Home EuropaDuitsland De Basteibrug in Nationaal Park Sächsische Schweiz

De Basteibrug in Nationaal Park Sächsische Schweiz

by Annemarie
Basteibrug

In het oosten van Duitsland, op de grens met Tsjechië, ligt een bijzonder natuurgebied met zandsteengebergten: Sächsische Schweiz, of Saksisch Zwitserland in het Nederlands. Aan de Tsjechische kant heet het gebied Boheems Zwitserland (České Švýcarsko). Een van de bekendste, en dus meest toeristische, plekken in het natuurgebied is de zandstenen rotsformatie Bastei met de Basteibrug, vlakbij de plaats Rathen.

Wij bezochten de Basteibrug in Nationaal Park Sächsische Schweiz tijdens een korte tussenstop op weg van Dresden naar Wroclaw. De brug ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van Dresden, we deden er ongeveer een uurtje over om er te komen. De Bastei is een formatie steile rotsen met een hoogte van ca. 300 meter, aan de oever van rivier de Elbe. In 1824 werd een houten brug gebouwd tussen enkele van deze rotsen, zodat deze bereikbaar werden. Het gebied was toen namelijk al in trek bij toeristen. In 1851 werd de huidige zandstenen Basteibrug gebouwd.

Rivier de Elbe

Uitzicht over de Elbe

Lohmen: parkeren en pendelbus

Bij ons vertrek vanuit Dresden hadden we de plaats Lohmen in onze navigatie ingevoerd. Als je met de auto naar de Basteibrug gaat, is dat namelijk de meest handige plek. Er zijn daar twee parkeerplaatsen, een vlak voor de brug en de andere iets verder weg. Als de parkeerplaats vlakbij de brug vol is, moet je de auto iets eerder – en dus verder van de brug – parkeren. Dat was ook bij ons zo. Je kan er vervolgens voor kiezen om 3,5 kilometer te lopen naar de brug, of om een paar euro te betalen voor een retourtje met een pendelbus. Omdat wij die dag op doorreis waren naar Wroclaw, kozen we voor de snelste optie. De bus dus.

Basteibrug

Wandelen bij de Basteibrug

Na ons ritje met de pendelbus wandelden we richting de brug. Voordat we daar waren, zagen we de eerste mooie uitzichten op de hoge rotspilaren al. Langs het Berghotel Bastei liepen we verder. Ook rondom dit hotel zijn een paar mooie uitzichtpunten. En daar was dan eindelijk de Basteibrug! Echt een bijzonder bouwwerk, op een heel bijzondere plek. Helaas waren we niet de enigen die dag, dat vind ik altijd een beetje jammer. Maar goed, dat denken die andere mensen misschien ook wel… Ik maakte veel foto’s van het uitzicht en we liepen een stukje verder, de brug over.

Basteibrug

Kasteel Neurathen

Aan de andere kant van de brug kun je bij een loket voor een paar euro een entreekaartje kopen om kasteel Neurathen (Felsenburg Neurathen) en nog wat viewpoints te bezichtigen. Deze burcht, gebouwd in en bovenop de hoge rotsen, dateert uit ca. 1755. Er is nu niet veel meer over van het kasteel, behalve de ruïnes en contouren van enkele vertrekken en trappen. Het zal je niet verbazen dat ook hier het uitzicht op de omgeving geweldig is.

Felsenburg Neurathen

Waar je aan de overkant wat mensen ziet staan is de ruïne van het kasteel (en het stukje waar je entree voor moet betalen).

We wandelden nog een stuk verder, ook naar beneden, maar omdat we op doorreis naar Polen waren besloten we het daar bij te laten en weer terug te lopen. Wel zonde, want je kan hier echt mooi wandelen, en dat hadden we ook zeker gedaan als we meer tijd hadden gehad. Vlakbij het Berghotel maakten we nog een klein omweggetje naar een punt vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op de brug.

Basteibrug

Lunch met uitzicht

We hadden trek gekregen en aten een simpele lunch aan een picknicktafel op het panoramaterras van de Biergarten, met uitzicht op de rivier. Vanuit het wat chiquere Panoramarestaurant dat ook bij het Berghotel hoort, heb je overigens in elk jaargetijde een prachtig uitzicht over de rotsen en rivier de Elbe. Met de pendelbus waren we in een paar minuten weer terug bij onze auto op de parkeerplaats en konden we verder rijden naar Wroclaw. Maar deze tussenstop hadden we niet willen missen!

Elbe

Het uitzicht vanaf het terras

Tip: Een bezoek aan de Bastei en de brug is goed te combineren met een stedentrip Dresden. Of maak er een tussenstop op weg naar Polen, Tsjechië of Slowakije!

Een bezoek aan de Basteibrug praktisch

– Als je de Bastei met de auto wilt bezoeken, kun je het beste naar Lohmen rijden.
– Parkeren in Lohmen: er zijn twee parkeerplaatsen. Een parkeerplaats vlakbij de Basteibrug en een op ca. 3,5 kilometer afstand. Als de dichtstbijzijnde parkeerplaats vol is, wordt dit aangegeven en moet je dus op de parkeerplaats parkeren die wat verder weg ligt.
– Parkeerkosten P2 (dichtbij de Basteibrug): €7* voor max. 4 uur parkeren of €12,-* voor langer parkeren op de parkeerplaats. Of €4,- voor een dagkaart op de parkeerplaats P1, die wat verder van de brug ligt.
– Vanaf de verste parkeerplaats kun je 3,5 kilometer lopen, of je gaat met de pendelbus die continu heen en weer rijdt. Wij betaalden als gezin €4,-* voor de pendelbus (retour). Voor een dagretour voor een volwassene betaal je €1,50*.
– Vanuit Dresden kun je ook met de trein naar de Bastei. Je kan dan het beste uitstappen bij station Kurort Rathen.
– De Basteibrug is gratis te bezoeken.
– In de zomer is er op sommige avonden een voorstelling in het openluchttheater bij de Basteibrug. Hiervoor moet je wel van tevoren een kaartje kopen.

* Prijzen kunnen wijzigen. Voor het laatst gecheckt in maart 2024.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.