russische brug, die in 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd door Russische krijgsgevangenen. In de ‘Spaghetti Hall’ hangen ragfijne stalactieten aan het plafond, die zo dun zijn dat ze aan spaghettislierten doen denken. Tegen het eind van de tour kwamen we langs de mooiste stalagmiet van de grotten van Postojna: de ca. 5 meter hoge, helderwitte ‘Brilliant’.

grotten van Postojna

De witte ‘Brilliant’ naast een donkerder gekleurde pilaar

Grottenolm

Helemaal aan het eind van de wandelroute kom je langs een aquarium waar je – als je geluk hebt – de zeldzame grottenolm kunt zien. Dit diertje lijkt een beetje op een salamander (of een babydraakje, met wat meer fantasie) en leeft alleen in grotten. Het was nogal druk rondom het aquarium, dus we moesten even wachten op onze beurt. Maar… we hebben de grottenolm gezien! (maar geen foto)

grotten van Postojna

Ondergronds meertje

Souvenirs en eten

Voordat je weer in het treintje stapt voor de terugrit naar de uitgang, kun je nog wat souvenirs kopen in een glazen winkeltje in de grot. In de grotten was het heerlijk koel, dus toen we naar buiten stapten was de overgang naar de hitte weer even wennen. We hadden ondertussen honger gekregen. Gelukkig zijn er genoeg restaurants in de omgeving. Wij lunchten op het terras van restaurant Modrijan Homestead, een simpel grillrestaurant niet ver van de ingang van de grotten, met een prima service en hele royale porties.

Tip: Een bezoek aan de grotten is goed te combineren met het vlakbij gelegen Predjama Castle. Je kunt dan ook een combinatieticket kopen, dat is voordeliger dan twee losse entreekaartjes.

>> De grotten van Postojna en Predjama Castle bezoeken tijdens een stedentrip Ljubljana kan ook! Boek hier van tevoren je tickets. <<

De grotten van Postojna praktisch:

Adres: Jamska cesta 30, 6230 Postojna
– Entree: volwassene € 25,80, kinderen 6-15 jaar € 15,50, kinderen tot 6 jaar € 1,-.
– De grotten zijn het hele jaar door elke dag geopend.
– Je kan een tour doen met een gids of een audioguide. De audioguide is ook in het Nederlands beschikbaar, de tour met een gids is er (nog?) niet in het Nederlands.
– De tour door de grotten duurt ongeveer anderhalf uur.
– Je legt in totaal 3,5 km met het treintje af, en wandelt 1,5 km.
– De grotten zijn ook toegankelijk met een kinderwagen (maar sommige stukken zijn wel steil).
– In de grotten is het koud, ongeveer 8 tot 10 graden, dus neem een warme trui mee!

Prijzen voor het laatst gecheckt in februari 2022.

Lees ook mijn andere blogs over Slovenië!

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

4 reacties

E. Hopstaken 8 maart 2018 - 10:22 am

Ziet er indrukwekkend uit. Weet alleen niet of ik ons reismeisje hier nu een plezier mee doe. Die wilde in de grotten van Han al na 10 minuten naar buiten….

Antwoord
Annemarie 8 maart 2018 - 8:19 pm

Oh, tja, dan is het misschien niet aan te raden nu… misschien als ze wat ouder is?

Antwoord
Laura |Billenbloot Kokosnoot 4 maart 2018 - 7:20 pm

Ziet er super gaaf uit! Ik vind het alleen wel vrij prijzig voor 1,5 uur in de grot. Of ligt dat aan mij? De foto’s zijn wel erg mooi!

Antwoord
Annemarie 4 maart 2018 - 8:19 pm

De grotten zijn echt de moeite waard, maar goedkoop is het niet, nee. Dat ligt niet aan jou. 😉

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.