Home Europa De Alplochschlucht en Rappenlochschlucht in Vorarlberg

De Alplochschlucht en Rappenlochschlucht in Vorarlberg

by Annemarie
Rappenlochschlucht in Vorarlberg

Nadat we verschillende wandelingen hoog in de bergen van Montafon hadden gemaakt, wilden we een keer wat anders. Na een tip via Instagram besloten we naar Dornbirn te rijden, de grootste stad van de deelstaat Vorarlberg. In Dornbirn staat het grootste Rolls Royce-museum ter wereld, maar daar kwamen wij niet voor. Vlakbij Dornbirn in Vorarlberg liggen namelijk de Rappenlochschlucht en de Alplochschlucht, twee van de grootste kloven van Midden-Europa. Geen wandeling in de bergen dus, maar door twee kloven!

Dornbirn ligt in het noorden van Vorarlberg, niet ver van de stad Bregenz en de Bodensee. Vanuit Gargellen, waar wij tijdens onze vakantie verbleven, was het ongeveer een uur rijden naar Dornbirn. De navigatie en de borden met ‘Rappenloch’ erop leidden ons naar de wijk Gütle, aan de rand van de stad. We passeerden het Rolls Royce-museum en kwamen aan bij de (niet al te grote) parkeerplaats. Helaas was er geen plek meer, en omdat de weg daar zo’n beetje ophoudt, moesten we omkeren en een stukje terugrijden. Daar vonden we gelukkig vrij snel een parkeerplekje langs de weg.

Dornbirner Ach

Rivier de Dornbirner Ach, nog voor de kloven.

Geschiedenis van de Rappenlochschlucht

Aan het eind van de Rappenlochkloof ligt stuwmeer Staufensee, met daarnaast een meer dan honderd jaar oude waterkrachtcentrale. De opgewekte energie van deze centrale werd gebruikt door textielfabriek Hämmerle in Gütle. Grote buizen voor water werden door de kloof geleid, en om deze buizen te kunnen onderhouden werden de eerste loopbruggen en paden door de kloof gerealiseerd. Deze paden werden later uitgebreid en sinds 1902 is de Rappenlochschlucht in Vorarlberg toegankelijk voor publiek. In 2011 stortte een deel van de kloof en een belangrijke brug in, waarna de kloof twee jaar lang gesloten was. In 2013 werden een nieuwe brug en een nieuw stuk wandelpad geopend. Maar in maart 2020 stortte weer een deel van de kloof in en sindsdien is een deel van de wandelpaden niet begaanbaar. Er wordt hard aan het herstel gewerkt, maar je kunt gelukkig nog steeds door de kloof naar het stuwmeer wandelen.

Rappenlochschlucht in Vorarlberg

Een huisje van de energiecentrale langs het pad

Door de Rappenlochschlucht naar de Staufensee

De wandeling begint vanaf Park Beckenmann, waar aan de linkerkant een pad schuin omhoog loopt richting de Rappenlochschlucht. Naast het terras van café-restaurant Rappenlochstadl staken we een smalle brug over de Dornbirner Ach – de rivier die door Dornbirn en de Rappenlochschlucht loopt – over. Vanaf de brug kijk je uit op een kunstmatig aangelegde waterval. Aan de overkant liepen we een stuk over een pad langs grote, roestige buizen met de rivier daarnaast. Even verderop kwamen we bij de eerste houten loopbruggen. Bij een houten brug over de rivier kon je voorheen afslaan naar links, de kloof in, maar dit pad is afgesloten. Nu moet je naar rechts en kom je uit bij een pad met stenen traptreden.

Rappenlochschlucht in Vorarlberg

Rappenlochschlucht in Vorarlberg

We liepen dezelfde route terug, en dan ga je 187 treden naar beneden. Beter!

Om je te waarschuwen (of te ontmoedigen?) staat er bij het begin van de trap een bord waarop staat dat het 187 treden zijn. Omhoog dus. Het kan zijn dat je een keertje moet pauzeren tijdens het traplopen om naar adem te happen (ik spreek uit ervaring). Wij liepen later dezelfde route terug, en naar beneden gaan die traptreden een stuk sneller, kan ik je vertellen. Voordat een deel van de kloof in 2011 instortte wandelde je door een tunnel. Daar zijn nu deze traptreden voor in de plaats gekomen. Mijn man en zoon telden de traptreden toen we naar boven liepen, maar kwamen niet op 187 uit. Dus of ze hebben niet goed geteld, of de informatie op het bord klopt niet. 😉 Helemaal bovenaan heb je goed uitzicht van bovenaf de kloof in, ook op een hoge waterval.

Maar omdat ze bij de kloof ook aan het werk zijn – herstelwerkzaamheden – vonden we het er op sommige stukken minder mooi dan verwacht. De wandeling door de Rappenlochschlucht eindigt bij de Staufensee.

Staufensee en Kraftwerk Ebensand

Staufensee bij Dornbirn
De Staufensee is een klein stuwmeer dat is vernoemd naar de nabijgelegen berg Staufen. Aan de overkant van het meer (als je vanuit de Rappenlochkloof komt) staat een gebouw van Kraftwerk Ebensand, een waterkrachtcentrale die in 1899 in gebruik werd genomen. Het is de kleinste en een van de oudste energiecentrales in Vorarlberg die nog in bedrijf is. De turbines van de centrale worden aangedreven door de rivier Dornbirner Ach. Het stuwmeer was er al sinds 1897, maar de damwand van het meer moest worden versterkt voor de energiecentrale. Als je langs het gebouw van de centrale loopt kun je door een groot raam naar binnen kijken, naar de machines.

Rappenlochschlucht Vorarlberg

Over het bruggetje staat de kiosk, bij de rode parasols.

Als je nog niet genoeg hebt gewandeld aan het eind van de Rappenlochschlucht en nog meer moois wilt zien, dan raad ik je aan om om het meer heen te lopen. Aan de andere kant ligt namelijk de Alplochschlucht en die is nog veel mooier dan de Rappenlochschlucht! Loop aan het eind van de Rappenloch-wandelroute over de weg om de Staufensee heen – linksom of rechtsom maakt niet veel uit. Aan de andere kant van het meer kom je bij een bruggetje met daar vlak naast Jausenstation Ebensand am Staufensee, een kiosk met een terrasje waar je wat kunt eten of drinken. Wij aten er een ijsje. Als je met kinderen bent is dit ook een leuke plek om even in het water van de rivier te spelen. Achter het gebouw van Kraftwerk Ebensand begint de wandelroute door de Alplochschlucht.

De Alplochschlucht

Alplochschlucht Dornbirn

Ook in de Alplochschlucht zijn mooie houten loopbruggen aangelegd langs de kloofwand. De kloof is meteen in het begin heel smal, tussen steile rotswanden. Er stroomde niet zoveel water door de kloof, anders was het nog indrukwekkender geweest. Op sommige stukjes druppelde water naar beneden vanaf de rotsen, lekker verkoelend wel. Er staan regelmatig bankjes, waar je even kunt uitrusten De loopbruggen zijn smal, dus bij tegenliggers moet je soms even wachten op een wat breder stuk om elkaar te laten passeren. Gelukkig was het rustig in deze kloof. Om een of andere reden wordt deze kloof minder bezocht dan de Rappenloch, terwijl wij de Alploch veel mooier vonden.

Alplochschlucht

Het smalle stuk van de kloof

Alplochschlucht

De houten loopbruggen werden wandelpaden, en de kloof werd na een stuk wandelen breder. We kwamen onderaan een trap uit. Omdat we dezelfde route ook weer terug moesten lopen en geen zin hadden in weer een lange trap, zijn we omgekeerd.

De kloof werd breder

Door de Alplochschlucht, langs de Staufensee en door de Rappenlochschlucht wandelden we dezelfde route weer terug naar de auto. Helemaal niet erg, omdat de omgeving zo mooi is. Als je de Alplochkloof helemaal uit zou lopen kom je uiteindelijk uit bij het bergdorpje Ebnit. Als je geen zin hebt om dezelfde weg weer terug te lopen, kun je aan het eind van de Alplochkloof op de Ebnitter Strasse ook een bus pakken terug naar het startpunt. Maar hoe vaak die rijdt? Keine Ahnung! In totaal zijn we ongeveer 2,5 uur in de kloven geweest, heen en terug. Prima te doen ook met kinderen!

Even spelen in de rivierbedding, tegen het einde van de wandeling.

Wist je dat er nog meer indrukwekkende kloven zijn in Oostenrijk? Een van de langste en mooiste kloven is de Liechtensteinklamm in het SalzburgerLand.

De Alplochschlucht en de Rappenlochschlucht in Vorarlberg praktisch

– De toegang tot de beide kloven is gratis.
– Parkeren kan lastig zijn, er zijn weinig parkeerplaatsen vlakbij de start van de wandeling. Op een drukke dag moet je misschien wat verder weg parkeren, nog voor het Rolls Royce-museum.
– Trek goede schoenen aan. Vooral bij nat weer kan het op sommige plekken glad zijn.
– Houd er rekening mee dat je onderweg 187 traptreden tegenkomt.
– Het pad is niet geschikt voor kinderwagens.
– Beide kloven en de Staufensee zijn ook met de bus te bereiken.

Lees ook mijn andere blogs over Vorarlberg in Oostenrijk!

Ook leuk om te lezen

10 reacties

Wil vd zwan 6 augustus 2023 - 2:31 pm

Bij toeval kwam ik op deze site. De Rappenlochschlucht heb ik met vriendinnen rond 1958 gelopen. Was ook mijn eerste buitenlandse vakantie. Echt geweldig, die wandeling. Oostenrijk is mooi!

Antwoord
Annemarie 27 augustus 2023 - 11:22 am

Oostenrijk is prachtig! En wat bijzonder dat je in 1958 al in de kloof gewandeld hebt. 🙂

Antwoord
Paul 13 mei 2023 - 9:05 am

Goh, wat leuk om hier over de Rappenlochschlucht terug te lezen. Zo zie je toch weer dat de mens het tegen de natuur aflegt. Ik was er in de zomer van 1978 (!), vanuit Röthis, met m’n ouders, broers en zus. Die eerste keer Oostenrijk (én Vorarlberg) vergeet ik nooit meer, wat een prachtig (wandel)land! Dankzij dit soort blogs komen er weer veel mooie herinneringen bovendrijven. Dank!

Antwoord
Annemarie 20 mei 2023 - 3:59 pm

Leuk om te horen, bedankt! 1978… dat is al een tijdje geleden. 😉 Wij vonden Vorarlberg ook prachtig en willen er zeker nog een keer naar terug.

Antwoord
Miranda 7 september 2022 - 7:25 pm

In Bürs ook in Vorarlberg is ook een mooie kloof. De Bürser schlucht. Mooie route. Wij hebben hetzelfde pad terug genomen. Zeker de moeite waard als je in Vorarlberg bent.

Antwoord
Annemarie 9 september 2022 - 1:21 pm

Leuk, bedankt voor de tip!

Antwoord
Marcella 12 september 2020 - 5:33 pm

Jaa, leuk! Volgens mij had ik 1 van deze kloven op mijn lijstje staan, maar ik wist niet dat het er twee zijn. Leuke ontdekking dus. En tof om over jullie avonturen te lezen!

Antwoord
Annemarie 15 september 2020 - 9:17 am

Het zijn twee kloven vlak bij elkaar, die je goed kunt combineren. De 2e kloof (Alplochschlucht) vond ik mooier, dus het is zeker de moeite waard om die ook mee te pakken.

Antwoord
Jacoba 7 september 2020 - 9:14 am

Tips via Instagram kunnen soms nog voor leuke verrassingen zorgen! Dit lijkt me echt een hele toffe wandeling. Ik moet nodig eens naar Oostenrijk!

Antwoord
Annemarie 8 september 2020 - 5:43 pm

Ja het was echt een goede tip, waar Instagram al niet goed voor is. 🙂 Wandeling was ook heel mooi!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.