Home EuropaBelgië China Light ZOO in Antwerpen: een liefdesverhaal in lichtkunstwerken

China Light ZOO in Antwerpen: een liefdesverhaal in lichtkunstwerken

by Annemarie
China Light ZOO

In 2018 bestond ZOO Antwerpen 175 jaar. De dierentuin sloot het jubileumjaar af met het inmiddels jaarlijks terugkerende evenement China Light ZOO. Dit jaar was het Chinese lichtfestival groter dan de voorgaande drie edities. Met maar liefst 71 lichtcomposities van satijnen doeken, gemaakt door Chinese kunstenaars, wordt het liefdesverhaal verteld van een Lotusprinses en een soldaat.

China Light ZOO in Antwerpen

Wij haalden ’s ochtends alvast onze toegangskaartjes voor die avond, zodat we zeker wisten dat het niet was uitverkocht. Als je het Astridplein op loopt, kun je China Light ZOO niet missen: de toegangspoort van de dierentuin is uitbundig versierd met grote bloemen en bovenop de poort de Lotusprinses en haar geliefde. Overdag ziet dit er al indrukwekkend uit, maar in het donker, als de lichtkunstwerken verlicht zijn, helemaal.

China Light ZOO

De toegangspoort by night

Dramatisch liefdesverhaal

Het verhaal gaat over een Chinese Lotusprinses die verliefd wordt op een arme soldaat uit het leger van haar vader. Dat is natuurlijk te min voor een prinses, en daarom worden de geliefden van elkaar gescheiden. De prinses moet naar een klooster en de soldaat wordt op een missie ver weg gestuurd. Drama ten top! Maar – spoiler alert! – echte liefde overwint natuurlijk alles. Op het moment dat ik dit schrijf is China Light al bijna afgelopen. Als je zelf nog niet geweest bent, zul je dus waarschijnlijk nooit weten hoe het verhaal eruitzag in lichtkunstwerken. Dat is jammer en daarom neem ik jullie mee langs enkele diepte- en hoogtepunten van dit romantische verhaal, aan de hand van mijn foto’s.

China Light ZOO

Het paleis, aan het begin van de route

Bij het paleis was er een dieptepunt dat niets met het verhaal te maken had, maar alles met een bezoeker die het grappig vond om het paleis van heel dichtbij te bekijken. Toen hij de trappen van het paleis op wilde lopen (serieus!), hoorde je het doek van het kunstwerk scheuren. Het is namelijk geen echt gebouw hè. Wat een mafkees! Echt, hoe bedenk je het! Er is zoveel tijd en energie gestoken in het maken van deze kunstwerken. En dan komt er een of andere idioot die denkt dat je erop kan klimmen. Nou goed, volgens mij is wel duidelijk wat ik van deze meneer vond.

China Light ZOO

De geliefden hebben elkaar ontmoet en de soldaat doet een aanzoek

China Light ZOO

De soldaat wordt weggestuurd op een verre missie

China Light ZOO

De prinses vroeg de boeddha om raad.

China Light ZOO

Ze mogen uiteindelijk toch trouwen. Eind goed, al goed!

Live dansshows en wensboom

Op de route kom je langs twee verschillende podia waar op vaste tijdstippen (vermeld op een bord) live gedanst wordt. De eerste voorstelling hadden wij net gemist en we hadden geen zin om een halfuur te wachten op de volgende. Een stukje verder op de route kwamen we bij een tweede podium. De wachttijd was hier wat korter en we besloten daar wel op te wachten. Een Chinese danseres danste daar in een grote opengevouwen bloem. Bij de wensboom vol met vlinders, vlakbij dit podium, kun je een wens versturen.

China Light ZOO

Geen dieren

Omdat je de dierentuin ’s avonds bezoekt, in het donker, zul je weinig dieren zien. De meeste dieren zitten dan in hun nachtverblijf, buiten het zicht van de bezoekers. We zagen wel een paar zeeleeuwen, die vrolijk rondjes zwommen in hun bassin. We konden ook een paar pinguïns zien, en we zagen in een vijver wat eenden rondzwemmen. Maar dat was het dan wel. Verwacht dus niet dat je twee vliegen in een klap hebt als je China Light bezoekt, ’s avonds draait het alleen om het lichtfestival.

Wij bezochten China Light ZOO in Antwerpen in de kerstvakantie, begin januari 2019 toen het festival al bijna ten einde liep. Ook in de winter van 2019-2020 werd het Light Festival weer gehouden in ZOO Antwerpen. Het thema was die keer het Jungle Book.

China Light ZOO

De wensboom

Het Light Festival in ZOO Antwerpen praktisch:

– Kaartjes koop je voor een specifiek tijdslot: 18:00 uur, 19:00 uur of 20:00 uur. Je hebt vanaf die tijd anderhalf uur de tijd om de route te lopen. Om 21:30 uur sluit de dierentuin.
– In de kerstvakantie zijn de kaartjes iets duurder dan op andere dagen.
– Als je overdag de ZOO Antwerpen wilt bezoeken moet je daarvoor een ander entreekaartje kopen.
– Op een paar plekken langs de route kun je wat te eten en/of te drinken kopen, zoals glühwein en chocolademelk.
– De ZOO Antwerpen ligt pal achter het Centraal Station van Antwerpen.
– Het lichtfestival in de dierentuin is een terugkerend evenement, elk jaar in december en de eerste helft van januari.

Lees ook mijn blog met tips voor een stedentrip naar Antwerpen in de winter.

Laatste update: mei 2020

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.